fbpx

Votla fajonistična obtožba

Kolumnist Nova24TV Davorin Kopše.

Prejšnji torek je dala Tanja Fajon pompozno izjavo za javnost v kateri je razkrila sicer že znano, da poleg drugih neumnosti pripravljajo tudi ustavno obtožbo zoper predsednika vlade. Kaj natančno bodo vanjo zapisali je zgolj nakazala, dodala pa je, da jo vsakodnevno dopolnjujejo, saj naj bi zanjo prihajali vedno novi razlogi. Glede na znano lahko rečemo, da vanjo znova tlačijo nove domislice (beri puhlice), čeprav obtožba nima temeljev, je vsebinsko neargumentirana in prazna.

Tanja Fajon po uvodnih floskulah pove, da imamo v Sloveniji izredne razmere v katere nas sili vlada, kar je v njenem nastopu prva salta. Imamo izredne razmere, vendar, ali nas v to kdo sili? Če nas nekdo sili v nekaj, tam pač nismo.

Izredne razmere po Tanjino
Če kdo ustvarja izredne razmere, so to zagotovo mešalci megle, ki nam dnevno servirajo neke namišljene okoliščine, kar je med drugim pognalo na ulice nekaj ekstremnih anarhistov, ki po naključju znajo voziti kolo. Tanja Fajon ponovno izpostavlja tudi namišljene posege v sodstvo, tožilstvo, policijo in v medije. Pravilno pa je ugotovila, da gre za poseganje v družbo. Ja, vlada posega v tisto, kar ni urejeno ali pa je urejeno po sistemu, ki ni za današnje razmere in smo ga poznali pred osamosvojitvijo. Žal se kot jara kača vleče vse do danes. Zdaj imamo na pladnju komu je to v interesu in kdo je za to odgovoren. Številne vlade v preteklosti pač iz različnih razlogov niso zagrizle v to železno jabolko. Zakaj tega niso naredile levičarske vlade vidimo tudi iz zadnjega nastopa Tanje Fajon na to temo – nočejo, ker na tem temeljijo. Za spremembe smo se odločili, ker smo ponotranjili majniško deklaracijo, šli na referendum o neodvisnosti in samostojnosti, se pozitivno izrekli o vstopu v Evropsko unijo in Nato ter ves čas kot narod zahtevali demokratično pot. Pravzaprav nas aktualna vlada pelje iz milo rečeno nenavadnih razmer, ki niso značilne za sodobno družbo demokratičnega sveta. Slovenske Socialne demokrate zmoti vsak korak, ki ga naredi legitimna oblast in ni v skladu z njihovimi standardi, starimi preko trideset let.

Foto: STA

Domišljijska ustavna obtožba zaradi urejanja razmer v sodstvu, tožilstvu in policiji
Tanja Fajon je z nasmeškom povedala, da je ustavna obtožba spisana in je na mizi ter, da vsak teden dopišejo kaj novega. Kako pa si Fajonova predstavlja ustavno obtožbo? Je spisana ali jo šele pišejo? Običajno bi si predstavljali, da se ustavna obtožba pripravi in spiše, ko je domnevno kršena ustava. Oni so spisali ustavno obtožbo, zdaj pa nabirajo dokaze o kršitvah ustave, kot bi šlo za gobe. Svet pravljic, demagogije in pamfletov ni za resno politiko. Gre več kot očitno za pamfletarno obtožbo, ki ne pije vode v nobenem segmentu. Tako mnogi pravniki kot zdrava pamet so nam pravijo, da so ukrepi vlade zakoniti ter nujni glede na trenutno stanje in družbene pojave. Spremembe in prilagajanje družbe so  obenem nujnost in pravica. Sistem, ki se ne prilagaja vplivom iz okolja namreč propade, zaide v entropijo.

Takšna ustavna obtožba, kot jo pripravljajo v stranki Socialni demokrati in k tem poskušajo pritegniti še druge opozicijske stranke, spominja na mnoge sodbe slovenskih sodnikov, ki po ukazu spišejo sodbo zoper njim motečega političnega nasprotnika (očitno po nareku politike ali pa kar osebnega političnega prepričanja), potem pa jo poskušajo utemeljiti z obtožnico v obliki domišljijskega spisa. Že po zdravi logiki ne gre tako. Najprej mora obstajati utemeljen sum, potem policija zbere dokaze in vse dognano pošlje tožilstvu, ta pa na podlagi zakona in dejstev vloži obtožnico. Šele nato so na vrsti sodišča in sodba. Napor, da bi to končno dosegli, Tanja imenuje poseganje v t.i. neodvisno sodstvo in se pri sestavljanju ustavne obtožbe ravna po teh napačnih pravilih. Enako je z domnevnim poseganjem politike v policijo, ki ga omenja. Tudi v policiji še nismo dosegli standardov, ki bi zagotavljali upoštevanje človekovih pravic v predkazenskem postopku. Spomnimo se političnih policijskih preiskav, na primer Andreja Magajne, ki so ga obtožili posedovanja otroške pornografije. Postopek je čez leta v celoti padel, “dokazi” pa so izginili. Spomnimo se procesa Patria, ki je padel šele na ustavnem sodišču in spomnimo se nesrečnega Milka Novića, ki ga na podlagi trditev brez dokazov ali s ponarejenimi dokazi, mrcvarijo že leta. O zadnjem odmevnejšem primeru preiskave Zdravka Počivalška, na katerega so planili kot jastrebi, sem že pisal. Še vedno kaže, da iz vsega, kar so mu skrbno pripravili, ponovno ne bo nič, razen politične škode in znova okrnjenega ugleda kriminalistično preiskovalne stroke.

Tukaj ne bom navajal nepreglednih primerov, ki končajo na Evropskem sodišču za človekove pravice in se zaključijo nasprotno od sodb slovenskih sodišč, za kar Slovenija redno plačuje odškodnine. Seznam je nemogoče sestaviti. Je to normalna policija, sta to normalna sodstvo in tožilstvo, če se vanje nihče ne sme “vmešavati”? Nasprotno, mora se vmešati! To moramo urediti, ali pa bomo živeli po meri tiranskega režima, ki se je skotil med in po krvavi revoluciji. Takrat so bili organi pregona zaslužni revolucionarji brez referenc in strokovnega znanja, sodniki pa so postali tisti, ki so bili najbolj vneto “naši”. Bili so mešanih poklicev od delavcev, kmetov, zidarjev in do povsem nekvalificiranih mesarjev. Ti so bili v policiji in sodstvu še posebej zaželeni. Z vsem spoštovanjem do poklicev v osnovi, seveda. Vse to kriči po ukrepanju, Tanja pa brani obstoječe razmere znotraj problematičnega sodstva, tožilstva in vsaj dela policije, ki je lojalno kontinuiteti. Seveda, saj je tudi Tanja del kontinuitete, ki se vleče iz leta 1945. Na tej točki mi je prišla na misel nedavna izjava poslanca SD Marka Koprivca, ki pravi: “Socialni demokrati smo ponosni nasledniki Zveze komunistov“. Ta izjava ni naključna in je posledica splošne politične klime znotraj Socialnih demokratov, utrjuje pa jo trenutna voditeljica te stranke Tanja Fajon.

Poseganje v medije je nujno, ne protiustavno
Vse navedeno in še veliko več z lažmi, prirejanjem in še bolj pogosto z zamolčanim, pokrivajo dominantni mediji, ki so v službi tvorcev prej naštetega in so prepogosto prikrit branik pridobitev revolucije. Tudi poseganje v te medije je po mnenju Fajonove neustavno in, kot sama rada reče, nedopustno. No, po mnenju zdrave pameti je nujno, ne nedopustno ali neustavno! Spomnimo, da Fajonova prihaja prav iz te sredine – novinarstva, tam je njen začetek služenja režimu.

Pravi cilj je, da se medijem odvzame moč Grigorija Potemkina, ki predstavlja lažno fasado stanja v državi. Nismo in nočemo biti kot ruska cesarica Katarina II, ki mu je nasedala, ko je prikazoval lažno stanje po vaseh cesarstva in ji s tem dokazoval, da je dobra vladarica.

Tanja Fajon večkrat pove še, da imajo zagotovljenih trideset glasov za sklic nujne seje. Prav, vendar dodaja, da bodo za dosego svojih zmešanih ciljev poskušali pridobiti še glasove koalicijskih partnerjev. Dobro namreč ve, da jih imajo sami premalo. Glasove koaliciji torej nujno potrebujejo, da bi zrušili koalicijo. Kdo je v tej zgodbi nor vemo, ni pa jasno po kakšnih sredstvih bodo še posegli, da bi širili krog norcev.

Napovedana ustavna (fajonistična) obtožba je torej ena sama zapakirana votlost – v njej ni ničesar oprijemljivega, pa vseeno bi radi vanjo stlačili še več niča. In oni bi radi bili alternativa?! Votlo, res votlo.

Joj Tanja, poleg nedostojnosti si gola zelo smešna, čeprav ti tvoji nebogljenci prišepetavajo, da imaš lepo obleko (cesarjeva nova oblačila).

Davorin Kopše