Drage dame – kapitalizem osvobaja

Mitja Iršič

Giovanna Amati je bila leta 1992 peta in zadnja ženska, ki se je pomerila z moškimi na dirkah formule 1. Za razliko od drugih dirkačev, ki so se poleg finančnega zaledja sponzorjev prebili do piedestala motošporta tudi s pomočjo obilnega talenta in zmag v nižjih kategorijah, je bilo z Giovanno drugače. V karieri ni nikoli osvojila niti točke. Ponavadi mora biti dirkač formule 1 vsaj med prvimi tremi v nižjih formulah, da mu uspe vzbuditi pozornost moštev. Do sedeža je prišla potem, ko dirkač, ki bi moral voziti za moštvo Brabham, po birokratskih zapletih ni dobil superlicence, s katero bi mu mednarodna organizacija FIA dovolila dirkanje v F1.  Giovanna izvira iz ene najbogatejših družin v Italiji, ki je obilno sponzorirala njeno kariero – njen oče je bil Giovanni Amati, industrialec in lastnik verige kinodvoran. Ko se je pojavila na sceni, je vzbudila ogromno medijske pozornosti. Ljudje se niso več pogovarjali o Mansellu in Senni, McLarnu in Williamsu, ampak o prvi ženski po desetih letih, ki se bo pomerila z najhitrejšimi moškimi na svetu.

Prva dirka, Velika nagrada Južne Afrike, se ni izšla po njenih željah, potem ko se je večkrat zavrtela na progi in bila na kvalifikacijah devet sekund za prvim Nigelom Mansellom in štiri sekunde za sovoznikom Ericom Van Den Poolom (rekordna razlika v času med sovozniki do današnjega dne) ter se tako ni kvalificirala za dirko v nedeljo. Podobno je bilo na naslednjih dveh dirkah za Veliko nagrado Mehike in Brazilije. Naslednje ni več dočakala. Lastnikom moštva je končno prekipelo. Odpustili so jo in jo zamenjali s kasnejšim prvakom Damonom Hillom.

Od Giovanne naprej ni bilo več ženskih dirkačic, ki bi bile sploh blizu formule 1. Pa za to ni bila kriva nobena šovinistično-kolonialistična zarota cis belih moških, ampak preprosto dejstvo, da pač nobena od punc v nižjih kategorijah ni bila dovolj dobra, da bi konkurirala moškim kolegom.

Enakost je za manj sposobne mamljiva, a družbi izredno nevarna kategorija
Ampak sodobni skrajni levičarji so izumili različico politične agende, ki vam bo dopovedovala, da je vsakršna statistično merljiva razlika med dosežki moških in žensk nujno zarota. V obraz nam jo potiskajo vsi, od Evropskega parlamenta, Evropske komisije in nevladnih organizacij do levičarskih strank ter celo nekaterih uradno desnih akterjev na evropskem političnem spektru. Borijo se za enakost med ženskami in moškimi. Ne enakopravnost. Enakost. In od vas pričakujejo, da se boste tudi vi borili zanjo, če ne pa ste šovinist. Po isti formuli, po kateri ste fašist, če se ne zavzemate za “vrednote NOB”.

Enakost je za manj sposobne mamljiva, a družbi izredno nevarna kategorija. Najbolj to vedo tisti, ki so v sivem socializmu glodali enake ogabne jedilne čokolade in se vozili v enakih Zastavinih kopijah povojnih fiatov. Kako malo pomeni enakost za kakovost življenja, vam bodo povedali povprečni Avstrijec in povprečni Mariborčan, oba zaposlena v graški Magni, in njun kolega, ki bo (bojda?) kmalu zaposlen v hoški Magmi za polovico njune plače. Saj veste, da je gini količnik, ki meri enakost med ljudmi, boljši v Sloveniji kot v Avstriji, kajne? Aja, tudi Severni Korejci so neznansko bolj enaki, medtem ko so Južni Korejci razslojeni od beračev pa vse tja do milijonarjev. V kateri bi raje živeli?

No, zdaj nam je kulturni marksizem naplavil tudi spolno enakost. Najbolj absurdno od vseh teženj po prisilni enakosti. Zelo fleksibilna kategorija, ki vključuje vse od (vsaj na videz) legitimnih zahtev po enakem plačilu, do absurdov, ki v imenu teorije spolov ezoterično govorijo, da spolov ni, ljudje smo to, kar se zares počutimo. Resničnost, ki je pripeljala do že skoraj komičnih situacij, ko se moški s spolno disforijo (bolezen, kjer se posameznik počuti, kot da je ujet v telo napačnega spola) v ringu borijo z ženskimi nasprotnicami in jim zlomijo lobanjo. V svetu pobesnelega progresivizma je tak boj simbol vključevanja in strpnosti, medtem ko se normalni ljudje praskajo po glavi in zaprepadeni gledajo moškega, ki v ringu za denar dobro prebuta žensko, medtem ko gledalci navijajo in ga vzpodbujajo, da bi jo še bolj.

Nevarnost enakosti moškega in ženskega plačila
Prav, pa pozabimo na ta absurden aspekt sodobnega radikalnega levičarstva – čeprav se ne čudite, ko bodo čez nekaj let vaše hčere v vrtcu učili, da je spol psihološki konstrukt, ne biološko dejstvo. Kaj pa enakost plač za isto delo za oba spola? Super ideja! Ki je v Sloveniji že ustavno zagotovljena! Kot tudi v veliki večini držav zahodne civilizacije. Enakost plač za isto delo ni težava oziroma levičarjem služi le za slamnatega moža, da potem debato razširijo na tisto, kar si res želijo. Ne le, da ženske in moški zaslužijo isto plačilo za isto delo. Ne. Želijo, da moški in ženske zaslužijo enako. Pika. Pri tem pa ni pomembno, da: moški v povprečju oddelajo več nadur, opravljajo nevarnejše poklice, zaradi tega pogosteje umirajo na delovnih mestih, pogosteje diplomirajo iz tehničnih ved, ki omogočajo bolj profitabilne poklice, medtem ko ženske v povprečju raje izberejo družboslovne poklice z manjšim potencialom poklicne profitabilnosti. Pa kljub temu mlade ženske brez otrok zaslužijo več od mladih moških brez otrok – razlike se pojavijo le, če upoštevamo še porodniške dopuste, ki jih moški običajno nimajo.

V resnici plačnih razlik ni. Vsaj ne v zahodni ekonomsko-kulturni hemosferi. Če bi sistemske razlike v plačah obstajale, bi bile zaposlene samo še ženske. Kateri kapitalist bi se odpovedal enakemu delu za manjše plačilo? Moški kar naenkrat ne bi bili več konkurenčni. Zato je diskusija o različnem plačilu za enako delo bizarna že iz tehničnega vidika. Kljub temu se je zadnjič na portalu RTV Slovenija pojavil članek z naslovom: “Enakopravnost plačil med spoloma na Islandiji 2020. Kdaj v Sloveniji?” Zelo nenavaden članek, glede na to, da je enakopravnost plačil pri nas zagotovljena tako ustavno kot zakonsko ter da je Slovenija dežela z najmanjšo (absolutno) plačno razliko med moškimi in ženskami v EU. A članek zopet sploh ne govori o temi iz naslova, pač pa o tem, kako želi ta majhen proto-skandinavski izolat poskrbeti za vladno uravnilovko, da bodo moški in ženske v absolutnem smislu plačani enako, ne glede na zunanje dejavnike, ki sem jih omenjal zgoraj (recimo z regulacijo porodniškega dopusta, ki si ga delita oba starša, zato da ne bi ženska po krivici karierno zaostala za moškim, s predpisanimi kvotami za ženske na vodilnih položajih in politiki itd.).

Zdaj vidite, kam pes taco moli. Spolna enakost je mogoča. Levičarji bi jo dosegli z vladnimi dekreti, da bi družbi moških in žensk, ki so tisoče let vsak opravljali svoje, drug drugemu komplementarne poklice, vsilili spolne kvote. Včasih prav očitno – recimo spolne kvote pri sestavljanju list političnih strank. Drugič pritlehno, tako da sploh komaj kdo opazi – lani je recimo zavod za zaposlovanje brezposelnim ženskam z vsaj šesto stopnjo izobrazbe, ki so želele postati podjetnice, nudil plačilo prispevkov za prvo leto podjetniškega udejstvovanja – da bodo dame vsaj preskrbljene, ko bodo s šesto stopnjo ustvarjale bio namaze in pekle piškote brez glutena. Česar se nad uravnilovko navdušujoči se socialisti ne zavedajo, je naslednje – ni ga večjega ponižanja za ženske kot spolne kvote in zakonodaja, ki bi s prisilo družbo umetno uravnotežila do te mere, da bi povprečen moški in povprečna ženska (z vsemi spolno pogojenimi raznolikostmi poklicev) zaslužila enako. S takšnimi ukrepi se do žensk vedemo kot do duševno zaostalih idiotov. Ne privoščimo jim sveta meritokracije. Družba benevolentnih birokratov bi jim ponudila roko in rekla: “Ti krhka občutljiva stvar. Mi bomo poskrbeli zate. Meritokracija ni za tvojo občutljivo žensko dušo.”

Spola imata različne kompetence, ki jih levičarji ne priznavajo
Svet levičarjev, ki nevrotično kliče zakonsko pogojeno enakost, je svet lenuhov, nesposobnežev in  povprečnežev, ki bi radi svoj manko ambicij skrili v varni senci ogromnega birokratskega stroja. Ta bi pazil, da oni ne bi bili preveč revni, uspešnejši pa ne preveč bogati. Ampak da si tak svet koherentno razložijo, ga morajo nujno razumeti kot teorijo zarote. Zarota bogatih proti revnim. Večine proti manjšini. In cis starejših moških proti mladim, ambicioznim ženskam. Razlika v povprečnih plačah moških in žensk je v takšnem svetu zmeraj posledica represije. Premalo žensk v politiki = Politika je sistemsko šovinistična dejavnost. Pomanjkanje žensk v upravah kapitalskih družb = Zarota cis belih bančnikov, ki v svojih vrstah ne želijo močnih žensk. Skoraj popolna odsotnost žensk v kirurgiji = Pranje možganov že od zdravstvenih šol naprej, ki ženske silijo v manj tehnično intenzivne doktorske poklice. Zakaj manjka žensk med čistilci greznic, rudarji, kopači jarkov in gradbinci, se ne vpraša nihče. Ker tam politična agenda odpove. Saj potem bi morali priznati, da si spola v povprečju pač izbirata poklice, ki so karakterno, motorično in fiziološko vsakemu spolu bolj po meri. V Aziji recimo na ženske političarke gledajo kot v Evropi na medicinske bratce, moške porodničarje in trebušne plesalce. Pravijo, da čustveni ženski možgani niso za politiko. Sam ne bi šel tako daleč, a ljudje, zakaj bi si tajili, da obstajajo spolne preference, ki se najbolj manifestirajo ravno v deželah razvitega Zahoda, kjer ženske v bogatih družbah z veliko mero osebne svobode in poklicne izbire še zmeraj v povprečju izbirajo poklice, ki so jih izbirale že od nekdaj (medicinske sestre, socialne delavke, oskrbovalke v domovih za ostarele, sodnice, prevajalke itd. – se pravi poklice na humanističnem spektru človeških aktivnosti). Obstaja kar nekaj poklicev, kjer so ženske zaradi fizioloških ali osebnostnih karakteristik boljše od moških. Povprečna ženska s svojim naravno prirojenim smislom za materinstvo bo boljša oskrbovalka bolnih kot povprečen moški. Celo v poklicnem športu so aktivnosti, kjer so ženske – zaradi fizionomije – kvalitativno boljše od moških. Recimo v ritmični gimnastiki, kjer so ženske videti kot elegantni labodi, ki lebdijo na površini mirnega jezera, moški pa kot nasedli kiti, ki jih je Atlantik naplavil na panamsko obalo.

Ja, vem, leta 2019 je seksistično priznati, da imata spola zaradi bioloških dejavnikov drugačne preference in drugačne kompetence. A s tem, ko to priznamo, podelimo ženskam največje priznanje, ki jim ga sploh lahko. Priznamo jim pravico, da se lahko gredo isto igro, z istimi pravili, brez hendikepa zaradi njihovega inferiornega spola. A veste, socialistične uravnilovke po tiho govorijo prav to. Temnopolti so neumni, zato v ZDA potrebujejo poseben program privilegijev, imenovan “affirmative action”, ki temnopoltim omogoča izobraževalno in poklicno prednost pred drugimi rasami. Socialisti vam sporočajo: Ženske so manj sposobne, zato potrebujejo zakon o enakih možnostih in nacionalni program o enakih možnostih. Dajmo jim pomagati, tem nerodnim, nesposobnim revam, na tiho šepetajo. Da bomo potem vsi srečni in enaki v revščini.

Najboljši recept za enakopravnost je kapitalizem
Na srečo že poznamo eno in edino historično pot do ženske emancipacije, kot tudi do dolgoročne enakopravnosti zapostavljenih manjšin – imenuje se kapitalizem. Podjetnik bo najel tistega, ki mu bo prinesel največ denarja, ne glede na to, ali je moški ali ženska, musliman ali ateist, temnopolt ali avstralski aborigin. Bolj poštenega sistema od tega še nismo izumili. Vsaka birokratska intervencija bo prinesla le nepotrebno neravnotežje na trgu dela. Ženskam v zahodni civilizaciji je zaradi tega odprt svet priložnosti, ki mu ni para v zgodovini in v njem so se – kljub jokanju feminističnih levičarjev – izredno dobro znašle. Zaslužek je (ob korekciji porodniške odsotnosti) primerljiv. General Motors – petega največjega avtomobilskega proizvajalca – vodi Marry T. Barra, inženirka elektrotehnike, ki v podjetju dela že od svojega 18. leta in ga je v času svojega vodstva spremenila v najbolj profitabilnega proizvajalca vozil na svetu. Margharet Thacher je odločilno pripomogla k temu, da je Velika Britanija danes ena izmed svetovnih ekonomskih velesil, ne pa država na robu propada kot pod laburisti. Drugega največjega proizvajalca PC procesorjev na svetu vodi inženirka, tajvanska migrantka Lisa Su – leta 2017 jo je Forbes umestil na lestvico najboljših voditeljev v gospodarstvu in kako je ne bi – AMD je pripeljala iz tehničnega bankrota do zdravega podjetja s 300 milijoni dolarjev čistega profita leta 2018. Uspešne uspevajo. Kot tudi moški. Uspešnim uspe. Manj uspešni upajo na kak birokratski položaj v kakšni socialistični vladi.

Margaret Thacher (Foto: Twitter)

V čast mi je, da poznam veliko močnih žensk. Ženske, ki so ponosne, da jim je uspelo v tem svetu, ki mu nekateri po krivici pravijo “moški”, v resnici pa je le konkurenčen. Uspelo jim je, ker so trdo delale, ker so se borile z moškimi tekmeci in tudi zmagale. Brez vladnih prisil, ki bi moške birokratsko ustrelile v nogo zato, da bi potem one po dekliško priskakljale mimo. Ne. Uspelo jim je, ker so bile boljše. In zaradi njih je boljša tudi družba. Medtem ko bo družba, ki temelji na programih umetne enakosti, obsojena na večno stagnacijo.

Res pa je, da niso vse ženske tako zelo enakopravne kot tiste, ki živijo v objemu evro-atlantske civilizacije. Zahod je majhen, srečen mehurček, v katerem se imajo nevrotične feministke pravico pritoževati nad moško represijo in za katerega bi ženske na Bližnjem vzhodu, v Afriki in Rusiji dale vse, da bi mu lahko pripadale. Naša leva avantgarda naprednih feministk je pač preveč zaposlena z diskusijami o tem, kateri prominentni politik, pisatelj ali pevec je izrekel najbolj seksističen stavek v prejšnjem letu, da bi jim ostalo dovolj časa za opozarjanje na več sto milijonov njihovih sester, ki so vsak dan pretepene, posiljene, genitalno pohabljene in pri 40-stopinjski pripeki pokrite z zadušljivo burko. Muslimanska novinarka Mona Eltahawy pravi, da je zaprepadena, ko sliši, da evropske ženske branijo nošenje burk in nikabov. “Bizarna politična korektnost je zavezala jezike tistim, ki bi v vseh drugih priložnostih branili pravice žensk.” Novinarka prav tako pravi, da so kakršni koli pogovori z islamskimi fundamentalisti, ki zahtevajo nošenje burk in nikabov, obsojeni na propad. “Ideologija, ki promovira zakrivanje žensk, že v osnovi ne verjame v koncept ženskih pravic.” Pri takih resničnih kršitvah človekovih pravic, ki jih določene kulture še zmeraj zakonito izvajajo nad ženskami, so zahodne feministke sramotno tiho. Konflikt političnih agend pač. Zato jim ne nasedite, drage dame, ko vas skušajo indoktrinirati v svojo kulturno marksistično enakost. Pustite enakost. Vzemite enakopravnost. Pošteno premagajte moške na prostem trgu. Verjamem, da vam lahko uspe – zgodovinsko ste v zadnjih petdesetih letih pokazale, da znate. Ne želite si postati Giovanna Amati. Bodite Marry Barra. Ne želite si postati Alexandria Ocasio-Cortez. Bodite Lisa Su. Verjamem v vas. Verjamem v vaše sposobnosti, s katerimi moškim ne le konkurirate, ampak jih dopolnjujete. Čeprav vas feministke še danes vztrajno prepričujejo, da ste nesposobne in vas je treba zakonsko zaščititi pred grdim kapitalizmom. Drage dame – kapitalizem osvobaja. Bodimo svobodni skupaj. Ne enaki, pač pa enakopravni. Različni, a komplementarni. Naj bo vsak dan svetovni dan žensk in svetovni dan moških. Naj bo vsak dan svetovni dan človeštva.

Mitja Iršič

 • Valter BraniSlav

  In zakaj vi Irsic ne zivite v kapitalizmu?
  Zakaj se mucite v Kucanovem Slovenistanu?

  • SIMON ROZIC

   Prav gotovo je g.Iršič tiste vrste domoljub in resnicoljub, ki ga mi, zlorabljeni Slovenci
   zelo potrebujemo, vas, domišljavega, praznega Valterja pa ne!

   • Valter BraniSlav

    Vi rabite slovensko variants Trumpa, Salvinija, Tita ali Orbana da vam mal dvigne moralo ne pa cepcev ki vas trenutno “vodijo”, kar pomeni da vas izdajajo za tuj interes.
    Ti

    • SIMON ROZIC

     Z vsemi bi se strinjal, samo s tvojim Titom nikoli!

     • Valter BraniSlav

      Seveda ne Tito danes. Bil pa je dober leta 1948 ko je v rit sunil Stalina.

     • SIMON ROZIC

      …tja je itak poslal Kardeljčka, ker sam ni imel jajc!

     • Valter BraniSlav

      Kam je poslal Edija?

  • xtc

   No nismo vedeli ,da je Rkova Jelša na Floridi.

   • Valter BraniSlav

    Miami

 • Mihilus

  Dober začetek, slab konec. Kapitalizem ni nek čudežni sistem z odgovorom na vsak problem. Je samo ekonomski sistem, ki je bil v okolju silovite rasti na krilih industrijske revolucije zelo uspešen. Ima pa tudi svoje pomankljivosti in notranje kontradikcije.

  Izvirni razlog zaradi katerega so ženske začele boj za enakopravnost je bil legitimen. Vendar pa se je vseskupaj izrodilo. Ženske so danes kljub feminizmu manj srečne kot so bile včasih. Ženske je potrebno vrniti v njihovo domeno. In namesto, da se borijo za družneno priznanje v moški domeni naj dobijo to priznanje za delo v svoji domeni.

  • Olga101

   Ali poznate boljši sistem od kapitalizma? No, da slišim! In dokaze prosim!

   • Mihilus

    Za socializem velja, da deluje dokler ne zmanjka tujega denarja.
    Ne vem zakaj si misliš, da nekaj podobnega ne velja za kapitalizem. Kot vse kaže bi se znalo zgodit, da bodo naši otroci pa rekli, da deluje dokler ne zmanjka tujih naravnih virov. Gotovo pa bo šel v zgodovino bolj krvav od socializma

 • rubec

  Mi smo še daleč od enakosti. Na semaforjih se vidijo samo moška kolesa.

  • Anton

   Saj se ženske lahko vozijo z moškim kolesom. Smo enakopravni. Bel moški se pa ne sme z ženskim, razen če se počuti ženska na paradi ponosa.

  • Andrej

   In koliko so ženske pripravljene plačati za spremembo semaforjev?

   • rubec

    Nič. Še jako predrzne so, ko se vozijo po naših stezah.

    • Andrej

     Ta napredne mislijo, da če na semaforju ni ženskega kolesa jim ni treba upoštevat predpisov.

     • rubec

      ja, takle mamo

     • Andrej

      Da bi znale vsaj dober štrudel spečt. Tiste, ki nimajo težav z enakostjo spolov ga znajo.

 • janezxy

  Nobena prava ženska se noče poistovetit z moškim.,razen feminističnih izmečkov.

 • Andrej

  Je reku ded na vasi, ko so mu razlagali o enakosti med spoloma:
  Babe bojo enake descom takrat, ko bojo tri naenkrat lahko scale v isti pisoar. Ampak, a je to sploh problem? To si je en delomrznež zmislu.

 • Franjo Trojner

  8 marec državni praznik? Enakost spolov?? Ženske kvote… ??? Pa dajte levičarji že enkrat nehat umetno zapletat, zaostrovat odnose med spoloma.
  A ni bebavo, da pride na nek položaj, ali prejme nagrado oseba samo zato ker je ženska??? Kdor lahko zagovarja takšno bebavo filozofijo nima v glavi vse dobro pošlihtano.
  Danes imamo na čelu policije, vojske in pravosodnega ministrstva ženske, a je tam zdaj kaj boljše, kot je bilo prej? Ali je po ministrovanju ženske na čelu SV zdaj tam stanje OK, a bo opravljena kakšna resna analiza njene usposobljenosti in analiza njenega dela in posledično stanje v SV danes??? V zdravstvu, šolstvu na sodniji močno prevladujejo same ženske, a je tam danes vse OK in ali bomo tam uvedli obvezne moške kvote??? Toliko o enakopravnosti med spoloma!
  Zblojena novodobna filizofija pelje direktno v negativne kadrovske selekcije, čemur smo doma in v EU priča danes, da pogubne posledice te iste novodobne filozofije na tradicionalno družino niti ne omenjam.

  • SIMON ROZIC

   Ženske s “tičem”? Ne, hvala! Ženska z doktoratom? Da, hvala!

   • Franjo Trojner

    Tudi sam pritrjujem Vašemu mnenju!

    • SIMON ROZIC

     Hvala!

 • Govekar

  Večina SDSa tukaj je manj sposobnih, se bojijo konkurence in bi se kot Mesečnik in nekoč komunisti zapirali v lastne kao samozadistne države. Nasprotujejo globalizaciji in močni konkurenci, s carinami bi spodbujali neučinkovita podjetja.

  Orban privablja milijardne investicije Daimlerja in BMWja, stalno prebivališče in EU vizum na Madžarskem lahko dobi vsak, ki investira 300k eur v madžarske obveznice. Medtem slovenski SDS neokomunisti prek Kovačiča in Požarja minirajo glavne razvojne projekte v državi.

  Zato pravi desničarji v Sloveniji SDS obhodimo v širokem radiju.

  • xtc

   Jep!
   Socialisti ste res problem SLO..
   Hvala bogu za Požarja in Kovačiča in še koga da preprečijo črne luknje ponikanja denarja.
   Če bi v SLO bilo vse sprivatizirano tudi kraje skoraj nebi bilo-ker lastnik pač sebi ne krade in investira razumno-zato se pošteni Slovenci izogibamo Levakom in njihovim strankam v podobi SD,LMŠ,SMC,SNS,Levica itd.
   Glede tvojih butastih izjav pa tole?
   Da Nemci gredo na Madžarsko je logično,kdo pa še rine v Kučan stan,kjer bi vi komunisti kar dvigovali davke,takse,pristojbine in še kaj.
   Kvečjemu privlečete v SLO Magne oz. industrijo,ki bi drugje morala zabiti kupe denarja za dovoljenja in zahtevne ekološke naprave,med tem ko prinas,ko vam levakom nekaj na črno kane v žep dovolite zadevo postaviti-nezakonito na vodnih zajetjih.
   Glej ne tumbaj bedak zahojen.
   Vsak projekt ,ki ga gradi levica od avtocest do TEŠa in še česa se podraži vsaj 4X in je nakoncu z kupom napak slabe izdelave in finančno zgubaški.
   Samo tole zate ekonomski nepoismenec Avstrijci že imajo 600 m tunela Karavanke pri nas še nič -JJ ?
   NE še zdaleč ne,grabežjivost vas levakov-že res ,da je naš del tunela malce daljši a je bistveno dražji po metru kot Avstrijski in to kljub temu ,da imajo delavci na oni strani višje plače,boljšo socialno varnost itd in nemalokrat vgrajene boljše materijale,kot SLO gradbinci(kar dnevno vidimo na AC)Torej kdo je že v SLO na oblasti?
   Preden kozlaš neumnosti po potalu poglej realnosti v oči,seveda če IQ dopušča to.

   • Govekar

    Demagog, slovenska cev je dražja, ker ima več vodnih žil – ujete vode pod visokim pritiskom. Za te izvire se precej dobro ve, ker so imeli probleme z njimi že ob kopanju prve cevi. En tak podor je uničil celotno mehanizacijo in poplavil predor.

    • xtc

     He,he,he ne s klamf-projektna dokumentacija od prve cevi je bila dana v roke vsem izvajalcem(potencialnim) ,ki bi delali sedaj-pa so bile v glavnem vse tuje firme tudi one z referencami cenejše od SLO,kaj to pove je vsakem ekonomsko pismenemu jasno.
     Glej mehanizacija je zavarovana za primer tega kar govoriš tako ,da sva tukaj out.

    • traktor

     A ja? Se pravi, da so za turčine, ki so bili konkretno cenejši, boljši pogoji v luknji?

     • Govekar

      Ne, Turki imajo drugačno računico, z dumpingom pridobit reference v EU, podobno kot Euroasfalt do Gruškovja, ki so posel naredili za nižjo ceno od planirane v investicijskem načrtu.

 • Olga101

  Izvrstno! Enaki nismo, moramo pa biti enakopravni: na sodiščih, v postopkih pred javno upravo, pri policijskih obravnavah, na izpitih, …

 • Ryuk

  Skrajna in tudi zmerna levica vse bolj spreminjata svet v nekakšen absurden Andy Kaufman šov.

 • xtc

  Vse te anomalije o enakosti,peljejo v vojno in katastrofo.
  Kam pelje prisilna enakost(seveda ta za KPJevce v SFRJ ni veljala) smo videli v SFRJ.
  Iz SFRJ bi se lahko normalni ljudje tudi naučili kam pelje multikulti(prisilni) spevcan s socializmom.
  Samo tole kapitalizem je najbližje naravnim zakonitostim tudi v naravi niso enaki vsi pa imajo enakemožnosti za začetek,eni uspejo ,drugi omagajo,vsako prisilno spreminjanje naravnih zakonitosti pelje v polom in propad.
  Z prisilno enakostjo si komunisti(socialisti) kupujejo volilce-vendar pa regresirajo družbo v ekonomsko,mentalno in drugače propadajoče močvirje,polno opic,ki so odvisne od hirajoče družbe oz. države.

 • Iztok Pušnik

  Pa za to ni bila kriva nobena šovinistično-kolonialistična zarota cis belih moških, ampak preprosto dejstvo, da pač nobena od punc v nižjih kategorijah ni bila dovolj dobra, da bi konkurirala moškim kolegom.
  ——–
  Kaj še??? Naša Nina Jerančič ni v nižji kategoriji, svoj čas pustila nobenemu dedcu predse…

  Dosegla je prek 50 mednarodnih zmag, štirikrat je bila slovenska državna prvakinja v kartingu, Avto-moto zveza Slovenije ji je podelila Zlato čelado[4]. Med letoma 2004 in 2007 je tekmovala v prvenstvu Ferrari Challenge[5] in zasedla mesto podšampiona. Vmes je tekmovala tudi v formuli Ford, formuli Opel Lotus, v pokalu Peugeot in pokalu Saxo. Za največji uspeh si šteje povabilo (kot edine ženske) v ekipo tovarniških voznikov Tony Kart v Italiji. Tekmovala je 25 let, do svojega 30. leta.[2]
  ————
  Vir: Wikipedia

  • stajerc5

   A bejz no! Potem ji je pa benzina zmanjkalo, denarja atiju ali talenta?

   • Iztok Pušnik

    Misliš, da bi bilo Nini mar za mnenje nekega anonimnega pikzibnerja???

    • stajerc5

     Vidim, da si razumel nasvet, da se ne spuscaj na podrocja kjer nisi doma.

     • Iztok Pušnik

      Sva že debatirala na tem področju in sem te gladko namočil, saj ti kot samozvanemu inženirju niso znane niti osnove…

     • stajerc5

      Hehe…

     • Iztok Pušnik

      Takšen vtis si pač pustil pri meni… Zato te ne jemljem resno in te posledično podcenjujem. Itak se navadno ti obregneš ob moje poste. Jaz tvoje več ali manj ignoriram.

     • stajerc5

      No comment, only hehe.

   • dež

    Te moram dopolniti v toliko, da je Moutonova največje uspehe dosegla s Quattrom A2, v sezoni 1982. Takrat bi bila svetovna prvakinja, če ji ne bi na predzadnjem rallyju Slonokoščena obala, ob velikem vodstvu na začetku zadnjega dela, odpovedal pogon.
    S1 ji ni ležal, ker je imel krajšo medosno razdaljo in je bil bolj neuravnotežen, pa še svinjsko turbo luknjo je imel.

  • dež

   Podporne serije za vstop v F1 so F2, F3 in F4. Poleg znanja in talenta je najpomembnejša stvar denar. Giovanna Amati je imela samo slednjega.

   • Iztok Pušnik

    Oglasil sem se le zato, ker trditev, da pač nobena od punc v nižjih kategorijah ni bila dovolj dobra, da bi konkurirala moškim kolegom, enostavno ne drži. Lella Lombardi naprimer, je dirkala v F1 kar dve sezoni. Jerančičevi pa v Sloveniji dolgo časa ni prišel do živega, sicer v kartingu, noben dedec…

    • dež

     Drži, poleg Jerančičeve je pri nas v kartingu zmagovala tudi Lucija Živec, in kasneje Asja Zupanc. Ampak pri nas, v F1 so zbrani najboljši iz celega sveta. Tam ženske niso konkurenčne, Lela Lombardi je osvojila 0,5 točke. Gre za fizično prenaporen šport za žensko populacijo.

 • Ivo

  Ta umotvor Iršiča je zajebavanje vseh žensk. Je zajebavanje vsega naprednega in progresivnega. Je neka kloaka desničarskih blodenj in utvar in strahov. Strahopetci ste bili in strahopetci ste ostali in zato prepočasi izumirate in boste enkrat dokončno izumrli. Iršič je nazadnjak, ki kljub temu, da kot kaže je nekaj prebral, tega ni razumel. Siva mrena nazadnjaštva mu prekriva razum.
  Kapitalizem je v vsej svoji zgodovini vedno samo zasužnjeval. V kolonialnih in imperialističnih osvajanjih je pobil več ljudi kot Hitler, Mao in Stalin skupaj. Toliko o frazi Kapitalizem osvobaja. Tako je pisalo na vhodu v koncentracijsko taborišče, le beseda kapitalizem, je bila zamenjana s delo. Kapitalizem se ohranja zaradi dela množic. Če ne bi bilo humanističnih filozofov kot Moore, Marx in podobni, bi še danes delavci morali delati 12 ur na dan. Toliko so delali v začetkih kapitalizma, ko so kapitalisti imeli proste roke.

  • dež

   Iršiča si od noga do glave popljuval, niti z besedo pa nisi napisal, kaj v njegovi kolumni ne drži in s čim to utemeljuješ.

   • traktor

    Glede na to kaj piše, nima to z ničemer utemeljevati. Med ušesoma namreč vlada velika, neskončna praznina.

    • Ivo

     To pravi nekdo, ki ne zna nič drugega, kot poskuša biti, poudarjam poskuša biti malo duhovit. Beden štos iz bedne glave. In to, da si beden, ne bom utemeljeval. Tako in tako ne bi razumel.

   • Ivo

    Mislim, da sem bil jasen. Lahko bi tudi dolgovezil in tako deloval pametno, tako kot to dela Iršič. Dolgovezi. Najbolj očitno ne drži že naslov. Oziroma drži za kapitaliste. Za vse ostale pa ne. Kapitalisti so svobodni. Svoboda je bila vedno vezana na materialno svobodo. Tisti, ki dela in nima nič je suženj, ko ima le toliko, da komaj preživi, je še vedno suženj (takih je na svetu danes še približno 80%) in je tudi ne svoboden. In že zgoraj sem napisal kaj je v bistvu povedal iršič s frazo Kapitalizem (Delo) osvobaja.
    Skozi cel članek dokazuje, da so ženske manj sposobne, razen tistih, ki so kapitalistke. S kapitalom si kupijo pravice, ki jih ostale ženske ne morejo kupiti. In potem, da vse skupakj malo zamaskira našteje nekaj (po njegovem) uspešnih žensk. Ker je mož tako načitan, bi lahko povedal tudi kako so se ženske borile za svojo enakopravnost. V Sloveniji so volilno pravico dobile leta 1945, v Švici leta 1971 itd. Vmes pa spretno širi svoje nazadnjaške poglede na levico. Pravzaprav, to je tudi namen tega njegovega umotvora. Za ženske in njihove pravice ga popolnoma nič briga.

    • macon

     Dajmo še enkrat vzeti osnove osnov: 1945. so vsi dobili volilno pravico samo na papirju, ker v socializmu ni bilo nobenih svobodnih volitev. Kako zabit in pokvarjen moraš biti, da ponavljaš to bedno komunistično laž? V socializmu ni bilo nobene volilne pravice, si kdaj imel več kandidatov na izbiro, so bili iz različnih strank!!!!!???????!

     Ekonomsko svobodo omejujete in odrekate levičarji, ker enormno obdavčujete prihodke iz dela, ki so prihodki večine ljudi ter hkrati vzdržujete pravni nered, plačilno nedisciplino in večje pravice dolžnika kot upnika.

     Pokvarjenci pa se hkrati delate, da je revščine kriv kapitalizem, medtem, ko delate v praksi vse, da bi bilo čim več ljudi revnih.

     • Ivo

      Ti lahko pišeš in nakladaš karkoli. Dejstvo je, da so takrat ženske v Sloveniji prvič v zgodovini dobile volilno pravico. Prej niso smele volit. O tem kakšen je bil takoj po vojni sistem, bi lahko diskutirali, ne moreš pa osporavati, da so takrat ženske lahko prvič volile. Zakaj pa nisi komentiral tega, da so ženske v Švici lahko prvič volile šele leta 1971?
      Zdaj, ko je možno izbirati med več strankami in več kandidati, še vedno izgubljate in to vas boli. Vam ne pomaga volilna pravica. Nikoli ne boste izvoljeni v večini, ker ste preveč nazadnjaška struja.
      V celi Evropi so dohdki enako obdavčeni kot v Sloveniji. V nekaterih državah, kot je recimo Norveška pa so še bolj obremenjeni. Manj obremenjeni so v Bolgariji, Slovaški, Romuniji. Bi rad živel v taki državi? pojdi tja.
      Materialno svobodo so vedno omejevali kapitalisti. od prazgodovine naprej. Vedno so želeli na tak način prisiliti svoje podložnike, da niso / nimamo nobene moči to izkoriščanje prekiniti. Kaj delajo Rumeni jopiči v Franciji? Zakaj je nastalo gibanje Ocupy Wall street? Zakaj pride do štrajkov? A ti misliš, da zato, ker smo zadovoljni s materialno svobodo? Poglej malo kaj se dogaja po svetu. Kako ljudje umirajo od lakote. Če bi kapitalizem res služil ljudem, bi ljudje ne umirali od lakote. Svetujem ti ogled dokumentarca The Four Horseman, mogoče boš potem dojel, kako zločinski je kapitalizem. Dokumentarec so naredili na Zahodu. Pa še en dokumentarec. Russel Brandt . The Emperor new suits.
      Odpri oči in poglej malo širše, preko plank In to je vse, kar ti imam za povedat.

     • macon

      Kateri del povedi, da po 1945 NIHČE NI SMEL VOLIT, ker ni bilo nobenih volitev, ti ni jasen??????? Volitve so bile samo za vas večne pootročence, ker vam je nekdo rekel, da so volitve in ste šli obkrožat enega partijskega kandidata za en položaj, vi ste pa to dobesedno sprejeli kot otroci.

      Tako ste pokvarjeni, da hkrati ko pripisujete zle in fašistoidne misli opoziciji, hkrati kot papagaji ponavljate odkrite laži, ki so vam jih natvezili komunisti.

      Ljudi je na svetu toliko zaradi kapitalistične tehnologije, produkcije, izmenjave in zahodne pomoči tretjemu svetu, umirajo, ker jih je preveč in so se namnožili zaradi zahodnega zdravstva, predvsem cepljenja malih otrok, da večina dočaka polnoletnost. Ja, dokumentarce o kapitalizmu delajo v kapitalizmu, v socializmu so kritike pobili in pregnali.

      Večina držav na svetu ima nižjo obdavčitev dela, to je zlahka preverljivo.

      Nazadnjak si samo ti s svojo predstavo iz sedemdesetih in z neznosnimi in otročjimi lažmi, ki jih ponavljaš.

     • Ivo

      Volilna pravica žensk v Švici???

     • macon

      Zasledil sem, da so jo pozno dobile, vendar nisem prebral ničesar o tem in ne morem komentirati. Komentiram tisto o čemer kaj vem.

      Nepomembna kurioziteta v primerjavi z milijardnim kriminalom in za nas našimi lokalnimi pogoji.

     • Ivo

      Kurioziteta? Hm. Takih kuriozitet o diskriminaciji žensk skozi zgodovino je nepregledno dosti. In ta članek Iršiča je debatiral o tem., vmes pa pljuval po drugače mislečih in potem po stari navadi desničarjev, si ti speljal debato stran od tega problema. In v tem se kaže vsa beda desničarjev. Vedno stvari zamegljujejo.

     • macon

      Švica je posebnost kot država zaradi posebne pozicije zadnjih 200 ali 300 let zgodovine. Pojma nimam, zakaj niso dali ženskam prej volilne pravice in se mi ne zdi normalno, samo hkrati dokaj nepomembno, ker so bili Švicarji bogati in uspešni, nismo pa prebirali, da se znašajo nad ženskami.

  • macon

   Delavci bi delali 12 ur, če ne bi bilo tehnološkega razvoja, ki je tekel samo zaradi kapitalizma. Boljše tehnologije so rabile manj fizičnega dela in več umskega znanja.

   Humanisti so detektirali in tolmačili spremembe, ki so se že izvršile. Tako kot vse družboslovje, ki z zamudo nekaj analizira in včasih je ta zamuda več desetletij.

   Drugače pa komentiraj točke s katerimi se ne strinjaš in ne kar počez. Kapitalizem ni kriv za bolezni, ki so pobijale ameriške staroselce, takrat ga tudi ni še bilo. Ne moremo biti Evropejci krivi za črno smrt, kolere in tifuse v Evropi in hkrati še za epidemije na drugih celinah. Take neumnosti širite samo levičarji.

   • Ivo

    tebi sem že nekje drugje odgovoril na vse to nakladanje tukaj. Ne bom ponavljal, ker je samo vaša formula nacista Goebellsa: Ponavljaj, dokler laž ne postane resnica. Kolonializem in imperializem sta pobila 250.000.000 ljudi od leta 1500 – 2000. Tu niso všteti mrtvi zaradi bolezni. Da boš lažje razumel. Samo 1. in 2. SV sta pobila okoli 100.000.000 ljudi. In tako 1. kot 2. SV sta bile v bistvu imperialistični vojni. Ko so GB osvajali in kolonizirali Indijo so pobili okoli 70.000.000 ljudi. V Afriki so kolonialisti in trgovci s sužnji pobili 40 – 50.000.000 ljudi. V S. in J. Ameriki so pobili 10 – 15 milijonov ljudi in bolezni so iztrebile skoraj 95% prebivalcev. Na otoku Grenada (bil sem tam in so mi to povedali sami Grenadčani) so Francozi pobili vse domačine tam nekje konec 17. stol. Pravzaprav jih niso. Sami so izbrali smrt. Vsi so skočili iz visoke pečine s ženskami in otroci vred, ker niso hoteli sprejeti RK vere in postati sužnji. No teh je bilo malo. Le okrog 2.000. In to je resnica. Neumnosti trosite in širite vi. Saj veš: Ponavljaj in laž bo postala resnica.

    • macon

     Druga svetovna je bila produkt totalitarcev. V Amerikah niso pobili toliko ljudi, ker je bilo vseh belih osvajalcev zelo malo, še v 18. stoletju so bile redke “vojske” z več kot par sto možmi, enostavno niso mogli pobiti milijononov. A lahko dobim link na 70 mil mrtvih zaradi Britancev v Indiji? Enako za Afriko in 250 milijonov. Če jih nimaš, raje molči, ker se smešiš.

     https://www.hawaii.edu/powerkills/MEGA.HTM
     Tukajle začni in mi povej, kaj si prebral, ko se boš kaj naučil. Res sem sit pritlehnih levičarske laži, ker samo spizdite, ko vam predstavimo dejstva.

     • Ivo

      1. SV je bila izrazito imperialistična. (30.000.000 žrtev) Germani so želeli novo delitev sveta. 2. SV je bila produkt Hitlerjevih teženj po novi delitvi Evrope in sveta. Hitler je to dobro napisal v knjigi Moj boj. To je v osnovi imperializem, (70 -80.000.000 žrtev). Trgovina s sužnji (30.000.000 žrtev + 30.000.000 sužnjev) o tem je govoril avstralski zgodovinar v dokumentarcu Story of Europe nedavno na History chanell – če sploh veš kaj je to). Link na število žrtev je tu: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_wars_by_death_toll malo se boš moral potruditi in seštevati žrtve. Ko boš to prebral in se kaj naučil se pojavi. Največje laži so sproducirali vedno tisti, ki so imeli moč v svojih rokah. In trenutno kapitalizem in imperializem galopirata in producirata ogromne laži in zanikanja. In za konec, sreča, da vas je v Sloveniji takih kot ti zelo malo, kot si sam pravilno ugotovil, da 1.5 milijona odraslih Slovencev nasprotuje desničarskim lažem in idejam.

     • macon

      History channel je pop zgodovina in akademsko nerelevanten. A si se kdaj kaj vprašal o naslednjih trgovinah s sužnji: arabska, otomanska, tatarska in berberska? Nisi, ker ti niso povedali nič o njih. Ti si norec, ki ponavlja o zlu križarskih pohodov in hkrati nič ne veš, da se je prvi jihad proti kristjanom sprožil 500 let (!!!!!!) pred prvim križarskim pohodom in so se potem izvajali vseh teh 500 let.

      Lažnivec si sam in ponavljaš neumne laži, ki ti jih razkrije en kratek stavek. Kje je 70 milijonov pobitih v Indiji in 250 milijonov kaj vem kje? A se tebi meša, a si sploh predstavljaš, koliko je recimo 10.000 ljudi? A je šlo 300 ali 500 Špancev kar počez in so ves čas klali in klali, da so pobili ameriške milijone, ti so pa pri miru stali in jih gledali?

      Levičarji ste ne samo zabiti zblojenci, ki sovražite lastno belo raso in ves njen napredek, pišeš kot nekdo, ki serje po tleh v svoji spalnici.

  • PrimoshTrubar

   Kaj pa ti blodiš agitant? Sploh veš koliko ljudi so tvoji našteti idoli v imenu socializma pobili? Primerjaš jabolka in hruške. Kapitalizem ne dela imperijev, ampak jih dela RIM. Tudi sedaj živiš v svetem rimskem cesarstvu, preberi si RIMSKO pogodbo in izjave podpisnikov – mimogrede večinoma tvojih ideoloških prijateljev nacistov in fašistov (socialistov). Tudi ZDA so svoje imperialistične tendence pokazale šele, ko so se v njih dobro usidrali katoliki, ki so bili – z razlogom – prej celo prepovedani. Boš mogoče sedaj razumel zakaj v DC-ju Capitol hill.

   Vse te žrtve so zaradi Marxa, ki je bil do obisti pokvarjen, ubil pa bi z Engelsom tudi tebe. Medtem, ko je tvoj drugi “filozof” katoliški klavec, zaradi svoje krutosti imenovan Thomas “THE MURDERER” Moore.

   Zate sta napredni sodoma in gomora. Prav nič naprednega ni v tem bumbar, kvečjemu kaj tisočletja starega, kar bi morali kot vrsta že zdavnaj odsekati. Zate so napredni taki ki natepujejo otroke in pse, ter svoje operirane tranzvestite.

   O delu pa naj ti povem še to. Prva socialistčna država na svetu so bile jezuistične redukcije v Paragvaju, kjer so guarani indijance zaprli v delovna taborišča. Verjetno so tam počivali in delali po 8 ur dnevno kot tvoji tovariši – aja ne, ONI NE DELAJO SPLOH AMPAK ŽIVIJO DRUGIM NA GRBI.

   • Ivo

    Ti si kot stroj za odpadke.. Ti ne mešaš samo jabolke in hruške, ti si pomešal vse, kot stroj za odpadke. Najprej o Thomas Mooru. Papež Pij XI jga e leta 1935 kanoniziral kot mučenika. Papež Janez Pavel II. Ga je leta 2000 razglasil za “nebeškega zavetnika državnikov in politikov”. Od leta 1980 se ga jAngleška cerkev spominja kot liturgično reformacijskega mučenika. MURDERER si ti, ker ubijaš zgodovinske resnice. S tem kdo je imperialist (dela imperije) si pa pogruntal nekaj, kar nihče do tega trenutka ni vedel. To je globokoumno odkritje novega tisočletja. Moj ideološki prijatelj je resnica in pravica za vse, ne samo za kapitaliste ali recimo protestante. Marx ni ubil nikogar, Engels pa še manj. Oba sta bila humanista. Celo Lincoln se je dopisoval z njimi. Sicer pa ti si nekakšen protestanski verski fanatik. Vendar bi te slovenska protestanska cerkev izključila, ker ti ne spoštuješ nikogar. Ti sovražiš vse od RKC, do kapitalizma, socializma in komunizma. Rekel ni da si popolni zblojeni anarhist. In kot tak resnično potrebuješ strokovno pomoč.

    • PrimoshTrubar

     Vidim, da veliko veš o temu koga papež kanonizira. A to si hotel uporabiti kot argument, da je bil Thomas Moore dober človek hahaha. S tabo se o teh rečeh ne bom pogovarjal, ker si nerazgledan in topoum rezultat poenumljanja na FDV ali FF.

     Zgodovinskih resnic ne poznaš, ker imaš zaprt um in verjameš krilaticam in parolam tvojih tovarišev. Thomas Moore je bil klavec, ki so ga angleški protestanti klical kot sem zapisal. Ostalo so tvoje blodnje in tebi podobnih ovc.

     Ravno Marx je kriv za vse smrti, ki jih je povzročil komunizem , ker pa vidim, da ne bereš ravno si preberi, kaj sta z Englesom zapisala o slovanih.

     Ti boš mene predalčkal hahah, pojma nimaš kaj sem. Slovenščina pa je tuj jezik tvojim tovarišem, ki se jo trudijo že 70 let uničiti.

     • Ivo

      Ne samo papež, tudi od leta 1980 se ga Angleška (protestantska) cerkev spominja kot liturgično reformacijskega mučenika.
      Marx in Engels sta se marsikaj motila, vendar v večini sta imela prav. Zapis o Slovanih … hm … mogoče sta imela prav? Če bi vsi Slovani bili taki kot ti, sta imela 100% prav.
      Jaz te ne predalčkam, to delaš sam. Sam si se spravil v predal fanatičnega protestanta, ki vidi zlo vsepovsod tudi v rimsko katoliški veri.
      Za razliko od mene, ki verjamem, da so vse velike monoteistične vere pozitivne. Negativne so institucije, ki jih vodijo.
      In to je vse kar ti imam povedati zato, ker tu je tema o ženskah in njihovih pravicah. Ti bi pa rad kot fanatik razpravljal o stvareh, o kateri veš samo toliko, kolikor ti tvoj fanatizem dopušča. S fanatiki nočem imeti opravka in ti si v predalu FANATIK.

     • PrimoshTrubar

      Ti pa v predalu bebca :).

      Marx je imel zelo malo prav in s tem si dokazal svoj domet. Potreboval je bukve, da bi opisal vrednost, pa mu ni uspelo, seveda, saj ta ne obstaja. bebci pa mu verjamete. Torej cele kubve kapitala pa ni uspel odgovoriti.

      Primer: Če bi Marxa skrbelo za delavca bi mu rekel, delaj kot nor, saj z povečanjem produkcije zmanjšuješ donos, ki ga ima kapitalist, ki ga ti sovražiš, na izdelek. Tako mu lahko škoduje. Z stavko – je izdelkov v obtoku manj, torej so na enoto kapitala vredni vse več in VEČ. T stavko, orodjem Marxa delavci škodujejo sami sebi. Toliko o marxovih namerah.

      Ampak kako bi ti to dojel. tega te na FDV/FF niso učili.

      Nasvidenje mavrični nevednež.

     • Nata

      No, no, tudi tebi zgodobina malo šepa. A, saj ste protestantje znani po tem, da radi pretiravate in si zelo po svoje razlagate sv. pismo.
      Moore je bil posledica ravnanj angleške krone, Marx je bil pa človek s polno ritjo, ki se je šel nekaj novega.
      Ampak. . . . .vedno se najdejo ljudje, ki znajo take ” teorije ” izpeljati v prakso , a ne ?? Npr. . . . . . Luther, Calvin. Zaradi Vatikana ? Ja, zaradi oblasti !!

   • Ivo

    To

   • Nata

    A ti živiš v Rimskem cesarstvu ?? To je propadlo že davno.
    Ponovno preberi članek , ki ga je lanskega aprila napisal Sokić.
    http://nova24tv.si/sprosceno/zanimivosti/propad-rimskega-imperija-in-paralele-z-danasnjim-stanjem/
    Si pa zelo jezen na katolike, a ne ? A te vera tako uči ?

    • PrimoshTrubar

     Propadlo je? Hahahah., Ahahahah. Si že kdaj slišala za drugi Rim? za Tretji? verjetno ne, ker si ovca.

     Tudi brati ne znaš. RIMSKA pogodba. RIMSKO pravo. Zakaj misliš, da so se naši predniki borili, za staro pravdo ali za rimsko pravo?

     Podpisnik rimske pogodbe Paul-Henri SPAAK je ob podpisu izjavil (bil je nacist in socialist), da so brez enega izstreljenega naboja spet uvedli (sveto)rimsko cesarstvo. Propadla je edino tvoja pamet otopela. Poglej si malo simbolike v mestih kjer potuješ, na banki Slovenije, pred kristalno palačo v BTC-ju itd itd. ne bom ti kle našteval, ker so tvoj oči zaprte.
     Za direktne naslednike rimskega cesarstva, pa se imajo tvoji klavci, farizeji v Vatikanu,

     • Nata

      Seveda. . . . .samo ti dobro vidiš. Si prosvetljen. . . . . .

      Pa napiši še kaj o tvojih, ko že o mojih toliko veš. . .

     • PrimoshTrubar

      Sem proti organizirani religiji. Najbolj pa spoštujem vero naših prednikov, Belina. Protestanti so se branili. Niso mučili, rezali na koščke, kuhali ljudi zaradi njihovih prepričanj. niso jih žgali pri živem telesu, kot katoliki v drugi s.v. Od vedno so zažigali ljudi in za ta namen so tudi bila ustanovljena koncentracijska taborišča. Z žganjem v pečeh namreč potratiš ENORMNE količine energije, da uničiš vse kosti. Dosti boljša izbira bi bila kislina recimo. Torej so te peči bile za nekaj drugega, kajneda?

      Primer iz Afrike, ko so jim to dokazali.
      https://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Kisito

      Protestanti so prinesli, svobodo kolikor je je mogoče, stabilnost, skromnost, delavnost in RAZVOJ.

      Ker smo Slovenci nadrasa in je naš jezik DOKAZANO – z strani Nemcev matematično po korenih besed, to priznava Mario Alinei, pa Rus Venelin -najbol soroden sanskritu od vseh, imamo za to tudi lepo besedo – VEDA (indijske vede). Vedeti je treba, ne verjeti.

 • Nata

  + + + + + + + Bravissimo ! Krasno, g. Irščić !

  ” Socialisti vam sporočajo: Ženske so manj sposobne, zato potrebujejo
  zakon o enakih možnostih in nacionalni program o enakih možnostih. Dajmo
  jim pomagati, tem nerodnim, nesposobnim revam, na tiho šepetajo. Da
  bomo potem vsi srečni in enaki v revščini.”

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!