Cenzura “sovražnega govora” postala vroče izvozno blago: Na FDV o tem podučili soprogo socialističnega makedonskega predsednika!

Datum:

Kot kaže, bo pod socialisti, ki dušijo ustvarjanje dodane vrednosti v gospodarstvu, pregon »sovražnega govora« postal najbolj vroč izvoz Slovenije. Fakulteto za družbene vede, ki je zanesljiv partner družbenih omrežij Facebook, Twitter in YouTube pri cenzuriranju vsebin, ki so kritične do leve ideologije ali socialistične oblasti, je obiskala soproga makedonskega predsednika Gjorgievska, ko je bil ta na obisku pri Borutu Pahorju. Tam se je seznanila z inovativnimi pristopi, ki jih na FDV uporabljajo za omejevanje svobode izražanja, zavzela pa se je za čimprejšnjo vzpostavitev takšnih orodij tudi v Makedoniji, ki se pod socialistično vlado vse bolj utaplja v korupciji in klientelizmu!

                   

Makedonija v zadnjem času drvi v propad, država se pod vodstvom socialistične vlade Zorana Zaeva namreč vse bolj utaplja zaradi vseprisotne korupcije in klientelizma. Vlada je prodala tudi identiteto naroda in države, s tem ko so v okviru dogovora z Grčijo državi nadeli ime “Severna Makedonija”. S tem naj bi si zagotovili pot do članstva v zvezi Nato in v Evropski uniji, ukrep pa so hvalili številni levičarski politiki. Dobra novica ni bila niti izvolitev Steva Pendarovskega iz vrst socialistične stranke SDSM na položaj predsednika republike, ki ga je zasedel 12. maja letos. Njegova zmaga v drugem krogu sicer ni bila posebno prepričljiva, prejel je 53,59 odstotka glasov, medtem ko je protikandidatka Gordana Siljanovska-Davkova iz vrst opozicijske VMRO-DPMNE prejela 46,41 odstotka glasov. In kakšni so prvi ukrepi novega predsednika? Očitno se bo, po vzoru slovenskih levičarjev, pričel zavzemati za omejevanje svobode izražanja in pregon kritičnosti do oblasti pod pretvezo “sovražnega govora”.

Slovenija je za avtoritarne države postala vzor cenzuriranja in omejevanja svobode izražanja
Kot kaže, je makedonski režim Slovenijo že prepoznal kot vzor, kar se tiče cenzuriranja in omejevanja svobode izražanja. Socialistična oblast je namreč že uspešno prepovedala koncert najbolj priljubljenega hrvaškega glasbenika Marka Perkovića Thompsona, prav tako je bila v eni izmed knjižnic odpovedana predstavitev knjige, poleg tega pa smo priča vse ostrejši cenzuri kritičnih vsebin do oblasti na družbenih omrežjih. Pri tem so Fakulteta za družbene vede, Inštitut za kriminologijo pri Pravni fakulteti v Ljubljani in Mirovni inštitut že dobili status verodostojnih prijaviteljev oziroma zanesljivih špicljev, ki korporacijam, kot so Facebook, Twitter in YouTube, pomagajo označevati spletne vsebine, ki so po njihovem mnenju neprimerne, in tako izvajati cenzuro. Vse omenjene organizacije od davkoplačevalcev prejemajo milijonska sredstva, omenjeni projekt glede cenzure, ki traja od aprila letos do marca 2020, pa se financira s strani Javne agencije za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije.

Elizabeta Gjorgievska na Fakulteti za družbene vede. (Foto: Primož Hrvacki, FDV)

Gjorgievsko na FDV sprejela prodekanja in koordinator projekta Center za varnejši internet
In prav na FDV je Pendarovski poslal svojo soprogo Elizabeto Gjorgievsko, da bi se dodatno podučila o cenzuriranju in omejevanju svobode izražanja. Ta je bila skupaj s soprogom na dvodnevnem obisku v Sloveniji, prejšnji torek pa jo je na FDV sprejela prodekanja dr. Katja Lozar Manfreda, koordinator projekta Center za varnejši internet Marko Puschner pa ji je predstavil točko osveščanja o varni rabi interneta Safe.si. Kot lahko razberemo iz sporočila za javnost FDV, naj bi bil glavni namen te platforme “osveščanje ciljnih skupin otrok, najstnikov, staršev, učiteljev in socialnih delavcev preko različnih online in offline aktivnosti, izobraževanj, delavnic, gradiv, promocijskih in medijskih kampanj o tem, kako varno in odgovorno uporabljati internet in mobilne naprave”.

Elizabeta Gjorgievska na Fakulteti za družbene vede. (Foto: Primož Hrvacki, FDV)

K ovajanju sovražnega govora režim ščuva celo otroke
Zdenka Švaljek je v nadaljevanju predstavila tudi delovanje svetovalne linije za težave na spletu Tom telefon, ki je prav tako del projekta Center za varnejši internet, tam pa svetovalci vsak dan od 12. do 20. ure “odgovarjajo na vprašanja, dileme ter rešujejo zagate otrok in mladostnikov, med drugim tiste, ki so povezane z uporabo interneta”. Prav tako imajo TOM klepetalnico, kjer lahko otroci, mladostniki ter njihovi starši nasvete in pomoč dobijo prek spletnega klepeta. Švaljkova je izpostavila, da je največ težav mladih “povezanih s škodljivimi vsebinami na spletu in medvrstniškim nasiljem na spletu”. Tudi ta platforma po vsej verjetnosti že služi režimu kot še eno izmed orodij, ki jih uporabljajo v boju proti “sovražnemu govoru”. Poročali smo že, kako v okviru priročnika Zmoremo!, ki je izšel v okviru Sveta Evrope, soavtorica pa je med drugim Nina Perger s FDV, otrokom in mladini delijo nasvete za prijavljanje sovražnega govora policiji. Da je šlo tudi tem v resnici za vzgojo mladih v državljane, ki bi policiji ovajali vse drugače misleče in tiste, ki so kritični do oblasti, je jasno razvidno iz primera pogovora mlade ženske in policista, ki ji pojasni, da na spletu nihče ni anonimen in da družbena omrežja zbirajo IP naslove uporabnikov.

Foto: posnetek zaslona

Gjorgievska si želi čimprejšnje vzpostavitve podobnih projektov tudi v Makedoniji
Kot so se pohvalili na FDV, je Gjorgievska izrazila navdušenje nad projektom, po njenem mnenju so namreč teme, kot so medvrstniško nasilje na spletu, spolne zlorabe otrok ter tudi sovražni govor in lažne novice, teme, ki jih je potrebno kontinuirano in še bolj učinkovito naslavljati, “zato se je zavzela za čimprejšnjo vzpostavitev podobnih projektov v Republiki Severni Makedoniji”. V okviru Centra za varnejši internet sicer deluje tudi aplikacija Spletno oko, ki pa v omenjenem sporočilu za javnost ni omenjena. Glede na navdušenje Gjorgievske so se gotovo ukvarjali s tem projektom, katerega rezultate je v sredini junija na posvetu na FDV predstavil Andrej Motl. Po izkazanih podatkih naj bi družbena omrežja v obdobju zadnjih dveh letih odstranila okoli 72 odstotkov prijavljenih vsebin. Od tega je bilo 86 odstotkov “pozivov k umori in nasilju” ter 59 odstotkov “žaljivih pozivov in fotografij”, so objavili Motlove ugotovitve pri Spletnem očesu na Twitterju. Na Nova24TV smo takrat želeli izvedeti, ali je pri njihovem delu šlo za pristransko in selektivno onemogočanje vsebin na podlagi ideoloških kriterijev, vendar nam protagonisti “spletne policije” niso postregli s konkretnimi odgovori.

Spletno oko (Foto: Twitter)

O stanju v Makedoniji smo se pogovarjali tudi z nekdanjim predsednikom Gruevskim
O katastrofalnem stanju, v kakršnem se trenutno nahaja Makedonija, je v ekskluzivnem intervjuju za Nova24TV že spregovoril nekdanji makedonski predsednik vlade Nikola Gruevski. Proti njemu v Skopju poteka politično zrežiran sodni pregon, zato si je moral zatočišče poiskati na Madžarskem. Spregovoril je o stanju v državi in škodljivi socialistični oblasti, ki je državi in narodu že prizadejala katastrofalno škodo. Kot je na družbenem omrežju Twitter po intervjuju zapisal novinar Luka Svetina, se je Gruevski “razveselil novice, da je zaradi domnevne korupcije odstopila državna tožilka Katica Janeva, ki ga preganja”. Intervju bo v kratkem predvajan na televiziji Nova24TV, vsebino pa bomo za vas povzeli tudi na spletnem portalu Nova24TV.si.

Nikola Gruevski in Luka Svetina (Foto: Twitter)

Rok Krajnc

Sorodno

Zadnji prispevki

Na tekmi s Srbijo se bo srečala balkanska naveza Vučić, Golob in Janković

Ob robu evropskega nogometnega prvenstva in pred četrtkovo tekmo...

Zgodba dveh digitalnih Slovenij

Prejšnji minister za digitalno preobrazbo v Janševi vladi je...

Miran Videtič: “Sile, ki težijo k spremembi smeri EPP-ja, bi znale uspeti!”

"Skratka, nekaj se bo dogajalo, čuti se neka napetost...

Ustvarjalna svoboda, ne izključevanje – upanje za vse

Za nami so evropske volitve, v katerih smo se...