fbpx

[Pisma – od zmage do zmage] Ne joči Zgaga, še huje bo

Vinko Vasle

Ne spomnim se, kdaj sem zadnjič jokal, ker sem bolj trdega srca. Ko pa sem prebral intervju s Blažem Zgago, sem se zakopal v blazino in jokal kot dež. Te krutosti, ki je tega človeka tako rekoč pripeljala v blaznico samoizolacije, pa tudi jaz ne morem prenesti. Štirinajst dni se je skrival, niti za eno minuto ni stopil iz stanovanja, niti da bi napolnil svojo zalogo. Ko je prvič šel ven, je šel ponoči. In to samo zato, ker je tej diktatorski vladi očital, da je nek krizni štab naredila neustavno, vlada je pa na očitek molčala. Grozljivo, kakšna huda grožnja je to. Molk uradnega organa namreč v mafijskih državah pomeni, da se za njim skrivajo najhujše možne grožnje – ne samo diskvalifikacija, ampak tudi likvidacija, kot nam je že nekoč odločno povedal Milan Kučan.

Namiguje se, da so se pri tem aktivirale paravojaške formacije Janeza Janše, ki jih je nekoč že razkrinkala Jelena Aščić, ki se je seveda zlagala, a to ne pomeni, da jih ni. Vlada je prav zaradi Zgage naredila nekatere kadrovske zamenjave, da bi ga še bolj prestrašili in prisilali k molku. Fant tudi kakat ni mogel v lastni izolaciji, ne da bi se poročilo o tem znašlo na mizi notranjega ministra, zunanjega ministra, ministra za gospodarstvo, samo ministru za zdravje tega niso poslali – kdo ve, čemu ne, govori pa se, da zato ne, ker bi to kakanje lahko bilo odpiranje ideoloških tem. Eno od poročil tajne službe je govorilo o tem, da se Zgaga zaradi umanjkanja hrane prehranjuje s tapetami, sicer nedokazano pa se je govorilo celo o tem, da je požrl lastnega mačka.

Karba tretjerazredni novinar v primerjavi z Zgago
In potem si desničarji, fašisti in domobranci drznejo oporekati Deutsche Welle, ki je tega korona disidenta nagradila s priznanjem, ki ga prejemajo disidenti znanih diktatur Kitajske, Venezuele, Rusije in zdaj tudi Slovenije. Njegova dramatična zgodba je zelo podobna zgodbi še enega slovenskega novinarskega junaka – Dejana Karbe. To je profesionalec, ki je šel na Finsko, da bi tamkajšnjim kriminalistom povedal, da je Janša tako rekoč firer korupcijske afere Patria in ker ga nihče ni sprejel, je prišel nazaj in napisal odličen članek o tem, kaj vse je izvedel od finskih preiskovalcev. Izvoz-uvoz novinarstvo. In to je človek “vsi smo Karba”, ki je razkrinkal velečastnega kardinala Franca Rodeta, da je neki čudni ženski naredil sina. To, da ni bilo nič res, ni pomembno, Karba pa se je s svojim avtonomnim novinarskim delom tako izpostavil, da bi bilo normalno, da mu grozijo vsaj z utopitvijo, če že ne s smrtjo. Ker ni imel brilijantnih kvalitet mednarodnega blefiranja Zgage, iz svoje usode ni naredil žrtve Janeza Janše in njegove diktature. Je pa poskušal. Objavil je dramatično zgodbo o tem, kako je nek večer na Bavarskem dvoru v Ljubljani stal, ko je kar naenkrat pripeljal taksi, vrata so se odprla in on je kot omamljen vstopil. V taksiju so se prelivale mavrične barve, čuden omamen vonj je vel in postalo ga je strah, da je ugrabljen kot oni nesrečnik pojoči major. Srečno se je pripeljal domov, ni pa se naslednjega dne najbolje spomnil, ali je bil šofer tega taksija Janša, ali ne. Namesto, da bi dobil malo prešernovo, so ga celo z Dela nagnali. V tem smislu je Karba v primerjavi z Zgago tretjerazredni novinar.

Drugače smo pa urejena država z nekaj eksotike. Zdravnik na primer pove, da bo zdravil samo ateiste, one druge naj Jezus. Čivkač razkrinka korupcijo pri nakupu medicinskega materiala, pogodbe je pa v glavnem sam podpisal. Tožilka ugotovi, da je groziti s smrtjo predsedniku vlade nekaj najbolj normalnega na svetu. Policija je pod Marjanom Šarcem pregledovala mape s podatki o poslancih, politikih in nekaterih drugih. Nogometaš je čez noč doživel – nekateri pravijo evrsko razsvetljenje, da je v resnici komunist. Kuharica vabi goste s prepevanjem bandiere rosse, na NPU je kriminalistka, ki podpisuje preiskave samo proti SDS (avtonomna specializacija)… Preiskavo irangate v NLB je na NPU formalno zaključila administratorka-tipkarica, kolesarji pa en petek protestirajo zaradi ukrepov, potem, ker ukrepov ni več. Proti diktaturi protestira tudi Bogdan Pušnik, ki so ga ujeli v rabotah TEŠ6.

Finančnik tajkunov in osumljenec v aferi TEŠ 6 Bogdan Pušnik med petkovimi protesti proti vladi. (Foto: Nova24tv)

V glavnem – eksotična dežela diktature.

Vinko Vasle