fbpx

Pisma – od zmage do zmage: Naša Maša in Serpentinškova dolomitska

Vinko Vasle

Maša Kociper je Miha Kordiš Alenke Bratušek. On s Che Guevaro na prsih, ona s komunizmom na ustih. Ona z diplomo pravne fakultete, on boljševik 1945 brez šol. Kordiš je v resnici pravi trdi komunist, ki šol ne potrebuje, ker najboljši komunisti so bili naturščiki. Še naš Edvard Kardelj je bil gimnazijski maturant, pa poglejte kam je prišel – v grobnico narodnih herojev. Če se bo komunizem pri nas utrdil, bodo Kordiša nekega dne pokopali z vojaškimi častmi pod spomenik Borisa Kidriča, njegove z Luko Mescem na čelu pa na Žalah na tistem prostoru, ki je rezerviran za pokop med drugo vojno pobitih Romov, pa Zoran Janković ne da. Zdaj bodo pa tam cigani, pri čemer domobranci mislijo na tele iz stranke Levica. Separatno bo pokopana Violeta Tomić, ki se je s tovariši razšla iz razlogov špicenkandidatke in ki se je politično začasno evtanazirala, dokler ne pride k sebi. Zanjo mi je posebej žal – Kurbo je odlično odigrala tudi v politiki.

Posebno slovo Maše Kociper si tudi znam predstavljati zaradi tistega “veliko v manjše” – če bo žarni pogreb, drugače bodo problemi. Do takrat bo ženska razlagala ustavno pravilnost. Zaradi svojega vseobsegajočega pravnega znanja tipa bavconščina bi sicer nekoč lahko postala ustavna sodnica, a ženska pri polni zavesti govori, da tistih sivih eminenc, ki nam nekaj govorijo, kaj je ustavno in kaj ne, v resnici ne potrebujemo, kaj šele, da bi jih spoštovali in upoštevali. Upam, da jih komunisti v doglednem času razpustijo, ker so zelo nepredvidljivi ne glede na to, da so si tja poslali onega Roka Čeferina iz dinastije Čeferin, ki pa je trdovratni komunist, pa še na svobodo medijev se ne spozna.

Zaradi svojega odnosa do ustave bi Maša Kociper bila odlična politkomisarka nekega novega cekaja, ki bi brezprizivno razlagala, kaj je prav in kaj ni. Kar zadeva financiranje zasebnih osnovnih šol, Kociprovi pri tolmačenju ustavne odločbe do kolen ne sežejo niti tako zapriseženi levičarji kot je Matevž Krivic. Menda so ga oživljali, ko je zadnjič ob padcu Jerneja Pikala novele zakona rekla, da bodo šli nabirat glasove za referendum in bo ljudstvo odločilo, kaj sploh storiti z zasebnimi šolami. Nakar se je seveda oglasil Branko Grims in rekel, da so takšni referendumi ustavno posebej nedovoljeni, kot da je imela Kociprova v mislih to, kar je dovoljeno. Če ni dovoljeno, pa še bo.

Ko je zasebno največji sovražnik socializma …
Tole desničarsko in domobransko nategovanje z zasebnimi osnovnimi šolami je res že več kot mučno. Nadkoalicijski so itak povedali, da je te šole treba ukiniti, in to se najbolje stori kar z odlokom brez dolgoveznega nategovanja v parlamentu. Zasebno je itak največji sovražnik komunizma in ekosocializma. Zasebno smrdi po izkoriščanju človeka po človeku, v komunizmu in ekosocializmu je pa ravno obratno. In za to nam gre. Ko me je zaradi ogabnega kapitalizma že malo skrbelo, me je zadnjič potolažila ona večernica oziroma podšumadijska antropološka migrantka, ki je konec kapitalizma menda napovedala že za jutri. A kadarkoli ga bo konec, bo prepozno, ker je škodo že naredil. Imeti polne žepe čeprav legalnega denarja, je nedostojen privilegij, v resnici – če se izrazim antropološko – je to na ravni primatov.

Tako nekako je moja migrantka iz Podšumadije replicirala onemu Mitji Iršiču, ki na straneh zasebnega portala zasebne televizije (ogabno) piše takšne, da bi ga še leta 1990 na pragu osamosvojitve postavili pred puške. Krivec za takšne in njemu podobne je seveda zasebna iniciativa na področju medijev, ki jo itak ukinjamo potom Zorana Pozniča, ministra za kulturo, in direktorice direktorata za medije Tamare Vonta. Ker je desničarji in domobranci niso marali, jim bo zdaj vrnila desetkratno na svojo bruto težo.

Vsak klovn sanja, da bo predsednik vlade
Leta 1991 so se motili vsi tisti, ki so mislili, da so končno obračunali s komunizmom in Milanom Kučanom. Zanj v primeru odhoda še iščejo ustrezno lokacijo za vse zasluge, ki jih ima za opcijo, ki mu ni bila intimna. Čeprav bi ta odhod bil zelo boleč, pa dolgo ne bi žalovali, ker imamo Serpentinška. On je naš pravi človek in priča o tem, da res vsak klovn sanja, da bo nekoč postal predsednik vlade. Kot pač vsaj vojak sanja, da bo nekoč general, in potem dobimo za šefico generalštaba Alenko Ermenc, za katero se v glavnem zanima medicina.

Na kratko povedano – zmagali smo po načelu dolomitske: Serpentinšek je ob nedeljah najprej pri maši, potem pa kriči na komunističnih proslavah.

Vinko Vasle