Minister Cerar pa nič?

Lucija Šikovec Ušaj (foto: osebni arhiv).

Bil je 7. marec 2018. Kmalu bomo lahko upihnili prvo svečko. Dovolj daleč, da so ljudje s slabim spominom na dogodek pozabili, sploh ob dejstvu, da je vse večje število proslav slavnih in še bolj slavnih bitk, o katerih ni nihče ničesar slišal več kot pol stoletja. 70 let po njihovem “zmagoslavju” pa vedo številni povedati veliko in ponovno se snemajo filmi z junaško vsebino. Upam, da bo Menina planina doživela usodo filma Veliki transport, ki je odpeljal bivšo državo na smetišče zgodovine. V državo se je pritihotapila nova vrednota. Vsako nasprotovanje “resnici”, vsako pričevanje je sovražni govor, ki ga je potrebno sankcionirati. Tako pričevalca kot avtorja oddaje. Tako novinarja kot medij in podjetje, ki v tem mediju oglašuje. Evviva il comunismo e la libertà! Kaj tukaj dela “liberta”, mi še do danes sicer ni jasno, vendar si dovolim upati, da bom tudi to nekoč ugotovila.

Torej, 7. marca so v Kopru slavnostno odprli, “na svitlo dali”, kot bi rekli nekoč, maketo 2. tira. Volitve so se neizbežno bližale, prvi referendum o zakonu o 2. tiru je žalostno pogorel, zato je bila to priložnost za samopromocijo in seveda tudi zaslužkarstvo, ki se ji enostavno ni dalo odreči. Mogoče se temu reče, v bolj izbranih družbah, čas za nabiranje prepotrebnih sredstev za volilno kampanjo. Pred maketo so se v spomin, tedaj niso slutili, da mogoče tudi v opomin, postavili: Jure Leben, vodja projekta in državni sekretar, Miro Cerar, predsednik Vlade RS, Peter Gašperšič, minister za infrastrukturo, in gospodarski minister Zdravko Počivalšek, župan Kopra Boris Popovič pa je imel ali instinkt ali pa srečo, da je šel na službeno potovanje in ga je nadomeščal podžupan Peter Bolčič.

Preberite še: Vnuki in dedi

Da gre za sodobno multimedijsko predstavitev, se je hvalil Leben ob pomoči Gašperšiča. Maketa naj bi bila na ogled v Kopru do 25. marca, nato pa prestavljena v Ljubljano na Kongresni trg. Foto termin bi bil brez dvoma tudi takrat številno obiskan s strani glavnih medijskih hiš, ki so se nadejale drobtinic od projekta “Maketa”.

Foto: STA

Miro Cerar je ob slovesnosti dejal, da se je gradnja drugega tira dejansko že pričela. Predsednik vlade je ob predstavitvi makete v Kopru namreč spomnil, da zaradi “prometa po izvlečnem tiru med postajo Koper-tovorna in območjem elektronapajalne postaje Dekani lahko rečemo, da smo danes že 1,2 kilometra bližje cilju”.

Prva informacija, da je bila dejansko maketa dvakrat preplačana in da bi za to ceno lahko kupili dve manjši stanovanji, je bila objavljena že v nedeljo, 11. marca, na Požareportu, ki se je skliceval na tvit osebe s psevdonimom Svoboda. V ponedeljek so Primorske novice objavile, da je pri pregledu razpisne dokumentacije ugotovljeno, da je direkcija za infrastrukturo pri točkovanju napačno ovrednotila ponudbeni ceni dveh prejetih ponudb. Da gre “za relativno enostaven izračun, ki pa na prvi pogled ni viden, če ne pogledamo ozadja”, je dejal Damir Topolko iz direkcije za infrastrukturo in dodal, da zaradi tega ne bo odstopil. In še kako prav je imel, ko je zatrdil, da je izračun enostaven, le ozadje je potrebno pogledati. Podjetje, ki je bilo “izbrano” in je bilo s ceno 133.000 evrov ugodnejše od neizbranega podjetja, ki bi maketo izdelalo za 73.000 evrov nižjo ceno, je za izdelavo najelo to isto podjetje, ki je ponudilo nižjo ceno. In kot nam je bilo povedano skoraj leto kasneje, se na ta način sled za denarjem z lahkoto izbriše. Razlika 73.000 evrov se nato deli, malo tebi, malo meni, vendar vse znotraj mafijske družine. Da je ta “mafijska družina” dejansko tudi resnično družina, pa po kapljicah prihaja na dan šele sedaj. No, 14. marca je nato vrhovno sodišče razveljavilo rezultate referenduma in 22. marca je direkcija za infrastrukturo končno pogledala v ozadje, odstopila od pogodbe in maketa je čudežno izhlapela.

Foto: STA

Kdor čaka, dočaka, pravi slovenski pregovor. Ali to v resnici drži, pa bomo šele videli. Takratna vlada je sicer po fiasku na vrhovnem sodišču odstopila oziroma bolje povedano, odstopala, maketa je poniknila, gradnja 2. tira oziroma 27 km železniškega tira pa še vedno buri slovensko javnost. Kam je sedaj poniknilo tistih 1.200 m oziroma 1,2 km tira, da se še vedno govori o 27 km, ne vem. Začeli pa so se postopki, v katerih se nekateri sprašujejo, zakaj bi moral minister – ja, gospod Leben je od časov blamaže z maketo napredoval v ministra – odstopiti, prav tako je vprašanje, ali bo odgovarjal Damir Topolko, ki ni pravočasno pogledal “v ozadje”, čeprav menda v kakšno ozadje rad pogleda, in bistveno vprašanje, koliko odgovornosti nosi Miro Cerar. Zasluge so si pripisovali vsi, fotografirali so se vsi, ko je potrebno razgaliti “ozadje”, pa se tudi vsi sprenevedajo. Še tega nihče ne ve, kdo je naročil odstranitev makete in kje se ta danes nahaja. Mimogrede, ko sem imela še majhnega otroka, smo v Gardalandu šli v 3D-kino. Vsa dvorana je z rokami segala po ptičku, ki je letal tik nad našimi glavami. Bil je kot živ, bil je na dosegu in ko si segel po njem, si ostal praznih rok. Maketa sicer ni bila v 3D-predstavitvi, davkoplačevalci pa smo navkljub temu ostali praznih rok.

Jure Leben (Foto: STA)

Nekaj podobnega se dogaja tudi Šarcu. Samo na vrsto še ni prišel. Ne mislim, da bi ostal praznih rok. Ne, mislim, da bi se pričela razprava o odgovornosti. Ker razprava bo. Ne, če bo, potem bo. Nedvomno bo! In takrat se bo pokazalo, da so vsi upokojenci in vsi silni uspehi, ki so zadovoljili sindikaliste, dejansko tridimenzionalna virtualna imaginacija. Ko sežeš po višji pokojnini, višji plači, višjem dodatku, ostaneš praznih rok.

Samo mi nismo Gardaland, mi smo La La Land. In tako bomo verjetno, pravijo, tudi volili. Mogoče v želji, da se znebimo čim večjega števila članov Šarčeve stranke? Tudi EU-parlament je dobro kritje, kjer si neviden, čeprav ti v Sloveniji ljudski glas slika pisano ptico pred nos. Pa še nekaj bomo vprašali, takrat že bivšega predsednika vlade Marjana Šarca

 • Od kod si jemlje pravico, da posega v kazenske postopke, tako v postopek mojega klienta Andreja Šiška kot tudi v postopek morebitne preiskave Jureta Lebna? Ker če ti predsednik vlade zagotovi, da omenjeni ni v predkazenskem postopku, je to več kot jasen signal, da ne sme biti. In če ti za prvega napiše, da je šlo za hudo kaznivo dejanje rušenja temeljev ustavne ureditve, gre za to kaznivo dejanje. Tako to razumejo državni tožilci in prepričana sem, da tudi policisti. Sploh, če vemo, kdo je minister za notranje zadeve. In od kod ima informacije, da ne teče noben postopek v zvezi z davčno zatajitvijo proti Petru Vilfanu? Vsaka odločba, celo za nadomestilo stavbnega zemljišča, nosi oznako zaupno. Vendar Marjan Šarec ve, da ni nikakršnega postopka. Mogoče ne ve, da je lahko postopek zaradi prekrška, lahko pa gre za kaznivo dejanje, z gotovostjo pa sporoča Fursu, da postopka ne sme biti.
 • Od kod ima pravico, da podjetjem naroča, v katerih medijih lahko oglašujejo in v katerih ne?
 • Od kod ima pravico, da kot predsednik vlade podpisuje dokument, s katerim na široko odpira vrata migrantom, navkljub drugačni volji prebivalstva države?
 • Od kod ima pravico do ocenjevanja, kaj se lahko govori in misli v tej državi?

Čas za polaganje računov se bliža. Tako ali drugače.

Lucija Šikovec Ušaj

 • Aton

  Dokler se najdejo Lebni, ki se žrtvujejo za višje cilje (in lepo plačo)…

 • Marakeški Šarec

  Ajde Danijela pevaj što sam ja što si ti

  • RATATA

   Pjevaj. Pevaju srbijanke.

 • dež

  Odgovorov na vprašanja Šarec nima. Srednja lesarska šola mu teh znanj ni dala, upoštevaje število popravcev, mu jih je prej vzela. Pravi naslov za pojasnila je Marjanov prijatelj Serpentinšek, ta pa je namazan z vsemi žavbami.

  • SIMON ROZIC

   Ugotovil sem, da lahko paviljonček-zabojnik uporabiš za prodajo
   kebaba, poleti pa za prodajo sladoleda….najemnino po Ljubljansko
   mastno zaračunaš (12.000 eur/mesec in v enem slabem letu pokriješ
   vrzel v proračunu ) Vprašajte Zokija za lokacijo ?

 • anzek

  Bravo Lucija!!

  Lepo ste opisala mafijo, ki nam butalcem vlada. Krivi smo pa seveda sami, ker na volitvah volilci ne znamo ločiti zrna od plev!!

  Volitve v EU parlament se bližajo, želel bi, da se tudi Vi pojavite na tej listi. Mogoče s svojo stranko??

  Glasovi naše familije so Vam zagotovljeni!!

  • stane

   Nase tudi!

 • RATATA

  Torej vsi tisti ki vemo za kazniva dejanja smo s tistimi, ki so jih storili v sorodstvenem ali partnerskem odnosu….. boljkone pedri!

  Opustitev ovadbe kaznivega dejanja ali storilca
  281. člen
  (3) Kdor opusti ovadbo, se ne kaznuje, če je storilec zakonec, oseba, s katero živi v zunajzakonski skupnosti ali registrirani istospolni partnerski skupnosti, krvni sorodnik v ravni vrsti, brat ali sestra, posvojitelj ali posvojenec ali če je zagovornik, zdravnik ali spovednik storilca. Ker se katera od oseb iz tega odstavka razen zagovornika, zdravnika ali spovednika ne kaznuje za opustitev ovadbe iz prvega odstavka tega člena, se za opustitev ovadbe ne kaznuje niti njen zakonec niti oseba, s katero živi v zunajzakonski skupnosti niti partner iz registrirane istospolne partnerske skupnosti
  https://zakonodaja.com/zakon/kz-1/281-clen-opustitev-ovadbe-kaznivega-dejanja-ali-storilca

  • SIMON ROZIC

   Razumi kdor more!

  • Andrej

   Odlično, RATATA, zdaj pa vem, kako in kaj. Vsi ti tipsoni hodijo k spovedi. Ne k duhovnikom, ampak v Murgle. Spoved je spoved in ovadba se lahko opusti. Hvala ti za razsvetljenje.

   • RATATA

    Andrejček, jaz bi spoved ukinil in jo celo strogo prepovedal, saj so jo odpustki izrodili!
    Kesanje je tisto, kar šteje, pa ne le izrek kesanja, marveč bivanje s kesanjem.

    • Andrej

     Iz katerega stoletja si pa odpustke privlekel? Spoved je resna stvar.

     Priznanje krivde in jo izpovedati.
     Prositi odpuščanja.

     Narediti trden sklep.
     Držati se tega sklepa.
     Poravnati krivice.

     Izvesti pokoro.
     Če bi to ljudem odvzel bi bila prehuda kazen.

     • RATATA

      Pesek v oči.

     • Andrej

      Ni ti treba verjeti, pusti pa drugim, če jim pomaga.

 • Artur

  Čas za polaganje računov se bliža. Tako ali drugače ??!! Še je daleč od tega dokler se bo ta leva banda kot klop držala oblasti, bo treba šele sredstvo proti takšnem mrčesu pogruntat, do zdaj ga še ni na razpolago.

 • hladnik

  Tale Topolko je tudi “ZRELKO” . Že v marcu 2018 je pisal Požareport , da je “…TOPOLKO GLAVNI KRIVEC ZA MAKETO in, da NAJETO SEKSI SVETOVALKO TANJO OD NOVOLETNE ZABAVE DALJE PLAČUJE PO 120 EVROV NA DAN……
  http://pozareport.si/post/394147/topolko-glavni-krivec-za-maketo-najeto-seksi-svetovalko-tanjo-od-novoletne-zabave-dalje-placuje-po-120-evrov-na-dan.
  Čas je, da se razkrije vse “hijene”, ki so obkrožale in jo zaenkrat še – maketo.
  Pa, kje se jih najde naenkrat toliko barab na enem kupu ? Saj mora iti vse v k…., če daš posel v upravljanje takim “strokovnjakom”.

 • xtc

  Seveda se bliža čas polaganja računov ,ne le v SLo širom Evrope in tokrat bo šlo na nož in očitno temeljito in brez napak,ki sov preteklosti pripeljale EU v stanje sedanje anarhije.
  Ko bosta red in mir in normalost zopet vzpostavljeni,bo zavladal tisočletni mir,bo pa zato vmesni čas hudo krut.

 • janezxy

  Lepo si to napisala Lucija.Blizu je čas,ko se bodo začeli ovajat med sabo,zato pa se jim mudi s sovražnim govorom.Takrat in to brez nabiranja političnih točk morajo demokratične stranke zvabiti ljudi na ulico.pa naj se zgodi kar hoče.Kristus je rekel—-DOPOLNJENO JE—-

 • Olga101

  Bravo gospa Lucija!
  Gradnja drugega tira se je že začela (po Ceraju)? Tako kot “gradnja” šole v Kamniku pod Šarcem? V oblakih? Lumpenproletarci bi nam radi vzeli še svobodo govora!? Malo Morgen!

 • hladnik

  kaj boš poslušal, ko pa si gluh.

 • Osti jarej

  …važno je,da so v plavo ogvantani…..

 • Osti jarej

  …oh,luci….mi smo mafijastan

 • Hunyađi

  Lučka je izjemno grda ženska.

  • stane

   Poglej se v ogledalo! Ne bos se nikoli vec.

   • Hunyađi

    Men zenske pravijo da sem lepotec.

  • Janez Kepic-Kern

   Ti si pa izjemno značajsko umazan in strahopeten osebek.
   Trudiš za vtis, da si primitivec brez manir.
   Gospo Lucijo U.Š.
   sem videl velikokrat v živo.
   In izgeda zelo normalno in dobro za damo pri 60 letih.
   Predvsen pa je duhovno zelo razgibana, skratka
   – močno nadpovprečna – gospa.
   Takim v osnovi druge zanikovalske ljudi
   – pa so v letih mojega šolanja res poimenovali – “FAŠISTI”.
   Pač po Benitovih realnih fašistih iz predvojnega in medvojnega časa.
   Ne trdim, da si “fašist” – samo vtis – “FAŠISTA” daješ.
   Vsekakor pa si zelo nizkoten in strahopeten – osebek.
   Tako strahopeten, da ne upaš objaviti
   svoje sedanje fotografije – MORDA SI TI – ZELO GRD.
   Tvoj avatar tistwga starejšega ZDA možakarja, ki je sproducirač
   LIK “SPACEMANA” – pa je zastarel in beden.
   Zakaj sploh pišeš na ta OK portal?
   Brez tebe – bo LEPŠI.
   Razveseli nas s – TVOJIM ODHODOM. L.r. Janez Kepic-Kern KOMENDA

   • stane

    Cestitam!!!!!++++++++++++++++++++++++++++++++++……….

    • Janez Kepic-Kern

     HVALA.
     Ljudje, moški, ki ne spoštujejo žensk – takih kot so
     – po mojem mnenju niso vredni naziva – “moški”.

     JAZ DEJANSKO IZHAJAM IZ KOMENDE, kjer se ženske nasploh ceni,
     jih spoštuje, jih vzpodbuja itd jim pomaga itd.
     Ženskam nasploh. Takim kot ženske – pač – so.
     Ženske simbolizira lik RKC Marije.
     Ženske je treba častiti. In postanejo res dore. L.r. JANEZ K. KERN KOMENDA

 • Slovenec 33

  Nikakor ne morem razumeti, da vsem vam ni jasno, da je Slovenija okupirana država, v kateri vladajo okupatorji in veleizdajalci slovenskega naroda, ki delajo vse, da bi uničili, izropali in zatrli slovenski narod.

  Imam samo eno vprašanje ZAKAJ NISTE ŠLI NA VOLITVE ????

  • stane

   To tudi meni ni razumljivo.
   Edina razlaga,ki se mi poraja,je; neukost oz neinfo.melanholicnost(saj ne bo nic drugace,vse naredijo po svoje,saj ni tako slabo itd.). Neumnih opravicevanj je kar precej. Ljudje preprosto so razcepljeni. Osnovna moc drzavljank/nov,so volitve v cimvecjem stevilu. Takrat zmaga dobro nad zlim.

  • Šobar Davorin

   in to je začela že kar taprva,peterlesachsova ali demosova ali osamoosvoboditeljska ulada…

   • Šobar Davorin

    Aja. Avtorico pa pohvalim. In se strinjam. Z njo.

 • Franc Vidrih

  Prazno grmenje v tvoji prazni glavi, če nebi imel praznine bi kaj razumel. Očitno ti rdečilo polni praznino.

 • stane

  Bravo gospa Lucija Usaj! Velikokrat vas spremljam na Nova24TV in moram reci,da se v vasih izjavah popolnoma strinjam.
  Narod nekih stvari v politiki ne razume,ker je slabo info.
  V LJ je bila ena anketa z vprasanjem,kdo je Sarcu pomagal na oblast. Odgovor gospe pri 50-ih letih je bil: kucan mu ni pomagal,una prejsnja vlada z Cerarjem mu je pomagala.
  Gospa ni vedela,da so to vsi med sabo povezani komunisti. Zaradi takih nevednosti,postena desnica se bolj izgublja. Narediti bi bilo potrebno ustrezne zlozenke,napisati vse stranke,ki so leve in tiste pozitivne desne. K vsaki stranki pa napisati njihove pripadnike.
  Mislim,da bi se narod bolj ozavestil in zacel bolj pozitivno razmisljati.
  Lp in srecno gospa Lucija
  Ps.
  Zlozenke poslati po gospodinjstvih.