SMC in njena politična erozija – kaj je v ozadju?

Foto: STA

Da se je že skoraj pozabljena afera z maketo drugega tira nedavno spet pojavila in postala tema številka ena v režimskih medijih, ni naključje. Prav v času, ko Marjan Šarec s svojo stranko dosega vrhunec svoje domnevne priljubljenosti, “strici” očitno skrbijo za discipliniranje drugih koalicijskih strank. Kaj je v ozadju?

Sredi februarja je Šarčeva vlada potegnila potezo, ki je močno razburila tako Kučanov krog kot Levico – za začasnega predsednika Venezuele je namreč priznala vodjo tamkajšnje opozicije Juana Guaidója, sicer levičarja. Izkazalo se je, da je bil pobudnik slovenskega priznanja začasnega predsednika Venezuele prejšnji premier in sedanji zunanji minister Miro Cerar, ki je sicer zatrdil, da ne gre za priznanje alternativne oblasti, ampak za “prepoznanje vloge začasnega predsednika” za izvedbo demokratičnih volitev, na katerih naj bi se znova vzpostavila legitimna oblast.

Vendar pa je odziv botrov Šarčeve vlade prišel zelo hitro. Iz založbe Sanje, ki velja za hišno založbo zadnjega šefa partije Milana Kučana, so namreč isti dan sporočili, da bodo začeli v svoji knjigarni “Hiša sanjajočih knjig” zbirati podpise za pismo podpore Bolivarski republiki Venezueli. Povedano drugače: zbirali bodo podpise v podporo zločinskemu samodržcu Nicolásu Maduru, ki je edini legitimni predsednik, ker je bil izvoljen na demokratičnih volitvah, medtem ko je Guaidó samooklicani predsednik (in točno tako ga naziva tudi Slovenska tiskovna agencija).

Po Bandelliju in Prešičku še Leben
O aferi z maketo drugega tira se je začelo spet govoriti in pisati že pred “venezuelskim preobratom”, ko so začeli okoliščine javnega naročila makete preiskovati kriminalisti. Spomnimo: zaradi domnevne “napake” pri vpisovanju podatkov naj bi vlada “pomotoma” izbrala precej dražjega izvajalca, a se je pokazalo, da gre predvsem za prečrpavanje davkoplačevalskega denarja v žepe “posvečenih”. Zato lahko sklepamo, da je bila odločitev o oslabitvi SMC sprejeta že prej, bržkone pa gre za poskus najti še eno kolateralno žrtev za utrditev slovesa Marjana Šarca kot državnika, ki je v slovensko politiko končno vnesel nekaj novega duha in kjer velja ničelna toleranca za korupcijo, ki je prej veljala “tako za leve kot za desne”. (Ne pozabimo, da je ena od “šlogaric” v začetku leta 2018 v tabloidnih medijih celo “prerokovala”, da bomo dobili točno takšnega premierja, ni pa omenila imena.) Na odstrelu se je po Dejanu Prešičku (SD) in Marku Bandelliju (SAB) znašel Jure Leben (SMC), minister za okolje v Šarčevi vladi, v prejšnji vladi pa ključna oseba v projektu drugega tira. Za slednjega je sedaj zadolžena ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek, ki se javno hvali, da pri njej ne bo maket, ampak graditev “pravega” drugega tira (pa še za to se je izkazalo, da ni čisto res, saj naj bi naredili novo enotirno progo na relaciji Divača−Koper, poleg obstoječe seveda). Zagotovo bo odstrel Lebna iz vlade – v prejšnji vladi je moral kot državni sekretar enkrat že oditi, ker “ni vedel”, da ni magister znanosti, a se je nato vrnil – ustrezal tako Šarcu kot nekaterim drugim koalicijskim partnerjem. Verjetno pa kar drži, da za medijskem sesuvanjem SMC stoji tudi Šarčev državni sekretar Damir Črnčec, izkušeni obveščevalec, pa tudi Alenka Bratušek s svojim izraelskim svetovalcem Eisinom Asafom, za njima pa naj bi se skrival Kolektor Group pod “tihim” vodstvom člana Foruma 21 Stojana Petriča, neformalnega gospodarja časnika Delo. “Venezuelski” obrat je bil torej samo stranski dogodek v tej epizodi.

Ko je bil Cerar še brezskrben
A poglejmo, kaj je Cerar govoril v državnem zboru 12. februarja, ko se je začela preiskava. Po njegovih besedah je ministrstvo za infrastrukturo, ki ga je vodil Peter Gašperšič, projekt drugega tira pripravilo po evropskih standardih, “žal pa je res prišlo do hudih uradniških nepravilnosti v zvezi s tem“. Aferi naj bi torej botrovala uradniška malomarnost, a Cerar naj bi kot premier nemudoma zahteval prekinitev odtoka davkoplačevalskega denarja v zvezi z maketo, kar se je po njegovo tudi zgodilo. Hkrati je zahteval, da se zadeva razišče in ugotovi odgovornost. No, takrat je sankcija doletela le stranske igralce. “Mislim, da je prav, da gredo ti postopki naprej. Treba je ugotoviti, kdo je za nepravilnost, ki so bile storjene, odgovoren, in potem zagotoviti ustrezne sankcije.” Tako Cerar o maketi, ki je stala 133.590 evrov, po valu ogorčenja v javnosti pa je direkcija od pogodbe za njeno izdelavo odstopila. Leben se je isti dan odzval na družbenem omrežju Twitter, češ da so na infrastrukturnem ministrstvu lani, ko so bili razkriti sumi nepravilnosti v zvezi z maketo, odredili interno preiskavo. “Ta je potrdila nepravilnosti, zato maketa ni bila plačana. Prav je, da organi pregona še dodatno preiščejo primer,” je zapisal zdajšnji minister za okolje in prostor ter dodal, da pri njem hišnih preiskav ni.

Sprenevedanje na kubik
A vse skupaj je videti precej sprenevedavo, saj naj bi se policija šele po enajstih mesecih spravila preiskovat ta primer. Pokazalo se je namreč, da ne gre samo za maketo, ampak tudi za druge stvari. Tudi to, da se je del proračunskega denarja z ministrstva za infrastrukturo takrat prek marketinške agencije Futura pretakal za potrebe volilne kampanje Cerarjeve stranke SMC, v ta projekt pa naj bi bila vključena tudi nekdanja zakonca Nataša in Stojan Pelko. Nataša Pelko je pred letom dni, malo pred afero z maketo, dobila službo na ministrstvu za infrastrukturo, o čemer sta poročala portala Škandal24 in Požareport. Očitno je namreč, da se je agencija Futura, nekdanja hišna oglaševalska agencija LDS, ki si je nato v Pahorjevi vladi z referendumom o pokojninski reformi in uporabo starlete Urške Čepin v oglaševalski kampanji polomila zobe, spet razcvetela, v ozadju pa je tudi spopad z drugimi oglaševalskimi agencijami, ki se borijo za svoj delež davkoplačevalskega denarja. Skratka, boj na življenje in smrt.

V igri so evropske volitve
Čeprav je sprva kazalo, da je vse v najlepšem redu (tako Cerar kot Leben sta zatrjevala, da je prav, da se zadeva preiskuje, kar naj bi pomenilo, da imata čisto vest), pa se po sobotnem poročanju Požareporta že odvija scenarij erozije SMC pred prihajajočimi evropskimi volitvami, kjer znotraj tranzicijske levice poteka spopad med različnimi lobiji. Tudi zato naj bi predvsem odločalo dejstvo, v čigave roke bodo prišli dokumenti, ki jih ima v rokah policija. Med njimi so tudi elektronska sporočila, ki naj bi dokazovala direktno vpletenost Jureta Lebna v afero z maketo. Kakorkoli že, tako Leben kot Cerar sta tako rekoč “kaput”, a je treba v isti sapi omeniti, da je Cerarju nedavno dal košarico Marjan Šarec, ko so potekali pogovori o skupni listi LMŠ, SMC in SAB za evropske volitve. Če bo do teh volitev SMC dovolj oslabljena, je Šarec niti ne bo potreboval, za zdaj pa je Šarec dobil opomin botrov, da je treba stopiti skupaj in da mora med osmimi mesti, ki jih ima Slovenija v Evropskem parlamentu, tranzicijska levica dobiti večino (razmerje 5:3 – sedanje razmerje je enako, vendar v korist strank iz desne Evropske ljudske stranke). Težava SMC pa je tu pravzaprav v tem, da se je znašla na političnem obrobju – v Evropskem parlamentu nima predstavnika in ga, kot kaže, ne bo imela, saj ima za samostojen nastop prenizko javnomnenjsko podporo, za kandidaturo pa Cerarju ni uspelo pregovoriti niti Violete Bulc, ki bi rada ostala evrokomisarka, niti nekdanjega komisarja Janeza Potočnika.

Gašper Blažič

 • Lijana

  občasne ponudbe

  Pozdravljeni, nudimo posojila posameznikom in podjetjem za 5000 do 10 milijonov evrov. Obrestna mera znaša 3% na mesec. Oddaja traja od 1 do 30 let. Imamo investitorje, ki so zainteresirani za financiranje velikih projektov in posojila s predplačili. E-naslov: [email protected]
  Whatsapp: +33 6 44 69 81 35
  Viber: +33 6 44 69 81 35

 • Antonius

  Točno to! V igri so evropske volitve! Svoje socialistično govedo bi radi spravili v evropski parlament.
  Zdaj počasi tudi Evropejci spoznavajo, kar v bivših komunističnih državah že vemo. Višegrajcem je oblast vsiljevala Moskva, Slovencem pa Beograd. Bruseljski parlament danes hodi po istih stopinjah kot Moskva in Beograd.
  Uvoz šerijatarjev je dokaz, da je s Sorosu naklonjenim socialističnim Brusljem vse narobe.
  Volite kandidate SDS, ker podpirajo višegrajsko in Orbanovo protišerijatarsko politiko.

  • tonite falco

   Antonius se popolnoma strinjam z vami.
   Vsi vaši komentarji so odlični ne glede na tematiko.

   • Antonius

    Hvaaaala! Človeku ogromno pomeni iskrena, odkrita podpora.

  • matjazr7

   Ne vem, če SDS v resnici podpira Orbana in protišerijatsko politiko v EU parlamentu. Če pogledaš kako glasujejo poslanci SDS v evropskem parlamentu, hitro opaziš vzorec, da so pri teh zadevah glasovali isto kot Fajonka. Tako da tisti, ki spremljamo rezultate glasovanj zagotovo ne bomo glasovali za Zvera, Tomčevo itd. Skrbi me, da tudi za SDS ne. Za Orbana ali pa Salvinija pa v Sloveniji ne morem glasovati.

 • dob

  Šarec bo za naslednja ministra postavil velikega Bleka i Komandanta Marka in vsak bo s sabo prinesel svoj sendvič.

  • Anton

   ne on je bral Mikijev zabavnik oz Miki miško kot se je ta zabavnik preimenov od leta 1994

   sarkazem press

   • dob

    On JE Politikin Zabavnik!

  • Franc Šink

   Kje si bil Dob ? pogrešal sem te.

   • dob

    Hvala, prijatelj. Malo sem se oddaljil, ker je vsebina člankov zdaj tako moreča.
    Morda se pa samo meni tako zdi.

    • Franc Šink

     Ne motiš se. Imaš kar prav.

     • dob

      Veš kaj, veselilo bi me, če bi človek (katerikoli), ki sem hodi, prinesel s sabo in odnesel kaj upanja. Jaz bi z veseljem pisal o tem.
      Toda zdaj je cinizem popularen in zato na vrhu in to bo še nekaj časa trajalo. Ne pa prav več dosti. Komunizem namreč živi od maščevalnosti, toda ta se bo obrabila in potem ne bo več gnojiva za levičarstvo v tej obliki. Kaos je videti kot da nekaj rešuje in koristnega prinaša, le tako dolgo, dokler je človek zaslepljen s slepim z maščevanjem. Ko se strezni in se ustraši sam sebe, se šele začne učiti. Prej pa ne.
      Zdaj ga pa kučan futra z mitologijo!
      Mitologija je laž, v katero lažnivec rad verjame.

     • Peter

      Ja, dobove domislice manjkajo…

 • MižekFiga

  Prijatelji, EU Slovenci, izogibajte se murglskih ddr. Kučanovih, sedaj vladajočih, strank in politikov. Glasujte za SDS, ki so edini PRAVI izbor za “Slovenijo v EU”!

 • Lisjak

  Šarčeva vlada je prepoznala ne pa priznala Juana Guaidoja za začasnega predsednika Venezuele.

  • tohuvabohu

   “Prepoznanje” ni diplomatsko dejanje, torej je povsem brez pomena.

  • RATATA

   Prepoznala ga je v mesnem bureku.

  • Peter

   Politika je umetnost preživetja med kladivom in nakovalom.
   Če bi priznali karkoli drugega, bi jim levica odtegnila podporo pri sprejetju rebalansa…tako je to.

   Kdor misli, da so v politiki ljudje, ki hočejo delati dobro za ljudi in državo, ima resen problem, no.

 • tohuvabohu

  Murphy je rekel, da vse, kar je sestavljeno, prej ali slej razpade.

 • Franc Šink

  Ne nasedati. ! komunisti so spet v ofenzivi.

  • tomnidari

   Ne! So v defenzivi in iščejo varijante, kako desnico spravit v defenzivo! In desnica jim to na pladnju nosi! Po mojem namerno!

 • Skrajno Desni

  Kakšen smo mi to narod izberemo največji drek v tej Sloveniji in ga postavimo na čelo vlade.

  • tomnidari

   Ja drekast a ne. Kaj sprašuješ neunosti!

  • Peter

   Moraš razumeti, da drek, ki ga hvalijo osrednji mediji, diši, no.

 • garfi

  v ozadju so €U volitve in Cmerar je opravil svojo nalogo za kućanovo udbopartijo
  za lebna so že našli novo državno korito
  potrebno je samo spremljati njihove naročene ankete koga naj sedaj Budalci VOLIjo
  tudi Prešička so odstavili od korita rdeČĆi Prašički, ker je bil proti kućan-soros cenzuri

 • Amerikanc

  Urška Ćepin in Serpentinšek. Ja, to pa gre skupaj.

 • Peter

  Po dolgotranjem študiranju sem prišel do sklepa: kriva je vlada 2004 – 2008.
  zakaj pa ne bi bla še za to, no?

  • RATATA

   Kratka expertiza dolgotrajnega študija. Tinktura izvlečka.

   • Peter

    Ja, lej, vlada 2004 – 2008 je kriva za vse.
    Razen za osamosvojitev nima nobenih zaslug, te segajo v leto 1941, no.

 • črnaovca

  SMC in njena politična erozija – kaj je v ozadju? Janša in njegovi

 • Franjo Trojner

  Strici in tete iz ozadja delajo novo LDS, v ta namen so tudi Kresalčko potegnili iz naftalina.
  ZL je zelo nepredvidljiva, želi si stolčke, položaje stricov in tet iz ozadja, SD in SMC, sta se skozi vse afere in škandale izpeli in kot po tekočem traku izgubljata volilce, Desus in ZAB pa sta itak že čisto nepomebni in jih v novem sklicu parlamenta več ne bo. Nov nateg stricev in tet iz ozadja lahko pričakujemo v oblikovanju nove velike leve stranke LDS, ko bo oblikovana bodo nove predčasne volitve.

 • sloustava

  Aksiom: Kucan, Nova gorica, Ilova Gora, Prekmurje: samostojna Slovenija nikoli ni bila intimna opcija! Starsi otrok, majhnih in malo manj majhnih: ce nocete umreti s slabo vestjo, da niste otrok naucili resnice, postenja, zgledom o delavnosti, pricnite delati na tem danes. Jutri bo prepozno, saj lenuharji in Kucanovi ekstremni Levicarji prevzemajo vlogo unicenja! Zgodovina je ena sama, resnica tudi! Presstitucija vam bo nagajala, a ostanite mocni. Mocni so bili nasi predniki in uresnicili svojo zeljo, zeljo po samostojni Sloveniji! Osvobodite jo. Mi, starejsi smo svoje otroke poducili o NOV, komunizmu, Titu, dejstvih….

 • Nata

  Kaj je v ozadju ? Te stranke globoka država ne potrebuje. Zavrgli jo bodo, kot izrabljeno cunjo. Enako bo po štirih letih z LMŠ.
  Izrabili ga bodo do konca za dosego svojih ciljev, potem pa. . . . .

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!