fbpx

Nova katastrofična napoved Združenih narodov za mati Zemljo ali kako so čebelica Maja in njeni prijatelji do zdaj vendarle preživeli vse “katastrofe”

Odgovorni urednik Jože Biščak.

Leta 2006 se je uveljavil pojem Colony Collapse Disorder (CCD), ki smo ga v slovenščino prevedli kot “kolaps čebeljega roja”. Ker se pač nanaša na čebele. Logično. Ljudje naj že iz samega pojma vedo, da čebelica Maja, njeni prijatelji in tudi njeni sovražniki kolapsirajo. Zaradi pesticidov. In gensko spremenjenih rastlin. In, kakopak, zaradi podnebnih sprememb. Ki jih je, kako neki bi bilo drugače, povzročil človek (vir).

Od takrat naprej lahko v mainstream medijih beremo članke s katastrofičnimi naslovi, da čebele izumirajo. In če bodo izumrle čebele, je konec s človeštvom. Skratka, čebelja apokalipsa je nerazdružljivo povezana s človekovo. To naj bi se zgodilo vsak hip. Pa se ni. Ker so znanstveniki, ki so jih v zvezde kovale razne organizacije in agencije v okviru Združenih narodov, prodajali “fake news” (lažne novice). Celo več. V ZDA in Evropi, kjer naj bi čebelji rod izginjal hitreje od svetlobne hitrosti, beležijo rast čebeljih kolonij in večjo pridelavo medu (vir).

Oglejte si še: Formula 8+8+8

Zadnje dni ste lahko brali članke, kot tistega v Dnevniku (vir), ki povzema državno agencijo STA: “Stanje okolja kritično; milijonu vrst grozi izumrtje.” Gre za poročilo (ja, uganili ste) Združenih narodov, da “milijonu živalskih in rastlinskih vrst trenutno grozi izumrtje, številne bi lahko izgubili že v nekaj desetletjih”. Zaradi (ja, spet ste uganili) delovanja človeka. Poročilo, ki je dolgo 1.800 strani, med drugim poudarja, “da okoli osem milijonov živalskih in rastlinskih vrst umira po stopnji, ki je od več deset- do več stokrat hitrejša kot v zadnjih desetih milijonih let”, da zelo hitro izginjajo gozdovi, da se število prebivalcev planeta povečuje, s tem pa tudi potrošnja, in da bodo klimatske spremembe, ki jih povzroča človek, prisilile med 50 in 700 milijonov ljudi k migracijam. Povedano drugače. Planet Zemlja je tik pred katastrofo.

Zaradi človeka več zelenih površin
Poročilo gladko prezre ugotovitve agencije Nasa (vir), da planet Zemlja še nikoli ni bil tako zelen, kot je danes. Od leta 2000 do danes so se zelene površine povečale za pet odstotkov, kar je enako kot vsi amazonski gozdovi skupaj. Vzrok? Ne boste verjeli – človek (vir). A novica agencije, ki je bila objavljena februarja letos, ni bila deležna take pozornosti javnosti kot poročilo Združenih narodov. Povsem normalno. Ni bila katastrofična, Nasa ni napovedala, da bo s človeštvom vsak trenutek konec. Če smo malce zlobni, bi lahko rekli, da pri Nasi vendarle delajo resni znanstveniki in strokovnjaki, ki se ukvarjajo z dejstvi, za razliko od “strokovnjakov” Združenih narodov, ki pri napovedih prihodnosti uporabljajo kroglo črne magije.

Foto: iStock

Mogoče se bo kdo spomnil, ampak v ZN so pred poldrugim desetletjem napovedovali množične migracije zaradi klimatskih sprememb. Do tega naj bi prišlo leta 2010. Pa se ni nič zgodilo. Zdaj so napoved “popravili” na leto 2050. So vam take napovedi čez palec, ki služijo izključno zato, da “znanstveniki”, ki se omehčajo, ko vidijo dolarje ali evre, in “ugotovijo”, karkoli si želite (količina njihovega zaslužka je toliko večja, kolikor bolj so katastrofične napovedi), znane? Ko so med letoma 1950 in 1970 povprečne temperature padle, so znanstveniki začeli govoriti, da prihaja nova ledena doba. Led bo kmalu prekril severno poloblo, zato se je treba pripraviti na polarni mraz. Ko so po letu 1979 temperature spet začele naraščati, so začeli govoriti o globalnem segrevanju. In ko so se po letu 2000 temperature spet znižale, so bili znanstveniki malo bolj previdni – zdaj so na vrsti podnebne spremembe.

In naprej. Že leta 1970 je bilo najavljeno, da bo do leta 1995 izumrlo med 75 in 80 odstotkov živalskih vrst. Ko je prišlo to apokaliptično leto, je bila napoved popravljena: 90 odstotkov živalskih vrst bo izginilo v naslednjih tridesetih letih. Torej, še pet let manjka, da bodo živali praktično izginile. Ker se nič takega ne dogaja, zdaj v poročilu ZN piše, da bo (šele) v naslednjih desetletjih izginilo milijon živalskih vrst.

Strokovnjaki ne znajo napovedovati prihodnosti
Do zdaj se ni uresničila še nobena napoved. Še najmanj črna. Zato se zdi, da tovrstni znanstveniki delujejo po načelu, da se bo pa to enkrat vendarle zgodilo. Seveda se bo, tudi planet Zemlja ima omejen rok trajanja. Ampak, verjemite, večja je verjetnost, da zadenete na Eurojackpotu, kjer je vaša možnost 1 proti 95.344.200, kot pa da strokovnjaki na vzhodni strani Manhattna ob reki East River pravilno napovedo prihodnost. Celo več. Študije kažejo (vir), da tiste, ki dvomijo v podnebne spremembe, bolj skrbi za okolje kot katastrofike, zato pri zaščiti okolja sodelujejo na lokalni ravni. Medtem ko katastrofiki brez zadržkov verjamejo “znanstvenikom” in podpirajo drage državne programe za zaščito okolja. Povedano drugače. Skeptiki dajejo prednost posamezniku, ki meni, da sam lahko več naredi za okolje, kot pa da čaka na ukaz od zunaj oziroma od kolektiva. V zvezi s podnebnimi spremembami se tovrsten odnos pogosto kaže v dvomu do vladnih intervencij v okolje. Po drugi strani pa katastrofiki verjamejo, da podnebne spremembe povzroča človek in da je vladna intervencija najboljši način, da se to prepreči. Pomembno je le, da posameznik brez vprašanja take vladne posege podpre.

Jože Biščak