Zadnji dnevi krščanstva na Bližnjem vzhodu?

Marco Gombacci je italijanski politični analitik in novinar. (Foto: Demokracija)

Pred štirimi leti, 6. avgusta 2014, so črne zastave Islamske države prodrle v krščansko mesto Karakoš, ki leži v dolini Ninive na severu Iraka. Ko so osvojili to že tisočletja krščansko ozemlje, so Isisovi rezalci vratov zaznamovali začetek genocida na Bližnjem vzhodu nad tistimi, ki so bili krivi le tega, da verjamejo v Jezusa Kristusa.

Minila so natanko štiri leta in še nikoli obstoj krščanstva na Bližnjem Vzhodu ni bil tako ogrožen. Več kot 150 tisoč kristjanov se je zateklo v Erbil, da bi ubežali nasilju. Neznano število ljudi pa je umrlo. Ženske ugrabljene, posiljene in prodane, kot da bi bile živali. Veliko jih je poskušalo pobegniti v Evropo, vendar so jih ubili že na poti.

Obiskal sem iraška krščanska naselja teden dni po njihovi osvoboditvi leta 2016. Vse je bilo požgano. Cerkev Brezmadežnega spočetja, ena največjih cerkva v Iraku, je bila oskrunjena: na zidovih so se bohotili podpisi turških mudžahedinov, ki so cerkev zasedli, oltar je bil popolnoma požgan, svete kipe so uporabljali za tarče, da bi se lahko kalifovi strelci učili streljati. Na sredini zakristije je bil še vedno pepel ognja, v katerem so zgorele starodavne Biblije, napisane v aramejščini, antičnem jeziku Jezusa Kristusa.

Vojaki ISIS so pri svojem umiku poskrbeli, da bo vrnitev nazaj v mesto nemogoča. Hiše so bile ne samo porušene, temveč zravnane z zemljo. Ni bilo ne elektrike ne vode. Pred ruševinami je dekle obupano gledalo v to, kar je bila nekoč njena hiša, ki jo je, opeko za opeko, zgradil njen oče. Na vprašanje, ali se namerava vrniti, je s svojimi bližnjevzhodnimi očmi, zagledanimi v prazno, dejala le: “Kam? Tukaj ni ničesar več.”

Iraški kristjani niso izgubili upanja
Podobne prizore sem videl tudi v Siriji, kjer so kristjani na severu vzeli orožje v svoje roke, se pridružili sirskim demokratičnim silam in se bojevali, da bi osvojili nazaj Rako, glavno mesto Islamske države v Siriji. Na frontni črti so si vojaki na svoja telesa tetovirali križe, rožne vence ali Kristusov obraz, da bi dokazali, da so bili oni, sirski kristjani tisti, ki so se bojevali, da bi ohranili krščanstvo v svoji deželi. Navadni vojak Mathei mi je pripovedoval o osvoboditvi nekaj armejskih kristjanov, ki so bili ujeti v Raki. Z njimi so delali slabše kot z živalmi, morali so plačevati za svoje preživetje, vsak dan so trpeli vse oblike nasilja. Kristjani, ki so prebivali v škofijah Alepa in Damaska, pa so ostali zvesti Bašarju al Asadu, ki je vedno zagotavljal versko svobodo na območjih, ki jih je imel sam pod nadzorom.

Foto: epa

Iraški in sirski kristjani niso zgubili upanja. Zahvaljujoč podpori društev, kot sta Pomoč Cerkvi, ki trpi in SOS Kristjani z Orienta, se življenje spet počasi vrača v mesta, ki so bila še pred kratkim mesta duhov v postapokaliptični pokrajini.

Zgodil se je genocid
Sedaj prostovoljci, oboroženi z betonom in opekami, znova gradijo stavbe, obnavljajo cerkve in vzpostavljajo infrastrukturo, tako cestno kot tisto, ki nosi vodo, elektriko, plin. V dolino Ninive se je vrnilo 25 tisoč ljudi, 44 odstotkov tistih, ki so tam živeli pred zasedbo ISIS. Preganjanje in sistematično iztrebljanje kristjanov je kot genocid označil papež Frančišek, to definicijo pa sta potrdila tudi Evropski parlament in Svet Evrope. Ameriški podpredsednik Mike Pence je namenoma ob več priložnostih govoril o tem genocidu, pri čemer je krščanskim skupnostim na Bližnjem vzhodu zagotovil neposredno podporo ZDA.

Foto: epa

Največji izziv sedaj predstavljata vnovična naselitev in vprašanje, kako preprečiti, da bi se te dežele, od nekdaj krščanske, razkristjanile, kar je pravzaprav hotela doseči tudi ISIS. Da se to ne bi zgodilo, bo potrebna dejanska pomoč mednarodne skupnosti in ne samo prazne besede ter podpora tiste Evrope, ki se je obrnila stran, medtem ko so v imenu islamskega fanatizma ubijali njihove brate.

Marco Gombacci

 • Krtača 20

  Vatikan nej mal eno od svojih bank odpre pa financira obnovo. Ne pa da sam daruje molitve. Matr ste krščanarji dvolični. Sploh pa ob vsem kar je porušen boste krščanarji najprej fehtarl za dnar za cerkve. Kaj pa bolnice, ceste, šole, upravne zgradbe, tovarne, ostala infrastruktura…?

  • dr Janez Sveti

   Komunisti kradejo in morijo.
   DR Janez SVeti genij

   • Krtača 20

    Nisem vedel da so isis komunisti. Hvala za pojasnilo hahahahaha

    • alojz

     Lažejo, kradejo, ubijajo. Torej?

    • Lustrator

     Niso komunisti, so pa zavezniki v boju proti kristjanom in zahodni civilizaciji nasploh.

    • dr Janez Sveti

     Ti ne veš nič. Nima ti tudi smisla pojasnjevat, ker itak nikoli ne boš dojel. Pač posledica kratke pameti.
     DR Janez SVeti domobranski major

  • Slovenec

   Preberi si biografijo p.Pija.

 • Olga2345

  Kot prvo : nagnati rdečega papeža!

  • merim

   Tut bog je rdec

  • sornik

   To je pa že druga tema.

 • merim

  Vse pravljice naj propadejo cimprej. Ljudje pamet v glavo vera to je najvecja izmisljena neumnost v zgodovini vesolja

  • dr Janez Sveti

   Daj povej, zakaj misliš, da ti edini veš vse?
   Vse je vera. Tudi ljubezen in hoja v hribe je vera.

   DR Janez SVeti

  • Slovenec

   Misliš?

   • merim

    Vem. Znanost pa to??

    • Lustrator

     Vera je večna, znanost pa najbolj nezanesljiva in spremenljiva stvar na svetu. To, kar danes v znanosti “100% drži”, je lahko že jutri ovrženo. Z znanostjo samo po sebi seveda ni nič narobe, dokler jo dojemamo le kot pripomoček v žuivljenju, a človek se po njej ne bo NIKOLI odrešil, sa ne daje SMISLA življenju – to pa je sfera duhovnosti. Saj veš, tisto prepovedano področje ki ga morate komunisti ignorirati, da lahko brez občutka krivde in zavedanja morale uveljavljate svoje egoistične materialistične interese.

  • Lustrator

   … je še dodal častilec partizanskih klavcev, ki jih ima za “osvoboditelje” in demonizator domobrancev, ki so (tako pšiše v partijski uradni mitologiji) bojda izdali slovenski narod s tem, da so ga branili.

   • janko

    **********
    Odlično napisano! In resnično!

 • Slovenec

  In ob tem ko kristjane preganjajo po celem svetu, Evropa klečeplazil pred islamskimi migranti. Ko se bo ljudem utrgalo bo spet huda vojna za obstoj.

  • merim

   Mogoc se bo teb utrgalo sam takrat te bojo dal v kaksno posebno ustanovo ne bo vojne

   • Slovenec

    Glede na tvoje bedaste komentarje se sprašujem, če že nisi na omenjeni lokaciji. Ali telefon skrivaš?

 • Felikss_AH

  S temle Islamo-Satanističnim papkom Frakensteinom bodo šteti dnevi Krščanstva tudi po Evropi. Namesto da mu pljunejo v ksiht pa tupavi-upavi verniki še kar naprej hodočastijo v to leglo izdaje Zahodne civilizacije

 • RATATA

  Same verske vojne. Šefi ver si pa smsje twitajo, ob snidenjih se pa lizarijo.

 • dob

  DEMOKRACIJA JE SARKOFAG
  Norost je uporabna samo dokler je uporabna.
  Ko je ne moreš več uporabljati, pomeni da ne moreš z njo manipulirati, zato ni več interesa zanjo. Niti ni interesa, da bi norost zmagovala! Tedaj nikomur ni več do veličastnih zmag Norosti, do njenega čaščenja in povzdigovanja.

  Da bi se norost osamosvojila in osamosvojena zavladala in bi bila sama sebi zadosti, je pa že težko verjetno. Celo s Hitlerjem je nekdo imel načrte, da ga je spravil na oblast in ga potem izkoristil za svoje namene.
  Potem se je njegova norost osamosvojila nadzora na enak način, kot je denimo razpadel zaščitni plašč okrog jedrskega goriva v nuklearki Černobil. In je vsebina ušla. Z njo se ni dalo več manipulirati.

  Bistveno je razumeti, da Demokracija funkcionira kot ovoj, kot sarkofag, ki ščiti vsebino – za katero pa nihče ne odgovarja!
  Demokracija, ki bi morala odgovarjati za to, kar varuje, se odgovornosti, potem ko enkrat pride do nesreče, vsakokrat izogne. Vsakokrat si poišče drugega krivca (Hitlerja) in ga kaznuje kot opozorilo drugim. Uporabi ga kot svarilo, kot primer.

  V bistvu ga je sama ustvarila, .

  Postavila nga je a oblast, ga oborožila, spustila z vajeti, da bi se nato z njim spopadla in ga uničila. Uprizorila je “gledališče”, teater, na katerega se lahko sklicuje še nadaljnjih 100 let! Med tem časom mirno počne svoje svinjarije, do katerih imajo kot zmagovalci baje “moralno” pravico.
  Komunisti v SLO sami sebe oklicuejjo za zmagovalce, pa čeprav je njihova Partijska vojska bila JLA in je izgubila vojno leta 1991.
  Komunisti so potem podlo in od znotraj zrušili državo, da ta ni mogla nastati.
  Toda zmagovalci – niso bili! Le tako sami sebe imenujejo!
  Zato zdaj sami ustvarjajo svojo moralo.

  Demokracije namreč vsebina ne zanima!

  Tako imamo v ZDA primere, ko si nasproti stojita dve norosti in volivci samo izbirajo med njima. Demokracija?
  Če kandidatova norost ni od te sorte, da bi se dalo z njo manipulirati, ti sploh ne pustijo priti na oblast, ne tako visoko, da bi zmagal na volitvah.

  Ljudje, torej volivci, ne volijo vsebin.
  Vsebina je njihov lastni Strah. Zakaj bi to volili?!

  Oni volijo zaščitni ovoj okrog Strahu in zato vedno dajo svoje glasove tistim, za katere verjamejo, da jim plašč okrog jedra ne bo spuščal. To pomeni, da so sposobni tiščati dol vse svoje sranje, vso nevarnost za okolje in živa bitja, ki je v njih samih, ves strup…. tako da jim ničnven ne uide.
  Ker če jim uidem se pred tem brez velikanskih žrtev ne znajo braniti.
  Ker če spušča, se bodo zopet enkrat prisiljeni ukvarjati se z lastno vsebino.

  Vendar zgodovina kaže, da so rajši krivi, kot odgovorni!
  Zato vržejo atomsko bombo in zbrišejo dokaze lastne norosti s površja Zemlje.

  Potem vso svojo norost nedotaknjeno odnesejo s sabo, kamorkoli že gredo.
  Obogatijo jo še za krivdo za to, da so odvrgli bombo na žive ljudi, otroke in živali. Strah je torej večji, kot je bil prej.
  Potem zidajo še debelejši zaščitni plašč okrog lastnega Strahu! Druge rešitve ne poznajo, niti je ne iščejo!

  Ljudi, ki jim interpretirajo ne-propustnost zaščitnega plašča okrog Strahu imajo za vizionarje in jih slavijo. Z vsebino se pa ne ukvarjajo preveč, od nje bežijo. Bežijo od nje tako, da jo zakopljejo še globlje v sarkofag, pod zaščitni plašč, pod Demokracijo.

  • Mojca pokraculja

   Perfektno dob. Vse priznanje, jedro problema razgrinjaš na najboljši možen način.

 • Matt von Glanz

  Lepo, da so prišli do definicije dogajanja v Raki kot genocida nad kristjani. Predolgo je trajalo. Evropa pa ni več tista Evropa, ki bi reševala svoje so-civilizante. Je prodana svojim sovražnikom, na najvišjih nivojih. Zmenili so se za nas.

 • Kju-a-non

  The most shocking and eye opening information that you could see in a lifetime:

  Qanon – THE PLAN TO SAVE THE WORLD

  http://youtu.be/KgYsNuzZnIs

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!