Po predahu z Iranom NLB nadaljuje z balkanskimi posli

Miro Petek

Dominantni mediji so povsem prezrli drugo sejo Möderndorferjeve preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja in financiranja terorizma, jedrske proliferacije in financiranja aktivnosti tujih obveščevalno-varnostnih služb v NLB, d. d., ter domnevnega pranja denarja v Novi KBM, d. d. Tudi najbolj zahojenemu blond novinarstvu bi moralo biti jasno, da so takšna zaslišanja le veliko blefiranje, kajti Möderndorfer je imel za to sejo priče naročene natančno na pol ure ali še manj, na 20 minut. 

Alenka Korče, ki je bila v času pranja denarja v NLB direktorica Sektorja za plačilni promet s tujino in je neposredno nadzorovala ter odobravala te umazane posle, je bila naročena 19. januarja 2018 ob 14.05 uri, njej pa je že čez pol ure sledil Draško Veselinovič. Igor Marinšek je bil naročen ob 15. uri, Aljoša Pohar ob 15.25 uri, Andrej Plausteiner ob 16.05 uri, Jelena Miloševič ob 16.25 uri, Nenad Novakovič ob 16.55 uri, Matej Krumberger ob 17.25 uri, Jasna Iskra ob 17.55 uri in dr. Marko Kranjec ob 18.25 uri. Popolnoma neresno, kajti za vsakega od teh bi potrebovali en dan ali še več. V poročilu o delu te komisije pa bo na koncu seveda zapisano, kako je komisija v kratkem času opravila veliko delo z zaslišanjem množice prič in takrat bo dobro, da se spomnimo načina nastanka in načina dela te preiskovalke.

Omara medicinskega brata Janija
Prvič, medicinski brat Jani Möderndorfer se ni potegoval za vodenje te komisije zaradi vzvišenih političnih ciljev odkrivanja vpletenosti nosilcev političnih funkcij v ta velik bančni kriminal. Razkritje vsega ozadja, povezav in posledic tega dogajanja v državni banki bi Slovenijo postavilo na zemljevid resnih držav, ki se bojujejo proti korupciji in kriminalu vseh vrst, vendar namera te komisije niti policije ni takšna. Komisija je nastala nekaj mesecev pred volitvami, da bi z raznimi manevri ovirala Logarjevo preiskovalno komisijo. Drugič, Möderndorfer  je s to komisijo stopil na pot prekrivanja bančnega kriminala, kajti omrežju, ki tudi njega vzdržuje na političnem površju in mu omogoča menjanje političnih strank, je bil to dolžan narediti. Vendar to še ni vse, kajti, tretjič, tudi v omarah predsednika te komisije trohnijo okostnjaki in tudi on je eden od tistih, ki bi si sicer želel, da bi ta poslanski mandat trajal večno, vendar hkrati že živčno odšteva dneve, da bi se že vse skupaj končalo in bi se zaprli bančni dosjeji. Pred impotentno policijo in sodstvom je leva politična elita povsem varna, le še skozi parlamentarno preiskavo – seveda v Logarjevi preiskovalki, ne v  Möderndorferjevi  – lahko pridejo na dan kakšne bančne malverzacije, zaradi katerih je naše življenje danes dražje in manj kakovostno. In pri mnogih akterjih umazanih poslov je veliko živčnosti.

Zaščitili so se z vsemi sredstvi
Živčnost pa je tudi v vrhu banke, saj je Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, ob dnevu odprtih vrat predsednika banke posegel po zelo nenavadni in grozilni retoriki. V nagovoru 8. novembra 2017 je govoril o destruktivnem ravnanju zaposlenih v banki, ker “konkretni podatki uhajajo iz te hiše” v preiskovalno komisijo ali v medije in dodal: “Zato bomo banko in vse nas zaščitili z vsemi sredstvi!” Tako je to v Sloveniji! In jaz zaradi svojega pisanja hodim na pogovore s kriminalisti, ki me sprašujejo, kje dobivam dokumente o pranju denarja v NLB, tisti, ki denar perejo, pa so nedotakljivi. Kajti gospoda, kot pravi Brodnjak, se je zaščitila z vsemi sredstvi.

Medtem pa iz NLB prihajajo informacije, da je ponovno velikanski odliv denarja iz bančne blagajne v Ljubljani v hčerinske družbe na Balkanu. Pri tem pa javnosti niti približno ni znano, koliko davkoplačevalskega denarja za sanacijo NLB smo od te bajne skupne vsote plačali za sanacijo podružnic NLB na Balkanu, za katere se od nekdaj ve, da so pralnice denarja za potrebe slovenske leve politične nomenklature in zato se na vse pretege bojujejo, da jih ne bi prodali.

Domačnost na srbskem parketu
Pred leti so bili razmisleki, da bi se NLB umaknila s srbskega trga, saj je bilo gospodarjenje te banke katastrofalno, vendar se je kasneje zgodila dokapitalizacija z denarjem slovenskih davkoplačevalcev in zdaj lahko nadaljujejo svoja balkanska posla. Branko Greganović, ki je predsednik izvršnega odbora NLB Beograd, je seveda tudi precej čustveno navezan na nekdanje glavno mesto Jugoslavije, saj je bil predsednik Zveze socialistične mladine Jugoslavije, na srbskem parketu pa je več kot domač.

Domačijsko in tovarišijsko upravljanje z NLB pa si seveda ne želi tujega gospodarja. S temi primerki, ki vladajo danes in se nam ponujajo na skorajšnjih volitvah, nas čaka le še kakšna nova sanacija te banke.

Miro Petek 

V članku z naslovom “Po predahu z Iranom NLB nadaljuje z balkanskimi posli”, ki je bil dne 9.februarja letos  objavljen na spletni strani Nova24TV.si, so bili objavljeni neresnični podatki o mojem delovanju pri NLB d.d., s čimer je bilo poseženo v mojo čast in dobro ime.

Nikoli nisem odobravala umazanih poslov. V članku zatrjevane kršitve pri mojem delu tudi niso bile ugotovljene v nadzornih postopkih. Ves čas delam strokovno, skrbno in v skladu s predpisi, v relevantnem obdobju pa sem izvedla tudi vse predpisane postopke obveščanja znotraj banke.

Alenka Korče

V članku z naslovom “Po predahu z Iranom NLB nadaljuje z balkanskimi posli”, ki je bil dne 9. februarja letos objavljen na spletni strani Nova24TV.si, so bili objavljeni napačni in neresnični podatki o delovanju NLB d.d. in o njenih zaposlenih.

Alenka Korče nikoli ni odobravala umazanih poslov. Ves čas zaposlitve na NLB d.d. dela strokovno, skrbno in v skladu s predpisi, v relevantnem obdobju pa je izvedla tudi vse predpisane postopke obveščanja znotraj banke. Prav tako glede v članku zatrjevanih kršitev pri njenem delu niso bile ugotovljene kršitve v nadzornih postopkih.

NLB d.d. ne pere denarja niti pri tem ne sodeluje. Prav tako so neresnične tudi navedbe glede sodelovanja NLB d.d. s podružnicami banke na Balkanu z namenom pranja denarja. NLB d.d. posluje skladno z določili Zakona o preprečevanju pranja denarja in financiranja terorizma ter skladno v zvezi s tem izdelanimi smernicami Banke Slovenije in ima dobro delujoč in sodoben sistem notranjih kontrol na področju preprečevanja pranja denarja. Z njegovo pomočjo se zagotavlja uporaba navedenih predpisov v vsakodnevni praksi, kar je posledica vzpostavljene infrastrukture, katere del so tako organizacijske kot funkcionalne in informacijske rešitve, predvsem pa zaposleni.

NLB d.d.