Je “davčna optimizacija” vidnega člana SD Češka razlog, da ima še eno podjetje v Švici?

Datum:

Predsednica SD Tanja Fajon je pred dnevi sporočila, da je Sandi Češko prevzel vodenje gospodarske politike Socialnih demokratov. Češko je sicer v političnih vodah stari znanec, tako da ponovni vstop v politiko niti ni presenečenje. Med letoma 1992 in 1997 je bil član Državnega sveta RS, leta 2004 je z Milanom Kučanom soustanovil Forum 21 in postal član upravnega odbora. Češka seveda poznamo predvsem po Top Shopu in po Studiu Moderna (SM) ter kot enega najbogatejših Slovencev. “Med tistimi, ki so še vedno v davčnih oazah, so zakonca Login in njuna fundacija v Liechtensteinu, pa pidovski baron Igor Lah, ki deluje prek Cipra in Luksemburga, ter Sandi Češko, ki posluje prek Nizozemske in Cipra,” so lani junija poročale Finance – kar priča o tem, da se Češko s prodajo svoje polovice SM ni znebil čisto vsega. Dobro obveščeni viri so nam povedali, da ima v Švici podjetje, ki prodaja turistične kupone slovenskim potrošnikom za slovenske hotele. Po mnenju nekaterih finančnih strokovnjakov gre za primer, ki bi se ga morala lotiti Finančna uprava RS – Švica namreč ni EU in ima tajne transakcije ter dosti nižje davke za “off shore” podjetja kot Slovenija. 

Predsednica SD Tanja Fajon je pred dnevi sporočila, da je Sandi Češko prevzel vodenje gospodarske politike Socialnih demokratov. Predsedstvo SD ga je namreč imenovalo za novega predsednika strokovnega sveta SD za gospodarstvo. Češko je prepričan, da “na star način ne bomo šli v nove čase,” poleg tega pa po njegovem mnenju lahko izzive in priložnosti uspešno obvladamo samo v skupnem in tvornem sodelovanju med državo, civilno družbo in gospodarstvom: “Ne stavimo samo na kapital, niti ne samo na moč države, verjamemo pa v moč družbe in sebe vidimo kot moderatorja in upravljalca teh tokov.” Vse lepo in prav, ampak, ali Češko stoji za svojimi besedami in tvorno sodeluje z državo. To vprašanje je toliko pomembnejše sedaj, ko se je eden najbogatejših Slovencev podal v politiko. Videti je namreč, da ima soustanovitelj Studia moderna podjetje Moderna Ventures SA registrirano v Švici. Kar seveda lahko pomeni, da je slovenska davkoplačevalska blagajna s tem prikrajšana – verjetno za ne prav malo. To poslovanje bomo še podrobneje preverili, na podjetje pa smo tudi naslovili vprašanja.

Švicarski naslov podjetja Moderna Ventures SA najdemo na spletni strani megabon.eu, ki prodaja kupone s popusti za turistične storitve. “V Studiu Moderna, ki glavnino zasluži prek TV-prodaje, preizkušajo nove poslovne modele: modnemu klubu Stilago se je pred kratkim pridružil turistični klub Megabon,” so Finance poročale leta 2012. Model je bil seveda tak, da so bon prodajali samo članom kluba, saj je bistvo v zadržanju kupcev in vzpostavitvi dolgoročnejšega odnosa z njimi. V diplomski nalogi iz leta 2017 najdemo podatek, da je portal specializiran za prodajo turističnih storitev in da se je leta 2015 Megabon razširil še na tuje trge. Leta 2017 je tako deloval na petih trgih in imel registriranih več kot 500 tisoč uporabnikov. Sistem je deloval tako, da je kupec Megabonu plačal 20 odstotkov cene, ostalo pa je plačal hotelirju po opravljeni storitvi.

Za Češka tovrstno davčno optimiziranje sicer ni nekaj novega, saj on psluje večinoma v davčno ugodnih okoljih. Leta 2003 je tudi sedež Moderne prenesel na Nizozemsko, o čemer se je že pisalo. Lastniška struktura Studia Moderna ni javna, je leta 2018 pisal Siol. Podjetje, ki ima sedež v Zagorju ob Savi, je bil takrat uradno že več kot 15 let v lasti verige podjetij iz Nizozemske in Cipra. V njej ima ključno vlogo podjetje Studio Moderna Holdings, ki je v Amsterdamu registrirano na istem naslovu kot več deset drugih podjetij. Znano je, da so med njegovimi solastniki štirje mednarodni finančni skladi in investicijske družbe: Insight Venture Partners, Templeton, General Atlantic in JH Partners. “Še do lani je veljalo, da ima Sandi Češko, vrsto let eden ključnih gospodarstvenikov iz kroga Socialnih demokratov (SD), skupaj s partnerico Livijo Dolanc v lasti nekaj več kot polovični delež Studia Moderna Holdings. Obvladoval ga je prek ciprskega podjetja Kanatol. S tem je imel ključni vpliv na poslovne odločitve v slovenskem podjetju Studio Moderna, ki ga vodi Duško Kos,” je poročal Siol in pojasnil, da je krovna družba na Nizozemskem, Studio Moderna pa ima v večini evropskih držav samostojna podjetja, ki tudi poslujejo med seboj. Samo slovenska družba Studio Moderna je v letu 2016 ustvarila okoli 38 milijonov evrov prihodkov od prodaje. “V Švici pa je medtem podjetje Top Shop International, ki je med drugim lastnik številnih blagovnih znamk Studia Moderna (Kosmodisk, Dormeo …), v letu 2016 pa je s slovensko družbo Studio Moderna ustvarila za okoli 27 milijonov evrov prometa,” so še zapisali. Zanimivo, o Češku se je pred kakšnim mesecem razpisal tudi Reporter, in sicer pod naslovom “Sandi Češko, lažni Božiček kosmodiska: šlo je za eno največjih tranzicijskih prevar“.

Podroben pregled najbogatejših Slovencev 2021
Drugi najpremožnejši Slovenec Sandi Češko s partnerico Livijo Dolanc. Njuno premoženje je ocenjeno na 355 milijonov evrov. (Foto: Finance)

Leta 2019 smo lahko prebrali, da  podjetje Studio moderna v svojih vrstah nima več zagorskega podjetnika, saj je ta prodal svojo polovico holdinški družbi, ki ima sedež na Nizozemskem. Svoj delež podjetja Studio Moderna je Češko prodal finančnim skladom, ki so že (bili) solastniki, je poročal portal instore.si. Za Finance je Češko povedal, da bo obdržal del posla, in sicer razvoj in trženje ležišč na zahodnih trgih. Poleg prodaje penastih vzmetnic in tehnologije penastih vzmeti se je Češko že pred leti skupaj z družbo Boxmark Leather podal še v letalsko industrijo – izdelujejo inovativne sedeže s penastimi vzmetmi. Iz Financ gre sicer razbrati, da je podjetje Studio Moderna Brands v celoti v njegovi lasti. To podjetje ima v lasti licence za izdelke, najpomembnejša je tehnologija octaspring, penastih vzmeti za ležišča Dormeo, za katere Studiu Moderna Holding (pa tudi drugim zainteresiranim podjetjem) zaračunava licenčnine, poleg tega pa prodaja vzmetnice v Severni Ameriki. Zaradi te prodaje smo bili sprva v dvomih, ali je podjetje, ki stoji za Megabonom, sploh še v Češkovih rokah. Pogled na Gvin je potrdil, da je.

Vir: Gvin

 

Češku ne gre toliko za davke, kot za transparentno davčno ureditev
Kot sem povedal že ob selitvi sedeža na Nizozemsko pred leti, tega nisem naredil zaradi davkov. Nizozemska ima celo višje davčne stopnje, razen pri obdavčitvi dobička na kapitalski donos,” je Financam lani odgovoril Češko na vprašanje, ali bi ob zvišanju davčnih stopenj in zmanjšanju razlike do obdavčitve na domačem trgu družbo Studio Moderna Brands (SMB) priselil nazaj v Slovenijo. Na vprašanje, zakaj ne pride v Slovenijo, je tudi povedal, da sta pomembni zelo jasna in učinkovita zakonodaja in celotna regulativa, vključno z zelo jasno in transparentno davčno ureditvijo. “Najameš ugledne svetovalce in veš, da ne boš imel težav, če slediš transparentni davčni politiki. Če narediš kakšno napako, pa se praviloma upošteva in preveri namen … V več kot 20 letih nisem imel niti enega opravka z davčnimi oblastmi, sodišči ali kakršnegakoli problem z državnimi institucijami,” je razložil in dodal, da globalni davek pozdravlja, saj je ta potreben. Bolj kot davki, je za Češka torej pomembna transparentna davčna ureditev. Zanima nas, ali bo enako transparentno pojasnil, za koliko prikrajša slovensko davkoplačevalsko blagajno s tem, da ima podjetje registrirano v Švici.

Na članek oziroma na naša vprašanja se je naknadno odzval tudi Češko, njegov odgovor objavljamo v celoti
Kot vedno bom tudi tokrat odgovoril sam. V politiki sem od svojega 16. leta, ko sem začel aktivno delati v ZSMS. Glede davkov zopet ponavljam, da davki niso razlog zakaj imam veliko podjetij v tujini. Za konkreten primer vam povem, da je davčna stopnja v Švici 23,7 odstotna, kar je sicer znano vsakomur. V Sloveniji ima podjetje odprt nerezidenčni bančni račun z namenom, da uporabniki, ki ne zaupajo uporabi kreditnih kartic in bolj zaupajo slovenskemu bančnemu sistemu, ko nakazujejo manjše zneske, ne plačajo potencialno visokih bančnih provizij, ki jih zaračunavajo slovenske banke (€7 plus, namesto €0,41 v povprečju, če nakazujejo na nerezidenčni bančni račun). Švica je ena tistih držav kjer imamo pomembno poslovno aktivnost že več kot 20 let in je ugodno, transparentno in stabilno poslovno območje, predvsem pa tam perfektno deluje pravna država. Recimo, ne more se zgoditi, da ti davčna zaračuna, zaradi pravne in davčne anomalije davek od istega dobička dvakrat, kar se mi je mnogo let nazaj zgodilo v Sloveniji. Ne bo se zgodilo, da politična oblast, ki te ne mara, sprejme zakon, ki pomembno omeji ali celo namenoma ogrozi tvoje poslovanje, kar se mi je zgodilo pod prejšnjo vlado SDS, itd. Kljub vsemu temu sem imel še kot lastnik Studio Moderna največ ljudi in operative zaposlenih v Sloveniji, preko 600 zaposlenih in plačal iz tega naslova zelo veliko davkov v Sloveniji. Vsi moji osebni prihodki in dobički so že od začetka prijavljeni v Sloveniji in iz tega naslova plačam dohodnino v Sloveniji. Tega v vašem mediju niste nikoli zapisali, ker resnica in dejstva ne ustrezajo vašim političnim potrebam, verjetno ne bo prostora tudi tokrat. Ne danes, ne kadarkoli prej nisem imel nobenega podjetja ali osebnega računa v tako imenovanih off shore, davčnih oazah. Nizozemska, Švica, Ciper iz vidika Bruslja niso davčen oaze, ampak tudi to dejstvo za vas očitno ni pomembno. Lahko bi zapisal tudi kako so podjetja v Švici in drugih EU državah prejela COVID pomoč, 1000 krat bolj učinkovito in produktivno za podjetje in tudi državo, kot pri nas. Zelo verjetno je, da bo moja naslednja največja investicija v Sloveniji, torej, da želim si imeti čim večji del poslovanja v Sloveniji, ki ima najboljše talente v svetu, odlične naravne pogoje za delo in življenje, boljše od najbolj bogatih držav v Evropi in svetu, žal pa strankokracija v Sloveniji vse to izniči, zastruplja in pospešeno uničuje. Danes berem v FT, Hrvaška bo dobila za razvoj od EU nepovratnih sredstev v višini 12% GDP-ja in je na prvem mestu, Slovenija pa manj kot 4% in je na 14 mestu. Brez komentarja. Verjetno bodo spet krivi komunisti, morda bo tokrat celo držalo

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Britanci pretreseni: Moški zabodel vojaka in iz noža lizal kri

Britanskega vojaka je sredi belega dne, ko se je...

[X odzivi] “Brezsramno je tole; ga ni bilo junaka, ki bi ga poslal domov”

"Hiša, podarjena s strani zasebnega podjetja, hudi birokratski zapleti...

Radgonske gorice osvojile šampionsko odličje in deset zlatih medalj

V sredini julija je v prostorih Pomurskega sejma potekalo...