Dr. Andrej Umek: Politični ekstremizem

Prof. dr. Andrej Umek (Foto: STA)

V zadnjem času se v slovenskih medijih vse pogosteje pojavljajo očitki ekstremizma določenim grupacijam in posameznikom. Pri tem pa se pisci, ki očitno želijo vplivati na javno mnenje, izogibajo jasni definiciji političnega ekstremizma, kdaj lahko o njem upravičeno govorimo in kdaj je to le floskula. Zato bom na začetku skušal jasno definirati mejo med ekstremizmom in različnimi političnimi koncepti znotraj demokratičnega spektra. Po mojem je to spoštovanje človekovih pravic in svoboščin. Opazna pa je še ena značilnost vseh ekstremističnih gibanj, to je sovraštvo do neke skupine ljudi.

Če uporabim zgornjo definicijo ekstremističnih gibanj, je jasno, da je bilo prvo ekstremno gibanje v moderni Evropi komunizem. Cilj komunistov, kot so v svojih delih deklarirali Marx, Engels, Lenin itd., pri čemer vsekakor ne moremo izpustiti Kardelja, je revolucija, ki ji sledi diktatura proletariata. To predstavlja jasno kršitev človekovih pravic velike večine prebivalstva. Prav tako komunizem gradi na razrednem sovraštvu, ki naj bi opravičevalo revolucijo in razredni genocid, kot ga je definiral Ian Kershow v svoji knjigi Hitler. Engels je tako jasno zahteval, da je potrebno po revoluciji za uspešen prehod v fazo diktature proletariata likvidirati 10 odstotkov prebivalstva. Komunizem še danes ostaja prototip vseh levo-ekstremnih gibanj.

Fašistična gibanja so odziv na levi ekstremizem
Desni ekstremizmi, kamor spadajo fašizmi različnih nians, imajo manj jasno definirano osnovno idejo kot komunizem, vendar za doseganje različnih ciljev uporabljajo iste metode. To svojo trditev opiram na primerjavo dveh osnovnih tekstov, Hitlerjevega Mein Kampf in Komunističnega manifesta. Fašistična gibanja povzdigujejo svoj narod nad vse ostale in mu obetajo, tako kot komunisti proletariatu, svetlo prihodnost, če bodo sprejeli njihovo diktaturo in nacionalni genocid, v Nemčiji Židov, na Hrvaškem Srbov itd. Mislim pa, da je potrebno poudariti še eno značilnost fašističnih gibanj, to je, da so praviloma odziv na pojave levega ekstremizma. To niti ni presenetljivo, saj ima komunizem svoje začetke še v 19. stoletju, fašistični režimi pa so se začeli pojavljati šele po prvi svetovni vojni. Prepričan sem, da bi npr. Hitler ostal nepomemben gostilniški razgrajač, če na Bavarskem ne bi bila razglašena Räterepublik. Če ta izraz dobesedno prevedemo v slovenščino, dobimo Republiko svetov, pomensko pa smo bolj jasni, če ga prevajamo kot Sovjetska republika. Šele s podporo nasprotnikov Räterepublike je Hitler zbral tisto kritično maso podpore, da je začel svoje gibanje. V tem primeru je fašizem premagal komuniste vsaj začasno. Iz tega nemškega primera je razvidno, da lahko nek ekstremizem, levi ali desni, uspe samo, če si zagotovi podporo ali vsaj sprejemanje dela demokratične javnosti, največkrat iz strahu pred nasprotnim ekstremizmom. Komunisti so se iz svojega poraza v Nemčiji nekaj naučili, demokratična javnost pa veliko manj. To dokazuje začetek revolucije leta 1941 v Sloveniji. Komunisti so takoj po okupaciji izvedli kar nekaj neopravičljivih umorov in ropov. Ti so vodili do ustanovitve vaških straž, ki pa so, da bi dosegle svoj osnovni cilj, zaščito civilnega prebivalstva pred komunističnim nasiljem, morale vsaj omejeno sodelovati s fašističnim okupatorjem. To pa je spodbudilo del demokratične javnosti, da je podprla komuniste, jim omogočila izvedbo revolucije in vzpostavitev njihovega osnovnega cilja totalitarnega sistema – diktature proletariata.

Za Šarca je ekstremna levica zaupanja vreden partner
Če sedaj kriterije za ekstremizem, za katere sem na zgodovinskih primerih pokazal, da so korektni, apliciramo na politične stranke in grupacije danes, tukaj v Sloveniji, vidimo, vsaj po moji oceni, da edino Levica zadošča vsem tem kriterijem. Njihova zahteva po nacionalizaciji predstavlja jasno zahtevo in namero kršenja človekovih pravic. Ta ista izjava in način, kako je bila podana, vsaj po moje dokazujeta njihovo sovraštvo do slovenskih podjetnikov. Tako sta torej izpolnjena oba kriterija ekstremizma. Če na drugi, desni strani pogledam Šiškovo Štajersko vardo, vidim neke zametke, prej razvojni potencial za prehod v ekstremistično gibanje. Zaenkrat pa ne izpolnjujejo nobenega od zgoraj navedenih kriterijev. Kar pa je zame v tem trenutku bolj zaskrbljujoče, je, da je za g. Šarca in stranke vladnega peterčka, stranka, ki jo jaz po mojih kriterijih ocenjujem kot ekstremistično, zaupanja vreden partner za usklajevanje in dogovor, niso pa se pripravljene pogovarjati z drugimi strankami znotraj demokratičnega dela spektra, kot npr. z SDS. Taka razklanost strank demokratičnega dela spektra je v preteklosti praviloma vodila v nacionalno katastrofo. Samo upamo lahko, da se to pri nas ne bo ponovilo.

Foto: STA

dr. Andrej Umek

 • piko8

  Pravilno in zelo poučno razmišljanje Dr. Umeka in konkretiziranje stanja Slovenske vladne levice s podporo extremne levice je tudi nevarno za državo!!

 • ZatonMesecnikov

  Razlika me Hitlerjevim delavskim socializmom in sovjetskom realnim socializmom je minimalna. Hitler se je naprimer leta 1919 prijavil v Socialistično partijo Nemčije, kjer so ga zavrnili, zato se je prijavil k delavskim socialistom.

  Gre v resnici le za frakcije levega gibanja. Metode so identične, razlika je le v nacionalizaciji narodnega gospodarstva. Pa tudi delavski socialisti, ki so sovražili kapitalizem, so načrtovali lastništvo sindikatov in državno lastništvo produkcijskih sredstev. Primer takšne vzorčne firma je bil Volkswagen.

  Kolikor je zgodovina pokazala, je tudi komunizem zelo rasističen in nacionalističen, gradil je novega sovjetskega človeka in ga poveličeval. Tako kot delavski socializem je bil tudi on ekspanziven, saj nikoli niso opustili Ideje o Revoluciji sveta in sovjetih sveta. leta 1922 so hoteli izvoziti revolucijo v nemčijo, a so jih Poljaki takrat ustavili.

 • Aron

  Huh, medtem ko SDS s sateliti vežba paravojaške enote, to ni dovolj za opredelitev kot ekstremistične frakcije, je za Levico dovolj že to, da zahteva pošteno obdavčitev.

  • antimur

   Ti si nor, ni druge, normalni Slovenci ne bi branili antislovenske fašistične stranke Levice, katero so kučanisti poslali v boj proti tržni ekonomiji. Zdaj je že vsak pizdun kot si ti strokovnjak za davke, tako kot zadrogirani Kordiš, ki se spozna samo o ceni prepovedanih substanc.

   • Aron

    Evo, potem je pa Levica ekstremistična? :)

    • FRANC3

     Zagotovo.

  • tohuvabohu

   Tu si ubil dve muhi na en mah, hehehe. Prvič, od kod ti butasta ideja, da SDS vadi paravojaške enote, drugič, zakaj misliš, da je pravično, kar zahteva populistična Levica?

   • Aron

    VSO je paravojaška enota, ki se napaja iz davkoplačevalskega denarja.

    • tohuvabohu

     Bedarija. VSO sploh ni enota, ampak društvo.

 • Franc Šink

  Sem slišal da je Kučan zelo zadovoljen z trenutno vlado.Majke mi.

 • Artur

  Kemično zapraševanje danes ob 8 uri na našem nebu :
  http://shrani.najdi.si/?q/Z2/2v3RNA5O/pa040005.jpg
  http://shrani.najdi.si/?0/zd/3fN3AKGm/pa040004.jpg
  http://shrani.najdi.si/?s/qV/3qxqzokV/pa040003.jpg
  Temu se reče pa NWO zločinsko kriminalno početje nad politično korektno in politično nekorektno populacijo z žegnom naših prejšnjih in sedanjih koalicijskih in opozicijskih politkriminalcev .

 • althar

  1. Nacizem ni primerljiv s fašizmom.
  Sicer se oba nanašata na delavstvo, a fašizem je avtoritarni sistem, nacizem pa totalitarni.

  2. Komunizem je primerljiv z nacizmom.
  Oba se nanašata na delavstvo in oba sta totalitarna sistema. Razlika med njima je le v tem, da so prvega spočeli Judje, drugega pa Nemci.

  • Aron

   A zato komunistične stranke že desetletja participirajo v parlamentarnih demokracijah širom sveta?

   • tohuvabohu

    Zato, ker so premajhne in ne pridejo na oblast. Če se jim slučajno userje prevzeti oblast, pa pokažejo zobe. Ampak saj ti to dobro veš, kajne, miško.

   • O’Brien

    V Venezueli npr.

   • freedomfighter

    Ja saj imas tudi fasisticne stranke…ce se spravljate ne eno skrajnost potem se je potrebno tudi na drugo ne pa pristransko napadati samo ene…

  • Aron
  • freedomfighter

   Oh ja fasizem je cista diktatura fant…avtokracija ima neke demokraticne tocke fasizem nima.niti ene…no lahko se pa motim pa mi bos ti razlozil zakaj fasizem ni totalitarizem

 • Olga2345

  Odlična analiza stanja! Ker bi levičarji (komunisti) radi prikrili svojo namero, podtikajo svoje ravnanje desni sredini, saj prave desnice Slovenija nima! Svojo laž poskusajo skozi kucan goebbelsov agitrpep spremeniti v “resnico” in skreirati “sovražnika”, ki ga je treba uničiti!

 • BARBARA RAKUN

  Odličen članek!

 • dob

  Kaj je to tako zelo težko napisati, da je Revolucija ekstremizem in diktatura terorizem? In da imamo zdaj oboje v Sloveniji na oblasti *!

  Kadar komunist izgubi oblast, (p)ostane terorist.

  Slovenija pa še kar debatira s teroristi na oblasti! Ti nas prepričujejo, da je to demokracija, in mi…. debatiramo z njimi, se opravičujemo, češ: oprostite, mi pa mislimo… bla-bla-bla!
  Tačas nam ti kriminalci priporočajo: stopimo skupaj, če bi iskreno sopdelovali, potem te delitve med nami ne bi bilo. Stopimo si naproti, naredimo vska pol poti… za Slovenijo!

  Prav.
  Pol poti bi bilo, če nam date pol milijarde od opranega dnarja iz NLB!
  Nakažite svojo dobro voljo.

  • freedomfighter

   Kako naj si stopimo na sproti ce pa ljudje kot ti trdite da je vse kar je levo od vas gnilo in komunisticno…zanimivo da ima vecina slovencev to rada in ne ce ne volim sds ne pomeni da sem komunist in ni vsak ki ne mara janse protidrzavni element kot probate forumasi prikazat…aja pa se to ce ne podpiram janse se ne pomeni da sem zaveden le maram ga ne kar pa predvidevam da je moja.pravica ali sem pa po tvoje zato slab clovek

 • Bandit123

  V tejle ubogi državi še vedno obstaja paranoja pred komunizmom, a nikjer več nobenega komunista. Če svojo nebogljenost opravičujete s tem vam ni pomoči.

  • ZatonMesecnikov

   Kaj se bojiš svoje preteklosti bandidos? Komunistov je še oho pri nas. po spisku jih je bilo leta 1990 120.000. Praviš so vsi izginili?

   • Bandit123

    Ne prebarvali so se in sedaj hodijo v cerkev in veliko jih je tudi v SDS.

    • ZatonMesecnikov

     Ne da bi pčrevečkrat hodil v Cerkev, vendar tam ni nikogar, ki bi bil prej komunist.

 • david23

  In kar je zelo zanimivo Räterepublik v Nemčiji na Bavarskem niso bili izvoljeni na splošnih in tajnih volitvah in enako ne tudi sovjeti v carski Rusiji oziroma Sovjetski zvezi. Torej se je oblast postavljala od zgoraj navzdol in ne od spodaj navzgor.

 • freedomfighter

  Torej fasisti so zide zaplinjali v odgovor na komunizem hahahah

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!