Zakaj so Socialni demokrati podarili PR zmago Šarcu?

Aleksander Rant, urednik in voditelj. (Foto: Nova24TV)

Pred tedni je vse presenetila vest o izživljanju nad zaposlenimi na ministrstvu za kulturo. Zgodbo je v javnost spravil novinar Bojan Požar. Drugi mediji, predvsem veliki, so še nekaj dni čakali, kaj bo, a so po pritisku sindikatov tudi sami začeli udrihati po Prešičku. Ob znani aroganci Socialnih demokratov smo pričakovali, da bodo zgodbo pometli pod preprogo in da bodo svojega ministra branili do onemoglosti. Vse nas je presenetil ton predsednika SD Dejana Židana, ki je na tiskovni konferenci sicer mobing in trpinčenje na ministrstvu zamolčal, dejal pa je, da je prevažanje inštrumentov nedopustno.

Bolj kot to polovično priznanje krivde nekdanjega ministra Prešička me je zbodlo, da so njegovo usodo, vsaj javno, prepustili Marjanu Šarcu. V politiki že dolgo velja maksima, da je, vsaj kar se odziva javnosti tiče, vedno najbolje počistiti lasten hlev, preden to stori kdo drug in si s tem nabije politične točke. No, to se v primeru Prešička ni zgodilo. Židan je ves zaprepaden v kamere povedal, da bodo odločitev prepustili predsedniku vlade.

Nič ni pogumnega pri odstavitvi nepriljubljenega ministra
Odlična priložnost torej, da Šarec še bolj utrdi svojo podobo človeka, ki zna udariti po mizi in narediti red. Tako se je tudi zgodilo. Šarec je prišel iz Davosa, udaril po mizi in Prešička poslal na smetišče politične zgodovine. Ne samo njega, tudi oba državna sekretarja. Vsi režimski mediji so se razpisali, kako je Šarec oh in sploh neverjeten. Kako rešuje težave takoj, ko se pojavijo. Odločnost, to je tisto, kar se od predsednika vlade pričakuje. Pa gre za odločnost ali samo za modro politično kalkulacijo?

Jan Škoberne

Vsak, ki je bil kadarkoli premier, vam bo povedal, da ni nič pogumnega in odločnega v tem, da odstaviš nepriljubljenega ministra. To je v resnici zmaga zate. Vprašanje pri tej politični kalkulaciji je le, kako to sprejmejo koalicijske partnerice, v tem primeru Socialni demokrati. Izgubili so ministra, prav tako pa je moral kovčke pospraviti težkokategornik iz Velenja Jan Škoberne, čigar vpliv v stranki ni nikakršen. Prek šaleškega lobija in vplivnega očeta lahko premakne kakšen stolček in Židanu se je videlo, v kako neprijetnem položaju je. Odrekel se je ministru, odrekel se je Škobernetu, le vprašanje časa je, kdaj se bo moral tudi sam odreči stolčku.

Kdo mu bo za to potezo izstavil račun?
Vrnimo se k predsedniku vlade. Tudi njegov odziv je bil medel, nekako neobičajen zanj. Pričakovali smo, da bo kot strela z jasnega priletel pred kamere, malo govoril o odločnosti in integriteti in nato dal jasno vedeti, da česa takega kot premier ne bo dopuščal. Tako bi izpadel kot odločen samodržec, ki ga Slovenci očitno spet pogrešamo. Ampak ne. Šarec, ki sicer ni okolišil glede odhoda ministra, je skušal nekako upravičiti delo Prešička in njegovih sekretarjev. Dejal je, da se je na ministrstvu marsikaj premaknilo v pravo smer, a da so odnosi preveč skrhani in zato morajo vsi oditi.

Tako ni izpadel kot tista odločna avtoriteta, za kakršno se prodaja, ampak bolj kot človek, ki je vdan v usodo, češ, kaj pa naj drugega storim. Vprašanje, ki ostaja, je, kdo mu bo za to potezo izstavil račun. Jasno je, da Socialni demokrati ne bodo mirno gledali, kako jim premier s trinajstimi poslanci odstavlja ministre in državne sekretarje. Račun bo treba plačati, tako pač je v naši politični dogovorni ekonomiji. Dejstvo je, da Šarec lahko vlada le tako dolgo, dokler se ena od koalicijskih partneric ne premisli in izstopi iz koalicije. Glede na strukture, ki obvladujejo te stranke, se bo to zgodilo, ko se bo neizvoljeni monarh za to odločil. Ko bo treba na predčasne volitve.

Tu pa se šele začnejo problemi. Ne za Šarca, ki mu podpora vseskozi raste, ampak za koalicijske partnerje. Alenka Bratušek ne bi več videla parlamenta, prav tako ne Miro Cerar. Tudi za DeSUS je vprašljivo, ali bi zmogel zbrati tiste štiri odstotke. Socialni demokrati pa so pravkar močno izgubili proti Šarcu. Pobral jim je še tiste politične točke, ki so jih imeli pri ljudstvu. Kdaj se bo torej pri teh strankah prebudil preživetveni instinkt? Kdaj bodo začeli iskati izhod v sili? Kajti, kot je videti zdaj, bo Šarec “pojedel” koalicijo. Edina, ki bo ostala, bo Levica, ki kljub za 21. stoletje neumnim in preživetim idejam zaradi slabe ekonomske situacije pridobiva moč. Leva stran parlamenta se koncentrira v Šarcu in le vprašanje časa je, kdaj bodo koalicijske partnerice začele s protiofenzivo.

Aleksander Rant

 • Darth Vader

  Ker so ugotovili, da so nagli, lačni in bosi in sedaj je prišel trenutek zgodovinskega obračuna :) Škoberne, si ti kaj tresejo hlače, najverjetne ne, ker si takšen dec, da imaš jajca zabijati nas so-slovence….eto….samo za Škoberneta in socialne Demokrate ter njihovega predsednika Milana Kučana:

  Kitajska odgovarja George Sorosu ali kako je zaradi levice Slovenija izgubila tržišča in mednarodni ugled

  Medtem, ko je sedaj že zaključena konferenca World Economic Forum v Davosu, bila večinoma popolnoma ničvredna, v finančnih krogih pa vse bolj postaja šala, saj je recimo Jim Reid iz Deutsche Bank šel tako daleč, da je priznal da “smo imeli recepcijo za pijačo za naše stranke včeraj in ena od strank mi je dejala, da v 11 letih, odkar hodim sem, je bil najboljši nasvet za trgovanje v naslednjih 12 mesecih diametralno nasprotna stran glavne teme konference“, a bil je en dogodek, katerega so neučinkoviti in razsipni miljarderji nestrpno pričakovali: Letne opombe oziroma komentar George Sorosa – velikega prijatelja Milana Kučana in tihega zunanjega financerja slovenske levice, SD, LMŠ, SMC, ZaaB in Levice. Pravzaprav je Kitajska s tem precej jasno sporočila, da po njenem mnenju Soros ni več relevanten, saj je izjavila, da “izjave nekaterih ljudi, ki prikazujejo črno kot belo in izkrivljajo dejstva, so popolnoma brez smisla in niso vredne niti pojasnila.” Seveda je najboljši način Beijinga za
  odgovor na Sorosove obdolžilne obsodbe in obtožbe ta, da jih preprosto ignorirajo ter izjavijo, da Soros ni samo senilen ampak tudi ideološko motiviran za “distorzijo dejstev”, na kratko: niso vredne niti
  pojasnila. Več: https://ambasador21.wordpress.com/2019/02/01/kitajska-odgovarja-george-sorosu/

 • VERZIFIKATOR

  PUJSEK IN KONJ

  (iz sveta basni)

  Šel v zakol naš prvi je prašiček,
  zima je, pomlad se bliža hkrati,
  je pomladni duh vse bolj pred vrati,
  ga začutil šarec je, konjiček.

  Skrušen stal ob pujskovi nesreči,
  rad prašičku bi konjíč pomagal,
  a po nekaj skokih je omagal,
  mogel nič, da se zakol prepreči.

  Zaigrati hotel je človeka,
  saj konjiček sorte je igralske,
  preglasile so ga sile klavske,
  stisnil rep je, kot bi bil pokveka.

  Šel v zakol je prvi prašček z vrha,
  kamor bil postavljen je slavljeno,
  šarec konj zamišljen zdaj pošteno
  je nad tem, kaj je ledena prha.

  Kdor kot prašček skakal je visoko,
  to konjičku zdaj le hodi v misli,
  v lastne zlahka se zadene svisli,
  strmoglavi s tem na mah globoko.

  Kam globoko, saj smo vendar v štali!
  Kam živina tam lahko omahne?
  Zlahka, bratec, in si vrat izpahne,
  je globoko kot v državi mali.

 • macon

  Židan, Bankrotšek. Šarac kurac palac, vse so to lovke iste hobotnice, člani iste internacionale, konfederacija režimskih komunajzarjev z različnimi velmožmi, da je zadosti prostora pri koritu za vse.

  Pač kolobarijo po perimetru, ker njihovi zabiti volilci hočejo videz sprememb in dogajanja, čeprav vsi levi delajo vse, da se nič ne bi spremenilo, ker jim tako odgovarja in lahko v miru kradejo.

 • Rožle

  Dobro jutro Nova TV .. !

 • Andrej

  Židanu je lahko žal, da ni študiral lesarstva in igralstva. Take namreč trenutno potrebujemo. Za upravljanje financ, šolstva, zdravstva, kulture, gospodarstva…. namreč ne potrebujemo vlade. Vse to že leta in leta delajo OLDBOYSI, lepo tiho v ozadju. Zaradi videza demokracije pred svetom pa potrebujejo vedno kakega novega “grešnega kozla”, ki se dela, da vlada narodu. Narod pa tega tako ali tako ne razume.

 • Andrej

  SD ni ničesar podarila, saj jim ministrstvo ostaja, pa vse ostalo tudi. Takih Prešičkov in Škobernetov pa imajo kolikor hočeš. Le preložili so odgovornost. V partiji nikoli ni bilo dobro, če si se zmotil pri odgovornosti. Bolje je preložiti na višjega. Partijska hierarhija je huda.

 • xtc

  Proti Šarcu ne bodo naredili nič ,ker ne upajo zaradi Kučana in Golobiča,ki delata novi LDS,a zadeva se lahko hitro zalomi,ko bodo začele prihajati na dan afere Šarcevega županovanja in lumparij po Kamniku-takrat pa bi se lahko začeli upirati,preje ne,ker bosta Kučan in Golobič brez moči.

 • Common Sense

  Dober komentar, verjetno ne daleč od resnice, predvsem ko govori o preživetju SAB, SMC in DESUS-a. Roko na srce, manj “seratorjev” na sceni, boljše bo. Če bi bil večinski sistem, ki ga je ljudstvo celo že enkrat izglasovalo, teh malih pritlikavih strank sploh bilo ne bi. Bog ve kje bi že bila Slovenija, če ne bi bilo Korla, pa Lenčice…Skrajni čas, da se politični prostor prečisti, pa vsaj vemo kdo je kdo. Sicer pa se tudi strinjam s tem, da je živinorejec odreagiral amatersko in prepustil lahko PR “zmago” Šarcu. Od takih amaterjev itak ne moreš pričakovati državniške drže. Zato tudi SD ne bomo pogrešali. Naj jo kar Levica poje, bomo vsaj vedeli kdo je kdo in za kaj se zavzema.

 • piko8

  Od šarca na MAGARCA!!

 • dk

  Se strinjam, da bo SD udaril nazaj. Sedaj si ližejo rane ščasoma, ko si bodo opomogli pa bodo vrnili udarec. Stranka prepletena z udbovci in častilci povojnih pobojev ne pozablja.

 • Bandit123

  Rant, pišeš o tem kdo ne bi več videl parlamenta, a tvoj bog je zmagal na volitvah, pa se je od strahu pokakal.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!