Kar pol milijona žensk v Evropi je žrtev ženskega genitalnega pohabljanja!

Marco Gombacci je italijanski politični analitik in novinar. (Foto: Demokracija)

Grozotam ni nikoli konca. Prejšnji teden je zaradi krvavitev umrla desetletna deklica v Somaliji, ker so ji po ustaljeni barbarski praksi obrezali njene genitalije. Mala Deeqa Dahir Nuur je samo še ena izmed žensk v somalski državi, kjer je 98 odstotkov deklic obrezanih. In ne samo v Somaliji, tudi v Sierri Leone, Maliju, Gibutiju, Eritreji in Egiptu to storijo skoraj vsaki ženski. Afrika je edina celina na svetu, kjer je ta praksa tako razširjena, da je 91,5 milijona deklic, starih manj kot 9 let, žrtev tega zločina, in kjer se tej številki vsako leto priključi še 3 milijone novih žrtev.

130 milijonov žrtev je po vsem svetu, a tudi Evropa žal ni imuna na ta nečloveški pojav: Svetovna zdravstvena organizacija ocenjuje, da je več kot pol milijona žensk po Evropi žrtev obrezovanja spolnih organov ter da je vsako leto vsaj 180.000 žensk v nevarnosti, da se jim to zgodi, pa čeprav je obrezovanje kaznivo dejanje v vseh državah Evropske skupnosti. To so alarmantne številke, ki pa bodo, glede na zelo povečan migrantski val iz afriških držav, kjer je ta praksa splošno razširjena, samo še naraščale. Poleg tega je treba te številke jemati z rezervo, saj se obrezovanje ženskih spolnih organov izvaja tudi med številnimi nezakonitimi migranti, ki so že v Evropi, zaradi tega pa je težko določiti točno število žrtev.

Izobrazba igra najpomembnejšo vlogo pri preprečevanju teh dejanj. Poročilo Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) odkriva, da “bolj kot so matere izobražene, manjše je tveganje, da bi njihove hčere pohabili, več deklic obiskuje šolo, večja je njihova osveščenost, ker dobijo možnost srečanja z ljudmi, ki so zavrnili to prakso”.

Verske skupine pritiskajo na vlade, naj ne kaznujejo tovrstnega nasilja nad ženskami
Izobraževanje bi moralo upoštevati tudi vprašanje vere, saj se obrezovanja ženskih spolnih organov dogajajo v državah, ki so večinoma muslimanske, prav tako pa je res tudi, da niti islam niti Koran ne omenjata infibulacije (praksa izrezovanja klitorisa in sramnih ustnic deklice ali ženske in šivanje skupaj robov vulve z nitjo ali rastlinskimi trni za preprečevanje spolnih odnosov op. prev.), katere izvor lahko najdemo v animističnih verovanjih, po katerih velja prepričanje, da bo takšno pohabljanje zagotovilo žensko deviškost (ženske so bile lahko zaradi tega prodane za višjo ceno), ženske naj bi to naredilo plodnejšo (v resnici pa poseg največkrat povzroči sterilnost) in naj bi zmanjševalo smrtonosnost pred porodom (čeprav je znanstveno dokazano, da lahko zaradi tega posega pride do velikih težav med nosečnostjo in porodom).

Foto: epa

Žensko genitalno pohabljanje povzroča velike krvavitve, zaradi katerih lahko žrtev tudi umre, povzroča pa tudi kopico zdravstvenih težav, kot so cistitis, vnetja, neplodnost (torej popolnoma nasprotno temu, v kar verjamejo sledilci tej praksi), pa tudi zaplete med porodom, pri čemer je ogroženo tudi zdravje novorojenca. Obrezovanje na splošno opravljajo ljudje, ki nimajo nobenih izkušenj in znanj, za tako nevarne in natančne operacije pa uporabljajo nože ali britvice. V številnih državah je pohabljanje opredeljeno kot zloraba mladoletne osebe, vendar verske skupine pritiskajo na svoje vlade, da ne kaznuje tistih, ki izvajajo tako nasilje. To pa se ne dogaja samo v afriških državah, temveč tudi na primer v Angliji, kjer pravica njenega visočanstva še nikoli ni bila sposobna kaznovati staršev, ki so dovolili tako nasilje nad svojimi hčerami, pa čeprav je žrtev spolnega pohabljenja v Veliki Britaniji več kot 140.000.

Kdaj bodo pričele države s podrobno kontrolo migrantskih skupnosti?
V poletnih mesecih je tveganje, da bi starši odpeljali svoje hčere v države, iz katerih izhajajo, da bi jih obrezali, tako visoko, da je policija iz Essexa (VB) celo natisnila obvestilo s telefonsko številko za pomoč, da bi jih o tem ozaveščali in jim dali možnost za prijavo pred samim potovanjem.

Zakonodaja za kaznovanje ženskega genitalnega pohabljanja obstaja v veliko državah, vendar primanjkuje njena učinkovita implementacija. Storilci bi morali plačati za svoja kazniva dejanja, poleg zagotovljenega kaznovanja pa bi bilo nujno začeti s podrobno kontrolo vseh migrantskih skupnosti v Evropi, da bi preprečili izvrševanje te barbarske prakse v imenu starodavnih verovanj, ker povzroča telesne in psihične travme deklic in žensk, saj jih zelo težko pozabijo.

Marco Gombacci

 • večni srb

  Enostavno ne razumem kaj se sploh menimo, pohabljanje je hud zločin, govorimo torej o milijonih žrtev sodobnega barbarizma, ki jih je treba ustrezno sankcionirati, odgovorne starše zapreti v norišnice, invalide pa zdraviti. Velja za deklice in dečke, jaz bi zraven vključil še pirsarje in tudi tetovaže, čeprav bi morale biti sankcije za razmeroma neškodljivo, a vseeno usodno neumnost ustrezno nižje.

 • Franc Šink

  Gospod Nevzet Porić kaj porečete na to?

  • elh.

   Točno to. Seveda ne bo rekel nič.

  • Mojca pokraculja

   “zapomnili si vas bomo”

  • RTM

   Ne ga srat z gospodom!

   Porič je navaden gnoj v Sloveniji!

 • Zgornji

  JA, AMPAK, TO JE SAMO PRI MOHAMEDANCIH !!! ! !!! PRI NORMALNIH LJUDEH TEGA NI !!! ! !!!

 • Waltter

  Ampak najbolj žalostno da se proti temu borijo moški, medtem ko so ženske in predvsem feministke popolnoma tiho. Kot sem že rekel ženskam se počasi odvzemajo pravice in one tega sploh ne opazijo ali pa nočejo. Feministke jim pravic ne dajejo ozr. se za njih sploh ne borijo.

 • AlojzZ

  Kdaj bodo pričele države s podrobno kontrolo migrantskih skupnosti?

  Nikoli. Še utemeljitev: pojavljajo se “no go” področja.

  Zveni pesimistično?

 • Krtača 20

  Če nebi blo desnih zaplankanih kretenov, tud pohabljenj nebi bilo. Tko da desni ste del tega problema in ne rešitev. V Sloveniji se pohabljanje desnih kaže v mentalnem pohabljanju. Recimo pred drugo svetovno so desni ženskam vzeli volilno pravico (21-45). Tko da se ne trudit desni. Če bi lahko, bi mel še dons grmade.

  • dob

   Tipičen predstavnik slo-komunizma-kučanizma: duševno neuravnovešen in bedak!

  • Clemen J.

   Pohabljanje se dogaja predvsem v islamskem svetu, kjer pa je islam po logiki Levo usmerjena stranka. In politični islam temelji na prvinah marksizma! Prav tako je tukaj videti kdo vabi islamsite in jih podpira jim gradi skladišča orožja in centre za urjenje aka Džamije.

  • Mojca pokraculja

   Z vsakim tvojim “trudom” prikazati dejstva v obratni luči, razkrinkavas mentalno zblojenost. Metuzalem in partijski apartcik, ki spi na rjuhi jugo zastave z rdeco zvezdo nacelu.

  • Cyclopean

   joj joj kaj vse pichka rodi…

  • plavi-mil

   Saj Krača ne misli resno, ona samo provicira, da bi tudi levaki spregledali, ona je še kako desno usmerjena, ona si najbolj želi desne vlade, ker se boji Venezuele,migrantov, ukinjanje izvoza, omejitev turizma in ostali nebuloz Levice, tako kot vsak normalen Slovenec, zato jo ne napadajte, njeni tviti so najboljše odvajalo od levice.

 • rubec

  Edina ki ima v svojem programu zapisano prepoved obrezovanja je Levica. Trte.

  • Mojca pokraculja

   Itak, v programu je vse iz trte zvito.

 • Clemen J.

  Vse lepote spirjenega islama! Islam treba uničiti!

 • domovina mili dom

  Slovenske feministke imajo tudi poškodovane lulike. So preklemano tiho.

 • Nšo-či

  Kaj sanjajo te deklice, če ne sanjajo o ljubezni? Kaj si želijo kot ženske, če si ne smejo želeti ljubezni? O čem razmišljajo med seksom, če ne občutijo poželenja in naslade. Imajo njihove solze kje svoj breg? Jim srce do konca otrdi, ko povijejo prvo hčer? Sužnje so. Svet pa to mirno opazuje. Moški svet in svet feministk sta si pri tem podala roko,. Verjetno si niti en, niti drugi ne želita sodelovanja z žensko. Z žensko energijo. Kot dve celoti, ki se spremljata skozi življenje.

 • mona lisa

  Take divjake uvažamo v Evropo. bog se nas usmili.

 • dob

  Zgodi se, da ne vemo kaj čutimo do ljudi, s katerimi živimo ali pa smo živeli. Enako ne vemo, kdaj sebi naredimo krivico s tem, ko nič ne čutimo.

  Recimo, da sem družinski človek in imam hčerko, ki je zdaj stara 11 let. Svet gledam skozi njene oči.

  Moja hčerka je nežno bitje. Še na misel ji ne pride, da bi kogarkoli ovirala, odrivala, ga izrivala s svoje poti zato da bi sebe poudarila.
  Preden je prišla v moj svet, so moj svet zasedali drugi, in še ti so moj svet razgrajevali, ne pa gradili ali ga dopolnjevali. Jaz svojega nisem branil pred njimi. Kaj pa vem… ni se mi zdelo vredno.

  Moja hčerka ga je uredila, ga v meni pospravila in s tem naredila smiselnega.
  Sam, pred njo, nisem vedel, da takšno srce kakršno je njeno sploh obstaja – kjerkoli v Vesolju!

  Moja hči meni predstavlja svet, ki ga pred njenim rojstvom nisem poznal.

  Njene prijateljice jo poznajo, vedo kakšna je in jo imajo rade. Nekaj tako lepega, dobrega, prijetnega… je vredno varovati in obvarovati pred trdoto in brezobzirnostjo tega sveta.
  Zaradi nje bi rad, da bi tudi ta svet postal takšen, kot je ona. Da se ji ne bi bilo treba z nikomer spopadati, ne tekmovati, ne zdaj ne v prihodnje. NIKOLI!!!

  Bognedaj, da bi se morala kdaj bojevati za lastno preživetje in se upirati ljudem, ki je ne sprejmejo takšne, kot je. Če bi bil politik… bi si prizadeval zgraditi svet, okolje, državo, skozi njene oči, njene želje. Da bi v njem moja hčerka in njene prijateljice živele varno.

  V njem bi bila varna, in vsi bi bili varni! Svoje srce bi lahko delila naprej in ga dajala svojim otrokom in ti naprej svojim.
  Ali takšen svet sploh kje nastaja?! Ga kdo takšnega gradi? Si zanj prizadeva?
  Obstaja takšen svet, ki varuje standarde počutja in potrebe moje 11 let stare hčerke? Ga kdo načrtuje tako zamišljenega, prav takšnega, ki ga ona sanja? Si kdo prizadeva razumeti sanje deklice?

  Pa ima drugačen svet od tako zamišljenega, sploh smisel? Ali ima krut in brezsrčen kot je, sploh pravico takšen obstajati!
  Kljub vsemu in kljub krivicam (in ravno zaradi njih) imamo priložnost učenja o tem, kaj je za nas dobro in kaj slabo. Kajti šele, ko izvemo kdaj je NAM dobro in kdaj je NAM slabo – lahko v resnici in zagotovo vemo, kaj NAM ta dva pojma pomenita.

  Tisto, kar dogma pove o dobrem in slabem, je tuja izkušnja.
  Živeti po tujih izkušnjah pa pomeni živeti s predsodki.

 • Olga2345

  To “kulturo” podpirajo Cestnik Grmić, papež in skorumpirani evropski Sorosovi plačanci med politiki!

 • stajerc5

  Decko, ne ti meni o genitalnem pohabljanju zensk, ker to se da urediti! Raje pisi o mozganskem pohabljanju evropejcev z pomocjo levih vlad, ki omogocajo taksne svinjarije!

  • Cucurbita Pepo

   Vi ste neumen kot neizobražen musliman :(

 • Get Smart

  Milidom:
  “Slovenske feministke imajo tudi poškodovane lulike. So preklemano tiho.”

  .

  Seveda, saj je njihovo delo očuvanje tekovina revolucije in dokončanje ene in edine KOMUNISTIČNE INTERNACIONALE = nov svetovni red,
  ne pa kakršnakoli skrb za ženske (govorimo o FEJK propagandi, ki sliši na ime feminizem nje = dejansko je feminizem projekt zamenjave žensk v javnosti s transići).
  ZDAJ imate lepo priložnost gledati ATLETIKO in PLAVANJE, kjer boste na prste ene roke lahko prešteli ženske = jih takorekoč ni, le peščica.
  Poglejte tekmovanja MISS to in MISS ono:
  NITI ENE ŽENSKE, sami transići = kastrirani fantki, ki so jih naredili za punčke =
  = feminizem nje.

  V t. i. ženskih disiplinah v 90 % nastopajo TRANSIći kaviarŽIDO KOMINTERNE (lumpenproleteri svih zemalja ujedinite se nje).

  .

  Predvsem pa
  NISO SLOVENSKE, ampak so V SLOVENIJI = KOMUNJARE v Sloveniji.

  .

  Na tem svet ni česa takega, kot naj bi bila slovenska feministka = milorečeno je to ne preveč bistroumni nesmisel tipa suha voda, leseno železo, štirikraka petokraka …

  slovenskost = KULTURA ŽIVLJENJA
  feminizem = en od izmov (dinamizmov, agend) kaviarŽIDO KOMINTERNE =
  smrtno neprijateljstvo ljudi = KULTURA SMRTI.

  kaviarŽIDO KOMINTERNISTKE = 90 % TRANSIćI = feministke v Sloveniji
  MURGL JUGOKOMUNISTIČNE = –––– | | –––– = feministke v Sloveniji
  .
  Ni vse, kar je v Sloveniji, zato tudi že kar slovensko. Pač ni.

  MESSI in RONALDO nista ŠPANSKA, sta v Španiji.

  Pamet v glavo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!