Nauk Lawrencea Arabskega

Jože Biščak

Film Lawrence Arabski, ki je legendarnemu Petru O’Toolu prinesel prvo od osmih nominacij za oskarja, je bil posnet v času, ko je Zahodna Evropa pod zastavo Charlesa de Gaulla, jeznega, ker je Francija izgubila kolonije v Afriki, začela protiameriško gonjo. Odprla se je islamu in Bližnjemu vzhodu, kar je kasneje pripeljalo do političnega načrta Evrabije, nekakšne povezave držav na območju Sredozemlja. A očitno so kritiki ZDA prezrli kultni prizor, ko se Lawrence in njegov vodnik ustavita pri neki oazi. Medtem ko vodnik pije iz vodnjaka, se jima na kameli nekdo hitro približuje. Vodnik seže po pištoli, a moški na kameli je hitrejši in vodnika ubije. Pretreseni Lawrence vpraša Arabca, zakaj je ubil njegovega vodnika. Ta mu odgovori: “On je Hazzami. On je nič. Vedeti bi moral, da ne sme piti iz našega vodnjaka.”

Podpolkovnik ameriške vojske Robert L. Maginnis, strokovnjak za varnostno sodelovanje, ki Pentagonu pomaga pri delu s kopenskimi silami po vsem svetu, pravi, da filmski prizor najbolje razloži stanje duha v regiji, ki se, zaprta vase, zapleta v plemenske vojne in ne želi demokracije; tako je bilo pred stoletji, tako je bilo v času snemanja filma, tako je danes. In v luči tega je treba gledati odziv ZDA na turško ofenzivo proti Kurdom na severovzhodu Sirije.

Oglejte si še: Upor

Samo spomnite se, kako so levičarski mediji na čelu z New York Timesom na začetku mandata napadli Donalda Trumpa in zahtevali, da se mora ameriška vojska umakniti iz Sirije. Ko je lani nekaj dni pred božičem ukazal umik ameriških sil iz Sirije, je medijski mainstream obrnil ploščo in se zgražal, češ, kdo bo zdaj varoval ameriške interese. Enako danes, ko je Trump izjavil, da bodo morale vpletene strani rešiti težave brez ZDA. Sprememba ameriške politike na Bližnjem vzhodu je velika, a ne nepričakovana; samo Donaldu Trumpu bi morali verjeti, da je mislil smrtno resno, ko je na začetku mandata dejal, da so zanj Američani in ZDA na prvem mestu ter da se ne bo zapletal v nepotrebne in nesmiselne vojne.

Lekcija z Obamo dovolj, da nagrada ni romala v roke Grete
V vojno v Siriji in Iraku se je zapletel Barack Obama, ne Trump. Obama je odgovoren, da je v sirski državljanski vojni, ki je pripeljala do vzpona Islamske države, s pomočjo Rusije in Irana zmagal diktator v Damasku. To vojno so Kurdi izkoristili za boj za svojo državo, a jim ni uspelo. Pravzaprav so bili skupina plačancev, ki je z bojem proti džihadistom želela na severovzhodu ustanoviti Kurdistan. ZDA so jim pomagale. Zdaj je Trump rekel, da dovolj dolgo. In očitno bo bližnjevzhodna težava za ameriškega predsednika le še odsev v vzvratnem ogledalu. V dobro Američanov. Še nikoli v sodobni zgodovini se ni tako malo ameriških vojakov v domovino vrnilo v mrliških vrečah. Američani pod Trumpom ne umirajo več za druge. Pravzaprav je sedanji ameriški predsednik eden najbolj miroljubnih predsednikov onstran luže: ZDA se ne zapletajo več v vsak konflikt po svetu, ameriškega načina življenja in demokracije ne promovirajo več z bajonetom. Trump je v nasprotju z Obamo, ki je na začetku mandata leta 2008 prav tako obljubil, da bo končal ameriške konflikte v Iraku in Afganistanu, držal obljubo. Obama je ni. In temu navkljub postal Nobelov nagrajenec za mir.

Etiopski predsednik vlade in Nobelov nagrajenec za mir Abiy Ahmed Ali (Foto: epa)

Očitno je bila lekcija z Obamo za norveški odbor, ki odloča o Nobelovem nagrajencu za mir, dovolj poučna, da letos ni podlegel pritiskom levičarjev in mainstream medijev, ki so zahtevali, da nagrado dobi Greta Thunberg, švedski deklič s psihopatskim pogledom, ki se proti podnebnim spremembam (karkoli že to pomeni) bori z militantnim besednjakom. Namesto nje, ki je bila tudi na stavnicah glavna favoritka, jo je dobil etiopski ministrski predsednik Abiy Ahmed Ali. Mediji so o tem pretekli teden poročali brez pretiranega navdušenja, čeprav ima Ahmed Ali za seboj konkreten rezultat – končal je večletni nesmiselni konflikt med Etiopijo in sosednjo Eritrejo. Afriški državi sta bili namreč kar 20 let v sporu, ki je terjal na desettisoče življenj, zaradi nadzora obmejnega mesta Badme. Konflikt se je končal lani s podpisom skupne izjave na eritrejsko-etiopskem političnem vrhu. Ahmed Ali je nadzor nad spornim mestom preprosto prepustil Eritreji in se posvetil gospodarskim reformam (med drugim obsežni privatizaciji) v državi. Rezultati so že vidni: Etiopija je postala najhitreje rastoče gospodarstvo v Afriki (9,2-odstotna rast BDP), blaginja Etiopijcev se hitro izboljšuje.

Jože Biščak

 • Borut Stari

  Romanje nagrade za mir končno spet v prave roke.

 • SIMON ROZIC

  Res odličen članek, ni kaj, g. Biščak; samo dopovedati to zapriseženim levo usmerjenim
  butcem, je pa iluzija in druga zgodba !
  Greta bi pa bila s svojim prepotentnim jokajočim glasom primerna tudi za naše partizanske
  proslave….vprašajte Šarca in Franto in Kučana&F21 in ZeZeBe, če si jo lahko privoščimo?

  • francelj3

   Brez nadaljnjega si jo lahko privoščijo, seveda na naše stroške.

  • VERZIFIKATOR

   Minila je Katrina, minil je sončni mrk, vsakega podnebnega pojava je enkrat konec.

   Margreta Meglarson

   GRETENIZEM – NOV PODNEBNI POJAV

   Nov pojav podnebni detektiran
   je na severu bil kontinenta,
   skandinavska v njem je komponenta,
   v hipu bil sprejet je, nič testiran.

   Treba res ni testov za pojave,
   ki so vsem umevni in na dlani,
   strnjeni na eni, isti strani,
   kjer so bojda zbrane sile zdrave.

   Ves pojav se strogo suče v levo,
   je spirala kot pri hurikanu,
   rdeči sij ga spremlja v prvem planu,
   gre za strogo znanstveno zadevo.

   Tam samo pojav se tak pojavi,
   kjer obstaja trdno verovanje,
   da specifično pregreto stanje
   ves podnebni stroj lahko ozdravi.

   Zanj potreben je neologizem,
   nov izraz, vsebino ki zajame
   in če ta se strnjeno povzame,
   bo ime najboljše gretenizem.

   Gretenist ime protagonista
   en greten osnovna bo enota,
   vseh gretenov pa bo dala vsota
   novo vrsto totalitarista.

   Toda tudi ta kot dosedanji
   čisto vsi po vrsti, brez izjeme,
   žrtev lastne bolne bo adreme,
   naglo gretenist pojav nekdanji.

 • rubec

  Dopisnica Tadeja Lambreta je iz slačilnice Dončiča javila, da je Trump z živci na koncu, dončič da je pa tudi proti koncu s tuširanjem.

 • Nata

  + + + + +
  ” zaprta vase, zapleta v plemenske vojne in ne želi demokracije; tako je bilo pred stoletji, tako je . . ”
  Tole pa kar drži za našo ubogo malo državico !!-

 • RATATA

  O UN, UNHCR, KFOR, UNPROFOR, UNICEF, OPEC …., Arabski ligi…. Vatikanu…tudi temu, v kar se je razvila in v kar še vedno “napreduje” EU …… in o še kom in o čem je treba katero rečt…., saj so to, popolnoma enako, kot stranke pri nas, različno poimenovane združbe ene Partije.

  • freedomfighter

   To ne bo rekel ker ni v skladu z agendo…cudno da obame ne obtozuje da je nastavil papeza

 • freedomfighter

  Hahah kako ste vi zabavni…obama je kriv za vojno v siriji ker se ni hotel mesati vanjo po drugi strani pa je trump cel mesija ker je se tistih par vojakov ki so drzali mir umaknil…pristranskost je pa res huda stvar…res me cudi kako bralci ne opazite tega…ps. obama je v iraku storil povsem isto kot trump v siriji pa je trump heroj obama pa izdajalec…seveda gospoda busha ki je zakuhal destabilizacijo nliznjega vzhoda nihce ne omenja ker je republikanec…joze zame si hudo bolan in omejen clovek