[Besede, besede, besede, 2.del] Ko levičarji obljubljajo, da bodo ljudem vrnili dostojanstvo

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebni arhiv).

“Vrnimo ljudem dostojanstvo!” Tako so nagovarjali jumbo plakati stranke DeSUS, na katerih je bil Karel Erjavec 4 leta mlajši. In glej ga zlomka. Plakati za volitve 2018, Karel Erjavec, bolj utrujen, nagovarja volivce z istim sloganom. Je zmanjkalo idej, besed … sicer vedno gostobesednemu Karlu? Iz ponovitve slogana lahko vsak povprečen državljan sklepa, da stranki, ki je na volitvah 2014 dosegla daleč najboljši rezultat v času svojega obstoja, ni uspela volilna obljuba. Dostojanstva niso vrnili. Še vedno ga držijo zase. Sedaj upajo, da bodo ljudje nasedli drugič.

Kaj nam še obljublja stranka, katere članstvo narava vedno znova zdesetka in na drugi strani obogati za podmladek? Pravi, da bo popravila krivice, ker se pokojnine niso zvišale navkljub gospodarski rasti. Drži. Niso se zvišale. Zakaj krivic ni popravila, ko je bila v vladi zadnji mandat, ne pove. In kaj je predsednik stranke, ki vam je pred 4 leti obljubljala, da bo zagotovila regres za vse upokojence, uskladitev pokojnin, povišanje najnižjih vdovskih, invalidskih in kmečkih pokojnin, dosegel v resnici?

Oglejte si še: Besede, besede, besede

Povprečna starostna pokojnina leta 2014 je znašala 613,13 evra, leta 2015 609,50 evra, v letu 2017 je bila povprečna starostna pokojnina 620 evrov. Nekateri drugi podatki, ki so objavljeni, kažejo še bolj porazno sliko. Povprečna starostna pokojnina naj bi se v zadnjih petih letih zvišala samo za 5 evrov! Torej za 1 evro na leto!!! Znesek letnega dodatka (regres) v letu 2015, ko je Erjavec že krepko potoval po svetu, se je upokojencem, ki so prejemali pokojnino, nižjo od 414 evrov, izplačal v višini 390 evrov, skupini, ki je prejemala do 518 evrov, v višini 250 evrov, skupini, ki je prejemala do 622 evrov, v višini 190 evrov, že sumljivo bogatim s pokojnino do 750 evrov pa v višini 140 evrov. Tisti, ki so prejemali nad 750 evrov pokojnine, so bili lahko zadovoljni, da jim ni bilo treba nesti česa nazaj. Dodatek se v letu 2016 ni spremenil, enako tudi ne v letu 2017.

Ker še ne prejemam pokojnine, nasprotno, vse bolj se mi odmika, podatke zbiram na spletnih straneh. Zato me čudi zapis na spletni strani Zveze društev upokojencev Slovenije: “Uživalcem pokojnin in nadomestil iz invalidskega zavarovanja, katerih pokojnina oziroma nadomestilo presega 750,00 evrov, se letni dodatek ne izplača”, ko ta zapis primerjam z letos objavljenim (hura!!!!): “regres za upokojence 2018 bo izplačan z julijskimi pokojninami, torej 31. julija. Regres bo, tako kot že v lanskem letu, pripadal vsem upokojencem. Letos bo višji za 10 evrov.”

Česa bosta Zoki in Karel osvobodila Ljubljano?
Ali iz tega lahko sklepamo, da so imeli vsi, ampak vsi upokojenci, pokojnino nižjo od 750 evrov na mesec, ali pa izplačevalci računajo na demenco upravičencev do pokojnine. Kakorkoli, volilni bombonček bo dovolj za tri vrečke bombonov. In pazite, to vam je priskrbel Karel Erjavec, da ne bi kdo pomislil, da smo zaposleni prispevali vedno več in več za vaše pokojnine. Kje pa, zahvala gre Erjavcu, ki je letos ugotovil, da programa tako ali tako nihče ne bere, zato ga ni niti pripravil, in da v resnici ni nikoli obljubljal 1.000 evrov za vsakega upokojenca, ampak bo tako ali še višjo pokojnino prejemal le on in njemu podobni. Pa kaj bi se trudil s pisanjem programa, starejši niti ne vidijo brati niti ne razumejo, pozabijo, važno je, da jim bo ponovno skušal vrniti dostojanstvo, če ga že ni uspel v štirih letih. Sedaj zahteva, da mu damo torej ponovno možnost, da to poskusi. (Ne laži mi, sita tvojih sem laži …)

Foto: Twitter

Je pa DeSUS letos naredil nekaj novega. Njegova ciljna publika so postali borci. Skupaj z Zoranom Jankovićem bo osvobodil Ljubljano. Sicer ni povedal, česa ali koga jo bo osvobodil, moja optimistična narava pa kar vpije, da bosta z Jankovićem osvobodila Ljubljano svoje prisotnosti. Te obljube ne bo mogel izpolniti, če bo izvoljen. Zato pozivam, pomagajmo Erjavcu, da izpolni obljubo in jo z Jankovićem podurhata iz Ljubljane, kakor hitro ju noge nesejo. Lahko si zraven prepevata tudi »na juriš«, da jima bo šlo lažje. S to pesmijo so včasih dokaj uspešno bežali v gozdove po neuspelem napadu in verjetno bi lahko bila to tudi njima dobra motivacija.

Pravna država, ki lovi hišnike in branjevke
Kaj pa volilni program SD, socialnih demokratov? V letu 2014 so se tržili s sloganom »Vrnimo Sloveniji prihodnost«. Sedaj, ko so javno priznali in se potrepljali po ramenih, da so nasledniki KPS, da praznujejo že skoraj 80 let, so ugotovili, da Slovenija z njimi ni imela več prihodnosti oz. da so jo nekje izgubili. Zavezali so se, da jo bodo vrnili. DeSUS je obljubljal »dostojanstvo«, SD, da bo »vrnil prihodnost«. Če združimo, obljubljali sta nam dostojanstveno prihodnost!

Pa poglejmo del njihovega preživelega programa. S tem mislim, da smo ga preživeli mi. »Hočemo državo, ki bo znala stopiti na prste korupciji in kriminalu.« Pa je to res? Smo videli, kako je ta država stopila na prste Zoranu Jankoviću, kako je preprečevala dostop do dokumentacije v zvezi z bančno luknjo? Državo, ki je odkrila edino hišnika v UKC Ljubljana, ki naj bi urejal zadeve mimo čakalnih vrst? Pomislim, kaj je konkretno stranka SD, ki kadruje na sodiščih vse od revolucionarnih sodišč dalje, ukrenila za izpolnitev svojih obljub? Dve preiskovalni komisiji, ki sta ju vodila člana opozicijske stranke, sta dali rezultate. Postregli sta z imeni, opisi dejanj, časa … In kaj se dogaja? Nič. SD je poskrbela, da se ni, in če bo imela to možnost, se tudi v prihodnje ne bo zgodilo nič.

Drago Kos in skrivanje kreditnih map
“Namesto države, ki onemogoča, hočemo državo, ki omogoča,”
so obljubili in tega so se v določenem delu držali. Država je omogočala nezakonite dodatke k plačam univerzitetnih delavcev, ki so morali biti pozorni, če dobijo kakšno elektronsko sporočilo od kolega iz države v drugem časovnem pasu. Da na “Happy Christmas” ne odgovoriš ob 3. uri zjutraj, je škandal, ki si ga akademski delavci ne smejo dopustiti. Zato morajo biti v stalni pripravljenosti.

Kaj so še dobili? Drago Kos na NLB je dobil bajno plačilo, da ne odkrije in da skrije tisto, kar je odkrivala Logarjeva komisija v sklopu dela v parlamentu. Dobili so migrante in z njimi so seveda tudi znali zaslužiti. Zato vpijejo, da migranti ne dobivajo 1.900 evrov na roke, temveč le nekaj 100. Ostalo dobivajo v materialnih dobrinah in verjetno bi bilo ceneje, če se kakšen evro ne bi ustavil na njihovi roki. “Vsakomur, ki se znajde v stiski, mora biti zagotovljena pomoč socialne države.” Pa je bila? Poplave, neurja, toča, suša … ljudje so čakali na pomoč, ki je ni in ni bilo. Očitno jo je “muca popapala”.

Drago Kos (foto:STA)

In program za obdobje 2018–2022? Prihodnost so nam povrnili. Tako očitno pri SD razumejo, ne glede na tisoče, desettisoče migrantov, takih in drugačnih, ki nas oblegajo z vseh strani. Sedaj imajo slogan »Samozavestna Slovenija«. Kje bo tukaj naša samozavest, ne razumem.

Smola s trojčki
Pravijo, da pripravljajo nov družbeni dogovor s predstavniki sindikatov. Kakšna sreča, da so se odločili odstopiti ravno v času, ko so sindikati ta dogovor zahtevali. Sedaj lahko to tržijo še naprej. Kakšen bo ta dogovor, seveda ne ve nihče, hudič je vedno v podrobnostih. Ne vedo niti, ali bodo oni sploh imeli možnost vpliva na dogovor s sindikati, na njihovi listi pa kandidira dosmrtni predsednik ZSSS Dušan Semolič, ki bo, ker ni uspel pravočasno umreti, verjetno dosmrtni častni predsednik. Ta bo verjetno tokrat v imenu vlade, če bi se nam slučajno zgodila še ena nesreča in bi bila SD v vladi, sklepal družbeni dogovor sam s seboj. Ni vrag, da ga ne bi uspel skleniti. In še vprašanje: ali so spali zadnji mandat in gradili samo na lastni samozavesti? Ker s tako ničevimi rezultati je težko obljubljati samozavestno Slovenijo. Lažje je bilo s prihodnostjo. Ker prihodnost pride, hočeš ali nočeš, tako kot je marsikdo hočeš ali nočeš ostal v preteklosti. Na primer stranka SD, stranka vladajočega trojčka.

S trojčki imamo nasploh smolo, komaj smo se znebili Zares–LDS–SD, smo dobili levi trojček SMC–SD–DeSUS. Sedaj se povezujejo v levi blok. Inovativno. Res, da DeSUS kot bodoča izvenparlamentarna stranka in PS kot pokojna stranka. Da imata skupni imenovalec, bo že držalo. Upokojenska stranka računa, da bodo njeni volivci umrli pred koncem morebitnega mandata in jih ne bodo povprašali, zakaj niso nič naredili, PS pa, ker je umrla kot stranka. Povezuje ju torej prenehanje bivanja, vsaj tuzemeljskega. Je pa PS razpršila najbolj zagnane po ostalih strankah, da širijo pozitivno energijo, ki je predsedniku umanjkala. Ja, takrat so bili časi, ko je Ljudmila Novak izrekla enega redkih stavkov, ki mi je ostal v spominu: »Janković ne zna šteti do 46.« Imela je prav. Vsaj takrat.

Sedaj pa si ponovno lahko zavrtite pesem:

SDS za razliko od »trojčkov« stoji za svojimi besedami. Potrebujemo priložnost, potrebujemo zmago, ki bo dala stranki težo, ki si jo zasluži. Ugotovitve naših preiskovalnih komisij bodo temelj kazenskim postopkom. Dali bomo možnost tožilstvu in sodstvu, da pokaže in dokaže, da zna in zmore. Zato volite SDS, ZA VAS, ZA VAŠE OTROKE, ZA NAŠE POKOJNINE in ZA NAŠE ZDRAVSTVO! Vsak od vas je pomemben in nismo vsi enaki! Eni držimo besede!

Lucija Šikovec Ušaj

 • Miro Jereb

  Iz tvojih ust v Božja ušesa…

 • Franc Šink

  Danes se mi je sanjalo da se je Svetlana Makarovič včlanila v SDS.Bilo je morasto, ampak, kaj naj to pomeni.Ve kdo?

  • Amerikanc

   Nič dobrega.

 • totex39

  Nikjer ni zaslediti volilnih listov, kako so stranke razporejene pod zaporednimi številkami, da se ljudje slučajno ne zmotijo, kar se je že dogajalo.

  • Dillinger

   Vsem so poslali točen seznam,tako kot pred vsakimi volitvami.

   • totex39

    Ne niso, zato pa sprašujem.

 • Franjo Trojner

  Toti od vseh teh levih vlad zafurani
  Slovenski državi v prvi vrsti kronično primanjkuje REDA!
  Naš narod in država potrebuje močnega, načelnega in domoljubnega voditelja, ki bo v državi znal narediti RED, podoben tistemu REDU, ki je na tej naši zemlji/domovini že veljal v času Avstroogrske monarhije.
  Cesar Franc Jožef I. je bil na Slovenskem daleč najpriljubljenejši Habsburžan, “Bog obvari nam cesarja, Avstrijo!”.
  Avstrijska država je še danes večini ob meji živečih ljudi vzor REDA, UREJENOSTI IN BLAGOSTANJA, v nešteto primerih pa tudi dobra mati, ki nudi zaposlitev in s tem ekonomsko, eksistenčno varnost mnogim iz obmejnega pasa in še dlje v notranjost Štajerske, Koroške in Prekmurja, na katere je mačehovska vase in samo v Ljubljano z okolico zagledana vsakokratna leva centralistična vlada namesko pozabila.

 • althar

  “Vrnimo ljudem dostojanstvo”, pravi Kahl, ki je sedel zadnih 14 let v vladi. Kdo jim ga je potem vzel, dostojanstvo, da ga je zdaj treba vračat?

 • Amerikanc

  Enostavno in jasno povedano, upokojenci odplačujejo Tycoonske kredite in Zokitove odpise 16MiO€ in podobne zadeve. Zato sta se pa pobratila.

 • Jožef

  Dragi istomiselniki,
  Spremljam dogodke v Nemčiji in ugotavljam, da imajo tam isto “sranje” kot pri nas. Tudi v parlametu se ensko dogaja, le parlamentarci so bolj korajžni.
  Razlika pa je pri Nemcih -narodu. Prekipelo jim je in videli bi lahko, kako tam demonstrirajo in proti komu. Dovolj jim je Merlce in dovolj jim je Vergewaltigungskrat specialcev.
  Videli boste vse mogoče, ne pa svastke in ostale nacistične ikonografije.
  Kaj pa pri nas v republiki Moedendorf, več je skoraj okupatorskih zastav kot slovenskih. Namesto transparentov so v uporabi kocke in palice.
  Tisti, ki bi sedaj opravičeno morali demonstrirati, sedijo v svojih raztrganih fotelih in se pustijo “jebati v mozeg”, tisti pa, ki so ves čas na oblasti in nas ves čas “jebejo v mozeg”, pa nam grozijo z demonstracijami in kockami, če ne bodo ponovno izvoljeni.
  Zato, dragi, smo Slovenci ali nismo ? Dovolj je “jebanja in tega Absurdistana. Pojdimo na volitve in naredimo temu konec. Ne Židanu, ne Rjavcu, ne Cerarju, ne Mesecu in ne balkanskim šerifom.
  Tukaj smo doma Slovenci in dovolj nas je, zato ne potrebujemo nobenih novih Vergevaltigungkraeft – ov.

  • totex39

   Včeraj je komunist Židan na soočenju imenoval Janšo in njegovo stranko skrajno desničarsko in non stop je napadal in provociral Janšo.

   • samotoje

    Židan stranko SDS striktno imenuje “radikalna desnica”. Verjetno ne ve, kaj izraz sploh pomeni. Ve pa, da je nekaj udarnega, negativnega in bo s tem prepričal volivce. Član in predsednik bivše ZKS prepričuje naplavine bivšega sistema, da je SDS radikalna desnica.
    Tisti, ki z zvezdami in titovkami norijo okrog, so verjetno blaženi.
    Ker od nekdaj prisegam na zdravo pamet, sem rade volje radikalna desnica.

  • nevtrino

   Le vkup. le vkup, Slovenci, kolikor nas še je !

   • dob

    Ogrožena je normalnost. Ne Slovenci.

    Črto je treba potegniti med normalnim in abnormalnim. Abnormalno je vse tisto, kar dela samomor, potem pa še druge vleče vanj kot izgovor za svoje ravnanje in v svoje opravičilo. Pravzaprav druge poriva pred sabo v prepad, z namero da oni padejo na mehko.

    Kdor je lahko tako neumen in pokvarjen, da daje prednost migracijam pred varnostjo lastnega prebivalstva, je dovolj pokvarjen, da spusti neznane viruse in bolezni čez vse meje mejo in s tem pobije pol sveta.
    Stiske človeštva se ne rešuje tako, da spraviš v stisko VSE človeštvo, ker človeštvo v stisko preprosto prisiliš, potem pa čakaš kdo bo iznašel rešitev.
    Če daš psihopatu oblast v roke, bo spremenil svet v norišnico in ti zraven govoril, da je to potrebno, ker da je Bolezen pač normalna.
    Če hočeš biti zdrav, moraš najprej hoteti biti zdrav. Logika demokracije bolnikov je v tem, da večina bolnih preglasuje Zdravje.
    Mi imamo to uzakonjeno. Vzrok za to pa je, da ta narod ni sposoben posodabljati preprostih definicij zelo pomembnih pojmov, kot so: demokracija, zdravje, normalnost, svoboda, enakost, pravica….
    Če bi naše levičarje komuniste kdo vprašal, naj natančno definirajo te pojme, bi se izgubili; sami bi se zaklali že samo z jezikom.

    Zato jih po tem nihče ne vpraša.
    (pa tudi zato ne, ker jih je strah, saj o teh pojmih sami ne razmišljajo)

 • PIA PlA

  Z migranti prihaja čas razpada držav, ker bodo razpadli zakoni, ki države varujejo pred samovoljo množic. Če se migrantov ne ubranimi zdaj, se jih ne bomo nikoli.

  • totex39

   Ravno zaradi takih politikov, ki dopuščajo priseljevanje teh migrantov se bodo lahko začele revolucije v vseh državah, kajti enkrat bo resnično poknilo.

 • nevtrino

  Najprej se postavi vprašanje, zakaj so levakarji ljudem sploh VZELI dostojanstvo, torej spodobno življenje. A sedaj naj bi jim ga pa vrnili ??

 • domovina mili dom

  Komunist – dostojanstvo- poštenost. To je homogenost, kot mešanica vode in olja.

 • sprehajalec

  Gledal sem slike Karlovih baznih volilnih celic na sestankih po okrajih. To že niso penzionerji s po 500 Eur. Negovani mladostni in stasiti ljudje bivšega režima z dobrimi penzijami.

  ko je Erjavec govoril o 1000 Eur je mislil na njih, njegove volilce. Vedel je, da 1000 za vse ne bo dosegljivo, njegovi pa imajo itak že vsi čez 1000. Tako da je to obljubo dal zelo premišljeno.

 • Borut Stari

  Brez vsaj relativne večine v DZ ne bo uresničevanja programa. Na volitvah potrebujemo vsaj 46 poslancev. Sami ali v povezavi. To je dejstvo.

 • Marica

  Z Janšo naprej v nove poraze.

  • stajerc5

   Ne koncaj stavka na sredini!!!
   Z Janso naprej v nove poraze rdecih glist!

 • Asja

  SUPER komentar ga.Ušaj. Levičarji in njihova ideologija z vsemi strici iz ozadja je ena velika gniloba. To so v teoriji in praksi potrjevali prej, zdaj in temu bomo priča tudi v prihodnje. So enostavno bili in bodo kronični LUZERJI pa naj si priznajo ali pa ne.
  Temelj na katerem so vsa zlagana levičarski ideologija je laži, sprenevedanje, siromašenje, ropanje in uničevanje.
  Končno je prišel čas da se s temu naredi konec in da se vse levičarske strukture pošlje na smetišče zgodovine. In tako dobi možnost desnica da očisti slovenski narod vseh teh zablod in vsega evidentnega kriminala

 • SDS 50+….

 • herman

  Lucija, malo manj pij!