fbpx

Plenjenju ne konca ne kraja

Miro Petek (Foto: osebni arhiv)

Slovenski roparski eliti ne zmanjka idej, posebej glede razvejanih načinov pridobivanje denarja, kjer jim je za inventivnost treba dati vso priznanje. Če so pred leti kleptomanijo še skušali skrivati, sedaj to delajo na odprti sceni, povsem transparentno, brez vsakega sramu. Udbovskega in privatizacijskega tranzicijskega denarja je že zmanjkalo in male sive celice malih sivih možicev so izumile nove načine ropanja in bogatenja. Pri tem je treba dodati, da kot dobri gospodarji denar tudi ustrezno investirajo: vsaka njihova naložba je tudi vložek v zmago na volitvah, da se lahko postkomunistična elita dalje reproducira.  

Impotentnost kriminalistične policije in Sove
Afera #IranNLBgate, ki je osupnila zaradi zneska milijarde evrov (novi podatki kažejo na to, da je bila oprana milijarda evrov, ne milijarda dolarjev, kar so kazali prvi podatki), je ena od teh inovacij. 20, 30, 40 ali 50 odstotkov visoke provizije od tega kriminalnega posla se je znašlo na zasebnih računih tranzicijske in politične elite v davčnih oazah. Möderndorferjeva preiskovalna komisija, ki zdaj hoče zapleniti vso originalno dokumentacijo Logarjevi komisiji, je seveda bila ustanovljena zgolj za to, da bi ta kriminal prikrila. Njihovi ljudje bodo začeli preiskovati njihove ljudi; ljudem, ki imajo kriminal zapisan v svojih genih, težko zaupaš raziskovanje kriminala; ljudje, ki so v slovenski kriminalno-politični nadaljevanki vseskozi sodelovali pri različnih ropih te države in pri tem dobivali velik kos pogače ali pa tudi samo kakšno drobtinico, se za razkrivanje lastnega kriminala kakopak ne bodo trudili.

Slovenska kriminalistična policija in SOVA sta impotentni, ker ju je takšni naredil politični vrh. Nekaterih primerov pač ne smejo preiskovati. Dogajanja v aferi #IranNLBgate kažejo, da so se morali prav potruditi, da ob informacijah o pranju denarja, ki so jih dobivali od žvižgača, tujih obveščevalnih služb, pa pozneje od KPK in Banke Slovenije, niso naredili prav nič. In tudi zdaj bančna buržoazija v NLB uživa v tapeciranih naslanjačih, za elito prirejajo drage zabave in druženja ob golf igrišču in vožnji s helikopterji nad glavnim mestom; vrh NLB si je julija razdelili velikanske dodatke za uspešnost (uspešnost, ki je posledica celjenja bančne luknje z našim denarjem!); odpuščajo drugorazredne po bančnih enotah širom Slovenije, zaposlujejo prvorazredne iz vladajočih struktur; NLB v svojih podružnicah po Balkanu za direktorje, ki so se očitno spečali z mafijo, plačuje draga varovanja. Policija pa v teh tednih in mesecih od razkritja afere ni opravila niti ene hišne preiskave, pripora kakšnega bančnika ali politika, ki je v času pranja denarja vedel za ta kriminal in ga je dopuščal ali si je debelil svoj bančni račun v kateri od davčnih oaz.

Foto: STA

Legalen, ne pa tudi legitimen rop
Kakšne akcije čiste roke v Sloveniji torej ne moremo pričakovati, posebno zaradi dejstva, ker sta se najbolj moralna vlada in najbolj moralni predsednik vlade odločila, da bodo krajo denarja davkoplačevalcev zdaj spravili kar v sistem, v zakone.  Zakon o drugem tiru je primer sistemske kraje in na referendumu bomo odločali, ali bomo to dopustili ali ne. S sprejetjem zakona – enako velja tudi za Magno – ta vlada iz nas brije norce: zagotovili so si krajo velikih razsežnosti, sicer nelegitimno, ker obča morala takšnega kriminala ne priznava, vendar legalno s sprejetim zakonom.

In zdaj smo spet na začetku te kolumne: zmanjkalo je udbovskega in tranzicijskega privatizacijskega denarja in poleg provizij iz opranega denarja so s preplačanimi državnimi investicijami našli še dodatni vir. Spet bo nekaj sto milijonov poniknilo v žepe politično-tajkunske naveze. Ve se, kdo bo izvajal investicijo Magne in kdo bo delal drugi tir. In ugibamo, koliko od te preplačane vsote za drugi tir se bo vračalo v žepe tistih, ki so omogočili to krajo. In ugibamo, kdo je že in kdo še bo pri tej nasilni umestitvi Magne v ta prostor pod Pohorjem največ zaslužil. Lep bo zaslužek medijev, predvsem njihovih lastnikov, to je Dela in Večera. Gregor Golobič je pred dnevi pred Hanžkovo komisijo jasno povedal, da so bili v primeru TEŠ 6 mediji podkupljeni. Tudi zdaj se nekateri medijski računi že polnijo.

Razlogi za zaskrbljenost obstajajo. Anemično slovensko ljudstvo, ki so mu državni in paradržavni mediji oprali možgane, bi k večji državljanski angažiranosti očitno lahko spodbudili samo še v primeru, če bi televizije ukinile kak resničnostni šov ali špansko nadaljevanko. Takrat bi se nemara zganili in protestirali. Ljudje se žal ne zavedajo, da če nas bodo ropali s takšnim tempom, bo kmalu zmanjkalo tudi za čips in pir pri oddaji Kmetija.

Miro Petek