Meje sprejemljivega terorizma

Ivan Šokić (Foto: Demokracija)

Kdaj postane terorizem sprejemljiv? Kdaj postane nekaj običajnega? Kdaj postane nekaj, čemur ljudje prikimavajo? Vse to so vprašanja, na katera bi pričakovali odgovor: nikoli, nikdar in v nobenem primeru. Na žalost ni tako. Na žalost živimo v realnosti, kjer veljajo dvojna merila.

Razpravljati o tem, kaj opravičuje terorizem, je tabu. Omeniti, da nekateri lahko, medtem ko drugi ne, je prepovedano. O določenih temah je bolje molčati in upati, da spregovori nekdo drug. Da sami po naključju ne izpademo nestrpni, ali Bog ne daj, kakršnikoli že -fobi. A tako ne gre. Treba je nastaviti ogledalo družbi, reči ovci ovca in kozi koza.

Oglejte si še: Povest o dveh novinarjih

Dejstvo je, da za islam v Evropi veljajo posebna merila. Religiji miru je namreč uspelo doseči, da si jo javno drznejo kritizirati le redki. Drugi raje umaknejo pogled in stopijo hitreje v strahu, da se še njim kaj ne zgodi, kakor se je tistim, ki so si drznili kritizirati. Islam se je v preteklosti zanašal samo na svoje lastne vernike, ki so v imenu Alaha terorizirali po Evropi. Dandanes se lahko zanesejo na najvišje uradne institucije, kot je Evropsko sodišče za človekove pravice, da bodo v njihovem imenu preganjale bogokletje. Sodišče v Strasbourgu je namreč razsodilo, da je Avstrijka, ki je predavala o islamu, z resnico razžalila muslimane do te mere, da bi lahko njeno izjavo razumeli kot hujskanje k nasilju.

Prepovedana beseda na P …
V sporni izjavi se je spraševala, kako pravimo petdesetletniku, ki se poroči s šestletno deklico, s katero konzumira zakon tri leta kasneje. Beseda se začne na P. Ne, ne P, ki ga imate v mislih. Ta P je prepovedan, tako je namreč odločilo Evropsko sodišče za človekove pravice. Beseda, ki je dovoljena, je prerok. Čeprav to priznavajo muslimani sami, čeprav o tem piše v njihovih verskih besedilih, je povedati resnico o tem v Evropi prepovedano.

Zdi se, da smo prišli tako daleč, da je strah, resnični strah pred posledicami, ki jih lahko ima jeza muslimanov, prodrl tudi v institucije, ki naj bi bile predane idealu varstva človekovih pravic. A očitno so pravice nekaterih pomembnejše kot pravice drugih. ESČP je presodilo, da raje vrže nedolžnega volkovom, kot da bi bilo samo pojedeno. Ne zavedajo se, da bodo na koncu samo zadnji na meniju.

Se moramo privaditi na islamski terorizem?
Ko so karikaturisti časnika Charlie Hebdo brili norce iz preroka Mohameda, so januarja 2016 končali mrtvi v terorističnem napadu. Za Salmana Rushdieja so zaradi romana Satanski stihi v 80. letih prejšnjega stoletja razglasili fatvo, s katero je iranski ajatola Homeini zahteval njegovo smrt. Po desetletjih konstantnih bombardiranj z novicami o terorističnih napadih smo se znašli na točki, ko nas niti več ne preseneti, kadar se nekdo v imenu islama razstreli ali pokolje, postreli ali povozi skupino nedolžnih ljudi. To se namreč od islama pričakuje. Kot vemo, da bo sonce vzšlo na vzhodu, tako vemo, da bodo teroristični napadi, kjer je zraven kritična masa muslimanov. Kakor je dejal londonski župan Sadiq Khan, se moramo privaditi na dejstvo, da postaja terorizem v prestolnicah raznolikosti nekaj normalnega. Seveda je pozabil omeniti, da prestolnice držav, ki imajo zanemarljivo majhen delež muslimanov, beležijo zanemarljivo malo terorističnih napadov.

Ob tem velja izpostaviti še film, ki se te dni predvaja v sklopu filmskega festivala Liffe. Bojevnica (Woman at War) je film islandsko-ukrajinske produkcije, ki se ukvarja z vprašanjem terorizma. To naredi na preprost način, tako da nam vsem znani verski terorizem zamenja za ekološkega. Hitro se namreč pokaže, da so gledalci zelo pripravljeni izkazati empatijo do naslovne teroristke.

Nekateri bodo rekli, da je tako zaradi njenega boja proti velikim korporacijam, drugi bodo izpostavili, da v svojem boju ni nikoli poškodovala drugega človeka. Nekateri bodo celo zagovarjali najbolj nevarno od trditev, da so njeni motivi upravičeni in iz tega razloga sprejemljivi. Sporočilo filma je še najbolj zastrašujoče, ko pomislimo, da se bo večina gledalcev s koncem filma strinjala. Tako kot islamske džihadiste v raju pričaka 72 devic, tako tudi našo ekoteroristko ob koncu filma pričaka sirota iz Ukrajine, ki jo je želela posvojiti. Posledice njenih dejanj pa so − tako kot v realnem življenju s pravimi teroristi − primorani nositi drugi.

Ivan Šokić

 • Roman

  Zelo dobro napisano Ivan

  • Ivan Friderik Novak

   Te je Vincenc povrtal, da streljaš takšne neumnosti, bebavec?

 • oto

  Ivanček, tako mlad in tako opranoglav…žal mi je zate. Vidim, da s ponosom deliš svoje ime s fuererjem Ivanom kosovskim Janshicijem…. Bruh!!

  • Steiermark

   bruh si ti!

   • oto

    Bejž no, saj me sploh ne poznaš, ne me žalit.

    • Steiermark

     Če je to žaljitev zate, potem pa poskrbi, da neboš vzbujal tega občutka – bruha, s svojimi komentarji!

     • Ivan Friderik Novak

      Govedo, nihče ti ne more pomagati . . .
      Prosi tovariša Tita . . .

     • Steiermark

      spet izpad nekega psihiča, s štokholmskim sindromom?….

   • Ivan Friderik Novak

    Bruh, iz tvojih ust zasmrdi takrat, ko zapoješ slavospev “firerju”.

    • Steiermark

     za razliko od tebe in tvojih tovarišev, žrtev titove pedofilije, jaz nikoli nisem imela nobenega fuehrerja, tako kot ti, tisto titovo pedofilsko žival, ki ti je poleg drugih psihičnih problemov povzročila tudi štokholmski sindrom….. Povej še mi samo to, ko že fantaziraš o petju fuuehrerju, ali si ti prepeval titu “ljubićice bijelo….” ali on tebi? Smrdiš pa po razpadlem truplu tvojega ljubljenega fuehrerja, prav ti, pa še gobca ne rabiš odpreti……Vsi rdeči ste s tem smradom po razpadlem trupu titeka, prepojeni…..in ga širite povsod, kjer se nahajate…

  • O’Brien

   Poišči pomoč. Tako ti ni treba živeti.

   • Ivan Friderik Novak

    Ti si je potreben, pezdetek odvisniški (po dr. Ruglju).
    Svetujem ti, da poletiš tja, kamor spadate fašisti.
    * * * * *
    Smrt fašizmu!
    Svoboda Slovencem!

 • VERRZIFIKATOR

  Odtočit šel sem, noč je kakor v rogu,
  kar, glej, okoli vogla se prikaže,
  da vrag je, se v trenutku isti zlaže,
  pa bil le oto je na tretjem krogu.

  Že tretji krog oddelal svoj je nočni,
  ne gre, nikakor se ne da zaspati,
  tabletke treba zopet bo jemati,
  domislil končno se je tip nemočni.

 • Mimoidoči

  Najbolj debilna je pa ta naslovnica z Mohamedom in napisom, jaz sem čarli čaplin. Namesto, da bi razkrivali kaj v resnici piše v koranu in njihovih knjigah, so risali neke neumne karikature in preko svojih naslovnic zavajali kakor da bi Mohamed zagovarjal čarlija, religija miru pa to.

  • Nata

   No, saj je karikatura !!

 • Nata

  + + + + + + Dobro in resnično.
  Kam smo prišli ? Da zaradi teh prišlekov in njihove vere ( kaj si o njej mislim, raje ne napišem ) ne moremo in ne smemo povedati, kaj si mislimo ? Ta je pa dobra, ja !

  ” dejstvo, da postaja terorizem v prestolnicah raznolikosti nekaj normalnega.”
  To dejstvo naj si oni londonski župan za klobuk vtakne. Raznolikost v velikih mestih že od nekdaj obstaja !! Terorizem je pa prav posebna oblika zahvale muslimanov, ki jih je Evropa sprejela in jih preživlja !!

 • Felikss_AH

  Vse lepo in prav v tem članku… vendar je to opis nečesa kar itak vsi vidimo in zaznavamo… vsaj tisti ki se NE obnašamo kot one tri “pametne” opice – “Ne vidim zla, Ne slišim zla in Ne govorim zlo”. Sprenevedave Levuharske opice pa imajo še četrto opico – ki POČNE ZLO!

  Muslimani so napadali Evropo že od sedmega stoletja… torej takoj ko se je ta sorta pojavila in bliskovito kot ščurki razmnožila z Bližnjega Vzhoda. Islam je kot neka verzija Muslimanskega Komunizma, je dogmatičen, obljublja “svetlo bodočnost” v obliki virtualnega Alahovega vaginovja, in je “Internacionalističen” (Globalističen)… namreč skušal je (in skuša) pokoriti vse druge nacije Globalno.

  Naši predniki so se im vsakokrat postavili po robu z MEČI in jih vedno pregnali. Danes ko je Krščanska civilizacija TEHNOLOŠKO in VOJAŠKO neprimerljivo in ABSOLUTNO bolj superiorna še vedno Srednje Veškem Islamu, pa Muslimani “osvajajo” NAŠ svet Legalistično-Ilegalno. Slika je taka kot če bi slon pustil da po njem lazijo mravlje in ga živega požrejo… on se pa nebi niti premaknil v strahu da ne pohodi kakšno.

  Novinar ki se ne boji pokazati svoje obličje ko piše o de jure sankcionirani tematiki, bi lahko (vsaj na mojo željo) obdelal isto temo s tem da bi seciral kaj se dogaja v glavi “slona” da se tako obnaša. Izbrskati na plano – Kdo je inficiral pamet in osnovne samoobrambne mehanizme tega slona, s čem in s kakšnim namenom!

  Sicer vsi tu še NORMALNI (za razliko od Levih opic), ki spremljamo to zadevo, VEMO zakaj gre, a ima veliko večjo težo če to napiše novinar v vročem članku. Zaradi Kazensko-Preganjalne anti-s******e občutljivosti zadeve se lahko zaradi varnosti samo nakaže smeri kamor je treba uprti poglede… nato pa dovoliti komentatorski sceni da eventualno dopolni sekcijo z konkretnimi podrobnostmi in IMENI.

  Na nekaterih manj strahopetnih portalih obstaja opomba kot na pr. -“Vsebina komentarjev ne odraža stališč Uredništva”… in podobne pravne “cake”… pa naj potem Komunistična Inkvizicija preganja komentatorje. Tisti ki mislite ISKRENO-AVTENTIČNO komentirati pa uporabite “maskirne” “gerila tipkovnice”

  PS
  Pri tem bi bilo sila lepo če bi nevidna moderator-metla lahko ostala v kotu… “ne najdena”

 • Ivan Friderik Novak

  Najprej bi ostrigel tega rezervnega Kristusa. . . .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!