Kako to, da ni nič govora o resni politiki?

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. (Foto: STA)

V zadnjem času slovenski mediji “sadijo rožice”. Poročila, ki jih posredujejo državna televizija in časopisi “glavnega toka”, so bolj pozitivna, prijaznejša, kot so bila pred tem. Dopuščam, da gre za naključje, začasen pojav ali subjektiven vtis, vendar domnevam, da gre za nekaj drugega. Morda nas hočejo medijski režiserji osvoboditi zoprnih skrbi in zapletenega razmišljanja? Morda gre za kampanjo zadržanosti in previdnosti, za nekakšno politiko rožnatih očal? Napoved takšne politike so bile nedavne izjave vrhovnega državnega tožilca o sovražnem govoru. Senat vrhovnega sodišča je ugodil njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti v zvezi z “nestrpnim” zapisom proti romski skupnosti iz leta 2011. Po tem dogodku se postavlja vprašanje, ali ni primer sovražnega govora že primerjava z jugoslovansko zakonodajo o verbalnem deliktu (člen 133)? Z drugimi besedami, pazite, kaj govorite! Pazite, kaj pišete! Bodite prijazni, poročajte o težavah, ki jih je mogoče pripisati podnebnim in drugim naravnim spremembam, celo volkovom in medvedom, če ne gre drugače, tujim državam, predvsem Američanom. Pustite pri miru slovensko vlado in politiko!

K ljubljanskim rožicam spada znana županova izjava, da je “Ljubljana najlepše mesto na svetu”, toda, ko sem gledal resnicoljubno televizijsko oddajo o upravljanju slovenske prestolnice (VV Faktor), sem pomislil, da urednike in avtorje morda čakajo težave. Njihovo sporočilo bi lahko označili kot sovražno do aktualnega župana. Povedali so, da je središče Ljubljane morda še kar lepo, okrog njega pa vladajo nered in nečednosti. Če svoje mesto primerjajo z drugimi srednjeevropskimi prestolnicami (Bratislava, Budimpešta, Praga …), je Ljubljančane (in župana) lahko sram. To je seveda važno sporočilo, vendar sem pomislil, da nemara prijaznost in sovražnost v zvezi z lepotnim tekmovanjem prestolnic služita istemu namenu – odvračanju pozornosti od pravih problemov. Urbanistična, vremenska, okoljska in opozorila o zvereh so lahko ostra in trda, dokler niso povezana z dejanskimi problemi države.

Kaj, če opozorila in vprašanja o naravnih nevšečnostih in “objektivnih” problemih služijo prikrivanju bolj bistvenih vprašanj? Je mogoče z zaskrbljenostjo zaradi ljubljanskih 50 lekarn, ki so doživele računalniški mrk (in zaradi županove kadrovske politike v njih), prikriti kaj zelo pomembnega in zares zaskrbljujočega? Najbrž ni mogoče podcenjevati vremenskih nevšečnosti, ki v teh dneh tarejo državljane. Potem v neki obmejni vasi vaščani ne morejo čez cesto, ker po njej divjajo avtomobili in celo težki tovornjaki. Skrb zbujajo zdravstvo, čakalne vrste in okužena voda, ki teče iz pip slovenskih bolnišnic; fekalije na kopališču v Žusterni, požari v tovarnah za odpadke in na smetiščih; ponesrečeno prevažanje strupenih in vnetljivih snovi po edinem tiru, zaradi česar se turisti na Obali ne morejo prhati. Gotovo ne bi bilo prav, ko bi zanemarili zdrahe okrog drugega tira in predora skozi Karavanke … V bistvu nas obveščajo predvsem o problemih, ki jih ni mogoče neposredno pripisati vladi. (Izjema je minister Zajc, ki je v spopadu z levi in volkovi seveda nemočen.) Mediji se po drugi strani radi razgovorijo o delovanju 27.854 slovenskih nevladnih organizacij.

Kako to, da ni nič govora o zaresni politiki? Če že, potem brcajo madžarskega predsednika, hrvaško predsednico in italijanskega notranjega ministra. Norčujejo se iz človekoljubne retorike ameriškega predsednika, ne pa iz še slajše – reklamiranju hollywoodskih filmov namenjene – retorike sivolasega ameriškega igralca, ki je znan po filmu Ameriški žigolo. Posebej zanimiva je popustljivost pri pobudnikih in zagovornikih migracij, pri čemer je ena od koalicijskih strank celo povezana s tihotapljenjem  migrantov.

Zakaj se ne odpirajo resnični problemi države?
Ko poskušam navesti prave probleme slovenske države, omahujem med naraščanjem t. i. javnega sektorja (javne in državne uprave) in zaviranjem zasebne pobude v gospodarstvu. Slovenske oblasti poleg tega onemogočajo zasebno šolstvo in zasebno zdravstvo, razpadli so še zadnji ostanki meritokracije … Pri državnih težavah pa si prvenstvo delijo razglašena vlada in migracije. Kot izhaja iz večine poročil, naj bi slovenska javnost pritrjevala tako vladi kot migrantom. Vladi zato, ker temelji na spoštovanju ustave in pravne države. Prepričan sem, da bi slovenski tožilci in sodniki ugotovitev, da sta tako Mussolini kot Hitler prišla na oblast z volitvami v skladu z ustavo in pravno državo, označili kot sovražni govor. Po vsem svetu, tudi v Italiji, obstaja soglasje o tem, da se je fašizem pojavil na napačni strani zgodovine; ni pa pravega soglasja glede njegove ideološke razvrstitve: je šlo za skrajno desno ali nemara celo levo gibanje? Kot je znano, se je Mussolini v začetku spogledoval s socializmom, s katerim ga povezuje tudi enostrankarska diktatura. Naj bo tako ali drugače, Mussolini je prišel na oblast (29. oktobra 1922) na zakonit način, v skladu z italijansko ustavo (Statuto Albertino). Pohod na Rim ni pomenil neposrednega prevzema oblasti, ampak je bil sprožilec zanj. Nekaj podobnega se je dogajalo – pozneje – v Nemčiji. Tudi tam so v začetku spoštovali pravno državo. Hitler se je na oblast povzpel s pomočjo nacional-socialistične stranke, ki se je prvotno imenovala “nemška delavska stranka”. Leta 1932 je dobila 33 odstotkov, na predsedniških volitvah istega leta pa je Hitlerja porazil Hindenburg, ki je naslednje leto tekmecu ponudil kanclerski položaj.

Foto: epa

Migracije so svetovni problem, saj ogrožajo obstoječi svetovni red. Leta 1950 sta bili na svetu dve milijardi in pol ljudi, leta 2050 jih bo štirikrat toliko, natančneje 9 milijard in 735 milijonov. V stotih letih se bo prebivalstvo Afrike povečalo z 227 milijonov na 2 milijardi in pol, Evropa se povečuje s 550 milijonov na 710 milijonov, Severna Amerika s 172 na 425 milijonov. Največje spremembe čakajo Azijo (leta 1950: 1 milijarda 404 milijonov; 2050: 5 milijard 290 milijonov prebivalcev), kjer bo samo kitajsko prebivalstvo zraslo s 554 milijonov na 1 milijardo 402 milijona). Slovencev naj bi bilo leta 2050 1 milijon in 940 tisoč; Rusov 135 milijonov. Iz teh številk je mogoče sklepati, da bo mnogim ljudem v njihovih državah ali na njihovih celinah postalo pretesno in se bodo – na takšen ali drugačen način – preseljevali. Problem, ki nas najbolj zadeva, je povezan z vprašanjem, katera ciljna področja priseljevanja bodo “privilegirana”? Za Afričane bo to Evropa, za Azijce Rusija in za Latinsko Ameriko Severna Amerika. V Sloveniji nekateri mislijo, da bi lahko njeno prebivalstvo namesto z višjo rodnostjo povečali s priseljevanjem, pri čemer vprašanje narodne in jezikovne pripadnosti takšnega prebivalstva postavljajo v oklepaj.

Dr. Dimitrij Rupel

 • sodnikisozločinci

  Dimitrij Rupel, nekdanji župan Ljubljane, elitist, vendar pošten človek, ki županskega položaja ni zlorabil za osebno bogatenje kot Pavijanković, vsaka čast.

  • tretjerazredni

   Kjer o županu ni mogoče povedati nič pametnega, je to običajno slab znak.

  • učko

   No, samo njegovo županovanje je bilo totalno jalovo. On je to svoje “županovanje” jemal kot svojo “začasno deponijo”, dokler mu ne najdejo nečesa drugega. In takoj, ko se mu je ponudila priložnost, je šel za režimsko-birokratskega cepca v Ameriko.

   • ROMAN Naprudnik

    takrat si bil star 3 leta?

  • marker

   Spominjam se, da je Rupel pred županskimi volitvami obljubljal upokojencem zastonj prevoz z LPP, če bo izvoljen. Izvoljen je bil, obljubo pa je gladko požrl. Toliko o njegovi načelnosti in poštenosti. Od vseh slovenskih politikov je največ neproduktivno potoval in ustvaril največ stroškov po najdražjih hotelih. Sedaj se mu le kolca po dobrih starih časih. Za nerešene meje s Hrvaško je tudi sokriv zaradi lastne neaktivnosti, češ da se s tem nič ne mudi.

 • učko

  Rupel je vedno rad kaj pametoval. Samo, da jaz od njega še nikoli nisem slišal čisto nič pametnega. Njegovo nakladanje je totalno brez veze. No, tudi Rupel je bil vedno na tisti strani kjer je oblast in privilegiji. Dokler se v nekem trenutku ni “pomotoma” znašel na “napačni strani”. To slednje ga je pač koštalo aktivnega političnega življenje, ki ga pogreša, da bi se še naprej delal nekaj pametnega in nakladal neumnosti.

  • Nata

   Ja. . . ja. . . . . se pa iz aviona vidi razlika med njegovim in nakladanjem onih, ki navkljub silnem nakladanju , vladajo !!

 • Beli Sneg

  Rupel je v času osamosvajanja odlično odigral svojo vlogo. Je intelektualec, zna tuje jezike in nas je svetu kot diplomat zgledno zastopal. Ne tako kot danes, ko v svet pošiljamo ljudi, ki ne znajo ne tujih jezikov, niti se ne znajo obnašati, tako da nam državo sramotijo. Je pa Rupel sam svoj ugled izgubil doma, ko je menjal stranke in se obračal po vetru oz. lastnih koristih.

  • Nata

   Res je. Pa vendar je čudno. . . . . . on je izgubil ugled, ostali ” skakalci ” iz stranke v stranko, pa danes vladajo !!
   Imam občutek, da so samo desnaki preveč pripomogli k izgubi ugleda !
   Zame je še vedno Gospod ! Marsikdo od desnakov bi se lahko kaj od njega naučil !

 • Beli Sneg

  To kar pa v tem članku piše ima pa Rupel čisto prav. Dejansko se po poročilih medijskih presstitutov poroča o vremenu, pluje po Orbanu, Salviniju in Trumpu, pripoveduje o problemih na Hrvaškem in Makedoniji… Doma pa problemov ni in murgeljskemu nastavljencu podpora raste proti storim procentom.

  • Miki Miška

   Beli Sneg točno si napisal

 • RATATA

  Povzetki omemb sedmih velikih problemov zahtevajo sedem ločenih kolumn.
  Manjkata vsaj še dve temi in to sta zunanja politika in diplomacija Države, osamosvojene socialistične Republike Slovenije v obliki kokoškaste kure, kot jo kažejo značke na kapah slovenskih policistov.

 • IZBIRA

  Za večjo rodnost bi bil dober in unikaten ukrep na svetovni ravni, če posameznik imel za svoj rojstni dan, kar lahko štejemo za praznik, 1 prost dan, poleg njega pa še njegovi starši. Če bi imeltako npr. posametnik 4 otroke bi dobil v letu 4 proste dni + 1 prosti dan za svoj rojstnoi dan, skupaj torej 5 prostih dni. Samski pa samo 1 prosti dan.
  Zaposleni bi dobili nadomestilo za prosti dan, nezaposleni pa dodatek na rojstvo in starši za plodnost v višini nadomestila.
  Mnenja sem, da bi bla Slovenija vzor mnogim državam, ki imajo problem z nanatiteto.

  • tretjerazredni

   Imam jaz boljšo idejo, vsaka vas mora imeti svoj kmečki disko in veliko alkohola zastonj, kot smo reševali nataliteto po osamosvojitvi.
   Če daš zaposlenemu slovencu proste dni, jih prespi.

   • IZBIRA

    Ja ok, sam ena pomanjkljivost al dve. Rodnost je problem v mestih in pa če hočeš po mojem predlogu dodatni dan moraš bit aktiven, drugač pa maš samo 1 dan.

 • montyamp

  Rupel nena bluzi .
  Ko se boš naslednjič lizal z žveplenim , mu povej da vemo koliko so-ste pokradli .

 • xtc

  Zopet zelo konfuzen in loknjast prispevek sprenevedanja.
  Rupel zelo dobro ve ,da ko nek režim sploh levičarsk so zelo nagnjeni temu zavonja ,da bo izgubil oblast trajno,se prične zatekati k represiji vseh sort-tako slovenski kot Kitajski ampak kjub temu je zlom neizogiben.
  Represivni ukrepi o le zgolj obupni poizkusi ,da bi ustavili tisto kar neizbežno prihaja z nezadovoljstvom naroda.
  Enako velja za Hitlerja in Mussolinija in še koga,njih vzpon je popolnoma naraven pojav in še jih bo podobnih ne se bat,tudi preprečiti jih ne morete,ker so ti ljudje posledica nezdravega okolja družbe -ta jih je naredila -niso saonikli in ker je narod nezadovoljen z kilavo družbo povsem legitimno podpre “alternativo”,ki pa to je ali pa ni,vključno z posledicami takimi in drugačnimi.
  Nadalje multi kulti družba ne deluje tudi neselektivo priseljevanje je težava ,ker prinaša nazadovanje družbe in obči kaos ,i pelje v vojno do iztrebljenja bodisi staroselcev bodisi tistih ,ki so se selili na druga območja ilegalno in tega ne more zaustaviti nobena oblast ,ko je mera polna.
  Definitivno pa je ,da je večina EU politikov narodnih izdajalcev in zločincev-zakaj?
  Zato ,ker so vsi videli kakšen konec je doživel Multikulti eksperiment SFRJ,sedaj pa isto nirost ponavljajo v večjem obsegu še EU politiki.
  In nenazadnje zakaj oblast noče odpirati kako reševati pereče probleme?
  Preprosto-ker misli,da če probleme ignoriraš in prikrivaš izginejo,ampak ti NE izginejo in rasejo z efektom snežne kepe,ki na koncu oblast zruši bodisi demokratično bodisi z ulico.

 • tretjerazredni

  Več politike, v vojaško policijskih đamaherijah, ni dobra ideja. Prvorazredna elita se izživlja, zlorabijo skorumpirano represijo in sodišča, da bi porinii svoje idealistične cilje, reveži postanejo koleteralna škoda, namesto poprave krivic in kazenskih sankcij za odgovorne pa jim rečejo, da je kriva politika. Ta je potem nekaj takega kot vreme, elita se sonči, nad uničenimi sloji pa se neprestano zgrinjajo temni oblaki.
  Kar pa je najhuje, mednarodna politika za slovence pomeni, da se moramo podrediti močnejšim in bolje prilagojenim sosedam.
  Alternativa so kultura, razne razumniške akcije, s poudarkom na človekovih pravicah, javne debate in učinkovit upravni sistem, močna civilna sfera je dejansko politika v premikanju. Dokler so edina rešitev evropska sodišča in evropski Varuh človekovih pravic, nima smisla niti poskušati relativizirati državni teror in sistemski kriminal v parlamentu, ker iz tega lahko nastanejo edino krvava revolucija ali še huje, nemiri, kaos in državljanska vojna.

 • Olga101

  Ja Rupel?!! Tudi Peterletov Lojze se sprašuje, kaj je s Slovenijo!?? Sta pozabila, kaj sta delala?

 • if

  Neresna politika ne more vzbujati tem resne politike, ker za svoje preživetje potrebuje stanje plehke politike, katere rezultat je propad.

 • črnaovca

  Rupel iamš ogromno če ne največ zaslug za mednarodno priznanje Slovewnije in to ti je odlično uspelo, če bi se takrat umaknil bi ostal zapisan kot heroj a si potem naredil več škode kot koristi tudi s svojim odnosom do južne meje

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!