Odprto pismo gospodu Robertu Pešutu – Magnificu

Janez Remškar (Foto: STA)

Sprašujem se, zakaj vam je bilo tega treba? Ali je bilo treba nastopiti z besedilom, ki je morda ali pa tudi ne, napisano izpod peresa dr. Franceta Prešerna in po tistem, kar je zapisano v njem, je žaljivo do vernih! Ne glede na to, ali je to bila vaša zamisel, ali je to bila zamisel koga drugega od organizatorjev, tak tekst ni sodil na kulturni dogodek. Ali pač?

Morda si nekateri v naši družbi tako predstavljajo spravo naroda. Tisti, ki poznamo delo Franceta Prešerna, tudi tisti, ki niso zaključili gimnazije, kjer smo imeli kar precej opravka s Prešernom, poznajo področje njegovega humornega, žgečkljivega, včasih tudi prostaškega gostilniškega ustvarjanja.

Vendar, za slovensko kulturo je Prešeren pomemben zaradi drugih stvari. Prešeren velja za pesnika, ki je pisal o ljubezni. Druga, nič manj pomembna tema njegovega ustvarjanja, je bilo nacionalno vprašanje, vprašanje slovenstva in njegov obstoj, kako naj sprejemamo spremembe, pokristjanjevanje in življenje v Avstro-Ogrski.

Kakšno je sporočilo “kulturnega dogodka” v Cankarjevem domu?
Ti temi sta prisotni v Sonetnem vencu in Krstu pri Savici. Pomembna tema zanj je bila tudi pravičnost. Glede njegovega odnosa do katolištva se je pisalo veliko, tako ali drugače. Izhajal je iz katoliškega okolja in s tem tudi živel. Kasneje, kot študent in še posebej v času nesrečne zveze z Ano Jelovšek, s katero je imel tri otroke, je bil zelo odklonilno razpoložen do cerkve. Kljub temu je znano, da se je zadnje mesece življenja v Kranju spet približeval cerkvi in pred smrtjo je bral Sveto pismo (cit.: akademik dr. Janko Kos: Prešeren je pred smrtjo bral Sveto pismo)! To je le nekaj dejstev, povezanih z ustvarjanjem Prešerna. Pisanje v gostilnah, prav tako del njegovega ustvarjanja, morda tudi v opitem stanju in celo pisanje za pijačo, je lahko všeč širokemu krogu, vendar v primernem okolju in času. Ne morem odločati o tem, kaj bo oziroma je bilo sporočeno na kulturnem dogodku v Cankarjevem domu.

Foto: STA

Brez dvoma pa lahko ostro protestiram in izrazim mnenje, da taki verzi ne sodijo na slavnostni večer kulture. Zakaj? Ker ob slovesnih trenutkih ni potrebe za žalitve kogarkoli, še najmanj vernih, ki so pri nas še vedno drugorazredni. Od tod izvira tudi objestnost organizatorjev in  izvajalca. Marsikdo bo našel izgovor, da so se verzi kritično dotaknili tudi bankirjev, dohtarjev in mi očital sprenevedanje zaradi kritike nastopajočega in dela teksta, ki se je dotaknil zapriseženih veri in verujočih. Za vas, v tem primeru delnega poustvarjalca, sicer pa avtorja številnih uspešnih zabavnih melodij in celo pronicljivih tekstov, si dovolim dvomiti, da se niste zavedali nespodobnosti, žaljivosti teksta. Povsem na mestu je bilo vprašanje novinarja gospoda Nenada Glücksa, ki je tvitnil, ali bi se vi, gospod Pešut, upal nastopiti z podobnim tekstom sredi “vašega” današnjega Beograda. V Ljubljani ste si in to na dan kulture. Vi in avtorji proslave ste si s tem dovolili vsaj nespodobno, če še ne kaj hujšega, provokacijo na račun verujočih, drugorazrednih in spet prispevali k delitvi Slovencev. Bilo je nespodobno in neprimerno. Morda mi bo nekdo očital hipokrizijo ali licemerstvo. Takim odgovarjam z vprašanjem: kaj od tega izpričujejo, in to že 70 let, zagovorniki revolucije, ki še kar naprej zanikajo svojo odgovornost za medvojne likvidacije in povojne poboje. Še več! Če se nekdo le dotakne te teme, ga takoj označijo za   nekoga, ki potvarja zgodovino. Zgodovina in dokumenti pa počasi prihajajo na dan.

Upam, da bodo Slovenke in Slovenci končno spoznali, kdo in zakaj še kar naprej deli in kdo ne želi priznati svojih grehov. Sicer pa je demokratična Evropa že razčistila z nacisti, fašisti in komunisti. Vsi so bili isti! Življenje za njih ni bilo sveto! V Sloveniji tega ne priznamo zaradi dela naših politikov, ki še kar naprej črpajo svojo politično moč iz časa revolucije in odklanjajo stališča demokratične Evrope. Hvala vam, gospod Pešut, državljan Slovenije in hvala vam organizatorji proslave ob dnevu Franceta Prešerna za to nespodobnost.

dr. Janez Remškar

 • Vladni komik

  Hvala dr. Janez Remškar

 • sunday

  ja magnifico no, cigo, kot cigo – kaj pa on ve kaj je kultura in kaj spada k temu dogodku !!!

  • alan12

   Magnifico ne zamudi nobene priložnosti, da izrazi svoje zaničevanje do Slovencev.

   • zaslosds

    Kdo še ta njegov tralala posluša?

    • vijolica

     pol slovenci pol neslovenci, oni so večina v slo haha

    • Kalabicnikola

     Ti poslušaš Na juriš pa Hej brigade hitite

   • vijolica

    Ampak Magnifico JE slovenc, po materi.

    • Miro Jereb

     Ti si pa čist mim udaru…

    • Lustrator

     Slovenec je tisti, ki svojo domovino (vero, jezik, kulturo) ceni nad vse, ne pa da se v 55 letih življenja v Ljubljani ni naučil govoriti slovensko, se je na referendumu za osamosvojitev javno izpostavil kot nasprotnik in izkoristi prav vsako priložnost, da užali tisto, kar je slovenskemu narodu najsvetejše.

     Pravzaprav bi na svetu težko našel ljudi, ki so MANJ Slovenci od Magnifica. Pa ne zaradi genov, ampak vsebine glave in srca.

    • alan12

     Ima se pa za Srba in se tako tudi obnaša. Vse njegove pesmi vsaj malce potegnejo na srbsko. Tudi če poje v slovenščini, besede izgovarja po srbsko in obvezno z mehkim l-jem. V vsakem intervjuju se norčuje iz Slovencev, kjer le more. Meni je odvraten.

     • Lustrator

      Malce?? Tip vse življenje (55 let) živi v Ljubljani in še vedno NE ZNA slovensko – niti ene same besede. Jezik niso le črke, ampak predvsem njihova izgovorjava. In tu je magnifico nekje na nivoju 2-letnega otroka.

     • Slovenec

      Srb je najboljši kolega Slovencu, dokler je nad njim.

     • alan12

      Srbi bi bili nad vsemi, če bi se dalo ( Sve je Srbija!… Srbija do Tokia! ), a žal jih resničnost vedno znova udari po nosu. Njihova napihnjenost in občutek večvrednosti nimata potrditve v dejanskem življenju. Nas Slovence zaničujejo zato, ker se globoko v sebi zavedajo, da jih v marsičem presegamo.

   • samsara

    Kar je sejal še seje, bo tudi žel.

  • vijolica

   Magnifico je Slovenc po materi, po očetu Srb. Kot mnogi v slo

  • vijolica

   MAGNIFICO JE SLOVENC PO MATERI, po očetu Srb, kot Dragić, Dončić, Janković , Jan Plestenjak itd….slovenke rade seksajo s Srbi, Bosanci , slovenke zakaj ste take haha

  • Kalabicnikola

   Jebo ti cigo mater na rdečem tepihu pizda ti materina brezobrazna

   • vijolica

    njihove slovenke se itak poročajo s Srbi, Bosanci, to jih boli haha, njihove ženske pa uživajo v seksu s svojimi Srbi, Bosanci, tudi s temnopoltimi

 • VERZIFIKATOR

  Roberta Magnič Fiko

  PEŠ UTRUJA

  Naj ozračje bi bilo svečano,
  saj kulture praznik se praznuje,
  ko na odru vidim spake tuje,
  kaj je vendar tja gor pripeljano?

  Peš utruja eden in se pači,
  peš utrujen je že v prvem hipu,
  kaj pešaškemu je temu tipu,
  ki v sivino pusto se oblači?

  Peš utruja, peš je gor pritaval,
  zvoki niso kajpak to kitare,
  kot da vlekel bi na gusle stare,
  tale kar vse vprek bi rad zabaval.

  O debelih vampih prav sekantno,
  o ne vem še čem vse natolcuje,
  vidi se, da iz dežele tuje,
  po balkansko, res magnifikantno.

  Kot da se obrnil magnetizem
  z dveh je polov, iz tečajev zletel,
  ta, ki peš utruja, se zapletel
  v lastni scela je primitivizem.

  Peš utruja, se pred sabo smeši,
  kakor pritepenec sam pešači,
  ker ne zna slovensko, se zgolj pači,
  kdo ga nekulturnih muk odreši?

  • Vesna Kovač

   Točno to!

  • Martuljek

   Lepo povedano in dobro zadeto. Hvala!

 • Novakec1

  Prste vmes je mela sigurno makarončkova.

  • Simon Rožič

   ….gotovo ne, ker je bil naš največji pesnik vernik in ni poznal rdeče zvezde!
   Nanj tovarišica “ciganici” Makarovička in Tomička pljuvata vsak dan !

   • zaslosds

    In še več podobnih.

   • vijolica

    tudi Romi so ljudje, kdaj si pa ti nazadnje gate zamenjal

    • Simon Rožič

     …zato so pa našli svoj mir na Žalah? Je opanković zrihtal!
     Nehaj se sprenevedat, da te ne porinem z njimi v en koš!

    • novaknovak

     so ljudje, sam za šerifa ne, da jim niti pokopa ne privošči.. dej, zakop se in ne bluzi..

  • zaslosds

   To vse skupaj zbrat in poslat v rodni kraj.

 • Amerikanc

  Lepo napisano, ampak kaj ko dotični umetniki ne obvladajo prav posebno Slovenščine, zato bo dobronamerni članek le težko dosegel cilj. Vprašamo se lahko le, kje je bil Milosavljević za časa proslave, da ni opazil izživljanja “svojega” umetnika.

 • Andrej Žalec

  Popolnoma podpiram napisano!

 • von Rhein

  Mogoče bi lahko zapel:
  Bog reši nas bolezni kužne,
  golazni te,proklete južne.

  In posebej povedal,da je to namenjeno samo tistim,ki jih v njihovih domovinah,iz katerih so prišli v Slovenijo provocirat, imenujejo ološ ali gamad.

 • Beli Sneg

  Zdaj se izgovarjajo, češ doktorji in bankirji niso bili nič prizadeti, zakaj bi bili prizadeti kristjani. Veliko sprenevedanje. Tekst, ki sploh ni Prešernov je žaljiv zato, ker se ne dotika samo morale do denarja, temveč morale do spolnosti, ki je kot taka nunam in duhovnikom s celibatom sveta.

 • JANEZ GUS

  To je tip ala Štromajer in od takega rdečkarja opranoglavega ne bo odgovora.

 • Andrej

  Kdor misli, da Robert Pesut – Magnifico in organizatorji niso vedeli, kaj delajo, se globoko moti. Organizirano blatijo vse, kar je dobrega v narodu. Vključno s krščanstvom. Samo slabo iščejo in zanemarjajo vse, kar krščanstvo dobrega za narod naredi. Skrbno pa pazijo, da kdo ne bi kaj rekel proti komunistom, revoluciji in podobnim. Ste kdaj na proslavi slišali kaj takega? Ob dilemi: Luciferka – pater Rupnik so se enoglasno postavili na stran Luciferke. Zato je popolnoma tuja misel, da ne vedo, kaj delajo. Zelo dobro vedo.

 • Minovak

  Ubog je tisti, ki mora nekoga ponižati, da bi povzdignil sebe.
  Ivo Andrić

  • vijolica

   Andrić je bil krasen srbski pisatelj

 • Peter

  Ne spada sem, ampak je veličastno:

  Prague renames square in front of Russian embassy after slain Putin critic Boris Nemtsov

  Bravo Čehi, no.

 • xtc

  Remškar?
  Z Balkanezom nima smisla,je pa žalostno to,da ima hudo bolno ženo,pa še ženske tako ponižuje-pravi Balkanezar.

 • piko8

  Hvala dr. Janez Remškar!!
  Za tega balkansega pritepenca pa itak ni nič kar je Slovensko sveto, in zraven spada zorangutan, makarč’ca in vsa pritepena balkanska GOLAZEN!!

  • vijolica

   mati mu je slovenka, ki seksa s srbskim možem in tako je nastal Magnifico, slovenske babe obožujejo srbske moške, zato so narodno mešani otroci v slo že dejstvo, tako kot Dragići, Dončić, Janković, Popović itd…….slovenke nočejo slovenčkov haha

   • novaknovak

    ja kaj češ, se je pač ponesrečlo, pa je pršlo na svet to, kar je pač pršlo.. in le zakaj se Dončič razglaša za slovenca in vihti slo zastavo?

    • novaknovak

     hahahaha Winston, daješ minus a, ampak tako je,..

 • Liberalec

  Dokler bo narod na volitvah podpiral zločinsko stran – komuniste in naslednike, bomo imeli na proslavah cigote in opankarje.
  Hvala tudi v mojem imenu, g. Remškar.

  • vijolica

   cigo si ti, Magnifico pa je po materi slovenc, po očetu pa Srb, kot Dončić, Dragić, Janković, kot vsi v slo HAHA, slovenske pač rojevajo Srbom

   • Lustrator

    Njegova genetika je POPOLNOMA nepomembna za vse razen tebi podobne rasiste. Nikogar tu ne moti narodnost njegovega očeta, pač pa njegov lasten ODNOS do svoje domovine.

   • samotoje

    Kakšen nivo pa je to? Mrš nazaj v opanke.

  • Lustrator

   In dokler bodo vlade dodeljevale državljanstva kot po tekočem traku prav tako. Ni problem v tujcih – le ti so v naši državi vedno dobrodošli, problem je v tujcih, ki se nimajo najmanjšega namena asimilirati in celo neprikrito in javno SOVRAŽIJO državo, ki jim daje pravice, ki jih v domovinah ne bi imeli. Le tem bi bilo potrebno nemudoma odvzeti državljanstvo, zaseči v Sloveniji prisluženo premoženje in marš na Drino. Enako kot bi naredili z nepovabljenim pritepenncem, ki bi vdrl v naše stanovanje in nas zmerjal v svojem jeziku.

   • Resnica

    Daj ti libertarec spet grozis s svojimi nacional socialisticnimi ukrepi idvzena drzavljanstva slovenskim drzavljanom ki tu delajo in placujejo davke za to ker niso istega prepricanka kot ti…zelo libertaristicno…najbrz kot libertarec tudi podpiras nabornistvo kaj ne? Upam da ves vsaj to da je nabornistvi najhujse nasprotje vsega kar zagovarjamo libertarci

 • Simon Rožič

  Hvala, g. dr. Remškar, s svojimi besedami, spoštljivo namenjenimi normalnim Slovencem,
  z odkrito kritiko poneumljanja sprevržene bande, ki se gredo kulturnike, odtehtate tudi vso
  blaznost “akademikov”, ki to niso in nikoli ne bodo!

 • zaslosds

  Pedro ne ve več kaj je slovenska kultura,in podobni nam uhajajo čez mejo.

  • Oliva

   Ga muslimani speštajo!!!

   • lokec

    Kaj pa je to speštajo?

    • Oliva

     Poglej v google!!!

     • lokec

      Si pa zelo ustrežljiva?

   • novaknovak

    tam ne bi bil tako pogumen.. so jih jebal 500 let, pa jih bodo spet, pa pisnt ne bodo smel… hahahahaha

  • Simon Rožič

   …to pa ne!, musliči so zakon! Fajonka se bo razjezila in Tomićka tudi , pa Lukec in ostali
   ljubitelji nasilnih migracij pod parolo: samo da ni kristjan ! Stavim, da so vsi ti sovražniki
   slovenstva krščeni, saj so še ta hudi komunjari vlačili svoje otroke krstit v zakotne svete
   hrame. Veliko jih poznam! Tudi to je sprevrženost!

   • vijolica

    Tomićka je po materi slovenka iz Bele krajine, po očetu Srbkinja, a ti še ni jasno, da slovenke najraje seksajo s Srbi in Bosanci, ne z janezi :-)

    • Simon Rožič

     …zdaj mi je jasno! A nima ona en’ga psa?

 • DEATH TO COMMUNISM

  Dr. Remškar, lepo napisano!

 • fiat lux

  Dr. Janez Remškar je zgrešil tarčo, oziroma strelja v napačno tarčo.

  Norčevanje iz duhovnikov na Prešernovi proslavi
  je bilo dogovorjeno med katoliško Cerkvijo in Forumom 21.

  Komunisti želijo dvigniti mejo tolerance za žaljenje katoličanov
  in so za to pripravljeni plačati. Cerkev rabi denar
  in je za ustrezno odškodnino pripravljena mejo tolerance dvigniti.

  • zaslosds

   A si že pod dozo?

  • Andrej

   No, princ teme, še kakšna iz podzemlja? Saj si kar zabaven. Sem mislil, da se bolj butast ne da biti, ampak vedno se presežeš. CKZKS nikoli ni plačeval Cerkvi, ampak jo je uničeval. In grobov še zdaj ne prizna.

   • fiat lux

    Res je, v času diktature komunisti Cerkve niso podkupovali,
    ampak so cilje dosegali z uničevanjem Cerkve.
    Sredstva prilagajajo okoliščinam. Danes Cerkve ne morejo več uničevati,
    zato pa jo podkupujejo, da dela za njih.

    “In grobov še zdaj ne prizna”. O kakšnih grobovih govoriš?

    • Andrej

     Ne veš, katerih grobov komunisti ne priznajo? Dokler se ne poučiš o najtemačnejšem delu slovenske zgodovine se nimava kaj pogovarjat.

     • fiat lux

      Ja, zdaj vem, katere grobove misliš.
      S temi grobovi je pa tako:
      Predlog demokratov je bil, da bi se te grobove popolnoma raziskalo,
      izkopalo vse ostanke ljudi, se jih identificiralo in spoštljivo pokopalo
      v nekakšnem “parku sočutja” ali nekaj takega,
      pri čemer pa se ne bi smelo okostja uničiti,
      ampak ohraniti možnost kasnejše identifikacije,
      ko bo znanost napredovala,
      pa je Cerkev temu nasprotovala s svojim predlogom,
      s katerim bi žrtve še enkrat oskrunili.
      Predlog Cerkve je namreč bil,
      da bi se morišča samo odkrilo in se jih označilo,
      žrtve v njih pa bi ostale nedotaknjene,
      neidentificirane in nepreštete.
      Morišče bi bilo sicer označeno, ne bi pa vedeli niti tega,
      ali je v njem veliko ali malo trupel niti kakšnega spola so
      niti tega, ali je morišče ozko ali širok, kakšne oblike je.
      Skratka po predlogu Cerkve bi samo nasuli še malo zemlje,
      toliko, da kosti ne bi gledale ven, zabili križe
      in si tako malo olajšali vest.

      Kar se mene tiče, me prav nič ne briga,
      kaj komunisti priznajo ali ne priznajo.
      Zame je pomembno dejstvo, da je takšno stanje,
      kakršno je, dogovorjeno med Cerkvijo in Forumom 21.
      V obojestransko korist seveda:
      komunisti še ne bi bili do konca razgaljeni kot veliki zločinci,
      Cerkev bi pa dobila denar.

 • pešut je preprodajalec kokaina…..in ta golazen neslovenska stopi na oder in se gre slovenca, mi smo zreli za državljansko vojno, ker če sedaj ne pospravimo teh cca. 50 kretenov v državi, sploh ne bomo več imeli svoje države…..itak pa veste kdo je kriv…..vsi ki so do sedaj tiho ali pa pod prisilo nekaj mirijo javnost (a la švedr in NIJZ) so sovražniki slovencev…..to upam da vam je sedaj jasno tako levim, kot desnim

  • Simon Rožič

   …in veliki “fen” kriminalcev Jankovićev !

   • vijolica

    Janković je po materi slovenc, po očetu srbski, sinovi so po materi slovenci, ker je Janković poročen s slovenko, ker slovenke najraje seksajo s srbskimi dedci in se z njimi poročajo, nočejo slovencev slovenske babe haha

    • Simon Rožič

     …zelo očitno, da imajo nekateri narodi zelo močne in
     trdožive gene, babe pa kot prazne sklede služijo le za
     reprodukcijsko embalažo! –
     Poklanjam vam en dober stari Yugo vic za pustni torek
     …se hvali Srb pred svojo drago:
     “eee, vidiš ti mišiče moje desne ruke?”
     “vidim, pa šta'” odgovori ona
     “eee, vidiš ti mišiče moje leve ruke?”
     “vidim, pa šta?” odgovori
     “eee, vidiš ti ono gomilu ispod drveta?” pita on
     “vidim, pa šta?”
     “eee, ono sam se ja usrao !!!”

     -in serje veselo še dalje , saj drugega ne zna!

     • vijolica

      Ampak slovenke so srečne v objemu svojih srbskih soprogov in ti jim tega ne moreš vzeti !

     • novaknovak

      a zato so se pol ločile od njih? oni pa zapiti tuguju u kafani… jao bože

  • Winstonblue

   Zelo dober prijatelj je z Jonasom.

   • Simon Rožič

    …in z repastim Marcelom Stefančičem, sinom težkega udbovca!

  • vijolica

   Pešut je po materi slovencelj, po očetu srbski, kot Dragić, Dončić, Janković itd……slovenke nočejo slovenceljnov

 • Mademoiselle

  Hm, saj že otroci po šolah govorijo, da se besedil od ‘pijanca’ ne bodo učili. Sem slišala na lastna ušesa. Torej…Zadnja leta se o Prešernu govorijo grde stvari, pa četudi je kaj res, bi se vseeno lahko malo zadržali. Ne vem, kdo daje takšna navodila, da ga je treba tako diskreditirati, evo tudi on bi se lahko pritožil in skliceval na sovraštvo! Kje so levičarski aktivisti???

  Poleg tega to ni bil neumen človek. Za svoje čase, študiral je na Dunaju in tja ni mogel vsak bedak. No, Slovenci pa takole.

  • Peter

   Se bodo pa pesmi Lepe Brene učili v šolah, no.

   • Mademoiselle

    Očitno res. Pa ne da bi imela kaj proti Breni, ampak tako govoriti o Prešernu….Je žalostno.

    • Peter

     Za bralno značko bo pa tale, legendarna:

     Stojadinka ovce šiša
     pripomaže ju Radiša
     ovce strižu, u džak vune meću
     janjci bleju, makaze zvekeću
     zvec, zvec

     • Simon Rožič

      Sedi! Pet! …bo rekla t’ršica ….

     • Winstonblue

      Rokeri s Moravu hehe

     • vijolica

      Magnifico je po materi slovenc, oče pa je srbski, kot vsem v slo haha, slovenke nočejo janezov

     • Vana

      Ha. . . ha. . . . . .čudno , da se z njimi te Slovenke ne odselijo v Srbijo , ali tja , kamor že nekdo paše ?? Je pa le lepše živeti v Sloveniji, ali ne ?? In te trole se ne zavedajo , da so jih izbrali ravno zaradi lepšega življenja.
      Sladke besede so pa zastonj. . . . . .

     • vijolica

      tud nemke ki v nemčiji seksajo s turškimi lepotci, so pač v nemčiji, pa kaj, ne moreš pregnati nikogar od tu

     • Vana

      Saj nisem pisala o preganjanju . . . . . samo omenila sem preračunljivost južnih lepotcev .

      Je lepo v Sloveniji, a ne ?
      Veš kaj? Če so pa Turki lepotci. . . . . .sem pa jaz Greta Garbo.
      In mislim, da se oni v Nemčiji ženijo predvsem z muslimankami.

     • Resnica

      Magnifico je z davki za slovenijo naredil dosti vec kot vsi skupaj na temportalu…veste mahanje z zastavico in vpitje da ste nacionalisti prav nic ne pripomore ne drzavi ne narodu med tem ko placevanje velikih vsot denarja v priracun pomaga drzavi in narodu…res ce mislite ta s svojim vpitjem kaj naredite za slovenijo si hudo lazete

     • Vana

      Aha ?? Si me zopet našel ? Drugi so te vsi na čevelj dali, pa bi rad meni dokazoval svojo veličino ?? Koliko ti pa plača M. ?
      https://www.youtube.com/watch?v=PIAXG_QcQNU

    • Peter

     O, jaz pa imam proti manjifiku…po kolenih na magistrat fehtat šerifa, naj prevzame vlado….mutna posla s šerifom okoli parcele v dravljah….skratka, imam kar nekaj proti, no.

     • Mademoiselle

      No ja, v tem kontekstu res. Na to nisem pomislila.

     • Peter

      Glasbeno pa zame itak ne obstaja, ni moja skodelica čaja, no.

     • Winstonblue

      Ni ravno tema, ampak ker že omenjas mutne posle, se da tudi šerifa zokija zajebat. Najprej je hotel kupit eno taxi firmo vLj ponujal zanjo miljon evrov, vendar mu je ta ni hotel prodati. Potem je zoki temu tipu predlagal, da bi skupaj kupila hišo v križišču poljanska -kajuhova in bi dala vsak pol. Tip ga je pa zajebal in jo je kupil sam in ima zdaj tam taxi centralo. Zoki pa cisto popizdil ,si skoraj lase populil, besen je bil kot hudič, tam je namreč predvidena gradnja predora skozi golovec in ob prodaji hiše bi se zoki dobro omastil. Zdaj pa verjetno od tega projekta ne bo nič, vsaj dokler bo zoki zupan ne.

     • Simon Rožič

      …včasih so rekli (YU muslimani) “Srbe na vrbe!” No, kmalu se bo zgodilo
      tudi to, saj je Bosancev v Sloveniji že zelo veliko!

     • Winstonblue

      Ja imaš prav, ampak vsi ti Bosanci so pa njegovi volilci, ne bi pa razpravljali o tem ZAKAJ..

     • Simon Rožič

      …preživetje in kruh vsakdanji so huda stvar….Razmišljaj!

     • Kalabicnikola

      Kakor za koga, če si mislil
      šerifa je res kriza hehe.

     • vijolica

      ” Srbe na vrbe” so govorili ustaši, ki so v Jasenovcu pobili Srbe, Slovence, Jude………Zapri gobec torej in imej spoštovanje do žrtev.

     • Simon Rožič

      …to sem žal doživel v Bosanskem kraju Maglaj, kjer
      so bili domačini (muslimani) prepričani, da sem Srb…
      in pisalo se je leto 1965! Toliko o Titovem “bratstvu i jedinstvu”.
      draga vijolica, da ti bo bolj jasno!
      O žrtvah, ki jih je povzročila bratomorna vojna in velika
      komunistična revolucija, pa danes ne bi!

     • Lustrator

      Jasenovac so PO VOJNI (!!!) za sistematično uničevanje političnih nasprotnikov uporabljale tudi komunjare, zato malo pripri svoj nerazgledan rdeči kljun predno se dodatno blamiraš.

     • vijolica

      BLAMAŽA ti je v majhnih umazanih gatah

     • Simon Rožič

      …tam pred LJ magistratom se je zbrala cela štala samih “akademikov”
      in njihovih ritoliznikov!

    • Lustrator

     ???

     • Mademoiselle

      Eh ne motijo me omenjeni, če pošteno delajo. Kaj je namen, je pa znano. :)

     • Lustrator

      Udinjanje komunističnemu režimuza sanjsko plačano kariero, ki mu ga prisilno plačuje narod, ki ga sovraži, je zate pošteno delo?

     • Mademoiselle

      A Magnifica sovražijo? Ne bi rekla, saj tudi meni ima par pesmi všečnih.
      Politikantstvo mi pa seveda ni všeč. :) Tudi pri drugih kulturnikih ne. Vsak naj sam plačuje svoje hobije, normalno.
      Saj mislim da sva na istem bregu. :D

     • Resnica

      A res…magnifico zasluzi vecino denarja od drzave hahaha…recimo bozicni koncer s katerim zauzi na desetine tisoce eurov je drzavni denar kaj ne…daj ne me smejat

  • Vera

   A o ” kvazi umetnikih”,ki imajo poraščene brade , neurejeno frizuro,ne bo nihče nič napisal ? Ti so prava sramota za Slovenijo,ne Prešeren,čeprav baje nimamo originalnih fotografij, je nosil urejene skodrane lase . Otroci niso prav nič krivi,če take opazke o pijači slišijo v šoli, doma že ne .

   • Mademoiselle

    Eh, to so lutalice z Metelkove in Roga…Ki se prisesajo na javni denar in potem mislijo kaj da so. Privat ne bi prodali niti 2 knjig – razen stari mami pa fotru.

    Sodobna umetnost je biznis. V tujini takih modelov ne boste videli, so kar v suknjičih in kravatah, pač kdor je resen se prodaja v privat, še enkrat ZASEBNIH založbah. ;) Kdor propade pa pač propade oz. ni za delo pisatelja.

    • Vera

     Nisem imela v mislih tistih iz Metelkove in iz Roga, temveč vse ” kvazi kulturnike in umetnike “,ki so skrajno neurejeni.

    • Resnica

     Magnifico vecino denarja zasluzi na privat koncertih zako da ne vem kaj tocno namigujete z druavnim denarjem…ce mislite da lahko zivi clovek od dveh drzavnih proslav na leto po tem ne veste kako nizko so placani te dogodki in koliko zapravljajo ljudje kot robert

   • Simon Rožič

    Imel sem srečo; v OŠ in tudi v gimnaziji sem imel učitelje slovenščine, ki so
    bili vsi po vrsti zaljubljeni v Prešerna, v njegovo poezijo in še danes so mu ostali
    zvesti, mi učenci pa hvaležni!

   • Winstonblue

    Res je, lahko bi se malo zrihtali pa še zastonj bi bilo, saj imajo tistega Ahmada tam v Rogu.

   • Resnica

    Torej rock glasbeniki so kvazi umetniki ker imajo zanemarjen videz?

 • marker

  8, februar je slovenski kulturni praznik. Praznujejo ga zavedni Slovenci. Vendar naša leva kultura vedno vključi nastopajoče iz držav Balkana. Leta 1991 so se vsi narodi Jugoslavije odločili, da gredo vsak na svoje. Naša leva politika tega še vedno noče sprejeti. Zato je kulturni praznik samo naš in ne od priseljencev iz držav bivše skupne domovine od katere smo se zavestno distancirali. Nagrade Prešernovega sklada naj prejemajo slovenski pisatelji ali pesniki, ker so namenjene njim, ne pa priseljencem. Priseljenci imajo svojo matično državo in naj tam kulturno delujejo. V Ljubljani in Mariboru je treba postaviti domačine za slovenske župane. Do RKC pa se slovenska leva politika obnaša zelo sprevrženo. Omalovažujejo pripadnike krščanske vere, ko pa sami prilezejo na oblast, pa je njihova prva pot v Vatikan k papežu.

  • Simon Rožič

   …dvotirniki

  • Resnica

   Magnifico je pravno gledano slovenec kot ti tako da delitev prebivalcevna tiste ki so zate slovenci in zate niso slovenci lahko delas ti doma ne pa drzava ker bi slo ua odlicen promer diskriminacije na podlagi korenin

 • bubamara

  Slovensko kulturo je leta 1918 delna kap. Leta 1945 pa je dokončno omagala. Balkanizacija je naredila svoje. Danes je za “kulturnike” pomemben samo še denar. Če jim pod levičarjii ni dovolj denarja, potem vemo kakšno brezno brez dna so lenobe.

  • vijolica

   MAGNIFICO JE SLOVENEC PO MATERI, po očetu Srb, kot Dragić, Dončić, Janković , Jan Plestenjak itd……..

   • bubamara

    Za Srbe šteje oče. Magnifico je ponosen Srb.

    • pupa

     Tudi Hun – Vijolica je Srbin.

     • Kalabicnikola

      Jebo te SRBIN U USTA ONA SMRDLJIVA

     • novaknovak

      hahahaha, ja pa ja de, pol naroda mu je prestopilo v islam, druge so jim pa turki žgal…

 • Viktorh

  Nekateri so pač brez morale.

  • Simon Rožič

   …preveč jih je že, teh amoralnežev, pa še razmnožujejo se kot zajci!

 • Drago

  V prvi polovici 19. stoletja, torej za življenja Dr Franceta Prešerna, Avstro _ Ogrske še ni bilo. Avstro _ Ogrska je bila ustanovljena šele 1867. leta. Torej 18 let po Prešernovi smrti.

  • lokec

   Avstrijsko cesarstvo (nemško Kaisertum Österreich) je bila država, ki je obstajala od leta 1804 do leta 1867.
   https://sl.wikipedia.org/wiki/Avstrijsko_cesarstvo

   Avstro-Ogrska (tudi »dvojna monarhija«) je bila dualistična država, ki je nastala po ustavni reformi Avstrijskega cesarstva leta 1867 in je obstajala do leta 1918.

   https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=avstro+ogrska

   Sedaj vem nekaj novega.

   • vijolica

    ljubljančanke pod avstroorgsko so se dol dale z vsakim, ki je prišel mimo, preberi si knjigo od slovenske zgodovinarke o tem

   • Drago

    Kateri državi je po tvojem vladala Maria Terezija, ki je našim prednikom vladala od 1740 do 1780, od 1760, do svoje smrti 1780, skupaj s svojim sinom Jožefom. Zgodovina Habzburše vladavine je dolga več kot 500 let, na Jadran ( v Trst ) je Avstrija prišla, če se ne motim, 1383. ( leto gor, leto dol ) 500 letnico prihoda Habzuržanov v Trst so v Trstu proslavili skupaj s cesarjem Francem Jožefom.

    • lokec

     Ne vem. To zgoraj sem prekopiral iz Wikipedije in verjetno drži.

 • Miro Germ

  “Sicer pa je demokratična Evropa že razčistila z nacisti, fašisti in komunisti. Vsi so bili isti! ” Isti so bili strici iz ozadja, kar žal demokratična Evropa še ni povedala.

  Delovanje stricev iz ozadja iz naslova Wall Street in Broadway 120 v New Yorku, ZDA, podrobno opisuje Anthony C. Sutton v “Wall Street Trilogy”, ki obsega “Wall Street and the Bolshevik Revolution”, “Wall Street and FDR”, “Wall Street and the Rise of Hitler” (dobite na http://www.amazon.com).

  Delovanje stricev iz Anglije opisuje Nicka Kollestrom “How Britain Initated Both World Wars” (poceni dobite na http://www.amazon.co.uk).

  Strici iz Anglije so obdelovali tudi ZDA “Collusion: Franklin Roosevelt, British Intelligence, and the Secret Campaign to Push the US Into War” na naslovu https://www.unz.com/article/collusion-franklin-roosevelt-british-intelligence-and-the-secret-campaign-to-push-the-us-into-war/.

  Podrobno delovanje stricev za uničenje Nemčije s prvo svetovno vojno opisujeta Gerry Docherty in Jim Macgregor “Hidden History, The secret Origins of the First World War”.

 • Peter

  Vse živo se dogaja, na Novi pa so si vzeli prost pustni torek….

  Se dogaja:

  @PocivalsekZ naj bi klicala Kučan in Janković ter ga prepričevala, naj ne gre z @JJansaSDS

  @sarecmarjan in @DamirCrncec poslala ločene ponudbe 5 poslancem @StrankaSMC vključno z @JaniModern naj prestopijo v @StrankaLMS in tako preprečijo izvolitev nove vlade

  Poroča Požareport

  Dobro jutro, Nova, no!

  • Simon Rožič

   O, Yes, trpljenje neizvoljenih je veliko, strah zastašujoč, gate posrane, strici
   se bojo kot podgane zakadili iz potapljajoče ladje – vsak v svojo davčno oazo
   z denarjem, ki so ga vam ukradli, “lubi” Slovenci!

   • vijolica

    ” lubi” slovenci, to se sliši tako poženščeno haha

   • vijolica

    ” lubi simon, rad te ima tvoj janez” haha

 • Peter

  Proslava (ki sicer to ni bila) je bila 7 februarja zvečer. Pred 18 dnevi.
  Zato je danes, 25 februarja udarna novica Nove povsem upravičeno odprto pismo nekemu šlager pjevaću na tej proslavi.
  Vmes se sicer dogajajo neke druge reči, ampak Nove to očitno ne zanima, no.

  • Vana

   Veš, Peter, nikoli ni prepozno.

   • Peter

    To je res, tudi strinjam se s pismom.
    Vendar je požareport že zjutraj pričel pisati o sestavljanju vlade, na hanzi je o tem pisalo, na Novi pa udarna novica to pismo tja do 11h, kot da se nič pomembnejšega ne dogaja.

    • Vana

     Ja, sem brala. Morda pa Nova čaka ?? Kajti meni vse skupaj malo ” smrdi ” !

 • Andrej

  Mislim , da nisem edini moja velika želja je , da bi le bilo v moralno zanemerjeni in zblojeni državi Sloveniji še veliko dr. Remškarjev !

  • vijolica

   slo je zblojena zaradi domače slovenceljske korupcije!

 • šmentanamuha

  Ni toliko problematičen Magnifico, ki ni Slovenec, jebe se njemu za naša nacionalna čustva, pravi problem je režiser te prireditve, Vito Taufer, ki je ta nastop naročil in ga potrdil. Očitke je treba nasloviti predvsem na njega. Do zdaj se ga ni še noben dotaknu s tem vprašanjem. SZa novinarje je poren samo evrovizijski Jezus Kristus.

  • vijolica

   MAGNIFICO JE SLOVENEC PO MATERI, po očetu Srb, kot Dragić, Dončić, Janković , Jan Plestenjak itd….

   • šmentanamuha

    Potem mu pa materinščina ne gre prav dobro.

 • Igor Kodelja

  Če ma jajca pa jih nima naj napiše pesem in žali Use vere v slo pa da ga vidimo UMETNIKA

 • Miro Jereb

  Lahko bi se mu pridružila ukrajinka s plesom na drogu…..ti levičarji so čisto zblojeni…v samem vrhu zblojencev pa je Kaligula kurčan.

  • vijolica

   povej kakšnemu Ukrajincu v faco, če upaš , verjetno ne upaš

  • vijolica

   Kučan je slovenc, kot ti…

 • Artur

  Naši izvorni čefurji so svojevrstni osebki še bolj svojevrstni in ruknjeni pa so mešanci.”Niti krop niti voda”.

  • vijolica

   čefur si tudi ti, mamica ti še ni priznala haha ….MAGNIFICO JE SLOVENEC PO MATERI, po očetu Srb, kot Dragić, Dončić, Janković , Jan Plestenjak itd….

   • Kalabicnikola

    Evo ti od mene še +++++++++++++++++++++++++++++++++++

    • vijolica

     hvala….dokler se njihove slovenke dol dajejo s Srbi in Bosanci in rojevajo mešane otroke, nacionalisti verjamejo, da so samo oni tu ….hahahahahaha

   • Artur

    Ne nakladaj na slepo o mojih prednikih.

 • vijolica

  Magnifico je Slovenc po materi, po očetu Srb. Kot mnogi v slo.

 • Garbage man

  Pešut ( Srbin v duši) rabi denar za kokain……….prosto kot srbski pasulj

 • vijolica

  kriminalna zapornica Hilda Tovšak in zapornik Bavčar bosta tudi glasovala? hahahahha

  • Vana

   Pa se nič ne vprašate zakaj ravno ta dva ???
   Seveda ne. Saj prav nič ne veste.

 • Vana

  @ vijolica se je malo ven vrgel. Pa mu tule odgovarjam, ker direktno pod njegovim pisanjem , ni šlo ?????

  Ja, in ?? Kaj ste želeli povedati ? Kaj ima narodnost skupnega s to ponesrečeno izbiro na osrednji kulturni prireditvi.
  Vsako leto se najde nekdo, ki ljudem , ki nagrado dobijo, pokvati lepe trenutke !!!! Napišite !
  Saj so moški z juga znani po svojih sposobnostih nakladanja.
  Ženske so pa od nekdaj rade slišale lepo besedo, a ne ?

  • vijolica

   moški iz juga žensko obožujejo, to imajo slovenke rade

   • Artur

    Moja žena Slovenka se nebi strinjala s teboj .

    • vijolica

     hej to preber ttps://onaplus.delo.si/dr-veronika-podgorsek-vedno-vec-porocenih-slovenk-isce-moske-za-seks

    • vijolica

     ej a si vidu tole, vsi smo šokirani kva dela slovenka ugledu države https://www.youtube.com/watch?v=QbTek-jIzRY

     • Artur

      “V vsakem žitu se najde plevel”.Ugled naše države je že zdavnaj na nizkem nivoju ta šoja je samo eden od simptomov.

  • Lokomotivführer

   Ti si pa res medij za provokatorje. Zberi se in takim ne odgovarjaj, ali pa začni še enkrat s prvim razredom OŠ. Kar trije (W,K V) so prisotni.

   • Vana

    Te moti ?? Saj je preprosto !! Ne beri.

 • vijolica

  Pešut je po materi slovenc, očeta ima srbskega, kot Dragić, Dončić, pevec Jan Plestenjak Miljković itd

 • vijolica
 • vijolica

  Magnifico je po materi slovenc, ima slovenko ženo Barbaro, ki je na na
  invalidskem vozičku, ženo ima rad, je javno povedala, da skrbi zanjo…Sicer pa na proslavi ni igral sam ampak so z njim v bendu tudi slovenci

  • šmentanamuha

   Slabo on tole materinščino obvlada.

   • šmentanamuha

    Kaj je zdej kalabicnikola, kaj mogoče ni res?

 • vijolica
 • Artur

  Dela se norca iz slovenskega kulturnega praznika. Denar ne smrdi ne glede kdo je financer, principi in načelnost na psu.

  • vijolica

   ni igral sam, z njim v bendu so tud slovenci, sicer pa ima tud on slovenko mater gospo Ivanko iz Bele krajine, očeta srbskega…..V bendu pa ne igra sam, so še slovenci z njim špilali.

 • vijolica

  a je kdo videl spot od urše čepin?!?!?!?!? a so slovenke ponos slovenije? https://www.youtube.com/watch?v=QbTek-jIzRY

 • Olga101

  Tovariš naj gre nazaj, od koder je prišel in žali svoje!

 • vijolica

  A JE KDO VIDEL VIDEO OD URŠE ČEPIN?!?!??! https://www.youtube.com/watch?v=QbTek-jIzRY

 • vijolica

  prešeren je umrl kot alkoholik od CIROZE jeter, to piše v uradni obrazložitvi. http://www.preseren.net/slo/2-1-12_ziv-smrt.asp

  • lokec

   A mu je tud trebuh napihnu.

   • vijolica

    bil je pijan kot kanta

    • šmentanamuha

     Tko k Tunek …

 • vijolica

  A JE KDO VIDEL VIDEO OD URŠE ČEPIN?!?!??! https://www.youtube.com/watch?v=QbTek-jIzRY

 • Lustrator

  Jaz pa vidim v tem bestialnem javnem napadu jugopartije na slovensko kulturo in vero (2 muhi na en mah, bravo!) tudi nekaj pozitivnega; končno so lahko VSI slovenclji in slovenklje, ki jim to doslej še ni bilo jasno, videli kaj si o Sloveniji, slovenski kulturi in krščanstvu misli tako opevani in predvajani primitivec. S tem nastopom so svoj odnos do slovenstva (kultura, jezik in vera so TEMELJI vsakega naroda!) pokazali tudi organizatorji (slovenska vlada), Magnifico pa je le še enkrat znova (tako kot npr. Pankrti, Laibach in podobni) dokazal, kako zna biti “provokativen” le do opozicije, saj doslej v svoji dolgi davkoplačevalsko podprti napihnjeni karieri ni naredil enega samega partiji nevšečnega dejanja ali vsaj geste. Celo v komunistični jugi so si glasbeni in filsmki ustvarjalci iz Beograda privoščili izjemno domišljene načine kritiziranja oblasti, a Magnifico je pač bil in bo le dvorni norček za poneumljanje in balkanizacijo nekritične raje. Upam, da bo ob tem dogodku vsaj del le-te spregledal in odslej bojkotiral vse dogodke na katerih se kani pojaviti ta brezhrbtenična kreatura.

  • vijolica
   • Lustrator

    Za dober denar (nekateri celo prostovoljno), ste komiji pripravljeni narediti marsikaj ostudnega in temu reči “umetnost” ali “boj za svobodo” in podobno…

    • vijolica

     denar za dojenje psa?!??! Nova24 se je tudi zgražala

     • šmentanamuha

      Ti se nisi?

   • Lustrator

    Še zadnjič: ni Slovenec vsak, ki se je slučajno rodil na geografskem področju tze države. Tudi prašiči, krave in dežćevniki se rojevajo in umirajo na slovenski zemlji, pa zato še niso Slovenci. Biti Slovenec pomeni biti ponosen na slovenski jezik, kulturo, zgodovino in vrednote. Zato sem hvaležen komunističnim strankam, ker so si vsaj iz imen strank vzeli stran pridevnik “slovenska”, ker sami NIKOLI niso ščitili nobenega izmed zgoraj navedenih temeljev naroda.

    • vijolica

     slovencev je zelo malo, ker slovenke raje rojevajo neslovencem, verjetno so boljši v seksu, ženske imajo rade seks!

    • vijolica

     EJ kaj počne urša čepin za ugled slovenije https://www.youtube.com/watch?v=QbTek-jIzRY

    • vijolica

     ni slovenc, ampak naredi veliko za slovenijo kot Dragić, Dončić, ki sta Srba po očetu, slovenca po materi. RAJE POGLEJ kaj slovenka počne ugledu države: https://www.youtube.com/watch?v=QbTek-jIzRY

    • novaknovak

     pa povej mu al je tud magarče ki se skoti v lipici lipicanc…

   • Winstonblue

    Fuj

   • Kluki

    Ne doji psa ampak đukelo ,kot praviš sama

 • vijolica

  A JE KDO VIDEL VIDEO OD URŠE ČEPIN?!?!??! https://www.youtube.com/watch?v=QbTek-jIzRY

 • vijolica
  • šmentanamuha

   Vprašaj jo, saj je vaša, z levice. Takim na desnici ne dajemo nagrad. To je čista levičarska umetnost.

 • vijolica

  Prešeren je bil KRONIČNI alkoholik, umrl je od CIROZE jeter. http://www.preseren.net/slo/2-1-12_ziv-smrt.asp

  • marta

   Naj počiva v miru !

  • šmentanamuha

   KRONIČNI alkoholik kot naš Tunek, morda sta celo kaj v sorodu …

 • šmentanamuha

  Nekam slabo je videti tale Magnifico zadnje čase …

  • Kalabicnikola

   Preveč dela. V Srbiji je bolj popularen,kot je bil kadarkoli v Sloveniji.

   • šmentanamuha

    Naj kar doli ostane, očitno mu je Srbija bolj v srcu kot Slovenija.

 • Hribouc

  Bravo, pravilno izpraševanje vesti, ampak, dragi moji, ko je vse to za Judežev denar in dokler veljajo nekaj le nevrednote, bo težko; treba se je boriti do konca!

 • samotoje

  Na proslavah zadnjih let skorajda ni več kulture, nič slovesnega ni. Pešut je samo ena demonstracija več nizke ravni slovenskega kulturniškega miljeja, ki postaja ogabna mešanica balkanskega primitivizma in slovenskega lumpenproletarskega “elitizma”. O Prešernu in njegovi pesmi v resnici horda, ki misli, da je “elita”, ve zelo malo ali pa nič. Nič o romantizmu, bratih Schlegl, Čopu kot teoretiku. Zato je treba pesnika sleči do gat; ker je to v trendu, ker je to “in”. Treba je šokirati, da se zakrije vsa duhovna revščina, neznanje, ignoranca. Pešut je tu le en pajac več.

 • cosmosjasnovidec

  Magnifiko je sam izdal ven tisto njegovo lajno “magnifiko je peder” kar sicer drži,ker se kot pristaš levakov rine v rit copatarski nesnagi “jankoviću,milanu kurćanoviću”ter ostalim enakega kova.
  Zanimivo pa je,da še ni izdal ven komada “levuharsko posiljevanje psov v garažah”.
  Očitno mu je to tovariš “pahor”odsvetoval.
  —————————————————————————————————————-
  Dr.Vsevedni Cosmosjasnovidec,vsakemu,lev…,kom……,čef……,mus….,se,po……,………ostalo je pa znano.
  —————————————————————————————————————-

 • novaknovak

  podpisuješ se z imenom človeka, ki je mrzil komuniste in jih tud dokaj uspešno tamanil…potem pa še izdal svojega generala hehehehe

 • seniorka

  Lepo povedano dr. Janez Remškar

 • Metod Kvargl

  Magnifiko je glasbenik, ki s tem poklicom preživlja sebe in svojo invalidno ženo, pa da ne pozabim, kvaliteten glasbenik! Me zanima, koliko tistih, ki ga tule šinfajo, je sposobnih preživeti brez seska vimena matere Slovenije…?

 • Resnica

  Na presernov dan je recitiral preserna in s tem vzalil vernike…a jih ni v bistvu uzalil preseren ko je napisal pesem?