fbpx

Suvereni

Kolumnist Nova24TV Davorin Kopše.

Evropa in svet poznata mnogo narodov, ki nimajo svoje države in s tem ne suverenosti. Slovenija je to dosegla, ko se je leta 1991 znebila zadnjega vojaka razpadajoče Jugoslavije, katere talec je bil slovenski narod od leta 1945, še prej pa smo bili ujeti v SHS od leta 1918, ki je leta 1929 prešla v Kraljevino Jugoslavijo.

Iz slovarja slovenskega knjižnega jezika lahko razberemo, oziroma si razlagamo, da dejanska suverenost za človeka pomeni visoko vznesenost. Poleg politične suverenosti, ki opredeljuje neodvisnost in suverenost ter oblast na nekem ozemlju (tudi ozemeljsko celovitost), poznamo tudi suvereno vedenje posameznika, ki temelji na samozavesti … Tudi določene vloge lahko človek ali skupine in na koncu narodi odigrajo suvereno. Slovenski narod je na podlagi zavedanja in vrhunca samozavesti v osamosvojitvenih procesih odigral svojo odločilno vlogo suverenosti za suverenost.

V slovenskem narodu je naboj narodne zavesti, je naboj ponosa in je naboj za zmage. Morda trenutno malo drema, a dremež ni globoko spanje. Vsi tisti, ki so se vrnili ali od vedno ostajajo na poteh stare slave zavajanja in dajanja naroda v nič, bi se morali zavedati, da ko Slovenec stisne pest, je ta močna in nepremagljiva.

Prepričljiva zmaga
V nedeljo 25. oktobra smo Slovenci ponosno praznovali svoj dan suverenosti. Priborili smo si jo s svojo odločnostjo in nasprotnika najprej spravili na kolena, nato še na hrbet (knockdown), potem pa z enosmerno vozovnico na trajekt. Osamosvojili smo se in pregnali tujo vojsko s svojega ozemlja. V noči na 26. oktober 1991 so se proti Kopru vile vojaške kolone poraženih, kmalu po polnoči pa so obrisi njihovih oddaljujočih se plovil postajali vse manjši, dokler niso povsem izginili.

Vojska JLA odhaja iz pristanišča v Kopru. (Foto: Wikipedia)

Kot vsako leto, je bilo na ta dan na družabnih omrežjih veliko število objav o dogodkih pred skoraj tridesetimi leti, ko smo suvereno dosegli suverenost, kar kaže na dejstvo, da je v slovenskem narodu še veliko vznesenosti in želje, da bi ostali suvereni. Takrat smo dobro in edinstveno zastavili. Dolgoletni okupatorji Slovenije in svobode duha so odšli poraženi in osramočeni. Suvereni smo, zavedajmo se tega! Vse to potrjuje tezo, da bo slovenski narod še dolgo živel in branil svojo suverenost, ko bo to najbolj potrebno. Morda je ta dan blizu, kot kažejo nekatera dogajanja in razmere, upanje pa ostaja, da ne bo treba. Klen narod obstane, kar smo Slovenci dokazali skozi stoletja, zagotovitev suverenosti pa ni le refleks, je tudi državotvornost in je posledica enotnosti v prizadevanjih zanjo.

Ni samoumevno, za to je treba delati, a narod moj ostaja trden, obstojen in suveren! Do zdaj ga ni nič uničilo, niti krvava revolucija komunistov po drugi svetovni vojni. To sta narod in slovenska vojska ter policija ustavili prav s pregonom okupatorske vojske, ki je bila kontinuiteta revolucionarne. Revolucija je namreč trajala do spremembe sistema, nekateri pa jo poskušajo nadaljevati še danes. Hvala Bogu, da so vsi ti danes v opoziciji, pa še tam jim zmanjkuje sape.

Še vedno nismo presekali s preteklim režimom
Glede na prej navedeno, lahko rečemo, da imamo še eno kontinuiteto. To je politika Zveze komunistov, ki živi v inkubatorju stranke Socialni demokrati. Še vedno se napajajo z ukradeno dediščino ideologije, prizadevanj in materialno podlago. V času osamosvajanja in s kasnejšim hitenjem z vključevanjem v mednarodne integracije ter oživljanjem gospodarstva je bilo na stran potisnjeno pomembno opravilo. Nismo dokončno presekali stanja iz preteklega režima. Demokratično smo dovolili, da so si komunisti prisvojili pravico do gojenja socialne demokracije na slovenskem in dobili smo politično opcijo, ki se tudi sama razglaša za ponosne naslednike Zveze komunistov.

Tvorca globoke države. Zoran Jankovič in Milan Kučan. (foto: STA)

Foto: STA

Tej politični opciji se trideset let kasneje, najmočneje do zdaj v tem času, tresejo tla pod nogami in s tem tudi hlače. Po izgubi oblasti se odločilno zmanjšuje njena moč, ki so jo ves ta čas ohranjali v gospodarstvu, kulturi, humanitarni dejavnosti in drugod, kjer je prisoten (pre)močan vpliv družboslovnih in filozofskih vplivnežev. Vse več veljave dobivajo področja, ki so bila v času pretežno levih oblasti potisnjene na stran. To je, ves ta čas zapostavljeno gospodarstvo z malimi in srednjimi podjetniki, ki se jim obetajo nove možnosti z debirokratizacijo, prenovo davčnih služb in nenazadnje z morebitno spremembo sistema upokojevanja. Vse to bo odneslo nesposobne in dalo moč kreativnim in željnim napredka, ko bomo vsi profitirali.

Enako se obeta medijem, sodstvu, pokvarjenim policistom in drugim zaščitnikom kontinuitete, ki so do zdaj dominirali. Tako suverenost na slovenskem dobiva nov pomen. Tistega, ki si ga Slovenija zasluži.

Davorin Kopše