Slovenija nujno potrebuje reformo sodstva – podobno tisti na Poljskem!

Vinko Gorenak (Foto: STA)

V tem prispevku nameravam pisati o zadnji odločitvi ustavnega sodišča (US), da parlamentarna preiskovalna komisija, ki jo vodi poslanec Žan Mahnič, ne sme zasliševati in preiskovati tožilcev. Naj pa že takoj na začetku povem, da moje pisanje ne bo oprto na člene Ustave RS ali člene zakonov, ampak bom skušal na preprost, večini ljudi razumljiv način povedati, kaj si o odločitvi US mislim in seveda, zakaj. Če želite to, kar bom pisal, prebrati v strokovnem tekstu, potem si preberite ločeno mnenje ustavnih sodnikov ddr. Klemna Jakliča in Marka Šorlija, ki očitno mislita tako, kot mislim sam.

Zoper Franca Kanglerja je bilo vloženih, mislim, da 23 ali 24 kazenskih ovadb. Vložila jih je kriminalistična policija v Mariboru, pred sodišče pa so zadeve spravili tožilci iz Maribora, ki jih je vodil Drago Šketa, zdaj generalni državni tožilec. Kar 22 kazenskih zadev zoper Franca Kanglerja je že zaključenih, in to z oprostilno sodbo, ne glede na to, na kateri stopnji je bila taka odločitev sprejeta.

Več kot dovolj dokazov torej, da je nekdo na relaciji od kriminalistične policije do tožilstva pa tudi sodstva na okrajnem, okrožnem in višjem sodišču v Mariboru zlorabil položaj. To še posebej potrjuje odločitev Vrhovnega sodišča RS, ki je odločilo, da vsa ta sodišča niso nepristranska do Franca Kanglerja in mu zato v nobenem primeru ne morejo več soditi.

Odločitvi US
US je najprej odločilo, da Mahničeva komisija ne sme zasliševati in preiskovati sodnikov. To bi še nekako razumel z vidika delitve oblasti med tri neodvisne veje (parlament, vlada, sodstvo). Konec koncev, sodna veja oblasti je zadeve postavila na svoje mesto in jasno sporočila, da Franc Kangler ni kriv. Zanemarimo pač zlorabe na okrajnem, okrožnem in višjem sodišču v Mariboru, najmanj kar je, je dejstvo, da je Vrhovno sodišče RS stvari postavilo na svoje mesto – torej ni kriv.

Foto: STA

Toda odločitev US, da iz zasliševanj in preiskovanj izločijo še tožilce, je pa več kot zloraba, ki jo je Žan Mahnič imenoval “mafija ščiti mafijo”. Zakaj trdim, da je to zloraba s strani US? To isto US je že tam nekje sredi 90. let odločilo, da tožilci niso del zakonodajne veje oblasti, ampak sodijo v izvršno vejo oblasti. Če bi sedanja sestava US spoštovala to, kar je ta institucija odločila že pred četrt stoletja, potem se kaj takega ne bi smelo zgoditi. Konec koncev, tudi leta 2013 je US odločilo, da je tožilstvo sicer samostojna državna služba, da pa sploh ni nujno, da sodi pod pravosodno ministrstvo. Takrat je sodilo pod notranje ministrstvo in kljub petelinjenju takratnega skrajno pokvarjenega prvega tožilca Zvonka Fišerja je bila odločitev US jasna. Za tožilstvo ni nujno, da sodi pod pravosodno, lahko sodi tudi pod kako drugo ministrstvo.

Pojdimo v skrajnosti
Če bi odločitev US, da so tožilci del izvršne, ne sodne veje oblasti, vzeli za dejstvo in resnico, potem lahko jutri pričakujemo odločitev US, da na povsem enak način zaščiti kogarkoli. Recimo inšpekcijske službe, finančno upravo, kriminalistično policijo ali vojsko. Zakaj pa ne, tudi te službe so enako kot tožilci del izvršne veje oblasti.

Če stvari pripeljemo do absurda in do skrajnosti razmejimo zakonodajno, izvršno in sodno vejo oblasti, potem lahko poslanci kadarkoli odločijo, da nihče od poslancev ne bo odgovarjal za kakršnokoli kaznivo dejanje. Zakaj pa bi, tudi zakonodajna veja oblasti je povsem samostojna, tako kot sodna veja oblasti. To je seveda absurd, tako kot je absurdna odločitev US, da zakonodajna veja oblasti (parlament) ne sme preiskovati nepravilnosti med tožilci in sodniki.

Sklep
Za konec naj jasno zapišem, da je po moji oceni odločitev US, da preprečijo preiskovanje nepravilnosti in zlorab znotraj sodstva in tožilstva, ne le napaka, ampak velika zloraba sodne veje oblasti, ki naravnost kliče po drastičnih zakonskih spremembah, kakršne je uvedla Poljska. Seveda gre za reformo sodstva, ki je pri njih na smetišče zgodovine poslala vse tiste sodnike, ki so zlorabljali položaj ali kršili človekove pravice v sodnih postopkih. Več kot očitno je, da Slovenijo to še čaka.

Dr. Vinko Gorenak

 • Skrajno Desni

  Če se zgodi reforma sodstva zagotovo tožim državo za 50 milijonov odškodnine, toliko mi je ta režimski sistem naredil škode.

  • freedomfighter

   Drugace lahko tozis na evropskem sodiscu ki pa ni odvisno od nasega tako da…ce bi mene kdo oskodoval za 50 miljonov nebi cakal

 • Janez Novak

  Slovenija potrebuje dekriminalizacijo/demafizacijo sodstva in še marsičesa. Ni potrebna reforma, ni potrebna lustracija, samo kriminalce je treba spraviti na Dob. To je edina “reforma”, ki jo Slovenija potrebuje. Zdaj je tako, da kriminalci preganjajo nedolžne ljudi. Narobe svet.

 • samotoje

  Podpišem. Vlada in parlament, ki bosta na višjem nivoju razumskega razmišljanja kot zdaj, bosta morala ugrizniti tudi v to jabolko. Najprej pa volivci.

 • Vera

  Poljaki so daleč pred nami, zato je Ljudmila Novak glasovala proti njim. Včeraj so si v Mariboru na kongresu stranke NSI priključili neko mini strančico “Reset ” iz Maribora ,ki jim ne bo povišla % na volitvah.

  • freedomfighter

   Mandonca ene boli tale nsi

   • skrajna resnica

    tudi tebe je, preden je postala “žlahtna” Nova jugoSlovenija

    • freedomfighter

     Mene nsi ni nikoli motila…sploh od kar so nehali jamrati za nazaj in gledajo naprej za razliko od vecine parlamentarnih strank ki ne premagajo delitve na desnico in levico…poglej si kako deluje recimo manjsinska vlada v kanadi…za vsak zakon bodo sli do druge stranke enkrat do desne enkrat do leve in sploh ne potrebujejo koalicije tako kot pri nas kjer je bistvo kdo je za milana in kdo za ivana…kot bebcki…ps. zlahtna desnica v sloveniji je sds ki je ostala v hladni vojni med tem ko sta sla svet in slovenija naprej

     • skrajna resnica

      To kar imenuješ “jamranje za nazaj” so osnovne civilizacijske norme: pravica do dostojnega pokopa in nezastaranje izvensodnih umorov. Ne moreš primerjat stanja v Jugosloveniji z stanjem v kanadi, kjer komunizma niso videli niti po televiziji. V hladni vojni ste ostali tisti, ki še leta 2019 opletate z zvezdo.

     • freedomfighter

      Trenutno se ureja grobisca po sloveniji kaj vec se si zelis kot dostojni pokop? Dnk analiz za vsako trupla pa sigurno drzava ne bo placevala…si predstavljas da bi morali nemci placati dnk analizo za vsako truplo ki se ga najde iz druge svetovne vojne …ljudje ki so izvajali povojne poboje pa so danes v vecini mrtvi saj tudi nacisticnih zlocincev prakticno ni vec v desetletju pa ne bo nikogar vec…kaj boste sodili mrtvim ali kako naj to.izgleda?

     • skrajna resnica

      “Trenutno” se ureja že 75 let da so kupi smeti na moriščih in kosti v “dostojnih” plastičnih vrečkah in gajbah. DNK analiz država ne bo plačevala ker raje 20 miljonov letno nameni rentam potomcem narodnomorilskih herojev. Nemci so ogromno plačali zaradi obeh vojn in so dali skozi denacifikacijo in nekoliko manj dekomunizacijo. Medtem ko se je v zahodni Nemčiji s koncem vojne začelo obdobje demokracije in vladavine prava se je pri nas zgodilo obratno: revolucija in zločini proti človeštvi. Umor ne zastara in dasiravno pozno, lahko narodu pomaga v moralnem smislu. Nedostojno izgleda da si leta 2019 politkomisarji legitimnost iščejo v prvih vrstah jugoslavja NapadaOboroženihBoljševikov.

     • macon

      Tudi če ne gledamo nazaj, je dejstvo obstoja levičarske vzporedne države, ki zlorablja podsisteme in zakone. Ta struktura je zakrila bančno milijardno krajo, zakriva medicinske preplačane nabave, nastavlja bedaste lutke v vse podsisteme in v izvršno oblast, ki nadalje utrjujejo kriminal in popoln razpad etičnih vrednot. Šteje samo še pretakanje državnega denarja v zasebne žepe in vulgarno poziranje pri tem.

      Ta banda ne bo nikamor šla, samo še širi obseg kriminala in korupcije.

 • Boco

  Edina rešitev, ki jo vidim da bi sodstvo kompletno outsoursali. EU (če jo že imamo) napoti sodnike, kateri bi nadomestili slovenske sodnike.
  To bi mogoce bilo dobro tudi za policijo. Ker tam je tudi precej plevela.

 • Nata
 • Olga101

  Njihovo “sojenje” je nehote opisala tovarišica Spomenka, ko je za odvzem poslanskega mandata Kanglerju izjavila, da je bilo “nezakonito, a KORISTNO”!?
  Res je nujna lustracija in materialna in kazenska odgovornost vsakega sodnika za nezakonite sodbe, tako kot v civiliziranem svetu!

 • czak22

  Judicial reform in Poland is ordinary cynical game. Before this reform courts was dominated by the caste of judges, now politician try to change them for servants of the ruling party PiS.

 • črnaovca

  Vinku se toži po oneih časih ko je bil miličniški pendrek bog i batina, ter sodniki pravoverni in niso spraševali o krivdi temveč sodili kot so jim rekli. Varuhi bivšega režima nam rpidigajo o demokraciji in še čem, ni čudno da je kot je.