Slovenska zunanja politika v nezavesti

Nekdanji zunanji minister Dimitrij Rupel. (Foto: STA)

Večina slovenskih reakcij na evropske, kaj šele svetovne dogodke potrjuje, da se niti slovenska vlada niti slovenska diplomacija ne zavedata, kaj se pravzaprav dogaja in kaj je pomembno. Nedavno sta se slovenski predsednik vlade in zunanji minister z vso silo zakadila v medijsko raco o skorajšnjem vstopu Hrvaške v schengen. Namesto stavka “Slovenija bo podprla Hrvaško pri njenem vstopu v schengen, ko bo izpolnila vse pogoje zanj”, sta začela groziti, da mora Hrvaška najprej potrditi arbitražni sporazum, in da bo Slovenija ravnala politično, če bo politično ravnala Evropska komisija. Slovenski vladni vrh se je vedel, kot da kakršnokoli ravnanje hrome race J. C. Junckerja zanima ali obvezuje še koga drugega razen gospoda Plenkovića. Še dobro, da schengenski naglici – s sprejemljivimi argumenti – nasprotujejo druge evropske članice. Ne bi izključil možnosti, da se bo slovenski vrh hvalil, kako mu (Francija, Nemčija, Nizozemska …) sledijo. Kar seveda ni res.

O Hrvaški je nedavno v New Yorku na zasedanju Generalne skupščine (med vrsticami!) govoril tudi predsednik vlade Marjan Šarec. Največ je – na splošen način – govoril o splošno znanih, tako rekoč šolskih zadevah: o miroljubnem reševanju sporov, o mednarodnem pravu (tega je omenjal večkrat), o človekovih pravicah, o klimatskih spremembah in o vzdržnem razvoju, o skrbi za mlade in stare, o spolni enakopravnosti, o zeleni ekonomiji … nato pa je tako, da so ga razumeli samo posvečeni, požugal Hrvaški, da je treba spoštovati odločbe sodišč. Slovenski mediji so navajali predvsem Šarčevo privrženost multilateralizmu, pisec teh vrstic pa je opazil tudi obsodbo populizma in nacionalizma, ki predstavljata nekakšen dragulj v kroni oz. dragoceno domislico slovenske politike, da je namreč Slovenija svetilnik demokracije v morju populističnih in nacionalističnih režimov, kot jih imajo v Avstriji, Hrvaški, Italiji in na Madžarskem.

Piscu teh vrstic je seveda blizu misel, da bi bila Slovenija svetilnik demokracije. S to mislijo se je ukvarjal v preteklih dneh, ko ga je doletelo vabilo nekdanjega slovenskega predsednika Milana Kučana, naj se udeleži prireditve, zborovanja ali celo ustanovitve odbora za podporo zaprtim zagovornikom katalonske neodvisnosti, ki jih utegne madridski režim sredi tega meseca kaznovati z dolgotrajnimi zapornimi kaznimi. Zunanjepolitična dejanja Slovenije, ki je nekoč dosegla, o čemer Katalonci sanjajo, pa so zadnja leta vse manj izvirna, opazna oz. zanimiva, po vsej verjetnosti tudi zato, ker se je politični establišment odpovedal tistim tradicijam, ki so nekoč Slovenijo uveljavile kot izvirno, opazno in zanimivo državo. Pisec teh vrstic bi se z veseljem udeležil dejavnosti v podporo katalonskim ujetnikom, ko bi te dejavnosti vodile demokratične leve in desne, konservativne in liberalne stranke, in ko ne bi – kot vse kaže – angažirale in razvnemale le tistih osebnosti, ki so si prislužile svetopisemski opomin: Kaj vendar gledaš iver v očesu svojega brata, bruna v svojem očesu pa ne opaziš? Slovenija bi si bistveno popravila svoj mednarodni položaj, ko bi predsednik vlade kot enakopraven član Evropskega sveta zastavil španskemu predstavniku odločno vprašanje: Kaj vam pa je, da branitelje človekovih in narodnih pravic kaznujete s 25 leti zapora?!

Dokler ne bo slovenska politika nastopala v imenu vseh Slovencev in vseh slovenskih strank, dokler se ne bo oglašala z novimi, modernimi, zanimivimi in odločnimi stališči, bo podobna politiki, ki je bila značilna za neko nekdanjo jugoslovansko republiko. Na predvolilni transparent edine stranke so napisali geslo: Več pozornosti različnim problemom! 

Šarec vs. Trump
V teh dneh je po letih šlampastih in nemara kaznivih politikantskih, za slovenske davkoplačevalce pregrešno dragih odločitev propadla slovenska letalska družba Adria Airways. Kot nalašč pa je vratolomnost podjetja in njegovih skrbnikov preglasila športna evforija v zvezi s plezanjem, kolesarjenjem in seveda z odbojko. Poleg tega, da so športni dosežki zadoščenje za tiste, ki jih proizvajajo, imajo seveda tudi širši družben pomen. Pri tem pa bi morali biti pravični: športni dosežki niso dosežki politike, ministrov ali vlade, ampak so priložnost za domoljubno vznesenost, za narodni ponos, za narodno istovetenje. Ali če uporabim besede našega predsednika vlade: za nacionalizem in populizem. Toda naš predsednik vlade – vsaj kadar nastopa v New Yorku – ne mara niti nacionalizma niti populizma! V tem se razlikuje od ameriškega predsednika Trumpa, ki je v Sloveniji – podobno kot sosednje države – deležen vseh mogočih nespoštljivosti in predsodkov. Kaj je Trump povedal na zasedanju OZN, prav tam, kjer je nekaj dni za njim govoril Marjan Šarec?

Foto: Vlada RS

Donald Trump je govoril 37 minut, vendar ni povedal le dvakrat toliko kot naš Šarec – ampak mnogo, mnogo več. Trump je začel s kritiko tistih, ki bi radi vladali drugim, in s spodbudo tistim, ki si hočejo vladati sami. Slavil je nacionalne temelje, nacionalni ponos, patriotizem in prenovo države, kar je ponazarjal z zgovornimi številkami o problemu trgovinskega deficita, o preteklih izgubah delovnih mest, o neuravnovešenih meddržavnih odnosih, o grozeči prikazni socializma (“komunisti so pobili 100 milijonov ljudi”), o nezakonitih migracijah, o neenakih prispevkih zaveznikov za obrambo zahodnih vrednot … vendar o najnižji stopnji nezaposlenosti in gospodarski rasti. Ameriški predsednik je napovedal za pogodbene stranke koristne trgovinske odnose: z Veliko Britanijo, Mehiko in tudi Kitajsko. Ta ni izpolnila obljub, ki jih je dala ob sprejemu v Svetovno trgovinsko organizacijo leta 2001. Namesto njih je izbrala zgrešeno teorijo, dajala visoke državne podpore in si prisvajala tujo intelektualno lastnino. Na ta račun je Amerika izgubila 60 tovarn. Trump se je dotaknil tudi Irana in njegove retorike (“Smrt Ameriki!”), Kube, Nikaragve in Venezuele. O diktatorju Maduru je povedal, da ga varujejo kubanski varnostniki, o ženskah, da po 10 ur čakajo v vrstah za hrano, večinoma pa si Venezuelci želijo živeti kje drugje. Potem ko je izjavil, da “ni nobenih večnih sovražnikov”, je obsodil množično ilegalno preseljevanje in tihotapce ljudi. Omenil je spolno zlorabljanje žensk, ki prihajajo iz Mehike, in “aktivistom odprtih meja” pripisal kratenje človekovih pravic v ZDA. Pohvalil je mehiškega predsednika, da je ustavil tok nezakonitih migracij.

Združene države so zaveznik Republike Slovenije. Namesto da jih neprestano kritizira in zaničuje njihove voditelje, bi si jih morala Slovenija vzeti za zgled. Slovenska diplomacija bi morala natančno preučiti stališča, ki jih je ameriški predsednik izgovoril na “največjem odru sveta”. Namesto tega slovenska (zunanja) politika spi, njeni še kolikor toliko budni pomočniki pa ponavljajo stališča iz omenjene jugoslovanske šale: Više pažnje različitim problemima!

Dr. Dimitrij Rupel

 • rubec

  Nacionalizem, ki se širi ne boste verjeli tudi s pomočjo naše nacionalne desničarske televizije, je bilo opaziti tudi na odbojki. Zahtevam, da se v prihodnje, če se že navija, vpije: Kdor ne skače ni državljan in državljanka slovenije.

  • Janez Novak

   Točno. Šport spodbuja populizem in nacionalizem. To je tako rekoč politično nekorektna dejavnost z elementi sovražnega delovanja.

  • Lustrator

   Navijaške zastave pa naj bodo politično korektno: bele. Ali pa raje kar mavrične, da ne bo kakšnih rasističnih podtonov!

 • Janez Novak

  Na žalost ni v nezavesti samo zunanja politika. Vsa Slovenzuela je grogirana.

 • Ehnaton

  Pisec nekako namerno spregleda, da v govoru Šarca na zasedanju Generalne skupščine v New Yorku niti ena sama izgovorjena beseda iz napisanega govora ni bila izraz njegovega lastnega mnenja. Šarec lastnega mnenja namreč sploh nima, o mednarodnem pravu se mu na primer niti sanja ne. Še največ kreativnosti je sposoben izražati skozi mestoma že prav grozljivo bedaste dovtipe, ki jih mediji vztrajno razglašajo za ljudsko modrost. Povsem drugače je z drugo opisanim Kučanom. Ta bolj malo bere, ima pa izrazito močno opredeljeno lastno mnenje, ki ga tudi udejanja skozi vsakokratno politiko, Šarec pa mu pri tem služi le kot vodonosec. Res pa, da je govora o slovenski zunanji politiki, ki je ni.

  • SIMON ROZIC

   Zelo, zelo točno! Napisan in prebran tekst umsko siromašnega Šarca, je bil
   kot šolski pamflet tovariša Pikala ali Lukšiča, napisal pa ga je po moje Cerar,
   saj je bila tista etika in morala z obvezno vladavino prava na jedilniku kot
   100x pogreta “župa” iz vrećke….Fuj!
   Kolumna dr. Rupla je pa “in” !!! Kdor zna, pač zna! Kamnik je za takšno cenjeno
   znanje premajhen , bivši župan pa preneumen!

  • radames

   Šarcu so govor napisali, Trump je govoril na pamet, niti plonk ceglca ni rabil.

 • Andrej

  Naša vlada je komunistična in kot taka ne spada v EU. Tam so komunizem določili kot zločinski. Tako nas tudi obravnavajo. Tudi v svetu imajo Šarca za Serpentinška.
  Slovenci pa beeee beeee beeee

  • Lustrator

   Žal tudi EU dela beee, beee, sicer bi nam že zdavnaj dali jasno vedeti, da komunizem NIMA mesta v EU in naj pripravimo kovčke dokler bo naša družba na nivoju pluralnosti Sovjetske zveze. To bi komije na oblasti precej zmedlo, saj bi sicer z veseljem ultimat uporabili kot argument za dolgo želeni izstop iz EU in pridružitev Rusiji, ampak šment, ko so pa evropski bombončki-milijončki preveč mamljivi za nove in nove državno-investicijske natege.

   • Andrej

    No ja, EU bleja eno, dela pa tudi kaj drugega. Po drugi strani so nas pa izločili na tak stranski tir, da bi se vsaj povprečno inteligenten Slovenec moral zavedati, da ni tako, kot nam naši trobezljajo. Vljudno so nam dali vedeti, da naj s svojim komunizmom gremo k vragu. Nagnali nas pa niso, ker bi lahko bili za zgled drugim, ki bi tudi radi odšli. Po tretji strani je pa tudi zelo pomenljivo, da Višehrajska skupnost noče v EU komplet.

    • Lustrator

     “Nagnali nas pa niso, ker bi lahko bili za zgled drugim, ki bi tudi radi odšli.”

     Ne bi rekel. Mislim, da bo bolj držalo to, da zanje DEJANSKO komunizem ni (več) težava. Včasih se je to vedelo bolj med vrsticami, danes postaja kristalno jasno glede na njeno/našo zunanjo politiko. No, pa pravzaprav tudi notranjo glede na gonjo, ki so jo zaradi protikomunistične usmerjenosti fasali Poljaki in Madžari…

     • Andrej

      Ja, se mi zdi, da tole s komunizmom tudi Jordan B. Peterson opaža in piše o tem. Malo preoblikovan komunizem, bogat, nadut, a vseeno ima pomembne elemente komunizma.

    • Slovenec

     Tako je. EU nam je dala vedeti kaksni smo in kje smo, v te notranje zadeve pa se ne sme in tudi noče
     vmesavati. Nad pa imajo za komunisticne ovce, to pa.

 • Miro Germ

  Res je “Slovenska zunanja politika je v nezavesti” in to že precej dolgo, z nekaj časovnimi presledki, v zadnjem je tudi avtor aktivno sodeloval.

  O tem, kaj se res dogaja, pišejo alternativni mediji kot so http://www.zerohedge, http://www.globalresearch.com, unz.com, http://www.classicalcapital.com. Pričakoval bi, da slovenski politiki in tudi novinarji, vključno z avtorjem, redno sledijo tudi tem medijem in ne le svetovni propagandni mašineriji.

  Predvsem pa bi bilo koristno za državo manj naivnosti v zunanji politiki, v smisli vladavine prava itd., saj so ključni interesi (velekapitala), ali kot pravi slovenski pregovor “Denar je sveta vladar” (ki financira volilne kampanje v “demokratičnih” državah). O tem praktično ni govora v slovenskih medijih, ne levih in ne desnih. Tudi avtor o svetovnih “stricih iz ozadja” ne govori, pretežno je govora o domačih.

  From Dollar Hegemony to Global Warming: Globalization, Glyphosate and Doctrines of Consent, By Prof Denis Rancourt and Colin Todhunter
  Global Research, June 11, 2019

  “There has been an on-going tectonic shift in the West since the abandonment of the Bretton Woods agreement in 1971. This accelerated when the USSR ended and has resulted in the ‘neoliberal globalization’ we see today.

  At the same time, there has been an unprecedented campaign to re-engineer social consensus in the West. Part of this strategy, involves getting populations in Western countries to fixate on ‘global warming’, ‘gender equity’ and ‘anti-racism’: by focusing on identity politics and climate change, the devastating effects and injustices brought about by globalized capitalism and associated militarism largely remain unchallenged by the masses and stay firmly in the background.

  This is the argument presented by Denis Rancourt, researcher at Ontario Civil Liberties Association, in a new report. Rancourt is a former full professor of physics at the University of Ottawa in Canada and author of ‘Geo-economics and geo-politics drive successive eras of predatory globalization and social engineering: Historical emergence of climate change, gender equity, and anti-racism as state doctrines’ (April 2019).

  Image result for Super Imperialism: The Economic Strategy of American Empire

  In the report, Rancourt references Michael Hudson’s 1972 book ‘Super Imperialism: The Economic Strategy of American Empire’ to help explain the key role of maintaining dollar hegemony and the importance of the petrodollar to US global dominance. Aside from the significance of oil, Rancourt argues that the US has an existential interest to ensure that opioid drugs are traded in US dollars, another major global commodity. This explains the US occupation of Afghanistan. He also pinpoints the importance of US agribusiness and the arms industry in helping to secure US geostrategic goals.

  Since the fall of the USSR in 1991, Rancourt says that US war campaigns have, among other things, protected the US dollar from abandonment, destroyed nations seeking sovereignty from US dominance, secured the opium trade, increased control over oil and have frustrated Eurasian integration. In addition, we have seen certain countries face a bombardment of sanctions and hostility in an attempt to destroy energy-producing centres that the US does not control, not least Russia.

  He also outlines the impacts within Western countries too, including: the systematic relative loss of middle-class economic status, the rise of urban homelessness, the decimation of the industrial working class, corporate megamergers, rising inequality, the dismantling of welfare, financial speculation, stagnant wages, debt, deregulation and privatisation. In addition, the increased leniency in food and drug regulation has led to the dramatic increase in the use of the herbicide glyphosate, which has been concurrent with upsurges of many diseases and chronic ailments.

  In the face of this devastation, Western nations have had to secure ongoing consent among their own populations. To help explain how this has been achieved, Rancourt focuses on gender equity, anti-racism and global warming as state doctrines that have been used to divert attention from the machinations of US empire (and also to prevent class consciousness taking hold). I recently asked Denis Rancourt about this aspect of his report.”

  Celoten članek na https://www.globalresearch.ca/dollar-hegemony-global-warming-globalization-glyphosate-doctrines-consent/5680238

  Slovenija rabi pro-slovensko in ne pro-rusko ali pro-ameriško zunanjo politiko, saj so nas tako imenovane “demokratične” države v versajski pogodbi razdelile v več držav in tudi med II. svetovno vojno sta “demokratično” izvoljena voditelja držav (tako imenovani “free world”) na veliko trgovala tudi z našim ozemljem, o čemer si lahko preberete na GlabalResearch pod rubriko History. Tako Roosevelt kot Churchill nista taka dobrotnika, kot nam ju propaganda opisuje. Prvi s ciljem, da ZDA postanejo svetovni imperij z dolarjem kot rezervno valuto, kar je uspelo in drugi, da se angleški imperij in funt, kot rezervna valuta, obdrži, kar jim ni uspelo, vendar s čemer se še do dandanes ne morejo sprijazniti.

  Branje omenjenih internetnih strani vam bo priredilo obilo presenečenja, če si ga seveda želite?

 • Marija

  G.Rupelj se je tudi pozno zbudil.Bil na vseh položajih in kaj je storil?No vsaj zdaj je realen.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!