fbpx

[Pisma – od zmage do zmage] Ženske revolucije iz Burek koalicije

Kolumnist Vinko Vasle

Ženske so v naših krajih vedno imele pomembno vlogo. Govorim o ženskah, za katere je znameniti sociolog dr. Peter Klinar dejal, da spadajo v kuhinjo s kuhalnico in marsikatera je zato zavozila kariero, ker na FSPN pri njem ni naredila izpita. Klinar je imel v mislih tudi dr. Maco Jogan, ki mu je bila vsiljena za asistentko, a je vzdržala in je danes na stara leta skupaj s Sonjo Lokar ugledna članica feminističnega gibanja. Bog jim pomagaj.

Kaj bi bilo, če bi Klinar bil še živ, ko se je novinarsko usposabljala Tanja Fajon, raje ne razmišljam, bila bi pa tragedija primerljiva s padcem rimskega cesarstva. Ali nekaj podobnega. Fajonova je namreč ženska, ki v naše kraje prinaša komunistični vonj Vide Tomšič, Lidije Šentjurc in Zdenke Kidrič. Balkansko bi jo lahko primerjali z Miro Marković-Milošević in z Milko Planinc.

Oglejte si še: Sedem smrtnih grehov

To so vse odločne ženske, ki so v zgodovini zapustile močan pečat. Niso se ustrašile žrtev, tujih seveda, kar je v revolucijah itak nujno. Kidrička je na primer v Ljubljani vodila organizacijo VOS likvidatorjev, Fajonova pa znamenite trojke nadomešča z dvojkami, kakršna sta na primer Zlatan Čordić in Anus Ličina.

Spisek Burek koalicije
Se pa obetajo boljši časi, ne samo virtualne in verbalne grožnje. Skrajno leva frakcija socialnih demokratov Fajonove Levica je že jasno in javno povedala, da bo hudo, ko pridejo na oblast. Luka Mesec, vojščak z ahilovo peto, je poudaril, da ne bo nastradal samo Janez Janša, ampak tudi vsi, ki so mu krili hrbet, ki so bili z njim, ob njem, ali pa so ga podpirali. Tudi volivci. Cirka kakšnih 200 tisoč žrtev bo, celo malo več kot spomladi 1945, ker zdaj ne bomo nobenega zgrešili, kot smo jih takrat še premalo pobili. Naša nada iz ženske kvote Burek koalicije Violeta Tomić je bila zadnjič še bolj natančna – sedanja vlada je kot romunska pod vodstvom Ceausescuja. Kakšno usodo pa je ta diktator doživel se pa ve, je namignila Janši.

Burek koalicija

Nasploh se Burek koalicija precej zgleduje po metodah Lubjanke, sedeža KGB, kjer so se tudi naši veliki komunisti na praktičnih vajah na jetnikih učili, kaj vse se da počenjati s človekom. Enostavne smrti si sovražniki ne zaslužijo, je bil pa kriterij. Zato sta Edvard Kardelj in Matija Maček že pred drugo vojno naredila obsežne spisek tistih, ki jih je treba pospraviti. Naša Tanja Fajon je tu lahko zgled tudi drugim komunistov Burek koalicije – ona je že pred časom iz Bruslja sporočila, da si dela natančne spiske tistih, ki jo na socialnih omrežjih kakorkoli žalijo. Spisek mora biti že majhen Tihi Don, ker ni ravno priljubljena.

Je pa vplivna že zdaj. Ko je prijavila enega, ki jo je zmerjal na fejsbuku, je zločinca na domu takoj obiskala policija. Zaenkrat takšni še ne zginejo ponoči neznano kam. Zaenkrat.

Rojc na tnalu partijskih čistk
Tanja Fajon je zagotovo ena največjih pridobitev zmage nad fašizmom in nacizmom. Gre za pravo revolucionarko, ki jo ali ljubiš, ali pa sovražiš. V glavnem jo sovražijo, kar je dobro znamenje, malo slabše je, da jo začenjajo sovražiti tudi njeni tovariši komunisti in za šanki že govorijo, da je Dejan Židan sicer res bil veterinar v partiji, ampak ga nekam pogrešajo. Njen VOS bo tudi po bifejih moral operirati. Ima pa ženska srečo, ker ji je popolnoma zvest Matjaž Nemec, razen, če bi politično padla. Takrat bo pomagal. Fajonova je v stilu predhodnika Josipa Broza začela že tudi s prvimi čistkami v partiji in je na tnalu ilirskobistriški župan Emil Rojc iz dveh razlogov: ker nasprotuje partijskim volilnim kvotam migrantov in ker je simbolično menil, da kokoši ne morejo biti dobre novinarke. S tem je napadel jedrno politiko Tanje Fajon in si zasluži berufsverbot. Kandidatov je menda še več in jih bo treba ven metati na kakšni skupni slovesnosti. Ker iz fajonizma ne izstopiš, lahko te samo naženejo. Ker tudi iz mafije in tujske legije ne moreš izstopiti, razen z nogami naprej.

Župan Ilirske Bistrice in član SD Emil Rojc. (Foto: STA)

Med podpornice revolucije žensk Burek koalicije sodijo vsaj še: Spomenka Diklić, Alenka Bratušek, Ljudmila Novak in tovarišica Igor Pribac. Tudi iščejo 46. glas.

Vinko Vasle