fbpx

Miro Cerar in njegov razpadajoči “fičo”, ki čaka tudi Šarca

Foto: Demokracija

Verjetno ste že pozabili, kako je Zoran Janković v prvi polovici leta 2011 načrtoval naskok na državni zbor (DZ) in preskok iz lokalne politike v državno. Seveda je uprizarjal spektakel za javnost. Kar naprej je “zavračal” možnost, da ustanovi stranko in gre na volitve. To je bila seveda predstava za javnost, ki se je nadaljevala s procesijo voljnih podpornikov Jankovića z Milanom Kučanom na čelu, ki ga je obiskala na sedežu mestne občine in ga končno “pregovorila”, da ustanovi politično stranko in gre na volitve.

Nekaj mesecev pred volitvami je stranko ustanovil in na volitvah seveda zmagal. Toda njegova težava je bila v tem, da ni znal šteti do 46, kar je večina v DZ. Še kako dobro se spomnim 21. decembra 2011, ko sem ga srečal pred vhodom v DZ, kjer se je začela ustanovna seja takratnega sklica. Kot “pav” je korakal proti DZ. Kako se je končalo, vemo, njegove Pozitivne Slovenije (PS) danes ni več nikjer. Toda pojdimo k Miru Cerarju in njegovi Stranki modernega centra (SMC).

Oglejte si še: Kosilo z Igorjem Bavčarjem

Enaka zgodba, enak scenarij in enak konec, bi lahko rekli. Tudi Cerar je tik pred volitvami 2014 ustanovil politično stranko SMC. Njegova prvotna želja je bila priti v DZ in igrati pomembno vlogo. O zmagi ni niti razmišljal, dokler mu ni zmage s pomočjo medijev “uredilo” levo politično podzemlje z Milanom Kučanom na čelu. Nekega večera leta 2014, ko je spoznal, da lahko na volitvah zmaga, je sestanek s svojimi sodelavci prekinil, češ da ga bo nadaljeval naslednji dan. Takoj po prekinjenem sestanku se je napotil k Milanu Kučanu. Kaj sta govorila, takratni njegovi sodelavci ne vedo, vedo pa to, da so se ob Cerarju v nadaljevanju sestanka pojavili “novi sodelavci”, seveda “dobri fantje”, ki jih je poslal Gregor Golobič.

Po enem mandatu je sledilo jokanje poslancev SMC
Že takrat je bilo jasno vse in še več. Levo politično podzemlje s Kučanom na čelu je Cerarja določilo za novega šefa vlade. To se je tudi zgodilo. Jasno pa je bilo še nekaj, namreč to, da bo Cerar na oblasti toliko časa, dokler bo poslušno izpolnjeval ukaze levega političnega podzemlja s Kučanom na čelu, in niti dneva več. Njegova SMC je bila močna in velika, vsaj kar zadeva poslance v DZ, a že takrat, leta 2014, sem javno v DZ povedal, da jih bo po naslednjih volitvah za dobrega “fička” in nič več. To se je na volitvah 2018 tudi zgodilo. Cerar je pač opravil svoje in niso ga več potrebovali. Danes poslušamo “jokanje” njihovega poslanca Igorja Zorčiča in beremo verbalni napad nekdanjega poslanca Dragana Matića na javno televizijo, v katerem tarna nad nepošteno obravnavo Zorčiča v oddaji Tarča. Strašna medijska krivica naj bi se dogajala SMC. Niti Zorčič niti Matić, slednji tudi v vlogi predsednika odbora za kulturo v DZ v prejšnjem mandatu, nista imela nobene pripombe na poročanje javne televizije. Še več, ko so poslanci SDS opozarjali na napake in zlorabe na javni televiziji, Matić predlogov sploh ni hotel uvrstiti na dnevni red odbora, ki ga je vodil. Danes pa prav to televizijo in njeno poročanje napada na način, ki si ga niso privoščili niti partijski funkcionarji prejšnjega režima. Kako podlo, kako dvolično.

Dragan Matič (Foto: STA)

Ja, “halooo”, gospodje. Problem je torej le takrat, kadar kritično poročajo o vas in vaših, nobenega problema pa ni, kadar kritično poročajo o opoziciji. Slovenski demokratski stranki (SDS) se to dogaja že trideset let. Razlika med PS, SMC in SDS je pa vendarle velika. PS in SMC je za enkratno uporabo, kot kondom, ustvarilo levo politično podzemlje z Milanom Kučanom na čelu, na SDS pa Kučan seveda nima vpliva, zato je to trdna in resna politična stranka. Cerar, ki so ga praktično zapustili že vsi, pa v svojih tvitih še kar sanja in prodaja floskule ter si intenzivno išče službo v tujini. Prepozno seveda, leta 2014 bi se moral zavedati, da so mu stranko naredili za enkratno uporabo.

Tudi Šarec bo spoznal smetišče zgodovine
Toda tako kot smo leta 2011 imeli na volitvah zmagoslavno Jankovićevo PS in smo leta 2014 dobili na volitvah zmagovalno in vsemogočno Cerarjevo SMC, imamo danes z javnimi anketami “nabildano” in napihnjeno Listo Marjana Šarca (LMŠ). Ne glede na to, da na volitvah 2018 ni zmagala, se danes obnaša povsem enako, kot sta se obnašali Jankovićeva PS in Cerarjeva SMC. Razlika med Jankovićem in Cerarjem na eni strani ter Šarcem na drugi strani je le ena. Prva dva že vesta, da so tisti, ki so ju določili za predsednika vlade in ustanovili njuni stranki, isti ljudje, ki so njiju in njuni stranki tudi poslali na smetišče zgodovine. Šarec pa bo to šele spoznal.

Dr. Vinko Gorenak