Če ne želimo evropske Venezuele, bomo morali ustaviti socialiste

Bernard Brščič (Foto: Demokracija)

Komunisti podjetnike pojmujejo kot sovražnike delavskega razreda. Kot izkoriščevalce. Kot parazite. Kot razred, ki ga je med revolucijo, še pred vzpostavitvijo socializma, treba likvidirati. Naši komunisti so to videnje dosledno uresničevali. Od začetka komunistične revolucije leta 1941 je bil poleg duhovništva in intelektualcev ravno podjetniški sloj pojmovan kot Nemesis socializma. Fizične likvidacije in povojna nacionalizacija, evfemizem za krajo stoletja, so poskrbeli, da je bil cvetober slovenskega meščanstva do leta 1948 fizično in/ali ekonomsko likvidiran. Udarec, od katerega si Slovenci do danes nismo opomogli.

Potomci kardeljev, kidričev in mačkov si velikopoteznosti svojih dedov in očetov ne morejo privoščiti, vendarle smo za zdaj še člani EU. A retorika, ki jo danes poslušamo iz mesečniške avantgarde, ni prav drugačna od tiste iz leta 1945. Narediti je treba vse, da podjetnikov ne bo. Najprej diskvalifikacija, potem likvidacija. V tem kontekstu je treba brati koalicijsko pogodbo socialistične vlade Marjana Šarca. Dvig trošarin, davkov, prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje ter birokratskih ovir napovedujejo izjemno poslabšanje že tako ne prav spodbudnega poslovnega okolja.

Oglejte si še: Fiskalno pravilo na udaru

Višek protipodjetniškega terorja koalicijske pogodbe pa predstavlja napoved ukinitve cedularne obdavčitve kapitala. Do sedaj na primer so bile dividende, izplačane fizičnim osebam, obdavčene s 43,75 odstotka (19-odstotni davek od dohodka pravnih oseb, 25-odstotni enotna cedularna obdavčitev). Ukinitev cedularne obdavčitve kapitala bi zaradi vključevanja v dohodninsko osnovo lahko pri zavezancih v najvišjem dohodninskem razredu povzročila celo dvig na 62,5 odstotka. Višina obdavčitve, ki se nevarno približuje zaplembi. Če zagovorniki kardeljanske beboekonomike javnost še tako prepričujejo, da dividendna politika ne vpliva na podjetniško aktivnost, je realnost drugačna. Čemu bi podjetnik posloval v državi, ki mu pobere dve tretjini dobička, če lahko dejavnost prenese v poslovanju bolj naklonjena okolja? Profit za podjetnika ni edina motivacija, ni pa nepomembna.

Komunisti in državni birokrati so katastrofalno nadomestilo za podjetnike
Socialisti se nikoli niso odlikovali v razumevanju ekonomije. Narava tržnega procesa in cenovnega mehanizma jim je tuja. Podjetnik, v njihovem besednjaku kapitalist, je parazit, ki z monopolizacijo kapitala izkorišča delavski razred. Monopol kapitala mu omogoči, da delavca plača z mezdo, ki je sorazmerna družbeno potrebnemu delu, presežno vrednost pa si prisvoji. Osnovni Marxov teorem postulira, da je potrebni pogoj za pozitivno profitno stopnjo pozitivna stopnja eksploatacije. Po Marxovi logiki je izkoriščanje povsod, kjerkoli sta navzoča profit in kapitalisti. Če ni kapitalistov, ni izkoriščanja. Likvidirajmo kapitaliste in svet bo lepši. Q.E.D.

Prazne police venezuelskih trgovin (Foto: epa)

Likvidacija podjetnikov socializma ni pripeljala v lepšo prihodnost, ampak v gospodarsko opustošenje in revščino. Tisti s spominom zlate ribice lahko katastrofalne posledice socializma dnevno spremljajo na poročilih iz Bolivarske republike Venezuele. V z nafto bogati članici OPEC vlada ne samo pomanjkanje naftnih derivatov, ampak tudi vode. WC-papirja je zmanjkalo že pred leti. Zgodovina 20. stoletja dokazuje, da ne centralnoplanski in ne tržni socializem ne delujeta oziroma slabo rešujeta ekonomski problem družbe. Komunisti in državni birokrati so katastrofalno nadomestilo za podjetnike.

Če ne želimo evropske Venezuele, bomo morali ustaviti socialiste
Marx se je kot vedno motil. Podjetniki niso izkoriščevalci, kot postulira njegova teorija eksploatacije, ampak družbeni dobrotniki. S svojo dejavnostjo zadovoljujejo potrebe potrošnikov, zaposlujejo in izplačujejo plače delavcem in z davki vzdržujejo državo. Po Josephu Schumpetru igrajo nenadomestljivo vlogo v procesu inoviranja in kreativne destrukcije, po Franku Knightu se spopadajo z negotovostjo. Če podjetništvo razumemo široko, lastno meni ljubemu Israelu Kirznerju, kot odkritje in izkoriščanje priložnosti, pa je podjetništvo osnovna sestavina tržnega procesa, ki ga izvajamo tako rekoč vsi udeleženci na trgu. Kako drugače kot podjetništvo razumeti na primer oblikovanje zaloge ljubitelja enosladnih viskijev Speyside, ko odkrije, da steklenica Aberlour A’Bunadh cask strength v oloroso sherry sodih staranega viskija NAS stane pri nas 44 evrov in ne 75 kot v Nemčiji ali Veliki Britaniji. Kupi, kupi, kupi. Podjetništvo pur.

Vsi res nismo akrapoviči, batagelji ali boscaroli, a podjetništvo je bolj ali manj sestavina življenj vseh nas. Njegov razmah posredno ali neposredno koristi vsem. Napad na podjetnike razumem kot vojno napoved vsem državljanom in naši blaginji. Če ne želimo evropske Venezuele, bomo morali ustaviti socialiste.

Bernard Brščič

 • Domoljub

  Druzbeni dobrotniki: Dusan Crnigoj, Damijan Jankovic, Bosko Srot, Tomaz Lovse, Bine Kordez in Ivan Zidar

  • večni srb

   Niti enega niso deložirali in rubili, pa so pokradli milijarde evrov in uničili milijone ljudi, svojim tega ne delajo, gnoj fašistični.

   • Simon Novak

    Ko se bodo spremenili zakoni, govori

  • Mojca pokraculja

   Med druzbenimi “dobrotniki”so tudi policija, tozilstvo in sodstvo. Vse ostane v familiji” dobrotnikov”je rekel don Milanče,

 • šmentanamuha

  “Če ne želimo evropske Venezuele, bomo morali ustaviti socialiste…”
  Tu ni kaj dodati. Ne morem verjeti, kam smo prilezli po četrt stoletje samostojne države.

 • Miha

  Najprej bi morali zamenjati nesposobnega Ivana, ki je porok za zmago levice.

 • if

  Fizične likvidacije in povojna nacionalizacija, evfemizem za krajo stoletja, so poskrbeli, da je bil cvetober slovenskega meščanstva do leta 1948 fizično in/ali ekonomsko likvidiran.

  Udarec, od katerega si Slovenci do danes nismo opomogli.

  • Simon Novak

   Kako pa to dokazuje?

   • if

    Ne zmorete prebrati sporočila včerjašnjega dodogka?

 • Mitja Mazini

  Kdo te plačuje v držacni firmi ?
  Kdo te plačuje da širriš propadle ideje?
  Kdo ti je plačal šolanje?

 • Lea Pralines

  Spet se kurčiš čefurček,pa pojma nimaš kam pes taco moli…a ti še ni čisto jasno,da ste popušili in naša partija dela TAKOI da v nobeni stvari nimate šans…tako kot bomo rekli tako BO…..malinovec

  • šmentanamuha

   Verjamem, da je res tako, kot praviš. Kar pa ne pomeni, da tudi za vas ne raste šiba Božja. Brščič je izjemen mislec, pronicljiv, artikuliran, vse to,kar vi niste in nikoli ne boste, ker je negativna selekcija ustvarila devolucijo vaših možganov. Levičarji ste degradacija človeka v vseh pogledih.

   • Simon Novak

    Šiba božja ne raste, ker Boga ni

 • Lisjak

  Brščič ustanovi Alt-Right stranko in se vidimo na volitvah.

  • Simon Novak

   Še eden s z 0.8 %

 • AlojzZ

  ” Podjetniki niso izkoriščevalci, kot postulira njegova teorija eksploatacije, ampak družbeni dobrotniki.”

  S to mislijo se ne strinjam. Trdim, da so podjetniki lahko izkoriščevalci, lahko pa tudi družbeni dobrotniki. Ja, tako izkoriščevalci kot dobrotniki so med podjetniki, Katerih je več, pa odloča družbena klima in če je krščanstvo cenjeno, potrem bo več dobrotnikov.

  Ja, če je Bog na prvem mestu, je vse ostalo na pravem mestu.

  • večni srb

   Največ je vreden bog na okrajnem sodišču, v vaški ljudski policiji in med inšpektorji.

 • večni srb

  Meni se pa zdi, da Slovenija ni soseda od Argentine in tudi nimamo nafte, tako da brez skrbi, Venezuela zagotovo ne moremo postati.

  • Simon Novak

   Za đešnjake se bomo že jutri zjutraj zbudili tam

 • Soave

  + + + + + + Nekateri spodaj se spotikajo ob besedico podjetnik ??
  Mislim, da večina razume, kaj je želel povedati g. Brščič.
  Med podjetnikom in ” podjetnikom ” pa je seveda ogromna razlika !!
  Malo si poglejmo, kaj vse mora podjetnik poznati, preden sploh začne !!
  https://mladipodjetnik.si/podjetniski-koticek/poslovanje/katere-zakone-mora-poznati-podjetnik
  Zato je pravih le teh zelo malo !
  Poleg tega so se strašno razpasle nekakšne Agencije, ki samo posredujejo in dobro služijo. Vemo na čigav račun.
  Slovenija. . . . . izgubljena država po zaslugi komunjar .

  • večni srb

   Kako se postane podjetnik, najprej moraš nekomu nekaj vzet, da boš kaj imel, za kar rabiš močno mafijo in veze v državni upravi. Brez skrbi, sam tega nihče ne more, zato se mora mladi podjetnik najprej povezati s kakšno politično stranko ali kmečko mafijo, potem pa skupaj poiščejo najšibkejše in najslabše prilagojene, ki jih kanibalizirajo.
   Za vsakim podjetnikom stoji natačno en državni boter, najraje nekdanji politični upravljalec družbenega premoženja, lahko pa tudi član kakšne druge fašistične družinske oligarhije, ki v kraju kontrolirajo neko ozemlje, naravni vir ali pomembne javne službe, kot je recimo komunala, kjer dela nikoli ne zmanjka.
   Podjetnik pri nas ni obrtnik, je zgolj hefe (gospod šef), ki zaposli prverjene reveže, da za malo več kot socialno pomoč, delajo zanj po 12 ur in več, po možnosti na črno, da lahko zraven prejemajo še socialno, spijo pa v kakšnem spornem stanovanju, ki ni bilo pravilno denacionalizirano ali ga je vaška mafija pač ukradla kakšnemu tretjerazrednemu deložirancu.
   Ves denar se pokrade že med proizvodnim procesom, nekaj gre tako jv žepe, ostalo se potegne iz tekočih računov, za potne stroške, dnevnice i ndruge materialne stroške. Posebna oblika izkoriščanja so še študentske napotnice, ko se črncev nabere preveč, pa študentje enostavno skurijo arhive in uničijo dokaze.
   Brez skrbi, ni tako preprosto, pri nas ni skoaj nihče postal odjetnik brez udbe, strici se lepo vsak teden vsedejo skupaj in za vsakega v kraju pogruntajo kaj mu bodo dali ali vzeli, potem lahko podjetnik zaračunava tudi trikrat precenjene storitve, nekaj si vtakne v svoj žep, večino mora dati pa stricem nazaj, kar ostane, gre za plače slovenskih ali bosanskih hlapcev. Davek je pa tako, tako, če župan rabi denar, se ga pač plača, sicer so olajšave in se namesto krajev, raje razvijajo vikendi na hrvaškem, poslovni načrti v Avstraliji in skladi v Argentini.
   Aja, pa reket je tudi treba plačat vaškim pretepačem, sicer se lahko zgodijo kakšne nesreče ali izgubijo dobre delavce.

   • Soave

    ++++++++ No, tole je pa sijajno napisano! Krasna satira!
    Slika in prilika slovenske ” podjetniške ” srednje.
    Realsoc podjetja in ” podjetniki “!

  • Simon Novak

   Slovenija je res v zaostanku par let in upam, da se bodo nekoč za to ustrezno zahvalili SĐS in JJ

   • dob

    Opažam da ves čas uporabljaš črko Đ.
    Te ni v slovenski abecedi.
    Zamenjaj jo z črko Y, lepo te prosim! Je vsaj prva črka Yugota.
    Na Yugota imam lep spomin; enkrat so mi ga ukradli. Najlepši dan v mojem življenju.

    • Simon Novak

     SĐS, odkar je JJ izjavil, da ne pozna ĐuĐićeve

     • dob

      Za razliko pd tebe, ki jo poznaš, kenede.
      Še vprašanjce: Janša je že vrnil kredit! Čakamo še kučana, da vrne milijardo!

   • Soave

    Torej izgleda, da je SDS in JJ vsemogočna ?
    Verjetno je marsikaj tudi njihova krivda, Vendar je druga stran imela neprimerno več časa, kaj drugače narediti, ali popraviti.
    Ne samo, da je v zaostanku, čedalje nižje gremo.

    • Simon Novak

     JJ in SĐS največja krivca, brez vsake sence dvoma

     • Soave

      Hm ? Pa se ti ne zdi, da bi dokazi – če bi obstajali – o čem takem bili objavljeni na veliko v vseg časopisih in medijih ? Tega nihče ne bi zamudil.
      Torej vseeno lahko podvomim v dokaze ?

 • večni srb

  Koliko je bil pa davek v nacional socializmu, verjetno tam 99%, ker je bilo vse naše, torej od delavčkov in kmetavzarjev. Potem so komunisti čez noč postali deirektorji teh istih javnih podjetij, za katere sami niso prispevali niti centa svojega denarja, sploh pa si jih niso prigarali z delom, ker jih je partija nastavila takoj po faksu in političnem šnečl kursu. Njihovo delo je bilo predvsem druženje v partiji in ubogati udbo, s čimer mislim vaško družbeno samozaščito. Miličniki, gasilci, lovci, sploh pa vojaki so bili vendar naši najbolj izpostavljeni in pogumni posamezniki, ti poklici ne ustvarijo popolnoma nič, delajo samo probleme in stroške, zato so bili najbolj cenjeni in strahosoštovani, tako je pač partija kazala svoje mišice.
  Posebna kategorija so intelektualci in zdravniki, ki niso poznali nobene šale, saj bi lahko njihove hude napake uničile celo regijo in bi ljudje umrli, ni jih bilo mogoče uvrščati ne med delavce in ne med kmete, bili so pač nekakšni visoki svečeniki naše socialistične religije. V glavnem so to starejši in bolj resni ljudje, ki itak niso delali pizdarij, če pa že, so se takim pač spregledale, ker so bili javni interes.
  Iz teh vidnih posameznikov so nastale današnje fašistične oligarhije, ki so občanom in krajanom rihtale stanovanja, službe, razne priboljške in žene, nekaterim tudi otroke, invalidi in ubogi reveži pa so bili itak v celoti odvisni od njihove milosti in jih še danes ne morejo prehvaliti, sicer se lahko znajdejo v samskem domu ali brez ustreznih zdravil.

  Kapital je pa nekaj popolnoma drugega, kar s Slovenijo nima nobene veze, edina izjema so gozdovi, kjer raste naša najbolj pomembna naravna surovina, torej perel, grčast in popolnoma zanič les, dober smao za iverce, gradbeni material in biomaso.
  Tako je pač v deželi, kjer je edina vizija zgledati čim bolj podobni razviti tujini. Namesto balkana in neuvrščenih, zdrava jedra naše nacionalne proizvodnje danes delajo izključno za izvoz v Nemčijo. Narobe, zdrava odjetja so bila rpav zato, ker ene stvari so nemci rabili, drugih pa pač ne in jih je bilo treba uničiti, da ne bi mešali štrene na visoko organiziranem, evropskem socialističnem trgu, če ima država eno samo stranko, si pač ne more dovoliti svobodnjakov in individualcev.

 • Franc Šink

  Komunisti vedo da je wc papir nepotreben če ni hrane!

  • Simon Novak

   Pa ti si genij

 • šmentanamuha

  Spet ena izjemna kolumna spoštovanega gospoda Brščiča za tiste, ki imajo ušesa, da slišijo in oči, da vidijo..

  • Simon Novak

   Ni vam pomoči

 • if

  Švedska profesorica: “Vzpon desnice je naraven odziv na ekstremistično levico in vsiljevanje nereda – gre za preživetje!”
  http://nova24tv.si/svet/svedska-profesorica-vzpon-desnice-je-naraven-odziv-na-ekstremisticno-levico-in-vsiljevanje-nereda-gre-se-za-prezivetje/

  • Simon Novak

   To si že pri drugi temi komentiral, ne ponavljaj se

   • if

    Ponavljate se vsakega 27. aprila slaveč Dan upora proti okupatorju, temelječ na zgodovinskem stanju, ko ste bili preko svojega know-howa del sprege z nacisti.

  • Boris_j

   Še en dokaz, poleg Bernarda, da so tudi ljudje z doktorati lahko navadni tepci.

 • Prle

  Med drugim, bi morali ustaviti tudi podobne osebke,kot je Brščić.

  • if

   Ko odpove argument, neokomunisti nastopite z represijo!

   • Prle

    jA,kakšne argumente pa ima on, od osebka kakršen je on, bi lahko dal konkretnejše argumente, ne pa teh,ki smo jih slišali že 100 krat. Papiga.

    • if

     Denimo, na včerjašnji proslavi v Komnu ste videli argumente, ki jih poudarja Brščič.

     • Simon Novak

      Ha ha ha

     • אדוני

      Prleta je odnesla kraška burja .

    • dob

     Daj ne smeši se. Nekdo ti 100 krat argumentira, tebi pa 100 krat ne zadostuje. A si ti mau razvajen?!
     Misliš, da si kaj boljši od Šarca, če si 10 krat ponavljal popravni izpit in se ti morda zdaj zato zdi krivično, da je on predsednik, ne pa recimo ti?
     Boš drugič ti.

    • dob

     “o poskrbeli, da je bil cvetober slovenskega meščanstva do leta 1948 fizično in/ali ekonomsko likvidiran. Udarec, od katerega si Slovenci do danes nismo opomogli.”

     Se ti gravža, da ti nekdo tole ves čas ponavlja? Meni tudi. Le da se meni gravža grozljivost vsebine tega teksta, ne pa ponavljanje resnice.

  • dob

   Ti jih ustavi.

 • Simon Novak

  Bejži, no, Brščiču

  • Olga2345

   Nehajte no komunajzli!

  • dob

   Spet si ga čist dotolkel z argumenti, bravo!
   Bohve na kateri slašćićarni si štrudliru.

  • šmentanamuha

   Saj je jasno, da nisi razumel zapisanega, kako le, kurji možgani levičarjev ne morejo sprocesirati niti najbolj očitnih dejstev.

   • Simon Novak

    To lahko razumejo samo đešnjaki

    • traktor

     Če še ne veš,đesnjaki za razliko od vas živimo od svojega dela.

     • Simon Novak

      Ja, to bo, carry on

     • traktor

      Kaj si zdaj? Debil, ali levak na angleškem tečaju?Nemara oboje?

     • Simon Novak

      Vse je boljše kot zahojeni đešnjak

 • Olga2345

  Bravo Brščič! Podjetnikom priporočam podpiranje Nove 24 in medijev, ki razkrivajo vso sprevrženost levičarjev (komunistov)! Prav tako naj poslanci SDS v evropskem parlamentu obelodanjajo poteze talibanov!
  Državljani bojkotirajmo murglske medije in jih ne kupujemo! Podprimo združenje GLasNO!

  • opazovalec

   Poslanci SDS (menda člani EPP skupine v EP) bodo po novem bolj tiho. Ravnokar so doživeli (- Bogovič iz LS) hladen tuš v skupini vzhodnoevroskih ptrdstavnikov EPP. Je bila krepka večina (tuudi iz EPP proti njihovi volji. je samo vprašanje, kako dolgo jih bodo še tolerirali v skupini EPP. Seveda pa lahko trobijo v tri dni o potezah talibanov, ampak haska pa ne bo….

 • dob

  “Če ne želimo evropske Venezuele, bomo morali ustaviti socialiste”

  Čak mal. Tle neki nism dobr razumu…
  A to pomen, da če jih ne ustvamo, nam bo še Zemljarič, en najbolj uspešnih podjetnikov, spizdu v Nemčijo? Ker ne bo smeu nabit poljubno visoke šticunge na izdelke, ki jih preprodaja, al kva?!
  To bi bila velika škoda, če bi izgubili še Zemljariča! To je vendar “ustvarjalno poreprodajanje”, tega ni glih vsak spasubn.

 • dob

  Slovenija je ena sama zatirana in marsikje že do konca zatrta ustvarjalnost.
  Mrtev potencial, ki le sem ter tja izbruhne na kakšnem mednarodnem tekmovanju (v primerjanju z drugimi!), samo zato, da se takrat zamislimo – ne nad tem kaj smo – , temveč nad tem, kaj vse bi lahko bili, ko bi si le upali.
  Ampak, mi si ne upamo.

  https://obstajajoljudje1.blogspot.com/2018/03/krivci-da-smo-ostali-brez-drzave.html

 • Boris_j

  Če ne želimo biti izobraženi kot kaka četrto svetna propadla država, je treba tepecem kot je Bernard zapreti vrata v akademski svet z močjo bančnega sefa.

  Primerjati Slovenijo z državo katere izvoz je v 95% nafta, je sramota za vsakogar, ki ima vsaj 3. stopnjo izobrazbe. Kaj šele doktorat! Seveda, da gre taka država k vragu v spremenjenih razmerah, če ima vsa jajca v eni košari. Vseeno je kakšen režim je na vrhu take zgrešene strukture, tudi če je neoliberalen se bo sesul v prah.

  Zakaj niste desničarji rekli, da je kapitalizem za odmet, ko se je vase pogreznila Islandija s povsem prenapihnjenim bančnim sektorjem?

  • if

   Venezuela je v propadu zaradi levičarjev vašega tipa, jakostno transformiranih v Maduro tip.

   • Boris_j

    V tvoji otroški domišljiji levičarji upravljajo cel svet s čarobno paličico in so itak odgovorni za vse. Nisi prepričljiv ifek.

    • O’Brien

     Venezuelo so uničili socialisti, kapitalistična Islandija je spet uspešna. Dejstva.

  • xtc

   A bi ti bul malce utihnil-Venezuelo smo že doživeli za časa Yuge kljub njeni visoki stopnji gospodarske rasti je ostala………….. kje že?
   Ah ja na smetišču zgodovine.
   Saj veš bebček Socialistična Fukotativna Revolucionarna Jeba.

   • Boris_j

    Klamfaš oslarije xtc. Celo največja jugo inflacija in kriza je bila p.d.(pi*kin dim) v primerjavi s tem kar se zadnje čase dogaja v Venezueli. BB pa piše v času ko smo samostojni že skoraj 28 let. Pač bebo, ki se je prostovoljno spustil vsaj 4 izobrazbene stopnje pod svojo uradno izobrazbo.

  • šmentanamuha

   Težava takšnih, kot si ti je, da se ne zavedate svoje omejenosti, nasprotno celo mislite, da ste superiorni. To je rezultat negativne selekcije socializma in to je največja škoda, ki se je temu narodu zgodila, hujša kot turški vpadi in nemška okupacija skupaj. Ker pa se v podzavestno vseeno čutite intelektualno inferiorni, ste nagnjeni k temu, da odganjate uspešne intelektualce in podjetnike iz države, če drugače ne gre, pa s silo, tako kot ste to storili po drugi svetovni vojni. Če bi bili samo neumni, bi še šlo, ker pa ste poleg tega še ekstremno nasilni, predstavljate največjo civilizacijsko nevarnost.

   • Boris_j

    Muha, muha, spet te jebe slamnati mož. Daj si že poglej v kak povprečen priročnik logike kdo to je, drugače te bo slama vedno neprijetno pikala.

    • šmentanamuha

     Saj pravim, podzavestno intelektualno inferiornost poskušaš prikriti s superiornostjo in sam namenoma sprevračaš pomen Brščičevega zapisa. Torej je tvoj napad na slamnatega moža bil neučinkovit. Ampak v levičarski maniri ne pozabiš še na poziv k ekskomunikaciji Brščiča, ker tako bi bil odstranjen objekt tvoje frustracije, ker te intelektualno prekaša. Tako funkcionirate levičarji.

     • Boris_j

      Morda niti ne veš kaj je to slamnati mož. To je navidezno napadanje argumentov, ki jih nasprotnik sploh ni dal.

      Mar Brščič ni Slovenije (“evropske Venezuele”) neposredno primerjal z Venezuelo? Ima do tega po tvojem kako distanco, kaj niansiranosti? Kje je po tvojem moj slamnati mož?

     • šmentanamuha

      Posebej zate sem šla pogledat, kaj pomeni slamnati mož.Bistvo Brščičevega zapisa je v tem povzetku:
      “Komunisti podjetnike pojmujejo kot sovražnike delavskega razreda. Kot izkoriščevalce. Kot parazite. Kot razred, ki ga je med revolucijo, še pred vzpostavitvijo socializma, treba likvidirati. Naši komunisti so to videnje dosledno uresničevali. Od začetka komunistične revolucije leta 1941 je bil poleg duhovništva in intelektualcev ravno podjetniški sloj pojmovan kot Nemesis socializma. Fizične likvidacije in povojna nacionalizacija, evfemizem za krajo stoletja, so poskrbeli, da je bil cvetober slovenskega meščanstva do leta 1948 fizično in/ali ekonomsko likvidiran. Udarec, od katerega si Slovenci do danes nismo opomogli.”

      Ti pa njegovo bistvo povzameš takole:
      “Če ne želimo biti izobraženi kot kaka četrto svetna propadla država, je treba tepcem kot je Bernard zapreti vrata v akademski svet z močjo bančnega sefa.”
      Poleg tega je na primeru Venezuele, ki je ideal Levice, kar je že samo po sebi absurdno, samo pokazal, kaj pomeni protipodjetniški teror in likvidacija podjetnikov v socializmu, ki je glavna agenda slovenske Levice in to v 21. stoletju. Bistva njegovega pisanja sploh nisi dojel. Je pa pohvalno, da hočeš vsaj debatirati na to temo. Mogoče še kam prideva.

     • Boris_j

      Del ki si ga citirala ni bistven. In še vedno se mi zdi, da ne razumeš kaj je to slamnati mož v argumentaciji.

      Nisi ovrgla tega, da Brščič neposredno primerja Venezuelo s Slovenijo. Jaz trdim, da je ta primerjava nesmiselna, celo nemogoča. Venezuela je država kjer je 95% izvoza nafta. To je zanjo tako bistveno, kot to da smo mi, ne vem, v EU. Ni pomembno kako se Venezuela imenuje, ampak na čem ima osnovano gospodarstvo. Da je to gopodarstvo v hudi krizi v kateri so cene nafte nizke zanjo bistveno, tudi. Da se s Slovenijo v kateri nizke cene nafte na nas komaj kaj vplivajo ne more primerjati, je tudi silno pomembna razlika.

      In trdim, da, če nekdo kot je Brščič (ki ima najmanj magisterij) tega ne upošteva, morda niti ne razume, tudi nima kaj iskati v akademskem svetu. In to res mislim.

      To, da levičarji obožujejo Venezuelo pa je spet prenategnjeno posploševanje, ki za argumentacijo ni bistveno. Enim se zanjo totalno fučka, nekaterim celo je pomembna. Meni osebno niti ni. Imam nek pogled na to tematiko, ampak o tem morda drugič.

 • xtc

  Dokler Slovenci ne bodo ugotovili,da so socialisti in komunisti razvojno slepo črevo,hujskači,lenuhi in nesposobneži,ki parazitirajo na delu drugih,ki jih je treba dati daleč od oblasti in v ograjena geta nebo nič.

 • Bandit123

  Hvaležnost pa taka. Socializem te je doštudiral, da sedaj lahko pljuješ po njem. Če bi bil ti podjetnik ne bi zaslužil za osoljen krop. Stalno se omenja Akrapovića, Boscarola in včasih še Batagelja, vsi ostali so vosek. Napiši koliko davka so gornji trije plačali, da bomo vedeli za koliko denarja se lahko sekiramo, ali je vse skupaj samo politična propaganda.

 • dob

  “Podjetniki niso izkoriščevalci, kot postulira njegova teorija eksploatacije, ampak družbeni dobrotniki.”

  Seveda ne. Izkoriščevalci fevdalnega tipa so prav slovenski kučanovi komunisti, ki ne plačujejo dela zaposlenim.
  Oni so polni denarja. Tujega, ukradenega, opranega skozi državno banko, umazanega in nezasluženega.
  Naša naloga je eksropriirati eksproriatorje ekspropriatorjev!!!

 • Boris_j

  Da so podjetniki nekakšni dobrotniki še za v predpubertetne mokre sanje ni. Tam kjer takoimenovani gospodarstveniki dobivajo preveliko družbeno in politično moč se celo v državah prvega sveta pojavljajo lastnosti tretjega. En dober pogled na VB in ZDA bo to potrdil.

  Razvoj družbe, ki si zasluži to oznako, se nikoli, ampak res nikoli ne dogaja tako, da je politika osredotočena le okrog ene skupine ljudi, ampak veliko širše. Temelj takega razvoja je razvojno naravnan proračun, za katerega je bolje da je nekoliko večji kot pa manjši. A to dopovedati tistim, ki delajo grafike z raznimi vlakci morda niti ni mogoče.

  • šmentanamuha

   Ah, intelektualec iz Lukecove ekipe …

  • exposingthetruth1111

   kaj mi koristi veliki proračun če je okoli njega skoncentrirana ena skupina, drugih pa zraven ne pusti ko se oni sami mastijo, zraven prištej sorodnike, prijatelje ljubice in tisti ki jim nudijo v zameno kaj (kot je farmacevtka mogla fafa jankoviči da je doba službo), vsi ostali ki nočemo fafat njim smo izključeni iz koristi državnega proračuna, ampak nas s pomočjo represije države silijo da moramo ta proračun polnit, medtem ko se samo oni hranijo iz njega.

   Zapomni si nekaj močna država je slaba država ki vedno vodi v diktaturo in do proračuna VEDNO pridejo taki ki samo gledajo SAMO na sebe in na svojo korist in hočejo še več moči nad ostalimi in izkoriščati ostali na takšen ali drugačen način, s tem da ne trpijo konkurence.

   Zato sem libertarec in najboljša opcija za nas dandanes je:

   -Minimalizirana država s samo policijo, sodstvom, vojsko in naravnimi resursi ne ozemlju lastne države….no jaz bi še dodal zdravstvo ki dopušča oboje javno zdravstvo in privatno ki je 100% ločeno od javnega. JS bi moral biti samo en univerzalen urad v 22 največjih slovenskih mestih/krajih za OSNOVNO evidenoco, OSNOVNI NAZDOR in minimalistično birokratizacijo in neko univerzalno inšpekcijo – vsa ostala navlaka stran za vedno.

   Čim nižji davki, naj vsak posameznik sam razpolaga s svojim denarjem, saj tisti ki vodijo državo so VEDNO netransparentno in samo za svoje koristi koristili denar.

   K temu bi dodal še JAVNO NEPOSREDNO DEMOKRACIJO, raje imam za tričetrt manj zakonov ali še manj kot pa da imamo polno zakonov pa nobeden ne ve kolko jih imam pa kake dokler ne prelista nevem kako kolko strani dolgega zakonika – to je zelo nepregledno, nepraktično in netransparentno, če imaš preve regulacij in zakonov, ena ZDRAVA OSNOVA je dovolj da se izvaja dosledno. Tako da bi na leto sprejeli maksimalno 4 zakone če je pač potrebno. Ker če imaš na začetku dobro ustavo z dobro in jasno spisanimi pravili in zakoni….sploh ni možnosti da bi prišlo do lukenj.

   Do zdaj vse države so se spridile in vsepovsod kjer je država močna in ima polno davkov pritegne na vrh samo najbolj pokvarjene ljudi kar je možnot na Svetu.
   Več kot tem ljudem na vrhu plačamo v davkih bolj močni so in bolj nevarni za vse nas in še bolj nas izkoriščajo, še večjo neenakopravnost in razlike med nami delajo in vsi nismo enaki pred zakonom….to je vse povezano in logična posledica, saj poštenjak ne more priti na Vrh saj ga lahko odstranijo na veliko možnih načinov, najbolj skrajna situacija je pač da ga ubijejo ali pa njegove najdražje.

   • Boris_j

    Ne vem kaj točno je to močna država. Zame je močna država Švedska, katere državna poraba presega celo 50% njenega BDPja. Korupcija pa je med najnižjimi na svetu. Šibka država pa je Afganistan, kjer državna poraba ne presega kaj dosti več kot 10% njegovega BDP. Ostalo se v glavnem pokrade.

    Nič ne bi torej moglo bit dlje od resnice kot to, da so “močne države skorumpirane”. Obratno je, korupcija je pot v ŠIBKO državo, Afganistan še nikoli ni bil in ni videl močne države.

    To je tako kot bi rekel: hej, smo skorumpirano podjetje, kmalu bomo super močna firma. Obratno, vse manjši bodo, dokler ne bodo propadli.

    • O’Brien

     Švica je močnejša.

    • exposingthetruth1111

     Močna država je tem smislu da si preveč moči pridobiva v vse apekte vsakdanjega žvljenja vsakega individualnega posameznika kjer financiramo nekoga da nam pokvarja mladino, kjer nam s pomočjo države onemogočajo alternative in konkurenco katera prinašata napredek.

     Švedska ti je vzor ? država kjer je zdaj že treba delati do 70 leta ?? to je tebi vzor ? Ne hvala, ti kar. Zame je dobra država kjer jaz delam za sebe in nekaj dam ostalim stran kot so invalidi in nasploh zdravstveno prikrajšani in ne tako kot zdaj vidimo v Sloveniji politično elito ki se nam požerejo celotnon pogačo, nam pa onemogočajo biznise, nas dodatno obdavčujejo če delamo v tujini, medtem ko cela skupina ljudi živi v izubilju na naš račun, medtem ko vsi ostalo moramo trdo delati on nam lažejo kako se kvazi “borijo” proti izkoriščanju a so sami izkoriščevalci

     Zakaj bi jaz moral delati do 70 leta če je nekdo v istem sistemu že v penziji pri 20ih letih ker je iz prave politične familije ki opravlja tako rekoč močno državo.

     • Boris_j

      Ni res, da je tam treba delati do 70 leta. Sweden has flexible retirement age (61-67 years) for earnings-related pensions, while the retirement age in the guaranteed pension scheme is 65 years. https://tradingeconomics.com/sweden/retirement-age-men

      Brez skrbi, v Slo so demografski trendi dovolj slabi, da 70 let ni izključeno.

  • exposingthetruth1111

   jaz danšanjega kapitalizma ne tudi ne maram preveč, od leta 1913 sploh ne maram nobenenega sistema ki je vezan na FED.

   če bi že izbiral, bi izbral stari kapitalizem v začetku kjer ni bilo velikih korporacij in ne FED.

   Socializma/komunizma ki ga upravlja država pa sploh ne maram saj lahko vidimo kako pol to funkcijonira če si NAŠ pol lahko če nisi crkni ali pa delaj za minimalca…..ali pa ga fafaj takšnim kot je jankovič.

   Zato imam raje kapitalizem ker je bolj libertarni sistem, ampak danšanji kapitlizem ni več to kar je v začetku bil že več kot 100 let ne, ampak vseeno so zmes bila obdobja kot so 80ta kjer je v Evropi bila zlata doba za seveda kratek čas.

   Hočem biti neodvisen od bande v Slovenskem Vrhu. Tako da hočem služit za svojo preživetje na svoj način neodvisen od njih njihovih vez in poznanstev.

 • traktor

  Vsem,ki se vsaj malo strinjate z zapisanim predlagam,da si preberete kolumno Pezdirja v Reporterju.Nič, nekako bo treba zaustaviti te levičarske blodnje.

 • skorpijon93

  Slovenci učite se od Češke če morete !?? ha

 • Boris_j

  Desničarji so nezadovoljni z življenjem v neoliberalizmu kot vsi drugi. Če ne bi bili ne bi rinili v vse hujšo fašizacijo družbe. V zgodovini se še ni zgodilo, da bi skrajna desnica rasla, če bi ljudje bili z življenjem zadovoljni, se še ni. Vedno je rasla, ko so bili “poškodovani”, bodisi vojno poškodovani kot po I. svetovni vojni, bodisi ekonomsko kot po Veliki depresiji, itd…

  Tudi danes so. Kapitalistične elite se mastijo in imajo več kot kdajkoli, veliko drugih pa se utaplja v prekerstvu in revščini. Samo v Sloveniji je prekerskega aktivnega prebivalstva zunaj pogodb za nedol. čas blizu 40%, da revščine ne omenjam. Desničarska “rešitev” za to bedo je identična tisti preteklosti- kdo je odveč?

  Ne razumejo, da je odveč neoliberalizem. Ne razumejo, da se ekonomsko socialne probleme rešuje z ekonomsko socialnimi prijemi. Ne pa etničnimi, nacionalističnimi prijemi. Slednje je le pot v fašizem, v razpad civilizacije, morda celo v vojno. Natanko tako kot v preteklosti.

  • O’Brien

   Bla
   Bla bla
   Bla bla bla

   Omejen besedni zaklad in še bolj omejen miselni domet. S propadom komunizma delež revežev na svetu nezadržno pada, vi pa še kar verjamete v pravljice o demokratičnem socializmu.

   • Boris_j

    Škoda zate, da revščina pada daleč najbolj tam kjer imajo kitajski kvazi komunizem, nimajo podivjanega neoliberalizma. Tam kjer imajo slednjega je revežev najmanj enako, ali pa kar več. S posledicami, ki sem jih že omenil.

    • O’Brien

     Na Češkem je najmanj revnih.

  • macon

   Tvoje razmišljanje bi bilo pravilno, če ne pri nas v praksi prekariata z zakoni in njihovo implementacijo ustvarjali in podpirali TVOJI LEVI, ki so ves čas na oblasti. V smer odprave krivic in več pravnega reda je največ naredil ravno Janša predvsem v prvi levo-desni vladi 2004-2008. Kvakanje o neoliberalizmu v pogojih neosocializma je absurd, a se ti recimo zavedaš, da so osnova neoliberalizma nizki davki, v katerih potem korporacije izsiljujejo in podrejajo države? A tukaj vidiš kake korporacije in nizke davke?

   To, kar limaš desnim, velja tudi za tvoje leve, oziroma kar za vse skrajneže (fašisti, komunisti in islamisti), ki potrebujejo razpad, da prevladajo njihove popreproščene predstave, ki zmeraj pomenijo nasilno tlačenje v njihov kalup.

 • Marija

  Po vaših komentarjih vidim,da se strinjate z levico in novo vlado uničiti podjetnike. Samo čestita vam človek lahko.Druga pač ni za komentirati.Žal

 • Lea Pralines

  A ti boš zaustavil socialiste???ha ha ha haubogi nedonošenček…pojdi na kake psihoterapije,pomagalo ti tako ne bo samo mir boš imel revček v duši…ha ha ha ha in primi se že vendar kakšnega dela!!!!

 • macon

  Komunisti seveda zelo dobro razumejo ekonomijo, vendar v skrajno retro predkapitalističnem in predindustrijskem smislu. Že večkrat sem zatrdil, da so človeštvo pahnili v predkapitalistični fevdalizem in njihovo obravnavanje ekonomije je še en praktični dokaz.

  Računajo, da bodo z represijo (v EU zaenkrat mehka varianta, vendar uničujejo kariere in ljudi, odkrito pa tudi grozijo s pobijanjem) vladali izropanemu ljudstvu, ki se z delom in pridnostjo nikakor ne sme socialno povzpeti (socialno se lahko dviguješ samo skozi članstvo v njihovi ogabni protoreligiozni sekti), ker so njihov naravni sovražnik ekonomsko neodvisni in uspešni ljudje. Računajo, da bo v vsakem primeru dovolj naropanega za par odstotkov njihove vodilne bande in neposredne serviserje uslug za njih, ostali bodo pa pokleknili pred monopolno oblastno pozicijo in v veliki meri še vzljubili njihovo oblast (stockholmski sindrom, kjer žrtev vzljubi mučitelja), pa če počnejo karkoli (vključeno množično ubijanje).

  Dokazov, da imajo prav je ničkoliko. Mislite, da je bilo kliki kaj hudega na Kubi, v Severni Koreji, v Venezueli ali Zimbabveju?

 • Brutus

  Milo rečeno. To kar bluzilo levaki skoncentriranii v levaški SLO vladi ni samo neumnost na kvadrat ampak ”ATENTATNA ZDRAVO PAMET“….

 • david23

  “Monopol kapitala mu omogoči, da delavca plača z mezdo, ki je sorazmerna družbeno potrebnemu delu, presežno vrednost pa si prisvoji.”
  Hja, presežna vrednost pa vsebuje tudi naložbe podjetnika, njegove davke, ki jih plača in njegov poslovni riziko. Misel ni originalno moja (ne spomnim se kdo jo je zapisal in kje je bila objavljena; se opravičujem avtorju), ampak se pa z njo strinjam! Torej, če želijo delavci ves podjetnikov dobiček v letih debelih krav, potem naj dajo zraven tudi za milijonske kredite, ko se investira v izboljšave proizvodnje, da smo pripravljeni na leta suhih krav, ker običajno je poleg dobičkov treba zraven vzeti še kakšen kredit za financiranje (večjih) naložb. In posledično naj nosijo delavci še riziko poslovanja. Ko vse to seštejemo pa ni več tako lahko biti podjetnik ali kapitalist, ne?

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!