Politična erozija – kako so komunisti postali stroj za ubijanje, uničevanje gospodarstva in poneumljanje

Foto: STA

Ob začetku leta so nam mediji spet postregli z raziskavo javnega mnenja, v katero so bili zajeti različni poklici, anketiranci pa so povedali, koliko komu zaupajo. In spet so se pričakovano na dnu lestvice znašli politiki. Nedaleč od njih, na nič bolj častnem predzadnjem mestu, pa so obtičali duhovniki. Ne bom komentiral, kako so te ankete neumne in kako neumno sliko našega časa bodo pustile prihodnjim rodovom. Bom pa izpostavil enega največjih likov slovenske zgodovine, ki je bil “najslabša kombinacija”, duhovnik in še politik povrh. V mislih imam dr. Antona Korošca, ki je pred dobrimi 100 leti v dunajskem parlamentu prebral Majniško deklaracijo, vodil Narodni svet, se pogajal s srbsko vlado v Ženevi, vodil ministrstva in celo vlado Kraljevine SHS, se uprl diktaturi s “Koroščevimi punktacijami” in moral zato v konfinacijo … Po tisočerih slovenskih domovih so takrat večerni molitvi dodali “Koroščev očenaš”. Ljudje so ga imeli radi, v njem so prepoznali očetovski lik, ki ga je slovenski prostor vedno pogrešal. Vedeli so, da je to politik, ki ni zamerljiv in maščevalen in ki postavlja bonum commune vedno pred svoj osebni interes. Zato je tudi umrl reven.

Koroščeva nenadna in nenavadna smrt na pragu 2. svetovne vojne je za Slovence pomenila katastrofo. Njegov naslednik je umrl med nemškim bombardiranjem Beograda, Miha Krek in drugi njegovi učenci so se z vlado umaknili v London, domači politiki, duhovniki, narodni buditelji (Ehrlich, Natlačen …) pa so pričeli umirati pod streli vosovskih zločincev. Nekateri preživeli so se po vojni uspeli umakniti pod zavezniško zaščito, drugi so bili pobiti.

Komunisti, ki so se razglasili za “stroj za oviranje buržoazije”, so postali stroj za ubijanje, uničevanje gospodarstva in poneumljanje. Režimski zgodovinarji so takoj po vojni poskrbeli za izbris vseh velikih mož slovenske zgodovine, ki bi lahko postavili pod vprašaj legitimnost revolucije. Tudi Antona Korošca. V družbenopolitičnem življenju so zagospodarili sovjetski aparatčiki, ljudje brez značaja, prevaranti, lažnivci, plagiatorji. Večinoma slabo izobraženi. Kidrič še kemijskega faksa ni zmogel narediti, slabo izobraženi Kardelj je svoje osrednje “znanstveno” delo[1] falsificiral, da o drugih “propalicah”, lenuhih in morilcih sploh ne govorimo. Revolucija je očitno tako zelo poškodovala slovenske možgane, da smo si pred nekaj leti enega izmed njih nakovali na 2-evrski kovanec.

Ob tem so se nekateri spraševali, zakaj je Evropa dovolila takšno (s peterokrako zvezdo ozaljšano) provokacijo. Očitno je pomanjkanje odločnih, odgovornih in poštenih osebnosti danes tudi evropski problem. Če so evropsko politiko pred pol stoletja zaznamovali politični velikani, kot npr. Konrad Adenauer, Robert Schuman, Charles de Gaulle, je ta danes v znamenju Junckerja, Merklove, Macrona in pa armade tehnokratov, ki jim zelo ustreza demokratični deficit v evropski politiki, na kar so predlani opozorili intelektualci v Pariški izjavi.[2] Vendar evrokrati in neznačajni politični voditelji niso naš glavni problem. V demokracijah so glavni problem volivci, kar je prepoznaval že Platon pred okoli 2400 leti. V 6. knjigi Države je primerjal državo z ladjo, politike z mornarji, ljudstvo pa z lastnikom ladje, ki je “naglušen, precej slabo vidi in o pomorstvu ve le malo; mornarji pa se med seboj prepirajo glede krmarjenja … gnetejo se okrog lastnika ladje ter ga prosijo in delajo vse, da bi jim zaupal krmilo …”

Italijanski fašistični diktator Benito Mussolini (Vir: Twitter)

Platon je bil skeptičen do demokracije in zato njegov tekst pogosto zlorabljajo tisti, ki hočejo uspavati volilno telo, češ vsi politiki so isti, nobenemu ne gre zaupati in ker so volitve farsa, je vseeno, ali grem sploh volit. To je seveda huda prevara. Niso vsi politiki isti. Konkretno: pred točno 100 leti sta pričela politično kariero 2 politika. V Franciji so volivci odprli politično pot velikemu humanistu Robertu Schumanu, kasnejšemu očetu Evrope in kandidatu za svetnika, italijanski volivci pa socialistični barabi, Benitu Mussoliniju. Razlika je očitna.

Upam, da Schuman kmalu doseže čast oltarja, da se mu bomo lahko tudi javno priporočali za zdravo pamet v Evropi. Da bomo zaupali krmilo naše ladje sposobnim voditeljem. Osebnostim, ki ne bodo več slabile evropske civilizacije, ampak jo bodo branile pred sovražnimi koalicijami, ki jo ogrožajo.

Mag. Jurij Pavel Emeršič 

 • Beličič

  Komunisti ne gredo nikamor.Novih stotero se rodi!

 • Beličič

  Komunizem bo gospodarstvo nazaj na noge postavil!Je vedno težje,ker ste pri uničevanju hitri postali.Kjer je volja,je pot!

 • rubec

  Arrepiente diabolo.

 • xtc

  Če bi bili socialisti vseh vrst in baž pametni in intiligentni nebi bili soicialisti in komunisti.

  • Beličič

   Nekdo dela za javno dobro,nekdo za lastno rit.Ostali nič!.Če ne delaš nič,vsaj škode ne delaš!

 • Beličič

  G.Kučan naš,je naš ponos!On je duša Naroda!

  • učko

   Jah, možno, samo ne tega naroda !

 • totex39

  Komunistu Šoltesu manjkajo samo še brki in podobnost bo neverjetna.

  • Beličič

   Neverjetno je za njim!Lahko knjigo napiše!

 • Antonius

  Veleizdajalčeva opcija?! Buditeljstvo srbske zavesti v Sloveniji. Skoraj vse kar je kaj vrednega, je pod mizo že v srbskih rokah.
  Slovencem je priporočil eno noč sanjanja, sanje se jim/nam vlečejo pa že 28 let.

  • učko

   Nesposobneži in izdajalci iz “pomladnih vrst” si lahko pripenjajo zasluge za to !

 • Peter

  Nekaj je hudo narobe na zgornji sliki….nobene rdeče kravate ne vidim, no.

 • ZatonMesecnikov

  Tajani se je opravičil. Nihče še ni reagiral s te strani meje na trditev Salvinija, da se s te strani meje še nihče ni opravičil za Fojbe.

  Toliko o načelnosti.Oziroma dvojnih merilih. Levičarstva. Ki jih lahko najbolj enostavno razložimo s predvolino trditvijo Luke Polmeseca;

  Če ubija fašist, je to umor. Če ubija Levičar, je to v obrambi civilizicijskega napredka.

  Smrt torej ni enaka za vse….

 • SIMON ROZIC

  Kako zloben pogled! Takšnega ima lahko le sovražnik lastnega naroda!

 • Branko Jadran

  Nastejmo komunisticne drzave.. kaksen standard se premore, kaksen razvoj,delavski razred ne slucajno ne premore prezivjat normalno
  svojih druzin.Oblasniki strasni zagovorniki komunizma, veliki nasprotniki razvitega sveta. A nobenega ne vidis da vozi yugo ali lada. Vsi vozijo BMW ali MECEDES. In D avto ni za comunismus

 • župnik cefizelj

  Pod rdečo zvezdo do svobode.
  Le sledenje leninistični doktrini nas lahko obvaruje zunanjega sovraga.

  vir: Ivan Janez Janša, Proletarac 1983

  • macon

   Za razliko od Janše si ti še zmerom na nivoju tvojega leta 1983, teslo zabito komunajzarsko.

   • Feldsilber

    Resnica boli a ne macon? BTW -“teslo zabito komunajzarsko ” ni po pravilih komentiranja na nova24tv.si

 • Hribouc

  Koroščeva nenadna in nenavadna smrt…

  Kaj ni bilo bombardiranje 6.Aprila-in ravno njega so zadeli? A ga je kdo drug ?

  • Ivan Friderik Novak

   Kap ga je zadela, leta 1940.

 • Hribouc

  Vsekakor zanimiva analiza, g.Emeršič.
  Mučili so, lagali, zavajali, pobijali, kradli-pokradli, osvojili oblast, pa spet ustrahovali, pobijali za strah in trepet, vzopostavili satanski sistem multikorupcije in spet, začuda vladajo in harajao dalje.

  Ja dejte se brihtne glave skupaj in pogruntajte formulo neke Deklaracije – kajti drvimo v pogubo.
  Če ni enega močnega Korošca, se pa dajte tabistrui skupaj in pogruntajte nekaj.
  Verjamem, da bi vžgalo.

  Vmes pa je tudi vloga Katoliške Cerkve in njenih veljakov pri vzgoji, vzgledu in pri njeni vlogi nasploh, ki je jako čudno čudna. Sam jih ne zastopim! Zadnja leta pa sploh ne!

 • Valter BraniSlav

  Politična erozija – kako so komunisti postali stroj za ubijanje, uničevanje gospodarstva in poneumljanje
  EDINA IZJEMA SEVEDA JE IN OSTAJA JB TITO.

 • Ivan Friderik Novak

  Seveda je bil krvav in zločinski.
  Toda izdaja je bila izdaja, je izdaja in bo izdaja. To so vedeli, vedo in bodo vedeli zavezniki.