Avstrija se začne v glavah

Mitja Iršič

Drugi maj je v Sloveniji dela prost dan. Socialisti si zdravijo glasilke od petja udarnih partizanskih viž dan poprej in prebolevajo tradicionalnega mačka, ki je nastopil kot posledica domače šmarnice in še posebej kislega vina iz sosedove zidanice, pri katerem se nihče ni spomnil prekiniti vrenja. Zato sem se odločil za en dan pobegniti iz sivega socializma in praznega čaščenja delavstva v deželo, kjer enovrstičnice zamenjajo dejanja in ukrepi. Odšel sem čez mejo k severnim sosedom, Avstrijcem. V kapitalizem, kjer drugega maja zjutraj vstanejo in gredo delat. Sicer za veliko več denarja kot pri nas za približno podobno delo.

Vsak od vas je gotovo že opazil, da se na tisti cesti med Šentiljem in Lipnico pa tisti med Dravogradom in Pliberkom zgodi nek čuden preskok iz še vedno moreče železne srajce kolektivistične povprečnosti v svet podjetništva, priložnosti, odprtosti do globalizacije. Kot luč in tema. Kot obup in upanje. Avstrija je za nas ogledalo, kaj bi lahko bili, če ne bi prišlo do okupacije leta 1945, ki še kar traja. Trideset let potem, ko smo Slovenci trepetali na mejnem prehodu Šentilj/Spielfield v upanju, da cariniki ne bodo našli avtoradia in videorekorderja, prekrita z goro kave, pralnega praška in jedilnega olja, ki smo ju želeli prešvercati v prtljažniku stoenk in poljskih fiatov p126, predstavlja Avstrija skoraj enako kot tedaj še zmeraj vstopna vrata v nek drug svet. Svet prijaznih natakaric, bolj strpnih voznikov, klinično urejene okolice, mednarodne kulinarične ponudbe v vsaki malce večji vasi, bolje založenih in (kako je to mogoče?!) cenejših Sparovih, Hofrovih in Lidlovih trgovin kot pri nas.

Oglejte si še: Dan upora proti kapitalizmu

Odvozil sem etapo rallyja po udarnih jamah slovenskega Šentilja in z na srečo še celim podvozjem par metrov kasneje zagledal brezhibno gladek avstrijski asfalt stare ceste, ki se vije skozi prve obrise panonske nižine in zadnjih zaledij Alp. Mimo nekoč razvpite Debele Berte, kjer so se Jugoslovani učili prvih lekcij nevzdržnosti samoupravnega socializma, čez Lipnico, kjer sem mimogrede še tankal za 1,13 evra na liter – ja, njihov trošarinski prašičevec je manj požrešen od našega. Do nekoč glavnega ekonomsko-kulturnega središča štajerskih Slovencev – Gradca. Še pod Kraljevino SHS je za ljudi v naših koncih bolj predstavljal prestolnico kot pa Ljubljana. Tista stara šala, da je meja Slovenije na Trojanah, ne izvira iz komunizma –  v Savinjski in Dravski dolini so jo v sedemdesetih in osemdesetih govorili metuzalemi, ki so preživeli prvo svetovno vojno in še prej živeli v Avstro-Ogrski. Štajerski Slovenci smo bili prvi pravi multikulturni evropski Slovenci. Graz je bil naša metropola narodov. Medtem ko so nekateri čistokrvni Kranjci sanjali o slovanskim povezavah med hrvaškimi kajkavci in Slovenci (Kopitar), drugi o panslovanskih povezavah od Črnega morja do Beljaka (Vraz), smo so bili ljudje na Štajerskem poleg slovanskih kulturno-lingvističnih korenin zmeraj hkrati del germanskega kulturnega kontinuuma – ne le tako kot ljudje v kranjskem centru slovenstva, ki jih je na Dunaj občasno zvabila le “golj’fiva kača”.

Danes je podobno, le da tokrat nismo več enakopravni partnerji skupnega srednje-evropskega razvoja, ampak prebivalci tretjega sveta, ki svojo vlado ščitijo pred ekonomsko katastrofo s tem, da se kot dnevni migranti vozijo čez mejo in zaslužijo (najmanj) dvakratnik slovenske plače. Potem pa slovenskim socialistom za gradnjo drugega tira in zaposlovanje državnih sekretarjev donirajo še mafijsko varščino v višini razlike med slovenskimi in avstrijskimi olajšavami na plačo. Več kot 60 tisoč je že takšnih. Od tega skoraj tretjina Dravske doline po kruh hodi v Graz. Ti ljudje so del enormnega uspeha Šarčeve vlade, ki po podatkih zavoda za zaposlovanje in Sursa tako uspešno zmanjšuje brezposelnost. Če bi jutri Avstrija bankrotirala in odpustila vse Slovence, bi v tistem trenutku postali država EU z najvišjo stopnjo brezposelnosti v uniji, proračun pa bi v mesecu dni doživel grški scenarij.

Slovenski delavci so od tajkunov, sindikalistov in socialističnih politikov dobili prazne parole, avstrijski pa nižje davke
Slovenskim delavcem v egalitarnem raju pod Alpami so tranzicijski tajkuni, militantni anarho-sindikalisti in politični kaviar socialisti za prvi maj podarili parole o častnem delu, pravični porazdelitvi premoženja in enakosti, avstrijska vlada pa bo svojim (in našim tam zaposlenim državljanom) v naslednjih treh letih znižala dohodninsko davčno stopnjo od 2 do 5 odstotkov za dohodke do 60 tisoč evrov – v ta razred se brez težav uvrstijo skoraj vsi slovenski direktorji in večji del zloglasnega kapitalističnega “enega procenta”. Avstrijci se veselijo, v Avstriji zaposleni Slovenci pa malce manj, saj nižja dohodnina pomeni, da jim bo slovenski Furs zaplenil še več premoženja, ker bo razlika med avstrijsko in slovensko dohodnino še večja. Povprečen Avstrijec pa bo pri isti plači v žep pospravil 300 evrov več, prav tako pa bo manj davka kot v Sloveniji (zaradi na splošno nižje davčne obremenitve dela) plačal njegov delodajalec. Že leta 2017 so se zavezali, da bodo do leta 2020 minimalne bruto plače zvišali na 1.500 evrov. Medtem se mi norčujemo z lepotnimi popravki in ohranjamo enega najbolj obremenjenih plačnih sistemov na svetu, tako za delavca kot za delodajalca. No, vsaj za javne uslužbence in tiste zaposlene v državnih podjetjih je vlada poskrbela – na proračun priklopljene institucije bodo edine šablonsko izplačevale neobdavčen regres zvestim volivcem levice. Večina delavcev iz realnega sektorja se bo le ironično nasmehnila. Tako espeji kot tisti, ki delajo za majhne podjetnike, ki regresa niso videli še od časa, ko je Kučan povedal, da je glas za Mirana Potrča glas za dvig borze. Pa ne zato, ker jim pogoltni lastniki ne želijo dati, ampak zato, ker si enostavno ne morejo privoščiti takšnega izdatka, pa če je obdavčen ali ne. Splošni davčni primež je pač prevelik za tak luksuz.

Avstrijski ukrepi ne nastajajo iz etra. To niso poteze dobrodušne socialistične vlade, ki si želi, da bi se dobički podjetij “pravično” razdelili med delovno ljudstvo. Za takšne preskoke je potrebno dvoje: delujoč prosti trg, agilno, napredno globalno relevantno podjetništvo in rezi na odhodkovni strani proračuna, za katere je potreben politični konsenz, ki ga na ‘fiskus’ priklopljeni paraziti levičarske tranzicije in njihovi nastavljenci v Sloveniji enostavno ne želijo. Avstrija je lani po indeksu zaznavne korupcije po raziskavi Transparancy International v javnem sektorju zasedla 14. mesto, Slovenija 36. mesto, za vsemi zahodnoevropskimi demokracijami in celo za Združenimi arabskimi emirati, Bocvano, Brunejem, Katarjem in Butanom. Ne bodite presenečeni, če novela zakona o integriteti in preprečevanju korupcije tudi v tem mandatu ne bo našla mesta pred bolj nujnimi ukrepi, kot je predlog dogovora o uporabi nosilnih plastičnih vrečk.

Slovenski sistem ni vzdržen brez izčrpavanja gospodarstva
Karavanški predor in globoko politično kontaminirano tiho forsiranje enega izvajalca izkopov sta eden od takih simbolov ugrabljene slovenske države in delujoče avstrijske, ki na drugi strani brez pretresov že vrta svoj del tunela. Drugi simbol je avstrijski predsednik vlade Sebastian Kurz, ki potuje v ekonomskem razredu rednih letalskih linij, medtem ko Šarec leti s falconom in na davkoplačevalske stroške letuje v superluksuznem apartmaju blizu mondenega Davosa, ki stane več za en sam dan, kot povprečen slovenski delavec zasluži na mesec. Tudi to je le simbol. Kot je bila SMC-jeva afera maketa. Kot SD-jeva Naša Dobra Hrana. Kot LMŠ-jeva ugrabitev zasebne televizije. Kot SAB-ovo imenovanje smešno nekompetentnih oseb na ministrske stolčke. Kot Erjavčevo rusofilstvo v prejšnjem mandatu in domnevna ugrabitev vojske za osebna obračunavanja. Simboli levičarske oholosti in predrznosti, ki nakazujejo nek globlji problem. Slovenska levica oblast in resorje dojema kot osebni fevd. Naloge, ki jih pri tem povsem po črki zakona izpolnjujejo za tranzicijske tajkune, so le “the price of doing business”. Da jim od zadaj vodijo državo, je uradnim državnikom pravzaprav vseeno. Saj je vse le igra. Saj je vse le lutkovno gledališče. Važni so le fevd in parcialni interesi. V takšni državi pa daljnosežnih reform nikoli ne bo.

Sebastian Kurz (Foto: epa)

Takšen sistem ni vzdržen brez izčrpavanja dela gospodarstva, ki dejansko proizvaja dodano vrednost. Tako delavcev kot delodajalcev. Avstrijsko gospodarstvo si bo lahko privoščilo, da do leta 2020 izplača 900 milijonov evrov več na mesec za izplačilo minimalnih plač. Avstrijski fiskus bo zdržal znižanje dohodninske lestvice, ki bo proračun osiromašil za milijarde na leto. Brez oderuških davkov na delo, trošarin in večnega kriznega DDV-ja. Stvari se delijo, zato ker se nekaj prej ustvari. Da pa se kaj ustvari, pa nujno potrebujemo prosto podjetniško pobudo, ki je preveč ne omejuje birokracija in ki si lahko zaradi smotrne obdavčitve dela do 60 tisoč evrov privošči mlade strokovnjake. Swarovski, Red Bull in podobni bi že zdavnaj šli po poti Govorečega Toma in se preko Cipra prodali bogatim Kitajcem, če ne bi doma v Avstriji našli plodnih tal za razvoj podjetništva – tako strokovno kot politično. Le deset najbogatejših avstrijskih družb ustvari toliko prometa, da bi trikrat zapolnile celotni slovenski proračun. Iz takšne malhe se nato lahko gredo socialo. A da do nje pridejo, potrebujejo poslovno okolje, ki noče uničiti podjetnikov, in politike, ki kapitala ne dojemajo kot sovražnika delovnega ljudstva.

Šarčeva vlada je gnojni tvor na spolovilu slovenskega naroda, ni pa vzrok bolezni. Je le posledica
Ko sem srkal kavo v McDonald’su sredi Gradca, ki mi jo je, mimogrede, postregel tam zaposleni Mariborčan, sem začel razmišljati. Smo si morda malce pa vendarle sami krivi? Šarčeva vlada melje z istimi vzorci kot vsi njeni levi predhodniki. Folklorni kadrovski cunami, namerna stagnacija na področju strukturnih reform, korupcijski škandali, zloraba medijev, pacifiziranje volilnega telesa z redistribucijskimi socialističnimi bombončki. A pravzaprav … morda bi si morali priznati, da si del Slovencev prav to želi? Od daleč opazovati gostijo velikih živin in s strahospoštovanjem upati, da bo padla kakšna drobtinica na tla. Brezplačna drobtinica za ubogljive, za katero se ne bo treba pretirano naprezati. Smisel za meritokracijo v Sloveniji gotovo še obstaja – imamo dovolj majhnih podjetnikov, ki se s tehničnim znanjem izredno naprezajo, da ne bi izgubili bitke z državo, ki nad njimi izvaja tiho vojno. Ampak večina ni takšna. Veliko več kot polovica ljudi, ki jih poznam, je tiste vrste, ki bi raje čakala pod mizo velikanov na drobtinice. V upanju, da se ne bo treba preveč truditi. Sedel sem tam in gledal tistega fanta za McDonald’sovo blagajno, kako je brezhibno govoril nemško z drugimi gosti, nato pa zopet preklopil na slovenščino in starejšemu slovenskemu paru, ki se je najprej trudil s polomljeno nemščino, ustrežljivo razložil ves meni. Tisti dan sem srečal cel kup ljudi iz storitvene industrije. Bili so zavzeti, strokovni in prijazni, a ne na ameriški osladen način. Morda me kateri od njih ni maral. A vsak je bil ustrežljiv in z globoko zakoreninjenim entuziazmom, ki je nakazoval, da bo storil vse za prodajo svoje storitve. Si tega pri nas res želimo? Si želimo tistega pravega neoliberalnega kapitalizma, ko moramo biti prijazni z ljudmi, ki jih ne maramo? A ni veliko bolj preprosto počakati na službo v osmi pisarni ministrstva za preganjanje dolgčasa, kjer bi se pridružili drugim sotrpinom in skupaj čakali na pokoj? Michael Manske, v Sloveniji živeči Američan, je nekoč na radiu dejal, da se slovenski gostinci vedejo, kot da so jim gostje odveč – kot da komaj čakajo, da se jih bodo znebili. Prav vsak v Sloveniji živeči tujec mi potoži podobno. Ne le v gostinstvu. Si želite človeka, ki bo popravil okenske žaluzije? Zdaj so prazniki. Mojster ima čas tam nekje julija, če ne bo že slučajno na počitnicah. Bi radi nasvet strokovnjaka v Mercator Tehniki o novem modelu televizorja? Se ne spozna – prejšnji teden je bil ravnokar razporejen iz oddelka strešnih kritin. Saj imate vse na internetu. Poguglajte.  Slovenci se obnašamo, kot da smo bogov dar stvarstvu. Izbrani narod, ki si svoj privilegiran položaj lahko omogoči izključno z vladnimi dekreti in prisilno uravnilovko.

Izumitelj in tovarnar Janez Puh.

Veste, Marjan Šarec ni kriv, da nismo Avstrija. Niti njegova impromptu koalicija. Tudi njegovi politični botri niso – tisti so pač kapitalistični oportunisti, ki so učinkovito uporabili sredstva za akumulacijo kapitala. Šarčeva vlada je gnojni tvor na spolovilu slovenskega naroda, ni pa vzrok bolezni. Je le posledica. Vzrok je globlji. Vzrok je tudi mentaliteta dobršnega dela prebivalstva, ki se vda v usodo in si reče – če jih ne moreš premagati, pa se jim pridruži. Ni bilo vedno tako. Integralni del avstrijsko-kanadskega konglomerata Magna Steyr je stara graška tovarna Steyr-Puch, ki se imenuje po njenem ustanovitelju Janezu Puhu, človeku, ki je bil pred 130 leti eden tistih vizionarjev, kot sta v tej generaciji Elon Musk in Steve Jobs. Slovenci smo v avstro-ogrski monarhiji pokazali, iz kakšnega testa smo. Smo podjetniki, inovatorji in trdi delavci. Nič drugačni od Avstrijcev. Smo pa – tako se zdi – že drugič obupali. Prvič potem, ko so nas “osvobodili” komunisti, nam 46 let prali možgane ter pustošili naš možganski trust. Takrat je pač šlo za preživetje. No, kot kaže, smo obupali še drugič, in to le v zadnjem desetletju, odkar so zakulisni igralci slovenske leve tranzicije ponovno pognali medijske stroje, ki napadajo kapital in poveličujejo redistributivni socializem, ki bi ga zelo težko ločili od tistega, ki so ga pridigali oktobrski revolucionarji leta 1918. Entuziazem iz leta 1991 je zvodenel komaj tam nekje na začetku finančne krize. Levičarji so iz nas naredili žrtve, ki čakajo, da jih veliki brat reši pred kapitalizmom. Zato se ljudem enostavno ne da več meritokratorno tekmovati. Zakaj bi, ko pa je toliko priložnosti za udobno stagnacijo v mehurčku domače povprečnosti. Ampak, kako dolgo še?

Avstrija se začne v glavah
Kot SFRJ in njen z ameriškimi dolarji in IMF-jevimi neodplačnimi krediti financiran raj za povprečnega lenuha se bo tudi naše trenutno v globalno konjunkturo zavito udobje nekoč končalo. SFRJ je po zaprtju mednarodnih finančnih pipic končala z dvema popolnima bankrotoma, rezanjem ničel na bankovcih in na koncu tragično – s potoki krvi. Tudi mi se bomo kar hitro prebudili iz naših sanj, v katerih so Slovenci vrhunski pridelovalci hrane, ki jim na svetu ni para, in kjer bo globalni trg v nas navdušeno metal 500-evrske bankovce, ker smo ponovno izumili legendarnega ponyja. Ko smo mi bili po tihem državnem udaru leta 2013 pod vodstvom Alenke Bratušek še globoko v recesiji in se manično otepali trojke, ki bi končno v deželo vnesla prepotrebno finančno disciplino, je medtem Avstrija že zdavnaj okrevala. Tisto leto je imela gospodarsko rast in rekordno nizko brezposelnost v EU. Pa niso nič drugačni od nas. Ja, njihova politika je drugačna, ampak podstat politike je mentaliteta ljudi. Mentaliteta, zaradi katere se mi kot pravi vzhodni Slovani v starih oplih vozimo po avtocesti A2 v “glavno mesto Štajerske” sadit rože in prodajat hamburgerje. Ker tam zaslužimo več, kot če bi doma programirali ali bili vodje izmene v industrijskih obratih. Pa ne bi bilo treba, da je tako. Le spomniti se moramo, kaj pomeni biti Slovenec. Pred 150 leti smo vedeli, čeprav sploh nismo imeli imena niti povsem izoblikovane narodne vesti. A nas je vseeno skupaj držala tista posebnost, ki nas je tako ločevala od preostalih balkanskih narodov, z izjemo kajkavcev. Bili smo narod podjetnikov. Nismo čakali na vbogajme z Dunaja, kot danes čakamo na vbogajme z Gregorčičeve 20. Dunaj smo naredili našega. Če se bomo zopet našli, bomo naredili za našo (spet) tudi Ljubljano. Avstrija se ne začne naprej od Šentilja, Gornje Radgone, Karavank in Holmca. Avstrija se začne v glavah. Če bomo to doumeli, bodo razni komični politiki le še slab spomin na narod, ki je bil v krizi identitete.

Mitja Iršič

 • ROMAN Naprudnik

  Super!

 • Valter BraniSlav

  Ne bi se mogel bolje strinjati kot z Buffettom:
  https://moneyandmarkets.com/warren-buffett-capitalism-socialism/
  VENDAR, CE JAZ POPRECNEZ NE BI BIL ROJEN V TITOVI SFRJ, BI KOT POPRECNEZ IN KOT OTROK DELAVSKEGA RAZREDA V ZDA TEZKO STUDIRAL.
  Zato sem Titovi SFRJ neizmerno hvalezen za dar izobrazbe.
  Ne Kardelji in se manj Macki niso posebno bistri ljudje, vendar, meni je uspelo.
  Hvala ti tovaris Tito.

  • traktor

   Kolk smo dolžni za tvojo samo hvalo?

 • Janez Korenjak

  Avstrija se morda res začne v glavah ljudi, ampak udejanja se ne v Sloveniji, ampak v Avstriji. Tudi Janez Puh, sicer rojen Slovenec, je postal Johann Puch, ponosni Avstrijec. Mitja Iršič bi lahko obiskal njegov muzej v Grazu – v Sloveniji ga ne boste našli, še spomin nanj je zbledel.

  Nauk zgornje kolumne je sila enostaven: če želite ustvarjati, biti inovativni in podjetni, pozabite na Slovenijo prav tako, kot je nanjo pozabil Johann Puch in številni drugi, ki v kolumni niso omenjeni.
  Nima smisla v puščavo saditi solate, kot nima smisla v Sloveniji poskušati z zdravim, inovativnim podjetništvom. Prava destinacije za podjetne Slovence, ki štrlijo iz povprečja, je Avstrija in severneje.
  To nas uči zgodovina in Johann Puch je le vzorčen primer. Sledite mu.

  • Nata

   No. . . . no. . . . . .zakaj tako ?
   Zelo lepo tega Slovenca opišejo Hervardi
   http://www.hervardi.com/janez_puh.ph

   • Janez Korenjak

    Puchov muzej se nahaja na Puchstraße 85, Graz. Priporočajo ga na vsaki turistični promociji. Vredno ga je obiskati, saj obskurna spletna stran Hervardijev sicer ponuja nekaj faktografskih podatkov iz wikipedije, ampak muzej ti pa pričara njegov inovativni duh in razvoj avtomobilske/moto industrije tistega časa. Res vredno ogleda.
    Za Puhov muzej v Juršincih do zdaj sploh slišal nisem, ampak slike na njihovi spletni strani mi pokažejo s slamo krito cimpračo, eno motorno kolo in nekaj koles – in to je vse. Niti me ne mika, da bi šel v ta slovenski muzej. Muzej v Grazu pa res toplo priporočam tudi za tiste, ki vas mehanika sploh ne zanima. Še danes je precej njegovih inovacij del avtomobilske industrije.
    Ostaja pa dejstvo, da Janezu Puhu v Sloveniji ne bi uspelo, nikoli! Šele v Avstriji se je lahko kot Johann Puch uveljavil in se razvil kot inovator svetovnega formata.
    Puch ni samo zgodovinsko dejstvo, je odlična simbolika, kaj v Sloveniji ni in ne bo mogoče. Strinjam se lahko s kolumnistom, da so slovenski možgani prav tako inovativni kot avstrijski (ali bosanski ali tisti iz Gane), ampak ostaja pa dejstvo, da se inovativnost v Sloveniji ne more razviti in da je zatrta že v genezi – preprosto s tem, da je postavljena v neplodno slovensko okolje.
    Ta grenki pelin je za povprečnega “ponosnega Slovenca” težko popiti, vem.

    Mimogrede: kaj pa pivovarna Bewog? Vzročen primer tega, kako na slovenski strani meje ni šlo, s premikom na avstrijsko stran meje pa je posel zacvetel. In takih primerov je ogromno, preveč, da bi si še lahko zatiskali oči in verjeli v pravljice, da bomo pa Slovenci lepega dne vendarle zmogli… Če ni šlo zadnjih nekaj sto let, le kako lahko pričakujemo, da bo jutri bolje?

    • Nata

     + + + + + Sijajno si napisal !!

     Neplodno slovensko okolje. Pa, ko bi vsaj bilo slovensko !!
     Pa je tako prepredeno z Jugo, od katere smo pobrali prav vse slabe lastnosti, da se bojim, da imaš prav. . . . . . . tudi jutri ne bo bolje !!
     Moram pa dodati, da jaz komunjare razumem. Ne bodo pljuvali v svojo skledo.
     In prvo bodo poskrbeli za svoje.
     Ne razumem pa Narod, da je tako za luno !

    • RATATA

     Gradec se drugače sklanja, kot ga sklanjati ti!
     Nekdaj je Štajerski deželni Zbor odobril sredstva za tiskanje knjig v slovenskem jeziku.

   • Slavi

    ZVEZA DOMOLJUBNIH DRUŠTEV HERVARDI

    Miklavška ulica 26

    2000 Maribor

    tel.: 040 431 096

    email: zddh afna hervardi pika com

    Zakoniti zastopnik: Andrej Šiško

    • Nata

     No, naslova in tel. št. ne poznam. Me tudi ne zanima.
     Rada pa pogledam ta portal.
     Marsikaj lepega in koristnega napišejo.

  • Lisjak

   Puhov muzej je v občini Juršinci,če se ne motim je to tretji muzej,ker je prvega,ki je bil na Puhovi domačiji nekdo namerno požgal(lesena cimprača pokrita s slamo),ravno tako drugega.

 • Mihilus

  Spet en članek, ki časti kapitalizem in ukrivlja realno sliko – tako kot na primer tisti o vinjetah. Razen uvožene tehnike, ki je v nekaterih redkih primerih resda cenejša je večina stvari v njihovih Hoferjih dražja. Meso in mesni izdelki so konkretno dražji. Tudi kruh, mleko in mlečni izdelki so dražji. Večina hrane je dražje. Storitve v Avstriji so mnogo dražje in nasploh minimalni stroški za preživetje so krepko višji kot pri nas. Edino kar je relativno poceni so stvari, ki jih globalisti pripeljejo s šleparji. Za ljudi, ki za te stvari porabijo zelo majhen delež svojega dohodka je standard v povprečju primerljiv z našim.

  “Odprtost do globalizacije” je žal prišla z odprtostjo do islamizacije. Pa tudi ceste so v povprečju enako luknjaste kot pri nas.

  Res pa je, da je okolica dosti bolj urejena, vendar pa je to predvsem po zaslugi ljudi, ki lepše skrbijo za svojo lastnino. Odnos ljudi je mnogo bolj na nivoju in sodstvo deluje mnogo bolje. Še vedno je meni bolj všeč tu.

  • Janez Korenjak

   Kar ostani v Sloveniji in uživaj v tako opevanem socializmu še naprej. Spotoma pa še preberi tisto basen “Lisica in grozdje”, lepo preslikava tvoj primer v živalski svet.
   Da lahko nemoteno uživaš slovenske blagodete, pa se lahko med drugim zahvališ 60.000 Slovencem, ki delajo v Avstriji in prinašajo ta denar v Slovenijo. Z zaprtjem avstrijskih meja bi Slovenija hitro bankrotirala.

  • Nata

   No, za ostale storitve ne vem.
   Za živila pa kar drži, da so cene nižje.
   Videli smo tudi kataloge .

 • Valter BraniSlav

  Pa se tole, ko midva z zeno prideva iz ZDA na obisk v SLO, vcasih skociva tudi v Avstrijo. Avstrija je podobna SLO, s to razliko da se nama zdi SLO bolj cista.
  Pred 2 leti smo prisli na dopust z enem od vnukov ki je v Piranu zbolel. Zdravniki so naredili vse preiskave v enem dnevu in racunali nic, ceprav decko nima zavarovanja v SLO.
  Gostinci naju z zeno lepo postrezejo, hrana je zelo okusna in za polovico cenejsa kot v Miamiju. Se POSEBEJ je gostincem vsec da moja Venezuelska zena tekoce govori Slovenscino in celo obvlada dvojino.
  Je pa res da vecina Slovencev ne ceni dovolj samih sebe… naj se tudi SLO samospostovanje zacne v vasih glavah…

  • Iztok Kresnik

   Crkni koministi budast ti Usa se videl nisi

   • Janez Korenjak

    Tale Valter je stari pijanček, ki se ga naceja v gostilni Pr’ Amerikancu in klati jugonostalgične bedarije. Še ene vejice ne zna postaviti pravilno, ampak v njegovi alkoholni domišljiji pa je pravi superheroj, pardon: Superhik. :-)

    • Iztok Kresnik

     Pozdravljen ima se za izredno pametnega človeka s tem se dela norca iz samega sebe kakšna Amerika neki to obstaja le v njegovi domišljijski glavi!

   • Valter BraniSlav

    Miami Florida USA

   • Valter BraniSlav

    Od kdaj jaz komunist? Nikoli, niti 1 minuto ne.
    Bili pa so Jansa, Vasle, Gorenjak, Zver, ti tudi?

  • SIMON ROZIC

   Zakaj pa ne skočita raje v Venezuelo? …je premalo čista ?
   WC papir pa le nesita s seboj!

   • Valter BraniSlav

    Tudi greva. Ko se znebijo Madure se bo situacija izboljsala.

 • Valter BraniSlav
  • SIMON ROZIC

   V r’t si vtakni svojo Yugovino !

   • Valter BraniSlav

    Jaz sem pragmaticen clovek, Jugovino na oltar, zivim pa v ZDA.

  • totex39

   Čuj bedak pa si, da nisi ostal tebi priljubljeni Jugoslaviji, že zaradi tega, ker te je šolala, si ji obrnil hrbet in veš kako se taki imenujejo “IZDAJALCI”. Tito bi te takrat dal zapreti na Goli otok.

   • Common Sense

    No, v bistvu je naredil pametno. Če je res tam in se ne oglaša iza ene uradniške mize v Ljubljani;)

   • Valter BraniSlav

    Kje pa, najel bi me za financ ministra.

 • kalavnik

  Ko slovenska neizobrazena drhal doseze in preseze kriticno maso poti nazaj ni vec. Isto je z Islamom.
  Ne bo slo v tretje, tudi ce nas frontalno napadejo Hrvatje in zacnemo z novim letom 91.

  Drhal ne seze dlje od goveje zupe in tenstanga krompirja, litra smarnice in “Mojih deset” v Tusu.

  Menjava se ze dogaja, inteligenca odhaja, prihaja siptarija in muslimija, drhal ostaja in se pocasi asimilira s s sebi podobno neizobrazeno in pokvarjeno drhaljo. In tako pocasi pridemo do mesanice med hijeno in kraskim ovcarjem, dokazano eno bolj zabitih avtohtonih pasjih vrst na svetu.

  • dob

   “Drhal ne seze dlje od goveje zupe in tenstanga krompirja”,

   plus glasba po željah: čestitamo z “Bandiera rossa”!

  • rubec

   **********

 • Franc Šink

  Upam da se debela Berta nam ne bo ponovila.

  • Common Sense

   Lukec Mesečnik, Mihec Kordiš, Violeta Tomić ne vedo kaj je Debela Berta. Prva dva se še nista rodila (oz. sta se rodila leta 1989), druga pa je bila takrat v Bosni. Jebe se njim za to kaj piše v tem članku. Ne morejo razumeti.

  • SIMON ROZIC

   Tudi jaz iskreno upam, obenem pa se bojim, da smo zelo blizu !

  • Nata

   Hja. . . . na katero pa misliš ? Na nemško haubico, ali na Berto iz povesti
   Pikica in Tonček ?

   • Franc Šink

    Ti kot mlajša smrklja tega nisi doživela.

    • Nata

     Ooooooo, kaj piješ ?

 • Common Sense

  Bravo! Zadel si žebljico na glavico. “Veste, Marjan Šarec ni kriv, da nismo Avstrija.” Exactly. Zakone lahko sprejemaš, lahko gradiš ceste, shopping centre, imaš kapitalizem,…. težje pa je vplivati na svetovni nazor, filozofijo življenja. Težje je vplivati na oprano glavo. A jaz sem vseeno optimist. Gotovo obstaja način, da se od levičarskih vampirjev odvrne in prepriča dodatnih 15-20% volilcev z modernim, v prihodnost usmerjenim programom ter konkretizirano in vabljivo vizijo. Kjer je volja, tam je pot. Edino v kar imam dvome je, kdo naj bi to delo opravil. Ker starih konjev ne moreš naučiti novih trikov.

 • macon

  “Šarčeva vlada je gnojni tvor na spolovilu slovenskega naroda, ni pa vzrok bolezni.”

  Kako vljudno zapisano. :)

  Bravo za cel tekst.

 • Lisjak

  Slovenci smo za jodlarje čisto nič drugo kot zabiti balkanci.Res je,da pri njih dela veliko Slovencev,še več jih je pa tistih,ki so “kao” Slovenci.

  • Ryuk

   Slovenci smo še za same sebe nič drugega* kot zabiti balkanci. Kar je pretežno res. Balkanec je pač socialist, in teh je tu ogromno.

 • totex39

  Za vse to kar se sedaj dogaja v Sloveniji je bilo načrtovano še iz Titovih časov, ko je naseljeval pritepence iz jugoslovanskih republik. Še huje pa se je dogajalo po osamosvojitvi Slovenije, ko bi človek mislil, da bo drugače, pa se je teh jugovičev še več naselilo in pomešalo med Slovence, tako da imamo sedaj samo mešanico na vseh področjih. Eno veliko figo smo dosegli, praktično nič.

 • Mojca pokraculja

  Koliko generacij je potrebno da se spremeni miselnost v glavah? Mi sedaj zaostajamo že za 3 generacije. Ne vidim rešitve!

 • karlina

  PODPIS !!!!!!

 • Nata

  + + + + + + + sijajno napisano !
  Vendar pa na to ne bo odreagilral nihče od silnih politikov !!
  Oni so srečni, da imamo Avstrijo, v kateri dela mnogo Slovencev !!
  Jaz sem se že leta 2009 , ko sem nekaj delala v Pliberku, spraševala, kako je to mogoče,. . . . .
  ” bolje založenih in (kako je to mogoče?!) cenejših Sparovih, Hofrovih in Lidlovih trgovin kot pri nas.”

  Odgovora do danes še nihče ni dal ! Ali pa sem ga zgrešila ??

 • xtc

  Slike ,ki jih osebno zelo dobro poznam.
  A naivno je misliti ,da bodo spremembe prišle kar tako.
  Sprememb v Sloveniji ne bo dokler država pač ne bo popolnoma finančno klecnila kot Yuga,ko ne bo denarja šele takrat se bodo pričele spremembe.
  Sicer pa večini ljudi,ki so zaposleni v JS in državnih firmah in firmah zvezanih z državo to stanje še kako odgovarja.
  Čeprav se govori neprestano nezadovoljnih zdravnikih in še čem pa nihče pač ne upa povedati na glas ,da ogromno zdravnikov v bolnicah dopoldan bolj kot ne na lako in si pripravljajo stranke in teren za popoldan privat in nato delajo še pri dveh ali treh zasebnikih,dopoldan pa imajo v službi čakalne vrste.
  Ampak to ni edina branža ,skratka treba je spremembe v mentaliteti in tudi uvesti red in pravila.

 • terminalar

  Ko berem Iršiča, ima tako prav, da me boli glava.

 • Vlado77

  Res je stare usedline v “naših možganih” je še vedno veliko. To velja za vse države ,ki so imele 70+ let komunizma. Ta usedlina zelo počasi zginja. Še posebej zaradi tega ,ker imemo šolski sistem ,ki še vedno nalaga to usedlino komunizma socializma in antikomunizma. Ukrjina lahko jutri postane članica EU in NATA vendar bo pot do recimo standarda Avstrije še zelo dolga prav zaradi te “usedline”. Prali so možgane in žal pri nas jo še perejo. Celo v parlamentu imamo oboževalce Tirta,Cheja Stalina.. pa ne samo v Levici in Kordišu. Brglez pa še mnogi v SD in tudi v vseh strankah koalicije. Ljudmila in Nsi pa je tista ,ki bi ustrezala tisti izjavi – če jih ne moreš premagat se jim pridružiš

 • bostar filip

  To sporočilo je namenjeno ljudem, ki potrebujejo posebno posojilo za obnovo svojega življenja. Vi ste zasebna Švica, Kanada, Belgija, Portugalska, Italijanska, Francoska, po celem svetu, ponujamo vam posojilo v višini od 2000 do 1.700.000 € z enostavnimi pogoji, imamo tudi naložbe in posojila med zasebniki vseh vrst in naše prenose zagotavlja banka za varnost transakcije za vsakogar, ki je sposoben odplačati z obrestmi od 2% do 5% s pomojo odvetnikov naih strank.
  [email protected]

 • traktor

  Vse tole, kar je zapisal drži. Slovenija je za podjetnike z 1do10 zaposlenimi, ki delujejo na trgu, brez mafijskih povezav s političnimi botri, švabski lager. Enostavno je v tako neprijazne podjetniškem okolju nemogoče kaj konkretnega ustvariti. Večina teh podjetnikov pa itak razmišlja, kako se rešiti iz prekletstva, ki si ga itak niso zakuhali sami. Švabski lager pa vse bolj postaja tudi za naše zaposlene. Zlasti tiste starejše in lojalne. Iršič je namreč pravilno ugotovil, da jim večina sploh ne more plačati niti tistega kar jim po zakonu pripada. In je tudi pravilno ugotovil, da ne zaradi pohlepa. Resnično je Avstrija najprej v glavah. In mi smo od Avstrije še zelo daleč. Najbolj pa nas od nje ločuje foušija. To je pač edino kar nam je dal socializem. In je največja cokla kakršnem koli napredku.

 • Jožef

  Ja ljudje, Slovenija me spominja na cankarjevo družino. Oče je bil krojač, ki je v roki večkrat držal kozarec alkohola kot pa iglo. Mati je rojevala otroke in garala za družino. No sin Ivan pa se odpravil v Ljubljano na študij, kjer je vsako jutro s krulečim želodcem vohal pečene žemljice. Očetova pivska lasnost se je tudi njega priejela, zato je tudi kaj pametnega napisal. Ostal pa je reven, tako kot mi, sosedje Avstricev, ki smo jim včasih rekli Jodlarji, ker smo jim zavidali kapitalizem.
  Pomladniki so nam vse pripravili, da bi tudi mi živeli tako kot Jodlarji, pa smo bili preveč podobni Cankarjevim in raje vohamo pečene žemljive, kot pa jih jemo.
  Kako že pravi Svetlana Makarivič, pa Stanovnik, pa Turnšek?

 • Get Smart

  O Cankarjevi družini ti kao veš le to, kar ti je v glavico naselilo MURGL JUGOKOMUNISTIČNO školstvo.

  Sebi in drugim bi naredil več koristi, če ne bi objavljal MURGL JUGOKOMI pamfletov.

  • Get Smart

   Ivan Cankar je leta 1918 svaril, zato so ga MURGL JUGOKOMUNISTIČNI tepihovalci potolkli do smrti:

   “UJEDINJENJE PO SRBSKO bo imelo za Slovence katastrofalne posledice.”
   “Imenuj se dandanes v Ljubljani Slovenca, pa boš tepen, ne od nemških, temveč od ilirskih šovinistov.”
   “Prepričani smo, da zdrav slovenski razum zmaga, da se Slovenci končno oprimejo zopet z vso dušo svojega narodnega ideala, in upamo, da je današnje ilirsko gibanje na Slovenskem sicer prežalostna ali vendarle prehodna epizoda v slovenskem javnem življenju.”
   “Nevarno je, dandanašnji take banalne resnice očitno povedati.”

   • Get Smart

    ____

    “Na glavi je imel (IVAN CANKAR namreč) pet
    razčepljenih ran, razbito arkado in zlomljeno ličnico. Oblast, ki je
    pripadala projugoslovanskim narodnoizdajalskim privržencem ilirjanskega
    in prosrbskega kroga, o atentatu, ali (kakor je sama razglasila), nesreči, ni dovolila preiskave!

 • Get Smart

  Pri Iršiću torej še vedno nič novega nje.
  Še vedno je kao slovan,
  čeprav česa takega NI NA TEM SVETU in je po novem hkrati tudi Štajerski
  Slovenec, kar je seveda lahko, toda ne moreš biti hkrati napadalec REALA
  in BARCELONE.
  Slediš, Iršič?
  NA TEM SVETU NI nekakšne germanske kulture, NI JE.
  Germanija je latinsko imenovana RIMSKA POKRAJINA, ki so jo tedaj in jo še sedaj NASELJUJE VEČINOMA NAROD SLOVENCEV.
  Germanija je pokrajina kot ŠTAJERSKA, DOLENSKA, PRIMORSKA …
  Na tem svetu ni naroda germanov, ni naroda Štajercev, ni naroda Dolincov, Primorcev … ni.
  Slediš, Iršič? Ni.
  Obstajajo
  sicer razlike pri prehranskih navadah, saj v Alpah pač ni pri roki
  morske ribe itd., toda PRIPADNOST KULTURI ŽIVLJENJA, ki je DEJANSKO
  SLOVENSKA KULTURA, ki smo jo SLOVENCI podarili svetu.

  • Get Smart

   Pamet v glavo.
   KAVIARŽIDOKOMINTERNA je bila takrat in je sedaj na DUNAJU, torej je bila in je še vedno GOLFIVA KAČA,
   seveda pa česa takega ritard tipa Iršič ne more razumeti, ker on je pač v Dunaj hodil le po kavo in kasetofon nje.

   • Get Smart

    In učke odpreti.
    P.S. Zdaj je poleg JUGOSLAOVANA vrli Iršič postal še VZHODNI SLOVAN.
    Je pa Iršič lepa slika, kaj pomeni MURGL JUGOKOMUNISTIČNO pranje glavićev = kaviaržidokominternistični SOCIALNI inženiring.

 • Get Smart

  Steve Jobs? Rili? Siriusli? Pa ti si bol ritard, kot si kdorkoli sploh lahko misli.
  Primerjati
  pokončnega človeka, izumitelja, SLOVENCA Puha z ritardirano,
  TRANSIćIRANO mekanocurno pi-ar pussiko, ki je v življenju zmogla le par
  nastopov pred kamerami, kjer je najprej trdila, da je svinčnik
  preteklost, če pet let pa kao »izumila« PENCIL.
  ElonMusk je prav tako TRANSIć, gazde so transićirale ROJENO Eleonoro v Elona na testosteronu nje.
  In, kar zadeva Iršiča, kaj je Eleonora izumila? TOPLO VODO, rakete, v svoji
  garaži je naredila raketo in v njej izstrelila ršiča na Mars nje …
  Torej, dokler vam bo šnelkursađija Iršić z svem svojim LUKŠIć-školskim znanjem
  razlagal svet, ste lahko gotovi, da se MURGL JUGOKOMUNISTIČNE OKUPACIJE ne boste osvobodili.
  Konec koncev, zakaj pa bi se MURGL JUGOKOMUNISTIČNE OKUPACIJE sploh OSVOBAJALI, če pa je sploh ni, če vprašate JUGOSLOVANA Iršića nje.

  • Get Smart

   Pred
   3000 leti smo imeli ime SLOVENEC, pred 2000 leti za časa Rima smo imeli
   ime SLOVENEC, pred 500 leti za časa TRUBARJA smo imeli ime SLOVENEC
   (LUBI SLOUVENCI …), …
   ampak če pa vprašate RITARDA Iršiča, vam bo
   LUKŠIćEV šnelkursađija nadrkal, da pred 150 leti nismo imeli imena in
   kao naj ne bi imeli narodne vesti.
   A je lahko kdo še večji RITARD?

   • Get Smart

    Posluš,
    RITARD Iršič, pa dobro, a se boš teslo ritardirano začelo izobraževati
    in boš nehalo svoje JUGOSLOVANSKE in MURGL JUGOKOMUNISTIČNE svinjarije
    podtikati SLOVENCEM?

    Saj ni res, pa je!

 • Get Smart

  Povejmo še MILIJONTIČ za ritarde tipa Iršič & co.

  ROPAJO vas POSLANCI MURGL KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE: Lm-ŠARAC_SOCIALNI_DEMOKRATI_DeSUS_Levica_SABratušak_ SMC POZITIVNAsrbija LDS ZARES plemeniti-srbo-rvacki-nacionalsocialist … Vse to so bile, so in bodo
  kaviaržidokominternistične-srbo-rvacko-šipći-JUGOSLOVANSKE-jugokomunjare.

  Ta sekta zločincev še ni delala za človeka in ne bo delala, ker je sekta samoimenovanih in z deli DOKAZANIH »smrtnih sovražnikov ljudi« in njen smisel obstoja je PARAZITIRANJE na človeku, izkoriščanje človeka.

  • Get Smart

   OSVOBODITEV je možna na dva načina:

   1. MURGL JUGOKOMUNISTIČNE zločinske KREATURE zbrcaš ven iz državnih uradov in jih namestiš na Dob, na Ig …

   2.
   Greš na VOLITVE, daš svoj glas ZA LJUDI (obvezno nadzoruješ ŠTETJE, ker
   štejejo MURGL JUGOKOMI kreature), nakar z VEČINO GLASOV LJUDI v
   DRŽAVNEM ZBORU sprejmeš ZAKONE, po katerih MURGL JUGOKOMI zločince
   namestiš na Dob, Ig … ter sprejmeš še ostale zakone v DOBROBIT LJUDI,
   kot ste lahko že videli v obdobju 2004–2008, ko smo se ljudje delno in
   začasno OSVOBODILI okupacije zločinske MURGL KOMUNISTIČNEJUGOSLAVIJE.

   • Get Smart

    Slediš, ritard?

    MESSI ni španski, je argentinski V ŠPANIJI, RONALDO ni italijanski, je PORTUGALSKI v Italiji.
    ŠARAC ni slovenski premier, je MURGL JUGOKOMUNISTIČNI FEJKpremier v Sloveniji, je nastopljena pi-ar lutka, ki pred kamerami svira kurtzu, prodaja maglu … LAŽE, kot pes teče.

    Vsi KOMINTERNOVCI in njihovi SERBUSI=hlapci so:
    –MURGL-srbo-rvacko-šipći…JUGOKOMUNISTIČNI stvori v Sloveniji
    –kaviaržido KOMINTERNISTIČNI oz. JUGOKOMI stvori v Sloveniji
    –MUSLIć KOMINTERNISTIČNI oz. JUGOKOMI stvori v Sloveniji
    –pravoslavni KOMINTERNISTIČNI oz. JUGOKOMI stvori v Sloveniji
    –gezoslavski KOMINTERNISTIČNI oz. JUGOKOMI stvori v Sloveniji … s starimi imeni: babilonski perzijski egiptovski bizantinski rimski turški …= kaviaržidoKOMINTERNISTIČNI.