fbpx

Pisma – od zmage do zmage (6): Sodni dan terminatorke Ljudmile

Vinko Vasle (Foto: osebni arhiv)

Ljudmila Novak je prizadeta. In užaljena. In maščevalna. In malo zlobna. Ima torej vse kvalitete, ki jih krščanski človek običajno nima. V najbolj občutljivi fazi po volitvah se je spet postavila pred medije, mikrofone in fotoaparate ter povedala, da ona Janeza Janše ne bo podprla za mandatarja, ker politik, ki deli duhove v Sloveniji in gradi svojo politiko na delitvah, ne more biti predsednik vlade. In še malo naložila, da zna Janša svoje partnerje nekako uničevati. In da je njej samo za resnico. Škoda, da ni bila resnicoljubna in povedala, da mora NSi v levo vlado. Tam je ne bo uničeval Janez Janša, ampak Dejan Židan, Alenka Bratušek, Miro Cerar, Karl Erjavec in Serpentinšek. Vse je bolje, samo da ni Janša.

Pravzaprav ima Ljudmila prav: Janša je grd človek, ki deli. Politiko je razdelil med tiste, ki so organizirali, režirali in izvedli lažnivi proces Patria, in tiste, ki jim je bilo jasno, da gre za delo globoke države. Med temi drugimi Ljudmile ni bilo, saj je v resnici podprla tezo Milana Kučana, naj gre vse po pravni poti. Ko so Janšo obsodili in zaprli, je izdahnila, da bi si pa lahko izbral drugačen način služenja kazni. Saj, na Havajih bi mu bilo udobno. Če ona sovraži, sovraži celovito, ne šlampasto. Geslo, da je država pomembnejša od posameznika, je njen vzor že od vsega začetka. Tovariš Josif Visarjonovič Džugašvili je rekel tudi to, da če ni človeka, ni problema. In to udbomafija že vseskozi poskuša z Janšo, s človekom, za katerega je Ljudmila rekla, da ni prihodnost slovenske politike. Evo, pa je zmagal na volitvah, kar je seveda nov pokvarjen udarec po NSi in Ljudmili. S tem se javno v stranki strinjata vsaj dva, drugi pa potihoma – to sta Janez Pogorelec in Anton Tomažič. Pogorelec je na Twitterju frenetično pozdravil Ljudmilino akcijo Antijanša, kar veliko pove, če vemo, da je človek eden od strankinih pogajalcev za novo koalicijo. Tomažič pa je prijavil, da je problem v tem, da se je Janša zameril preveč ljudem na levi, na desni in na sredini. Dobro, tole o sredini si je izmislil, da bi bila zamera proti Janši obsežnejša.

Številke pa so neusmiljene, ker so neoporečna dejstva! Janša se ni zameril 222.042 volivcem, ki so njega in stranko izvolili in so zmagali. NSi je dobila 63.792 glasov, kar pomeni, da jo drugi sovražijo. SDS je tako dobila 24,92 odstotka glasov volivcev, NSi pa 7,16. NSi gre matematično torej trikrat v rezultat SDS in še ostane 3,44 odstotka glasov v korist SDS. In kdo pri zdravi pameti po takšni primerjavi Janše ne bi sovražil! Še grozovitejše: Janša je na volitvah prejel 6.960 glasov, Ljudmila pa 635. To spet pomeni, da gredo Ljudmilini glasovi v Janševe desetkrat (10 x) in še ostane 610 glasov v Janševo korist. In ne bom spet zapisal, da je logično, da takšnega človeka sovražiš. Ker pač ni logično in mora biti z Ljudmilo nekaj bolj narobe. Ljudmila torej ni problem, ona je problematična.

Njena sovražnost do Janše ima zelo prozaične korenine. Najprej mu je zelo zamerila, ker na neki proslavi ni sedela na pravem stolu, bliže Milanu Kučanu torej. O tej štoriji sem že pisal, a je bila tako zelo zelo zelo užaljena, da je pol leta besnela in so me mladci NSi prosili, naj jo pomirim. Pojasnil sem ji, da predsedniki vlad ne delajo sedežnih redov, pa ni šlo. Jaz že vem, je rekla, in nje takrat ne bi umirile niti modre čelade OZN. Na neki drugi strankarski prireditvi so jo trije, dobro, štirje izžvižgali in to je bilo, kot da je žvižgal Janša osebno. In tega ne bo pozabila do smrti. In še dlje. Je imela tiskovno konferenco pa intervju v Mladini pa v Dnevniku pa v Delu, pa na TVS in POP TV so jo vabili, da je lahko točila solze užaljenosti. Povsod je bila, samo v Reporterju ne, ker takrat še ni bil naš, zdaj, ko je, so njene besede, naj Janša ne računa na njen glas, objavili prvi in udarno, kar je za naše dokaj spodobno.

V vsej tej historičnosti Ljudmile Novak seveda manjka poglavje o tem, kako so jo razrešili z mesta predsednice stranke. Ne sme pa manjkati njen zgodovinski pogled, ko so Mateja Tonina razglasili za predsednika državnega zbora.  V resnici je imela pogled Arnolda Schwarzeneggerja iz filma Terminator – prvi, drugi, tretji, četrti in peti del, preden je tip razsul planet in pol osončja. Zagotovo pa je njeno zamenjavo na vrhu NSi in izvolitev Tonina na njeno mesto in – grozljivo – za predsednika parlamenta skuhal Janša. Drugače ni moglo biti, samo Tonin tega noče priznati.

Vinko Vasle