Veliki brat te opazuje

Prof. dr. Andrej Umek (Foto: STA)

Meseca julij in avgust sta že praviloma počitniška meseca in meseca političnega mrtvila. Ker torej v zadnjem času ni bilo posebno izstopajočih dogodkov, se mi je skoraj nehote zastavilo vprašanje, po kakšni poti in kam nas, torej Slovenijo in nas Slovence, pelje vlada Marjana Šarca. To vprašanje se mi je zdelo toliko bolj upravičeno, ker te dni poteka eno leto, odkar je ta vlada prevzela oblast, in prvo leto vladanja je tisti čas, v katerem vsaka vlada pokaže svoj resnični obraz. Ko sem torej v vročem avgustovskem popoldnevu sedel v svojem klimatiziranem kabinetu in o tem razmišljal, mi je pogled drsel po knjižnih policah in se ustavil na knjigi Georga Orwella 1984. To že skoraj pozabljeno knjigo sem po ne vem več koliko letih, mislim, da sem jo nazadnje bral še pred izvolitvijo prve slovenske demokratične vlade, ponovno vzel v roke in pred mano je ponovno zaživela podoba totalitarne Oceanije in njenega voditelja Velikega brata. Moja prva reakcija je bila, da saj tako hudo pri nas v Sloveniji res ni. Res je, tako hudo v Sloveniji res ni, ali vsaj za enkrat še ni. Nisem se pa mogel otresti občutka, da so zaznavni trendi, ki za zdaj še demokratično Slovenijo pomikajo proti Oceaniji. In tem trendom sem se namenil posvetiti to kolumno.

Prvi trend, ki mi je prišel na misel, so prizadevanja ministra Jerneja Pikala po popolnem poenotenju slovenskega šolstva, seveda pod državnim, to je ministrovim, nadzorom. Ta trend je najbolj očiten z ministrovim zakonom o financiranju privatnih osnovnih in srednjih šol. V tem zakonu vidim namen kolikor mogoče zmanjšati število učencev in dijakov, ki obiskujejo privatne šole in niso, ali vsaj ne v zadostni meri, pod kontrolo države oziroma ministra za izobraževanje. Pri tem gresta minister in vlada z njim enostavno preko dejstva, da bi v demokratični družbi svobodnih posameznikov moral biti od njih zahtevani in predpisani izobraževalni program plačan enako, ne glede na to, kje se izvaja. Taka diskriminacija med našimi in manj našimi izvajalci je enostavno nedopustna in jo vlada prakticira samo zato, ker ima nad enimi večji nadzor, jih bolj ozko usmerja kot druge. Ta z demokratičnega stališča pretirana želja po usmerjanju izobraževalnega procesa ni očitna samo v osnovnem in srednjem šolstvu, temveč je prisotna tudi v terciarnem. Vlada oziroma od nje imenovani organi dajejo ali ne dajejo soglasja k študijskim programom.

V nasprotju z mano, ki sem bil kot univerzitetni profesor pri oblikovanju predmetov, ki sem jih predaval, vedno in vedno bolj podvržen presoji in soglasju vladnih uradnikov z nižjimi akademskimi dosežki od mojih ali celo brez njih, so lahko moji ameriški kolegi tudi na najuglednejših univerzah, npr. na svetovno znani MIT, ki na svetovni lestvici univerz zaseda drugo mesto, neodvisno od vseh vladnih uradov in agencij določali vsebino svojih predavanj. Na osnovi zgornjih vrstic lahko ugotovim, da si je slovenska vlada na področju izobraževanja vedno jemala pooblastila, ki ji v demokratični družbi ne pripadajo, je pa vlada Marjana Šarca z ministrom za izobraževanje Pikalom storila še korak naprej k bolj doslednemu usmerjanju vseh izobraževalnih procesov.

Končni cilj je podržaviti gospodarstvo
Podobno kot v primeru izobraževanja ta vlada tudi grobo posega v slovensko gospodarstvo. To seveda ni v skladu s svobodnim tržnim gospodarstvom, kar naj bi slovensko gospodarstvo bilo. Primerov pretiranega vmešavanja vlade v trg in gospodarstvo je toliko, da v tej kolumni ne morem vseh omeniti. Na kratko bi omenil samo nekaj primerov. Eden med njimi je neživljenjska delovnopravna zakonodaja in kot drugega vzemimo,  da se vlada pogaja s sindikati in pristaja na dvig plač tudi tam, kjer vlada neposredno ne nosi posledic svojih odločitev. V obeh primerih so evidentno kršeni principi socialno-tržne ekonomije. Zaradi aktualnosti dogajanja: mislim, da je nedopustno vmešavanje vlade v gospodarstvo najbolj očitno v primeru najnovejšega zakona o nepremičninskem posredovanju. Vlada se je popolnoma izneverila ali pozabila na pravilo, da je cena pri katerem koli poslu v tržnem gospodarstvu stvar dogovora obeh partnerjev, ponudnika blaga ali storitve in kupca. Cene blaga in storitev se oblikujejo skladno s ponudbo in povpraševanjem. Ukrep vlade na področju nepremičninskega posredovanja je na prvi pogled nepomemben detajl, če ne bi predstavljal tako močnega odmika od tržnega k politično usmerjanem in vodenem gospodarstvu. Tako gospodarstvo je bilo še vedno in povsod neuspešno in je vodilo v revščino za vse. Zato je ukrep vlade za reguliranje nepremičninskega posredovanja tisti indikator, kako si vlada želi usmerjati in omejevati vse gospodarske dejavnosti. Kot vse kaže, je končni cilj te vlade podržaviti gospodarstvo. Kaj pa to pomeni, mislim, da mi ni treba razlagati. Slabe izkušnje iz preteklosti so, upam, Slovencem še vse preveč jasno v spominu.

Vlada si prisvaja oblast, ki ji ne pripada
Tretji in zadnji primer, ki ga bom omenil – pa mislim, da liste še niti približno nisem izčrpal -, je nespoštovanje odločb ustavnega sodišča. Neizvršenih odločb, če sem prav preštel, se je nabralo že kakšnih petnajst. Pri tem, ko vlada Marjana Šarca ne izpolnjuje sodb ustavnega sodišča, ruši v vseh demokracijah ustaljeni sistem delitve oblasti in razvrščanja upravnih aktov po pomembnosti. Na kratko bi samo omenil, da je ustava postavljena najviše. Zato jo je mogoče spreminjati samo s kvalificirano večino. Pri nas je to dve tretjini glasov poslancev v DZ. Zato bi morali biti zakonodaja, ki jo sprejema DZ z navadno večino, in seveda tudi vsi nižji upravni akti, skladni z ustavo. Varuh v ustavo zapisanih principov pa je ustavno sodišče. Neizpolnjevanje njegovih razsodb postavlja torej hierarhijo upravnih aktov na glavo. To pa pomeni, da si vlada prisvaja oblast, ki ji v demokraciji ne pripada. Zato v tem pogledu privzema vlogo Velikega brata.

Marjan Šarec in Jernej Pikalo (Foto: STA)

Če torej za zaključek podam oceno enoletne vladavine Marjana Šarca, moram ugotoviti, da se Veliki brat še ni v celoti prebudil, da Slovenija ni oziroma še ni postala Oceanija. Prav tako pa s strahom in nelagodjem ugotavljam, da je pod to vlado Veliki brat začel odpirati oči. Te so še nekoliko zaspane in nas še ne vidi dobro. Ampak trend, da nas ta vlada vodi proti Oceaniji, je očiten. Samo upamo lahko, da v teh svojih prizadevanjih ne bodo uspeli, da so demokratične sile v Sloveniji dovolj močne, da se bodo tem trendom uprle.

Andrej Umek

 

 • fiat lux

  Zahtevani izobraževalni program bi moral biti plačan enako,
  ne glede na to, kje se izvaja, pravite. Načelno že, problem pa je,
  da v Ustavi ni določbe, ki bi določala obveznost financiranja
  osnovnošolskega izobraževanja iz javnih sredstev v zasebni osnovni šoli.
  To pomeni, da je Ustavno sodišče, ki si je to obveznost izmislilo,
  samo kršilo Ustavo.

  • Luiggi

   Jaz pa mislim,da si ti neumen,zakaj???….Starsi otrok v privatnih solah placujejo davke.Del teh davkov je namenjen za financiranje solstva!!!Torej,zakaj naj bi starsi,ki solajo otroke v privatnih solah placevali za solanje otrok dvakrat???>>>>Zamisli si in bos mogoce le prisel k pameti in razumel,zakaj je ustavno sodisce prislo do pravilne odlocitve!!!…Drgace pa mene en kurc briga za vse,kar pocnete v Butalah,kapish?

   • tomnidari

    On si je sam sebi prepovedal se zamislit, ker se dobro zaveda, da bi se mu lahko porušilo celotno njegovo verovanje.

   • Novakec1

    Kakšna pa je potem razlika med privat in javno šolo če se obe financirata iz istega žakla.
    V programu, plačah uslužbencev???

   • fiat lux

    Ja, saj imaš prav – tole o davkih. Pravim samo,
    da v ustavi ni obveznosti financiranja izobraževanja v javni šoli.
    To obveznost si je Ustavno sodišče kompletno izmislilo.

    • Andrej

     Kje pa je obveznost financiranja državnih šol navedeno?

     • fiat lux

      Nikjer, oziroma posredno v tretjem odstavku 57. člena ustave.

   • fiat lux

    Zmotil sem se!
    V ustavi ni obveznosti financiranja izobraževanja v Z A S E B N I šoli.

    • dob

     Kaj to pomeni, da nam potem ni treba financirati kučanovega Partijskega šolskega programa v osnovni šoli in da naj si svojo strankarsko šolo komunisti sami financirajo?
     Pa RTV tudi?

     Cerkev – svoje!
     Komunisti – svoje!
     Religije ločit od države!

     Cerkev je že ločena od države. Komunizem JE religija in zato je komuniste treba LOČITI od države, ker so zdaj sprijeti z državo in mislijo, da so država! Po moje bi jih bilo treba peljati še k psihijatru, kajti, če morilec in tat misli, da mora vladati, je nekaj narobe v njegovi glavi.

  • Andrej

   57. člen ustave (izobrazba in šolanje)
   Izobraževanje je svobodno.
   Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno in se financira iz javnih sredstev.
   Država ustvarja možnosti, da si državljani lahko pridobijo ustrezno izobrazbo.

   In kje ti tukaj najdeš omejitev izobraževanja izključno na državne šole? Financira se iz javnih sredstev za vsakega, ki ima ustrezno kocesijo. Država s tem, ko onemogoča privatno šolstvo zatira možnosti za pridobitev ustrezne izobrazbe. Ne ustvarja, ZATIRA.

   Če boš vsaj malo razmislil boš ugotovil, da je privat šola za državo precej cenejša. Ampak, tukaj gre za politične odločitve.

   • fiat lux

    Ustava dovoljuje financiranje izobraževanja iz javnih sredstev kjerkoli:
    bodisi v javni, bodisi v zasebni šoli, ali pa v obeh. Zato v 57. členu ustave
    ne vidim nobene omejitve izobraževanja izključno na državne šole!
    Vidim pa, da Ustavno sodišče nalaga Državnemu zboru obveznost,
    ki mu je ustava NE nalaga:
    obveznost financiranja iz javnih sredstev tudi v zasebni šoli.
    Te obveznosti v ustavi ni, zato je tudi Ustavno sodišče ne sme nalagati.

    • Andrej

     Osnovnošolsko izobraževanje je obvezno in se financira iz javnih sredstev.
     Ustava ne dovoljuje, kot pišeš, ampak ZAHTEVA (je obvezno) osnovnošolsko izobraževanje in ga je dolžna plačati. Nič ne loči med javnim in zasebnim. Take stvari urejajo zakoni. Če nekdo od ministrstva za šolstvo dobi koncesijo za osnovno šolo to samodejno pomeni, da mu jo mora država tudi plačati. Meni se to zdi popolnoma logično. Kot mi je logično, da se komunisti temu upirajo z vsemi štirimi.

     • fiat lux

      Seveda je država osnovnošolsko izobraževanje dolžna plačevati,
      vendar NE NUJNO v zasebni šoli, ampak KJERKOLI:
      lahko samo v javni šoli, lahko samo v zasebni šoli, lahko pa v obeh!
      Odločitev, KJE se bo osnovnošolsko izobraževanje plačevalo,
      ustava prepušča Državnemu zboru.
      Ne pa Ustavnemu sodišču!!!
      Ustavno sodišče samo razsoja, ali je tista rešitev,
      ki jo je uzakonil Državni zbor, skladna z ustavo,
      ne more pa Ustavno sodišče Državnemu zboru narekovati,
      kaj naj uzakoni, saj ni zakonodajalec.
      Če nekdo od ministra dobi koncesijo za osnovno šolo,
      to ne pomeni, da mu mora država kaj plačevati.
      Tudi zdravnik s koncesijo od države ne dobi nič.

 • tomnidari

  Ne samo Slovenija! Celoten zahodni svet drvi proti Orwelovi Oceaniji!

  • Lustrator

   Ne bi rekel, da čisto celoten. Določeni pomembni igralci se zbujajo – VB, ZDA, Italija, morda kmalu tudi Francija). Je pa v vsakem primeru zahod kar se tiče enoumnosti in totalnega nadzora daaaaaleč za Slovenijo. Ko se na zahodu krši temeljne človekove pravice ali radira ustavo, skočijo kvišku tisoči in desettisoči ljudi, pri nas pa se še ob zaprtju vodje opozicije tik pred volitvami, pred sodiščem zbere komaj nekaj 100 ljudi. Počasi vstopamo v prvo ligo najbolj enoumnih totalitarizmov tipa Severna Koreja in belorusija. Saj bi rekel venezuela, a še tam so bile proti vladajoči komunistični hunti množične demonstracije kakršnih nismo v Sloveniji doživeli že 30 let.

   • 12345

    Vse veš, vse te zanima, vse kritiziraš- kako marxistično!
    Kolk nepotrebnega jezikanja.
    Moj nasvet:
    ljubi lokalno, zavračaj globalno!

    • Lustrator

     ??
     Ni vse česar ne razumeš, jezikanje.

     • 12345

      Jezikanje= preveč govorjenja

     • Lustrator

      12345 = premalo razumevanja

    • tomnidari

     Lustrator ima sicer prav, ampak: zahod se v enoumje pogreza, mi pa iz njega niti splezali nismo. Žalostno je, da bo moral po mojem temelje evropske kulture in krščanskih vrednot po vsej verjetnosti braniti nekakšen vseevropski diktator, ali pa bomo postali nekaj, kar ne želimo.

 • tomnidari

  Mogoče nam pa po eri rib (Jezusova era) res sledi era vodnarja?

 • RATATA
 • janko

  Odlična kolumna. In zelo realna! Stanje je resnično zaskrbljujoče.
  Sloovce, vse nam lahko počne kdorkoli. Na tak način nam pač nihče ne more pomagati.
  Podobno je tudi afebrilno prebivalstvo zahodne Evrope glede imigracij mladih islamistov –
  http://www.demokracija.si/tujina/sokantno-znani-duhovnik-karizmatik-in-potujoci-misijonar-james-manjackal-v-misticnem-izkustvu-ugledal-srhljivo-vizijo-prihodnosti-evrope-

 • IZBIRA

  Gospodarski program, ki ga izvajajo komunistične Vlade od 1991 je samoupravljanje s temelji marksizma, katerega nosilec je CK ZKS oz. Forum 21. Programi teh istih strank so kup smeti, koalicijske pogodbe pa so sleplenje volilcev (se pravi papir brez smisla)- Ljiudje so pretežno vzgojeni tako, da se tega niti pod razno ne zavedajo in jih to ne zanima, zato se lahko ta nabor komunistov v strankah dela norce s “programi” in volilci. Generalno je vsa aktivna politika mimo Ustave 1991, o zakonih nebi, ker so ali neustavni ali pa nesmiselni, kar pa je v SLoveniji med ljudmi sprejemljivo, razen, posamezniku, ki se ga UDBA loti neposredno (z upravnimi, represivnimi in sodnimi organi). V tem primeru je človek prepuščen samemu sebi in na nemilost UDBE. Ne minimizirajmo, smo živa podoba totalitarne Oceanije.

  • Lustrator

   Podpis.

 • Janez Kepic-Kern

  Ponavljam.
  TAK OBČUTEK IMAM, MORDA SE MOTIM.
  TA
  “BAZEN BREZ VODE” – BO PA – SE ZDI – LMŠ M. Š-JA – SE ZDI – “DRAGO STAL”
  Morda ga čaka
  usoda – brezposelnega – igralca.

  ŠALA.

  Saj nič ne napišejo, ampak tudi “žal naši” ex KP, ZK PROVOKATORČKI
  SO – SE ZDI
  – ČISTO “POPARJENI”,
  MORDA “BESNI”
  ZARADI
  POVSEM “NETAKTNE” IZJAVE – “ŽAL” LMŠ PREMIERJA M.Š.
  O
  “SKAKANJU V PRAZEN BAZEN”.
  Kar slišim “vrlega” ex, KP, ZK – provokatorja F. TUNEKA=DR.DR. COLLESA,=PAULUSA =HUGO- TA”
  kako
  gode in se priduša:
  PROTI “JANŠISTOM,” PROTI “FAŠISTOM” ITD. – SE ŽE RAD “BORIM”
  ampak,
  da bi “SKAKAL – V BAZEN BREZ VODE”
  za to
  sem pa prestar.”
  Kot “star MAČEK” F. TUNEK – PRAV DOBRO VE
  – DA
  JE – “BAZEN – RES PRAZEN”: da o tem se LMŠ M.Š. – “ni lagal”
  —Kdo
  naj skače v “prazni bazen#
  nam bo F. TUNEK – po tehtnem premisleku – že povedal.L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  ZDI SE MI, DA SEM GA DANES VIDEL V “SPORTINI”
  KAKO SI JE POMERJAL “KOLESARSKE ČELADE. Za vsak primer.

  KONEC ŠALE

 • Andrej

  Ja, 1984 je odličen prikaz želje komunizma. Komunizem vedno in povsod stremi k Velikemu bratu.

 • Janez Kepic-Kern

  ŠALA

  A “SLOVENSKE NOVICE” – tudi kaj o – tem pišejo,
  da
  so- baje
  t.i. islam migranti – VDRLI – TUDI – NA HALOZE.
  Bje
  so se tam naselili
  in demolirali – tudo – vikend – F. TUNKA !?
  ki se
  sicer bolj po LJ mota, v HALOZAH – JE PA MALO? L.R. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  KONEC ŠALE

 • Olga101

  Podpirajmo zasebno šolstvo in otroke vpisujemo tja! Svoj denar usmerimo tja, kjer nas spoštujejo in denar uporabijo transparentno, v zasebno zdravstvo, zasebne lekarne, dajmo delo slovenskim obrtnikom, kupujemo pri slovenskem kmetu!
  Bojkotirajmo levičarske medije! Hodimo na volitve in ne dovolimo, da nam levičarji ukradejo glas z neudeležbo na volitvah!!
  Srečno Slovenija!