Velika leva koalicija: Tujega nočemo, NLB-ja ne damo!

Mitja Iršič.

Oddaja Tarča po navadi v studiu RTV SLO zbere prgišče ekonomskih ignoramusov z dunning-krugerjevim sindromom, ki med seboj modrujejo, katera ekonomska smer je pravilna pot naprej za našo mlado državo. Včasih je lahko prav zabavna. Prejšnji četrtek pa je bila predstava na meji depresivnega. Spomnila je na slovensko resničnost. Parlamentarne stranke so v oddajo poslale svoje govoreče glave. Razpravljali so tudi o prodaji državne NLB. Tovariši Mesec, Han, Erjavec ter Brglez in tovarišica Bratuškova so se otepali očitkov o tem, da so “krivi” za grozečo prisilno prodajo NLB-ja. Tako vročično, kot da bi jih kdo obtožil, da v zamrzovalni skrinji skrivajo dele teles razkosanih ukrajinskih prostitutk. Luka Mesec sploh ni izstopal. Bil je le eden izmed skupine enako mislečih. Skrajni levičar, poklicni blefer in večni študent, ki po navadi pridiga svoje preproste socialistične modrosti osnovnošolsko izobraženim naivnežem, je zvenel, kot bi bil član koalicije.

Tako imenovana levosredinska koalicija, ki so jo predstavljali Matjaž Han, Milan Brglez in Karl Erjavec, je bila enako odločna kot Mesec, da je absolutno potrebno NLB ohraniti v “naših” rokah. V rokah istih finančnih gurujev, ki so poslovali tako dobro, da je banka v sedmih letih potrebovala 800 milijonov davkoplačevalskih evrov za dokapitalizacijo, pa imela kljub temu 1,5-milijardno luknjo, ki so jo skopali prijateljski krediti nelikvidnim levičarskim gangsterjem. Ne glede na to, da je ves čas uživala vse sadove državnega protekcionizma.

Je to nova slovenska normalnost? Ljudje, ki se imajo za sredinsko levico in se primerjajo z Macronom – ki v Franciji dejansko poskuša z libertarnimi ekonomskimi reformami –, so povsem enotni, ko gre za ohranjanje državne lastnine, ki teoretično in praktično dokazano topi davkoplačevalski denar. Tako enotni, da so v obrambo lastništva pripravljeni na odkrit boj brez pravih pravnih argumentov proti Evropski komisiji. To ni normalnost povprečnih evropskih socialnih demokratov. A seveda evropski kolegi ne izhajajo iz tradicije absolutne oblasti nad sredstvi produkcije v imenu razrednega boja. Naši pa.

NLB – banka za tajkunske kredite, pranje denarja, zaposlitev udbovcev
Breznik in Horvat sta bila kot glas vpijočega v puščavi edina, ki sta pozvala k spoštovanju zavez in pravnega načela pacta sunt servanda. A se drugi niso dali motiti.  Levi suprakoalicijski blok je enoten in nepopustljiv. Banka je naša, ker je sistemska banka. Banka je naša, ker je strateška naložba. Prav tako kot farmacevtske družbe, pristanišča in hoteli. Najbolj prikladen izgovor za to, da jo obdržimo, je prodajna cena. Leta 2011 je bila cena prenizka zaradi razmer na trgu. Leta 2017 se je ne splača prodati, ker z vsemi dokapitalizacijami tako zelo dobro posluje, da bi bila to razprodaja družinske srebrnine, in ker bodo davkoplačevalci izgubili že dokapitalizirana sredstva. Zdaj smo spet v tistem ciklu kot pred desetimi leti, ko  so proizvajalci javnega mnenja grozili z medijskim pogromom na prvo Janševo vlado, če prodamo tako donosno družbo. Ko bo počil naslednji globalni mehurček, bo spet vredna premalo, da bi se jo sploh še splačalo prodati, in bo najbolje, da jo spet dokapitaliziramo s 500 milijoni. Dejstvo, da je sploh ne bi smeli dokapitalizirati brez zavez o prodaji, je nepomembna podrobnost, o kateri se v koalicijskem krogu očitno ne pogovarjajo prav radi. Diskusija se raje vrti okrog fantomskega bruseljskega apetita po slovenskih bankah. Neoliberalni Bruselj nas hoče spet nategniti, stric Erjavec pa nam svetuje, da se je treba z njimi pogajati “na trdo”. Čakajte, da vam prevedem v nelevičarščino: “Na vsak način je treba siliti v konflikt z Unijo – ki nas s svojimi štirimi svoboščinami gospodarsko ohranja pri življenju –, v katerem pravno in finančno nimamo osnovnih možnosti za uspeh, zato da bi botri koalicijske levice lahko ohranili vsaj osnovne možnosti, da obdržijo bankomat foruma 21.

NLB je bojda sistemska banka, sistemskih bank pa se ne prodaja. Sistemska banka pri nas pomeni predvsem možnost “sistema”, da intervenira, ko je treba odobriti kak tajkunski kredit, oprati denar kakšne države na mednarodnem seznamu sponzorjev terorizma, postaviti kakšnega zasluženega udbovca za svetovalca ali zaposliti kakšnega družbenopolitičnega delavca na posebej zanj izmišljenem delovnem mestu. KBC je spakiral kovčke in svoj delež praktično podaril, ko je videl, da se v takem poslovnem okolju preprosto ne da poslovati. Si bo po taki epizodi sploh še kdo upal?

Bi vi vložili svoj denar v luknjo brez dna?
Sam svojega denarja gotovo ne bi vložil v to zgodovinsko dokazano črno luknjo. Prepričan sem, da tudi v koaliciji nihče ni dovolj pogumen, da bi si upal del zasebnih prihrankov žrtvovati za nakup deleža. Očitno pa je slovenske tranzicijske strice še kako strah, da se bo res našel kak nesrečen zasebni  strateški investitor, čeprav dobički banke niso niti približno tako prepričljivi, kot vam razlagajo politiki in večinski mediji.

Če jih ne bi bilo strah, ne bi tako odločno postrojili čete svojih uslužnih vojakov v parlamentu. Niti ne bi medijem naročili, naj po predvidljivi zavrnitvi norih vladnih načrtov o odložitvi prodaje in plačilu de facto penalov začno pisati žaljive hujskaške članke proti EU in Evropski komisiji. Hudičevo usklajena akcija je bila to. Prvi dan je voditeljica RTV SLO brez sledu o kakšni novinarski objektivnosti poročala, da iz “Bruslja ne prihajajo spodbudne novice«, saj Evropska komisija vztraja pri izpolnitvi prvotnega dogovora o prodaji. Drugi dan že mastni naslov na prime-time domači strani MMC o neki čisto drugi temi: »Nova ideja Evropske komisije, kako ugoditi multikorporacijam.” Hujskaštvo in evroskepticizem kot nekakšno sredstvo izsiljevanja za birokrate v Bruslju, češ (prosto po Erjavcu): “Še ene evroskeptične države članice si ne morete privoščiti.” Skratka, sredstev se ne izbira. Nekomu gre očitno res za nohte. Zdaj potrpežljivo  čakam na fake news nacionalno-interesnega zanosa, ki bo preplavil Delo, Večer, Dnevnik, Mladino …

Seveda nikjer ne piše, da državna banka načelno ne more poslovati uspešno. Bank of Dakota, edina banka v državnem lastništvu v ZDA, po dobičku prekaša banke JPMorgan Chase, Goldman Sachs in Bank Of America, čeprav tudi tako, da izkoristi svoj privilegiran položaj proti bankam, ki nastopajo kot zasebni subjekti na trgu, a to je že druga zgodba. Dejstvo pa je, da slovensko državno bančništvo empirično dokazano NI dobičkonosno niti vzdržno na daljši rok brez finančnih injekcij.

Razlog za krajo je komunizem, ki je povzročil erozijo vrednot
Razlogi za to se skrivajo tudi v psihologiji naroda. Živimo v državi, kjer so 21 let samostojnosti vladali reformirani komunisti. Enaindvajset let kvazikomunizma na podlago 46 let čisto pravega komunizma je povzročilo erozijo osnovnih vrednot dobrih poslovnih običajev. Ne poznamo več tega, kar v angleško govorečem svetu imenujejo personal accountability – osebne odgovornosti za lastna dejanja. Smo narod, ki se skriva v nedrju državnoupravne anonimnosti, kjer nihče ni nič kriv in nihče ne odgovarja za svoje napake. V takšnem okolju pa poslovni subjekti ne morejo normalno nastopati na trgu.

Vsaj ne, ko trčijo ob tržno gospodarstvo naprednejših tujih držav. Svet, kjer veljajo visoki standardi poslovnega vedenja, ni kompatibilen s trenutno Slovenijo. Ko poslujete z Avstrijcem, vam plača vnaprej. Ko poslujete z Američanom, vam plača po preteku pogodbeno dogovorjenega roka. Ko poslujete s Kitajcem, plača takoj po opravljeni storitvi. Ko poslujete s Slovencem, se najprej pretvarja, da vas ne pozna, nato zapre d. o. o. in hkrati razglasi osebni stečaj. Tudi odurno pijana voditeljica večerne oddaje na nacionalki bo naletela na sočutje, ker je popivanje na delovnem mestu očitno stvar osebne stiske, ne pa huda kršitev poklicnih standardov. To se vendar lahko zgodi vsakomur, jo branijo stanovski kolegi. Čeprav je velika sreča, da se kaj takega ne zgodi srčnemu kirurgu ali pilotu potniškega letala, temveč le ljudem brez dejanske odgovornosti. Zakaj ne bi bili sočutni, saj bi tako radi živeli vsi. Pomanjkanje odgovornosti in osebne integritete je slovenski levičarsko navdahnjeni način življenja.

Ko kadri levice upravljajo z javnim premoženjem, denar izpuhti v zrak
Zato na tak način ne delujejo le goljufivi proizvajalci garažnih vrat, temveč je to splošna psiha naroda. In v taki državi je državno lastništvo družb obsojeno na razvrat sistemske korupcije, nepotizma in nesposobnosti. NKBM, NLB, Faktor banka, Abanka, Banka Celje … Koliko milijard bi nam bilo prihranjenih, če bi luknje iz zavoženih poslov in nasedlih kreditov krpal kak tuj investitor?  Očitno ne dovolj, ker levica še zmeraj pričakuje, da ji bodo volivci nasedli. Ni pomembno, kolikokrat so bili nategnjeni, zmeraj jim nekako uspe pozabiti. Dagmar Komar je v obdobju Pahorjevega trojčka vodila AUKN in tri državne družbe (Gen Energijo, Eles in Pošto Slovenijo) prisilila, da so dokapitalizirale NKBM z denarjem iz svojega uspešnega poslovanja. Vsi so vedeli, da bo ta denar izpuhtel v zrak. Vključno z direktorji posiljenih družb. Kdo danes še ve, da ta ženska obstaja? Da je nekoč v imenu SD pustošila po državnih bankah in v imenu reševanja le-teh po jugoslovansko jemala zdravim družbam? Nihče. Gospa se je umaknila iz javnega življenja. Denar je izginil. Ostal pa je SD. In Han. In uglašen zbor socialistov, ki vam bodo tokrat pa ZARES predstavili prave argumente, zakaj je v davkoplačevalsko dobro, da obdržimo državne banke.

Po tisti zanimivi razpravi sem raje ugasnil televizijo, preden me od obupa in besa začne metati božje. Prav nič več me ni zanimalo, kaj si zbrani mislijo o zdravstvu, ker so vse povedali že z razpravo o prodaji NLB. V državi se je zgodilo nekaj monumentalnega. Leva sredina je izpuhtela. Leva sredina in skrajna levica sta postali enoten monolit preživetih socialističnih idej. Vsa institucionalna levica je zdaj povsem odkrito in brezsramno res ZDRUŽENA levica. Spremenila se je v antifašistično koalicijo, naperjeno proti tujcem in kapitalu, ki jo je pred tremi leti predlagal NOB-jevski blaznež Tit Turnšek.

To je resničnost slovenske levice danes. Ste si tako želeli? 
Leta 2014 je 301.563 ljudi volilo novi obraz. So res vsi volili za to, da se leva sredina ideološko združi z (ra)združeno levico? 301.563 je prevelika številka. Tudi za državo, kjer so še pred slabimi tremi desetletji vladali avtokratski komunisti. Čeprav smo v desetletjih nadvlade socialistične miselnosti izgubili smisel za podjetništvo in poštenost, še zmeraj ne verjamem, da smo kot narod ideološko na ravni Kube, Nikaragve ali Venezuele. Veliko bolj verjetno je, da so volivci želeli neko sredinsko zmernost, kjer prostotržne reforme in privatizacija ne bi bile ravno v prvem planu, kljub temu pa bi se država po drnovškovo počasi plazila po poti evroatlantskega načina gospodarjenja in življenja. Upali so na Macrona. Dobili so jamrajočega neodločneža, ki se je hitro prepustil inerciji višjih sil globoke države in zaplul po znani poti Komunistične partije Slovenije … pardon … Združene liste socialnih demokratov … se opravičujem … Socialnih demokratov. Se pravi po poti državnega lastništva, navijanja davčnih bremen, jugo birokracije, nepotizma, korupcije, sovjetskih modelov zdravstva, pokojnin in javne uprave.

Koliko od teh 301.563 je danes dovolj razočaranih, da so uvideli ukano novih (starih) obrazov? Če jih je vsaj tretjina, je Slovenija rešena. Sto tisoč ljudi, sitih siljenja koruptivnih državnih hijen v sfero zasebnega gospodarstva, je ključ do normalizacije politike in družbe. Pa jih je tretjina? Bomo videli leta 2018. Stranka delovnega ljudstva Marjana Šarca bo lakmusov papir slovenske politične zrelosti.

Mitja Iršič

 • anzek

  Mitja, postavil si ogledalo dejanskemu stanju, ki vlada v SLO. Bravo!!

  Z vsem se strinjam razen z zadnjim odstavkom kjer se sprašuješ koliko je razočaranih z novimi obrazi. To se sprašuješ pri totalno butastem narodu??

  Kakšen je to narod, kateremu je normalno, da se predsednik parlamenta sklicuje na naravno pravo pri opravičevanju zločinov sto tisočev umorjenih? Ne najdem lepše besede kot BUTAST!!

  V SLO je velika kriza, predvsem kriza vrednot!!

  Zato so pa v veliki meri krivi tudi predstavniki cerkve, torej škofje!!

  Po krščanskem nauku je potrebno: greh priznati, se pokesati in odslužiti kazen. Zore pa gre blagoslavljati betonske bloke brez da bi se držal krščanskih vrednot??
  V mojih očeh je s tem dejanjem izgubil prav vse atribute moralne avtoritete!!

  • Krtača 20

   Pol pa kar začnite, pri domobrančkih, kesanje mislim….

   • Soave

    Ti sploh ne pomisliš, kaj pisariš !! Mrtvi. . . . . .tisoči mrtvih ljudi naj se kesa ? Saj so jih vendar že zdavnaj ” kaznovali ” !!! Pa ne na sodiščih, ampak skrivoma.

 • AlojzZ

  “Živimo v državi, kjer so 21 let samostojnosti vladali reformirani komunisti”

  Jaz ne bi uporabil besedo “reformirani”. Po moje besede “le v druge cunje oblečeni” bolje opišejo stanje.

 • Darth Vader

  Razlog za krajo je komunizem, ki je povzročil erozijo vrednot

  Razlogi za to se skrivajo tudi v psihologiji naroda. Živimo v državi,
  kjer so 21 let samostojnosti vladali reformirani komunisti. Enaindvajset
  let kvazikomunizma na podlago 46 let čisto pravega komunizma je
  povzročilo erozijo osnovnih vrednot dobrih poslovnih običajev. Ne
  poznamo več tega, kar v angleško govorečem svetu imenujejo personal
  accountability – osebne odgovornosti za lastna dejanja. Smo narod, ki se
  skriva v nedrju državnoupravne anonimnosti, kjer nihče ni nič kriv in
  nihče ne odgovarja za svoje napake. V takšnem okolju pa poslovni
  subjekti ne morejo normalno nastopati na trgu. -BINGO!!!!!!- :) potrebujete dokaz za zgornjo trditev? malce se ozrite po forumu nova24tv, levičarski troli so večini poznani, ki spremlja ta medij……..izstopajo po primitivni vsebini, ideološkem nabijanju, splošnem sovraštvu do ZDA, antisemitizmu, skrivanjem za slikcami adolfa hitlerja, ker menijo, da bodo s tem naredili nova24tv bolj nacional-socialističnen medij, poudarjanjem pomena množičnih migracij in sprejemanja XYZ ljudi v socialni sistem države slovenije brez resne asimilacije, kaj šele varnostnega preverjanja (kdo bi jim zameril, saj nimajo identitete nikjer drugje razen v sistemski ideologiji), navdušujejo se nad idejo, da so vaške straže sodelovale z okupatorjem, čeprav so delovale proti miselnosti, katero danes omenjeni troli poosebljajo, navdušeni so nad državnim lastništvom, navdušeni so nad UTD, splavom itd…….skratka Levica = mentalna nesnaga, katera je posledica erozije vrednot, torej o tem o čemer iršič v enem delu piše…..

  • KIKI

   Hvala, kot bi bral moje misli! Danes smo mi, ki tako razmišljamo,
   nezaželeni v družbah, kjer prevladuje trda komunistična nostalgija
   ali strašna apatija do vsega !

  • Krtača 20

   Pozabu si oment udbo LOL. Janša ne bo vesel….

 • Janko Gedlička

  Kako naj avtor tako odličnih, strokovnih, pronicljivih in razgaljujočih mislih predre dejansko medijsko blokado do volivcev?

  • mirodel

   Prebitje medijske blokade do volivcev je šele potreben pogoj, da pa se zadosti zadostnemu, je in bo pa malo težje. Naši večinski volivci potrebujejo krepak reset v svojih glavah. Kako to doseči, to pa je zaenkrat še nerešljivo vprašanje …

   • Janko Gedlička

    Človek naj bi ne bil pesimist. Rekel bi, da je pri rešitvi tega vprašanja mogoče izhajati iz skromnosti. Avtor sam je dodobra pojasnil – če povzamem s svojimi besedami, kolikor sem tega zmožen – da je večinski narodovi populaciji pranje možganov od druge svetovne vojne naprej povzročilo (predvsem propagandno) “decerebriranje”, razkroj vrednot ter občutka odgovornosti do sebe in soljudi, nasploh tudi do družbe kot celote. Mislim, da bi vsakodnevno resnicoljubno obveščanje po medijih, ki bi si bili dolžni svoj prostor pod soncem priboriti v pogojih svobodne konkurence, s potekom približno enako dolgim časom, kot je trajolo, oz. kot traja to “decerebriranje” privedlo do svobodnega in aktivnega razmišljanja ljudi in njihovega ravnanja. Vsporedno s tem bi šlo tudi izboljševanje vsebine izobraževanja od osnovšolskega dalje – pardon od vrtcev – v smer občečloveških naravnih vrednot. Na hitrico se pač ne da nič, kar je bilo dolgotrajno izgrajevano pa čeprav v slabo smer, spremeniti. V Franciji ni bila dovolj revolucija in giljotiniranje, pač pa še dolga desetletja, da se je pokopal enciem regim.Veselilo bi me, če predstavite nasprotna mnenja. Moje mnenje samo po sebi me prav nič ne veseli. Mimogrede – zavedam se, da g. Iršiču ne segam do goleni.

   • KIKI

    Še generacijo ali dve, če ne bomo vsi pod Alahom,
    bo zasijala tista prava iskrica Slovenstva, tistega poštenega,
    avtohtonega !
    Židan je poskrbel, da se bojo komunisti lahko v tem primeru spet
    poskrili v državne gozdove!…in zgodovina se bo nadaljevala!

   • Borut Stari

    Reset? Ne bo v redu ker je to povrnitev prejšnjega stanja. Slovenija potrebuje hard format in SET UP. Postavljanje na novo.

    • mirodel

     Absolutno, mislil sem na to ….

  • RATATA

   Janko, na komemoracijah smo imeli možnost opazit zastavonoše, z zastavami in govori vsebin kot prej in vedno do sedaj.

   • Janko Gedlička

    Da ti odkrito povem, jaz jih nisem niti gledal, niti poslušal. Hvala za obvestilo.

    • KIKI

     Tudi sam si te brezdušne in zlagane ceremonjie nisem ogledal!
     Pazim na svoj želodec, hrana je draga in škoda bi bilo vse
     “skiozlat”, čeprav taka lažniva farsa za kaj drugega ni!

  • Borut Stari

   Delimo ga na facebook in twiter.

 • Krtača 20

  Naj avtor tega članka kot znak da misli resno za začetek proda svoj avto, ker z njim je sam strošek (bencin, servisi, registracija), pa hišo, vzdrževanje le te je vreča brez dna. Ženo naj pa zaupa sosedu. Šele potem bo lahko toliko prišparal, da bo lahko kupil avto s katerim ne bo imel stroškov, hišo brez položnic in ženo ki bo stalno tiho. Sama desna propaganda in bučke. Drugače pa desni razmišljajo bolj v smeri – svoje damo za džabe, tuje pa hočemo če je zastonj in brez dela.

  • Mojca pokraculja

   Ta prvo si ti na vrsti, ajde tovariš krtača20, ups Baza 20 saj to je tvoj pravi nadimek. Bodi za vzgled, kaj še čakaš!

  • antimur

   Takšno razmišljanje kot je tvoje, je tipično za gorečega stalinista in kučanista. Za takšne izjave moraš biti že krepko čez les, da ti ni jasno, da od NLB ni imel navadni državljan nobene koristi, ampak samo ogromno škodo,katera bo tepla generacije zanamcev, ropanje je bilo narejeno z dokapitalizacijo in podeljevanjem nezavarovanih kreditov, ki so šli v milijarde. Prekleta banda kučanistična, brez NLB, Telekoma, Teš6 in podobnih roparskih dejanj, bi že zdavnaj pocrkali. Ker je vaš žakelj brez dna, nadaljujete v roparski smeri z drugim tirom, Magno in podobnimi svinjarijami. Čakam še samo, da boste začeli ropati iz shramb posameznikov zadnje kilograme moke in ostalega za preživetje, za kar so bili vaši krvavi predhodniki, ki jih po božje slavite, pravi specialisti.

   • Krtača 20

    Zelo inteligenten zapis. Povsem na nivoju desničarjev ko so razkrinkani.

   • montyamp

    Iz šume so se naselili direkt v banke .
    Če bi dali NLB novomeškim ciganom bi blo čist v redu , ziher bi prišparali par miljard .

    • KIKI

     Ne kliči vraga! Že od Drnovška in njegove Jelke dalje so
     združeni v lažeh in krajah! E, pa to jim je “u krvi” !

  • Soave

   No, saj avtor vendar ni komunist !! Ta ideologija uči, kako že ?
   Če imaš dva plašča, daj enega revežu.
   Tvoji so zemljo kradli posestnikom in jo ” dali ” ubogim kmetom, da so jim potem zopet jemali.
   Jebela cesta, kako krasna ” vera ” !!

  • Borut Stari

   Tvoji adlatusi z Dunning-Krugerjevim sindromom Slovenijo, že 21 let na 45 podlage, rinejo vedno globlje v greznico.

 • RATATA

  No, saj nekaj demokracije pa imamo, da lahko g.Mitja Iršič napiše dejstva in ostane FreeMan.

  • karpelec

   Že zato smo porabili nekaj let.

   • Mojca pokraculja

    Bi prej rekla, da je to “zavaravanje neprijatelja”. Se prav lažni občutek, da lahko svobodno mislimo, pišemo in govorimo.

  • Mojca pokraculja

   Vprašanje koliko časa bo še tako ?! Po moje ne prav dolgo, “antifašisti” znova in znova dvigajo svoje glave in žugajo, če ne bo po njihovo !

   • Janko Gedlička

    Z nasiljem bodo povzročali odpor, najprej v glavah, sčasoma v dejanjih.

  • Ana Job

   V duši bomo vedno ostali svobodni, naše miselnosti nam ne more vzeti nihče!

  • KIKI

   To pa je tudi vse, kar imamo! Vse ostalo je neko “šlatanje” resnice !

  • Janko Gedlička

   Ja, počasi se spreminja. Opaziti je tudi, da je g. Iršič razen v ekonomiji tudi vsestransko izobražen. Dobro se spozna tudi na pravo varstva človekove pravice do osebnega dostojanstva javne osebe in sorazmerja do svobode govora, sicer ne bi povsem upravičeno zapisal: ” NOB-jevski BLAZNEŽ Tit Turnšek”

   • RATATA

    Ja, rad ga berem in vedno me spodbudi k razmišljanju.
    tit turnšek je bil nekaj časa aktiven v neki drugi “opciji”, bil je (začuda) podpredsednik Slovenske ljudske stranke.

    • Janko Gedlička

     Izhajajoč iz prestreljenosti LDS z udbovskimi podtaknjenci prav pri vrhu, ni čudno, da je šla bolj kot ne rakom žvižgat. Tako se mi zdi, da Tit Turnšek ni bil ZAČUDA popredsednik.

 • karpelec

  Ko naše govoreče glave, ki upravljajo z javnim premoženjem so izredno dobrodušni do enih, ki kar ponujajo denar kot dim, ki se jim kadi iz glave, navzven pa delujejo kot enoten klan preživelih socialističnih idej.
  Analiza vredna razmisleka slehernega volivca in državljana, ki pričakuje, da se knekaj izboljša, seveda s pogojem, da odličen sestavek tudi razume.

 • tarantela

  Zanimivo je to, da je toliko kritizirana Rusija brez dolga.

  • MižekFiga

   Še nisem pozabu kako in zakaj smo dobili v last rušilec Triglav.

   • tarantela

    Treba je znat. Če se ne motim, so bili dolžni še iz prejšnjega sistema. Kaže, da ima Putin boljše strokovnjake v vladi, kot marsikatera “demokratična” država. Za svojo državo je poskrbel, ne hodi veliko naokoli, ne čveka na raznih shodih…

    • Mojca pokraculja

     Kva še čakaš, spizdi k putinu ! Tvoj vzor je CCCP, tam se očitno dobro počutiš !
     Sploh pa zakaj ne komentiraš vsebine članka, to ti ne diši kenede ?

    • MižekFiga

     Po treh mesecih plovbe, so samo 6 mesecev v doku popravljali ladjico. Živel Putin in še bolj tisti slovenski partijec, ki je pristal na tako pogodbo.

    • tarantela

     Po EU pa kar naprej iz enega mesta v drugo in kar naprej nekaj sejejo in sestankujejo. Naši poslanci v EU pa nič, še kozjega bobka ni od njih. Zver se tukaj nekaj meče gor na portalu, kaj pa v resnici dela za svojo mastno plačo (in seveda tudi ostali slovenski poslanci), se pa ne ve. Prej Beograd, zdaj Bruselj. Se nam še marsovci smejejo, ko smo lezli spod ene komande pod drugo, da nas lepo ožemajo. In bomo prodali banko in potem bojo tujci delali dobiček iz našega denarja, ko naši ne znajo delati drugega kot luknje. Kaže, da nimamo permisivne vzgoje samo pri otrocih ampak podobno tudi pri politikih in bankirjih, češ. saj se bojo že naučili.

     • Mojca pokraculja

      Rajš povej kaj kardeljev vnuk za mastno plačo dela v bruslu ? Drgač pa vse kar nakladaš je v stilu ” mi bi se jeb.., samo da ne uđe”.

     • Krtača 20

      Sej fora je v tem da vam udže vsak dan po parkrat, pa še kar trdite da ne jebete.

     • Mojca pokraculja

      Kdo je pa tebe kej vprašu Baza20 ? Svoje fore kr zase zadrž, kva se vtikaš, če ne štekaš.

     • Krtača 20

      ŠTEKATE VI DOBR KAJ VAM HOČEM POVEDAT. SAM SE DELATE GLUPE

     • Mojca pokraculja

      NE ČUJEŠ DOBRO BAZA 20 !!!

     • opazovalec

      Dela natančno to, kar delajo ostali poslanci v evropskem parlamentu, tudi slovenski predstavniki desnice (EPP)v istem parlamentu. Mogoče imaš pa kakšne druge informacije, daj nas razsvetli prosim lepo!

     • Mojca pokraculja

      No pol nej pa šoltesa na prvo mesto da, sej je njihov in najbrž tud tvoj. Kaj se spotika ob Zvera, druge pa kao v oklepaj daje- nej jih našteje !

     • Borut Stari

      V svoji umski zaostalosti smetiš pri komentarjih dobrega članka.

    • Borut Stari

     Če imaš Putina za dobrega človeka si ga pa dam vzemi.Partikularistični demagog.Cesar zjebanega cesarstva. Nobenega zavidanja vrednega.

  • Mare Kranjc

   A res? Ali namerno lažeš in zavajaš, tako kot vsi levičarji, ali pa je to neznanje in napišeš, kar ti pride na misel?

   http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/russia

  • tzt

   Ne lapaj! Lani so imeli državni dolg 17% GDP. Ta raste. In to eksponentno.

  • Borut Stari

   Mogoče. Zato pa je brez ljudjem prijazne kvalitete življenja.

 • Ryuk

  No, levaki. Prešteli ste se. Kdaj boste iz lastnega žepa kupili NLB? Saj lahko komot zberete dnar. Če vam NLB toliko pomeni, boste pa že izpljunili tisto milijardico evrov.

  • MižekFiga

   Nekaj podobnega se je zgodilo, ko je Bratuška (+ minister Čefur) zrihtala najdražji kredit (7% obresti) za državo. Domnevam, da je večina kredita iz ukradenega denarja in to je edini način na katerega so politični kriminalci pripravljeni sodelovati v ekonomiji.

   • KIKI

    Saj veš, da je res! …prav nič se ni o tem razpravljalo na široko;
    molčali so kot grob in nas še enkrat globoko pokopali!

  • KIKI

   O, saj bodo! Malo bodo še počakali, da se vrednost še spust na najnižjo
   mogočo, potem pa HOP razni Ropi, Hazabendi , Rataji , Jazbeci vseh vrst
   in “iči” in “ići”, ter člani FUCK 21 ! In – nategovanje ljudstva se bo nadaljevalo!
   Prav nam je, nam, butastim Slovencem!

   • Janko Gedlička

    Ja Factor banko in Pro banko smo morali na davkoplačevalske stroške likvidirati, čeprav sta bili privatni banki udbomafijcev.

  • Janko Gedlička

   Nič jim ne bi koristilo. Svoje banke ne bi ropali.

   • Janko Gedlička

    Moram sam sebi odgovoriti. Kiki je dobro odgovoril Ryuk – u. Me je prepričal, da bi bili udbomafijci sposobni “poceni” kupiti NLB in iznajti načine da jo po “potrebah zdravijo” z javnim denarjem.

 • MižekFiga

  Tudi pri nas je popularno levičarsko hallal pripravljanje hrane.
  Nihče si pač še ni zamislil politični hallal in z njim odstranjevanje Leve Levice, Sredinske Levice in Desne Levice.

 • sloustava

  Hudicevo zamer8m EU, da ni ze preje razgnala te barabe iz nasih zivljenj!

  • KIKI

   Kaj bi se ukvarjali z nami, tako ali tako vedo, da bomo vsak čas crknili saj so nas lastni
   “liderji ” oropali preko “legalno” urejenih denarnih tokov ….

 • Soave

  + + + + + + + + dobro napisano !
  ” Banka je naša, ker je sistemska banka. Banka je naša, ker je strateška
  naložba. Prav tako kot farmacevtske družbe, pristanišča in hoteli. ”

  Razumljivo, da je njihovo prav vse, kjer se da krasti. No, kjer je še kaj za ukrast !!
  Pa strah jih je ! Torej, verjetno g. Logar s svojo komisijo sploh še ni vsega odkril ??Najbrže bi mi popadali na rito, tile ZDRUŽENI pa s svojih tronov !

  • MižekFiga

   Največ packarij je v balkanskih podružnicah NLB.

   • KIKI

    In tovariši uživajo svoj “zasluženi” pokoj v čudovitih vilah, apartmajih, jahtah,
    potovanjih v davčne oaze, kjer igrajo golf in doživljajo orgazme s svojimi
    skrivnimi ljubicami….in vidiš, nimaš jim kaj vzet, ker nič nimajo , na nepremičninah
    pa imajo vpisan nenormalno visok knjižni dolg ! Vse ostalo imajo njihovi otroci
    in snahice in mamice in tetice.! Pa smo res idioti !

 • T16

  Mitja, odličen prispevek. Zadel žebljico…….bravo.

 • Krtača 20

  Pošten desničar prav da kar razprodajmo našo ljubo Slovenijo mal nemcem (najrajš), mal avstrijcem pa še komu. Najbolj da se jo kar priključi Nemčiji. Od druge sv vojne dalje nič novga iz strani poštenih desničarjev….

  • Soave

   Tvoji pa razprodajajo svoje študirane mlade ljudi. Preidi skrb na ramena drugega ? Pa še mal davka si potem od njih vzamejo.

 • dob

  Morda najboljši članek na Novi do sedaj.

 • MižekFiga

  Mitja Iršič prosim napiši še kakšno misel o volilni udeležbi. Mogoče ti pa rata obelodaniti zastraševanje volilcev ali pa zbuditi veliko večino njih proti političnem kriminalu v Sloveniji.

 • Borut Stari

  Značilnost slovenskih politikov:”Dunning-Krugerjev učinek predstavlja kognitivno pristranskost, kjer se neusposobljeni posamezniki ne zavedajo lastnega nivoja znanja o določenem področju, kar vodi k slabim odločitvam in zmotnim zaključkom. Posameznikom lastna nesposobnost preprečuje, da bi spoznali svoje napake”.

 • lukamiha

  Dober članek!

 • montyamp

  Spet dokaz da so slovenistanci najbolj zabit narod v EU .
  Kaj za božjo voljo ljudje ne vidijo da je bank več , ne le murglosrgsko udbopartijsko gnezdo , ki napaja tranzicijske prevarante s pokradenim denarjem .
  Že pred desetimi leti sem vse račune prenesel v tujino .
  Banditi so mi preveč pokradli .

 • Krtača 20

  Tipično desno razmišljanje – ni dobro da krade Franci. Pošteno bo šele ko bo kradel Hans.

  • komar marko

   rdečuhi zopet razmišljate v skladu s slakostjo mermeljade. Malhe ne daste. Ja od čersa pa boste potem živeli. Sam, še imperialisti pocrkajo in ste total v malori. Obvladuje se vse samo da se preživi!

  • xtc

   Ti vsakdan presentiraš kako v realnosti zgleda levi ovčjetropni bedak,ki ga striže Kučan na golo in nima pojma o ničemur.

  • šmentanamuha

   A je možno, da si res tolk butast?

 • montyamp

  NLB in HANZI RTV KURBENHAUS CENZURA IN LAŽI NA POLOŽNICE , šenkajmo ciganom .
  Prišparali bomo miljarde .

 • Zima prihaja

  Bi vi vložili svoj denar v luknjo brez dna?
  Ko prideš na ta svet začneš vplacevati v luknjo brez podna in ena .Zakaj le ?

 • Krtača 20

  Ajde desne pokveke konc lapanja pa glave dol pa delat! Hans iz Nemčije je že dvakrat klical da če ne bo dobave motorčkov za golfcwagen ki ga bojo z dobičkom prodal za ene 20jurjev, ene stotim delavcem kle ne bojo dal za kruh pa pingo sok! Tko da….

 • Krtača 20

  Če ne boste pridni bo Hans fabriko prodal JužnoKorejcem. Pol se boste v sindikatu kregal sam še o tem al nosit pleničko al ne. Mal si preberte tole: http://rs.n1info.com/a155764/Biznis/Sloga-Tortura-u-Juri-radnicima-savetuju-da-nose-pelene.html

  • Zima prihaja

   Jah Yugo ne traje dugo pravi star pregovor

 • mapu

  Zanimivo krtača, v vseh tujih firmah, ki delujejo na naših tleh, delavci prejemajo višje prejemke, kot pa tam kateri lastniki so slovenski tajkunčki..čudno a ne.

  • Krtača 20

   Preveč kratkoročno gledaš. Poglej si cene v trgovinah zdaj ko smo praktično brez svojega trgovca. A se spuščajo? Poglej si cene recimo cukra odkar smo prodal cukrarno. Pa mleka pa….

   • mapu

    Ne govorimo o cenah cukra, ampak o tem da redno dobivajo plačo, ki je višja kot pri naših delodajalcih in o tem, da jo redno dobivajo, da ta podjetja nimajo izgub in še in še…
    Pri naših tajkunčkih se pa samo krade….

    Dne 02. november 2017 10:55 je Disqus napisal/-a:

    • Krtača 20

     Zato ker nimajo enakih možnosti, to je prvo. Medtem ko mora domače podjetje dejansko plavat v tržnem gospodarstvu, se tuje firme kopajo v denarju v obliki raznih subvencij (beri denarju out of thin air), potem jim ni treba plačevat takih davkov (ker so veliki delodajalci, jim države zlahka pogledajo čez prste samo da pridejo v državo). Potem je tu še specifika – recimo slovenski kmet ima hribe in ne more nardit takih kilometrskih njiv kjer bi zaspal za volanom preden pride do konca, kot ameriški). V glavnem če kdo misli da govorimo o tržnem gospodarstvu, se moti. Takoj ko zgasne zadnja slo firma na določenem področju, grejo cene gor. Tudi danes uspešne tuje firme bojo plače spustile, ko bojo ostale brez konkurence (namen višje plače in nižje cene izdelka je izrinit konkurenco). Ampak one si to lahko privoščijo z denarjem iz zraka. Normalna slo firma pa ne. Pa pustmo pri kraj vse goljufivce v slo. Pogovarjamo se o pogojih na tržišču.

     • mapu

      Potem lahko ugotovimo, da je za tako stanje kriva država, da ne spodbuja domače delodajalce. Cene hrane so primerljive s tistimi v Avstriji ali pa Nemčiji, se pravi problem je v naših prejemkih. Mislim, da imam Slovenci smolo, ker vedno na sedemo našim politikom, kateri pa vedno poskrbijo samo za svoje ritmi, nas pa nategujejo z redčimi in ta belimi. Do kdaj še?

      2. nov. 2017 11:54 je oseba “Disqus” napisala:

   • xtc

    Glej si eden redkih ,ki se z vsakim novim postom trudijo izpast cepec ali še kaj hunšega.
    Kaj imamo od tega ,da je bil Mercator Slovenski ,nič,nič nič,bil je najdražji.
    Kaj imamo od tega da imamo slovenske trgovce?Nič?Ko bo ceno dvignil eden ali dva mu bodo preprosto sledilio vsi ti ali oni.Če misliš ,da so slovenski trgovci garant za nižje cene si najmanj teleban ,v hujši verziji pa še kaj drugega.
    In poduk za leve bedake najhujši sovražnik delavcev v trgovini in dobaviteljev v Sloveniji so bili ravno slovenski trgovci-Če je vam toliko opevanemu Jankoviču uspelo vse trgovce bolj ali manj spraviti na minimalce s svojimi lumparijami,je ravno Tuš odgovoren za največje izžemanje dobaviteljev oba skupaj pa sta bila izrat+zita neplačnika,krepko čez 60 dni.
    Od kar je Mercator v tujih rokah se je plačilna disciplina pri njem bistveno poboljšala Tuš pa še kar šepa,do čim tuji trgovci niso težava,denar je tudi že pred potekom roka na računu.

 • xtc

  Dejstvo je ,da je treba v dobro naroda NLB prodati takoj za vsak denar,čeprav je sedaj to zaradi blokiranja prodaje levakov precej nedonosno,vendar pa bo izguba dosti manjša ,kot ,če ostane v državni lasti,saj bo v letu dveh zopet manjkalo vsaj 2 miliardi.,pa še2tiri ipd zgrešene investicije bodo padle s tem pa tudi moč levakov.
  Kahli,Bratušce ipd kekci lahko opletajo z tem onim ,evroskepticizmom ipd,vendar banka gre na Fire sale to je definitivno jasno in hvala bogu rešitev za slovenske davkoplačevalce.
  Opletanje z grožnjami EU je kontraproduktivno ,saj lahko ECB na zahtevo EK,zaradi kršenja zavez in zakonodaje NLB preprosto odvzame licenco za poslovanje,do dneva ,ko bodo zaveze izpolnjene,oz ji začasno prepove vršiti plačilni in kreditni promet,no in kaj boste z banko tedaj,ko bo neuporabna oz,vam jo bodo zaprli,ker imate prepoved poslovanja?
  Skratka levaki obnemogle jeze cepetajo z nogami in izsiljujejo a palico v rokah imaECB in EK ZA KATERE JE ZADEVA ČISTA KOT SOLZANLB gre v prodajo tako ali drugače,zavezali ste se in pogodba je pogodba.
  Seveda pa gre za realno političen problem;ko pade NLB trnjava,bo kučanova druščina pospešeno pričela razpadati moč levice pa hitro usihati,saj je bilaNLB tudi prikriti vir zadolževana levih vlad v tujini za vzdrževanje levice na oblasti.Ali povedano po domače državna NLB se je v tujini zadolževala kot “zasebni poslovni subjekt”(ki to ni) in z najemanjem posojil nato kupovala državne obveznice in zakladne menice po bistveno višji ceni kot bi bile te vredne na tržišču in tako so levaki krpali proračunske luknje in manjko,če banka gre se bo hitro pokazalo realno stanje v državi,ki se ga je sedaj s temi mešetarjenji skrivalo.Seveda z odhodom NLB zelo vrjetno pade 2 Tir kot Koroška avtocesta,saj nobena tuja banka pri zdravi pameti nebo posodila toliko denarja na tako luknjave projekte,na drugi strani pa bo zdrknila boniteta državi,saj bo morala sedaj država odkrito iti na dan,kako najema kredite na mednarodnem trgu in se bo pokaalo kako velike razsežnosti ima prikrito zadolževanje države,preko državne banke.

 • Borut Stari

  Napisano je vredno imena Članek (z veliko začetnico). Ima vse. Uvod za dober dan, komentar in na koncu, kot nasvidenje, zaključek.

 • Krtača 20

  Ja ja, boga država ki nas hoče prepričat da je bilo črpanje Radenske nedonosno početje. Takoj ko jo je v roke dobil tujec, je pa donosno. Heh, ovce vse popapajo.

  • janez zorman

   Končno spregledal(a) Milanov “nacionalni” interes. “Nacionalni” interes ali po domače “partijski napajalnik”, Slovence najdražje košta. Zaradi “nacionalnega interesa” smo dobili domače tajkune, ki so tajkunazirali podjetja in trgovske verige iz lastnega dobička podjetja in iz amortizacije. Dokler je šlo. Začelo se je z Interbrewom in potem so kocke padle.Milan je rekel NE, bo kar moj Boško pir delal !

 • janez zorman

  To je idealno vprašanje kandidatoma (Bopratu in Serpentinšku) pred volitvami v drugem krogu. Odgovor na vprašanje glede lastništva NLB; ali naj bo tovarišijsko ali mednarodno, bi dalo Slovencem vedeti koga voliti. Vendar lahko pozabite, da bosta na “škofljica” RTV ali na POP-u dobila takšno vprašanje ?!

 • Zima prihaja

  Mene zanima zakaj pri p.m.MORAS imeti trr če si zaposlen ?Zakaj ne gnar na roke ?ODGOVORITE MI NA TO VPRASANJE .

  • Mojca pokraculja

   Najprej kaj je to p.m. ? Kdo pa prav da ne more it na roke ?! TRR je pa prazen, kaj lepšega ?

 • RATATA

  Boljše to, kot pa 5x vdovec hehe

 • Iva

  “Pomanjkanje odgovornosti in osebne integritete je slovenski levičarsko navdahnjeni način življenja.”

  Privatna lastnina pomeni tveganje in odgovornost. Torej je jasno, zakaj levičarji – kontinuiteta – zagovarjajo državno lastnino in negativno selekcijo (so proti konkurenci).

 • sprehajalec

  Bravo Mitja, dober članek. To o miselnosti je še posebej dobro, saj je to miselnost ostarelih volilcev, ki hodijo na volitve in kreirajo javno mnenje. pa tistih, ki so posredno ali neposredno pripopani na državni proračun.

  • Soave

   Hm. . . . . . .razloži mi, kako jaz, ostarela volivka s svojo miselnostjo – kakšna pa je – kreiram javno mnenje ?? Ta je pa dobra.

   • sprehajalec

    Stranke se prilagajjo volilcem, oziroma jim servirajo to, za kar smatrajo, da želijo slišati. Večina se najde v tem, pa gre potem volit. To zanima predvsem starejše volilce, mladince boli koko. Pravzaprav ne poznam mladinca, ki voli.

    Volitve potem potekajo na principu “akcije”, žlahte pa prijateljev. Oblikuje se krog torej, ki ve koga voliti. Pri tem je krog “naših”, ki se aktivirajo na principu voliti proti Janši in ta belim, bolj množičen, kot posledica zgodovinskega razvoja pri nas in odsotnosti meščanskega demokratičnega življenja.

    Obsataja torej medsebojna interakcija strank in volilcev in obratno, stranke jim oblikujejo mnenje. Predvsem preko medijev, na katere imajo vodilne leve stranke pri nas vpliv.

    • Soave

     Ja, je že res.
     Ampak kot izgleda, taki kot jaz, bolj slabo kreiramo javno mnenje. Pravijo, da dobri zgledi vlečejo . Figo vlečejo !!
     Politiki so tisti ta glavni, ki morajo biti toliko sposobni, da ljudi res pritegnejo in prepričajo. Starši so pa isti, ki svojo mladino naučijo, kaj je državljanska dolžnost in pravica ! Da si upajo ( to bi morala biti najbolj normalna stvar na svetu !!! ) svoje mnenje jasno in glasno izraziti. Tako pa zopet vzgajajo lažnjivce, kot v Jugi.

 • Krtača 20

  Desnaki morte bit strašno dobri trgovci (vsi čičate po arestih pa to). Dokapitaliziraš za tri al kolk miljard, prodal bi pa za 75miljončkov al kolk. Pa še to je predrago… Ja res bravo!

  • traktor

   Dober, da vas levake neč ne boli, če ste fukjen. Kako vam podganam ni jasno, da kradete sami sebi?

 • RATATA

  Tako pokvarjen člouk se sploh rodit neb smeu.

 • TOML

  Socialističnim lopovom vzamemo NLB, pa se jih bomo znebili za vedno.
  Ker iz NLB si financirajo volitve in vse kaviar restavracije.

  • baubau

   Toml,začni in prenesi svoj račun in denar na drugo banko.

   • TOML

    Jaz imam na SKB in NKBM

    • baubau

     isti šmorn

 • Janez

  Ja Dober članek !
  Še “KRTAČA” SE STRINJA, DA JE DOBER.
  Skrbi ga edino, da bi denarjs za honorarje njemu – v NLB? Zmanjkalo. Ojoj?! L.r. J. KOMENDA

  P.S. NNLB – SLON IN SADEŽ

  https://www.google.si/search?q=nnlb+slon+sadež&oq=nnlb+slon+sadež&aqs=chrome..69i57j0.13625j0j7&client=tablet-android-samsung&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8

  • komar marko

   ima tudi skrb zaradi imeprialistov, ker če imperialisti crknejo ne ve kje bo dobil puf da bo preživel,

 • Caetano

  Nlb je vedno nadzorovala udba oz udbomafija. Poslovanje po t.i. Kucanovem “nacionalnem interesu” nas je zelo drago stalo.

 • komar marko

  PRVA BULA Kapitala še kako drži. Vzameš kjolikor rabiš, narod če da pozlati.

 • Vrhovni sodnik

  Nobenih akcij z desne ne vidim, kaj vsi čakajo na volilni čudež, katerega pa ne bo če se bo mirno gledala ta vele kraja, treba je ljudi zainteresirat, dvignit, povezat in pol na volitve, ne čakat v senci, ker iz neba ne bo nič padlo.

  • Neznani

   ITAQ, ++++++++++++++++++++++++++++++++ čista + 10.

 • traktor

  Ja, prav imajo. NLB in državna podjetja tudi sam ne bi prodajal. Raje bi zaprl vse omenjene, ki po suhem vrtijo gobec in zapravljajo naš denar, bodisi po neumnosti, bodisi iz pohlepa. In potem še vse ostale prasce, ki so se okoristili od občin naprej proti vrhovom javnega sektorja. To so v glavnem tisti reveži, ki imajo neto plače nekje med 900 in 1.500 evrčki in ne znajo dokazati od kod jim dragi apartmaji in plovila na Hrvaškem, pa plehovje z modro krvjo po 70.000. Barabam pobrat nakradeno, v arest z žlahto vred. Potem pa lahko tudi NLB ostane naša.

 • traktor

  Pravi Casanova. Oziroma pokvarjeni stari kurbir.

 • piko8

  Kamor koli se obrneš povsod naletiš na sadove komunizma in kratkonogega “MAFIJCA” milana kuçana!

 • traktor

  Če stari kurbir ne bi menjal tolk žensk, bi člouk reku, da to mim dedca sploh šlo ni. Ampak očitno je na hudiču nekaj stalo.

  • Ana Job

   Nestabilen je.

   • traktor

    Bil. Zdaj je stabilen. In neuporaben.

 • samotoje

  Že naslov je dober, relevanten, nadaljevanje pa je primer odličnega pisanja. Že Iršičevi tviti so dobri. In tudi tehtno je napisano. Človek nehote prikimava.

 • Soave

  + + + + + + + + +

  Pa še en dober pogled s strani Časnik.si, ki so ga povzeli po Svobodni Sloveniji.
  G. Granda je sijajen zgodovinar.
  http://www.casnik.si/index.php/2017/11/02/s-granda-za-svobodno-slovenijo-krek-v-slovenski-ljudski-stranki-ni-imel-pravega-naslednika/

 • šmentanamuha

  Članek za arhiv. Boljše diagnoze bolnika ni možno napraviti.Poklon avtorju za ta genialno pronicljiv sestavek.

 • Get Smart

  Ja, toda za v arhiv pobebavljanja pobebavljenih oz., kot bi rekli Iršiči, za zbunjene, ki jih jebu glupe nje.
  Začnimo na koncu. Lakmusov papir? Šarac? A ti to resno?
  Z osnovnošolskim kemijskim testom boš kao testiral ljudi v Sloveniji in pa svoje kao soplemenjake JUGOSLOVANE, po tem, ko te je sa ŠARCEM, LUDAMILOM, POPOVIĆEM, LIKOVIĆKO … MURGL KOMUNISTIČNA PARTIJA ŽE GUZNILA in ti postavila SVOJO LUTKO?
  A si sploh lahko še večjij ritard? Se delaš? Si res tak bebći?

  Ubogi Iršič je kao JUGOSLOVAN nje, tako se vsaj predstavlja nje, kot da bi kaj takega sploh obstajalo, razen v agendi AGITPROPA.
  ŠARAC je tako kot BARBIE BORUT PAHOR lutka tvojih JUGOSLOVANĆETOV, torej
  KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji,
  ne levićijev, ne sredinćijev, ne lakmusićev in kar je še šnelkursađijkih floskulic,
  NE slovenskih, ker JUGOKOMUNJARE niso Slovenci, ne delajo za Slovenijo, ne sledijoi slovenski kulturi.
  Shvačaš, Iršiću bre? E pa ne shvaća.

  MURGL JUGOKOMUNJARE in KOMINTERNACIONALCI NISO moja levica, torej

  NISO slovenska levica, ampak so, če že bebćiji morate onanirati sa levankom šakić,
  JUGOSLOVANSKA levica, KOMINTERNOVSKA levica nje.

 • Get Smart

  KOMINTERNA vam je bebčijem lansirala svoje kao desnićije, liberale nje, nakar so ritardi širom sveta sprejeli te kretenizme in hajd, udri brigu na AGITPROP poturancije
  in z obema ročicama, torej z levankom rukić i desankom šakić prihvatili POTURJEN jim AGITPROP.
  Iršiću, bolan bre, SOCIALISTIČKO JUGOSLOVANćE bre, piši si za uho in z njim vsi bebci tega sveta:

  PROBLEM bank, UNIČEVANJA Slovenije … NI v lastništvu, pač pa v
  JUGOKOMUNISTIČNI = KOMINTERNISTIČNI agerndi, torej v
  LOPOVSTVU, v ROPARSTVU, UNIČEVANJU, torej v OKUPATORJEVI, torej v MURGL JUGOKOMUNISTIČNI in KOMINTERNISTIČNI praksi uničevanja LJUDI in stvari.

  Preko liberal finte so vam POTURILI floskule o slabih gospodarjih, o nujni prodaji BLABLABLA …
  in zdaj se taisti kao borijo proti prodajo blablabla …
  in titovi pionirčki tipa Iršič padajo na te JEFTINE FORE nje.

  • Get Smart

   Jeli, Iršiću, kaj naredimo, če ti LJISIC ropa kure iz kurnika?
   Kaj vam pove Iršić in vsa kao LIBERAL agitpropaganda?
   Kurnik je treba prodati, ker LJISIC je slab gospodar, ker LJISIC je SLJOlevići nje
   in podobne kretenizme.
   Kako pa ravnamo NEPOBEBAVLJENI ljudje?
   Načinov je sicer več, toda bodi zadosti dva:
   —kurnik primerno zaščitimo pred LOPOVSKO JUGOKOMUNISTIČNO ljisic,
   —ljisic uhapsimo nje in jo damo pod ključ, v zoo, da si jo lahko Iršići in ostali pobebavljenćeti ogledajo od blizu in se naučijo LOČEVATI med:
   – LJUDMI = SLOVENCI in ostalimi ljudmi, ki sledijo
   SLOVENSKI KULTURI ŽIVLJENJA,
   in med
   ZLOČINSKIMI JUGOKOMUNISTIČNIMI in KOMINTERNISTIČNIMI kreaturami
   in njihovimi vsakokratnimi NOVIMI OBRAZI:
   SMC SD DeSUS LDS IDS=zdaj kao Levica nje SOCIALISTI BRATJOŠKE VERNIKI v ŠOLTESA …
   vse to je ena in edina KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

 • Get Smart

  Formalnopravna preimenovanja KPJ (Komunistične partije Jugoslavije v Sloveniji) skozi čas:

  KPJ – Komunistična partija Jugoslavije >
  ZKJ (Zveza komunistov Jugoslavije) >
  ZKS-SDP (Zveza komunistov Slovenije-SDP) >
  SDP (Stranka demokratične prenove) >
  SDP Slovenije (Socialdemokratska prenova Slovenije) >
  Združena lista > ZLSD (Združena lista socialnih demokratov >
  SD (Socialni demokrati).

  Shvačaš, Iršiću bre?
  Pravnik, a ne? Zmoreš FORMALNO-PRAVNO NASLEDSTVO?

 • Get Smart

  – Predno so si spremenili ime v SD, so se imenovali ZLSD – Združena lista socialnih demokratov.
  – Predno so si spremenili ime v ZLSD, so se imenovali ZDRUŽENA LISTA.
  V ZLSD so se kakor združili s “Semulićevo SZDL”,*
  ki je postala SSS – Socialistična stranka Sljovenjije nje in pa DeSUS-om, ki je nastal iz par starih murglskih prdcev ZKS-SDP nje. DeSUS bodo začeli v murglskosrbskem jugokomunističnem agitpropu pumpat na polno šele po koncu “LDS zgodbe
  o uspehu nje”, ko za predsednika DeSUS-a postavijo SKOJ-evca oziroma LDS-ovca Karela Viktora.
  * Semulić je še vedno PREDSEDNIK “četrtega doma” JUGOKOMUNISTIČNE SKUPŠTINE v Sloveniji – ZSSS je le preimenovan SZDL (lokalna SOCIALISTIČNA zveza delavnega ljudstva; v izvirniku: SSRNJ = SAVEZ SOCIALISTIČKOG RADNOG NARODA JUGOSLAVIJE)
  – Predno so si spremenili ime v ZDRUŽENA LISTA, so se imenovali SDP Slovenije – Socialdemokratska prenova Slovenije.
  – Predno so si spremenili ime v SDP Slovenije, so se imenovali SDP – Stranka demokratične prenove.
  – Predno so si spremenili ime v SDP, so se imenovali ZKS-SDP – Zveza komunistov Slovenije-Stranka demokratične prenove.
  – Predno so si spremenili ime v ZKS-SDP, so se imenovali ZKJ – ZVEZA KOMUNISTOV JUGOSLAVIJE
  https://i.imgur.com/D4LXeH6.jpg
  – Predno so si spremenili ime v ZKJ, so se imenovali KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

 • Get Smart

  LDS (in vsi njeni derivati Zares, ZL, ZaAB, PS SMC …) je formalnopravna naslednica SKOJ-a – Savez komunističke omladine
  Jugoslavije).
  SKOJ – Med vojno SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije) ustanovi USAOJ (Ujedinjeni savez antifašističke omladine Jugoslavije) in je hkrati
  član in deluje posebej. Po vojni se USAOJ preimenuje v NOJ (Narodna omladina Jugoslavije), nato pa se ti kaviar jugokomunisti,
  ki so se kakor razcepili, znova združijo (SKOJ + USAOJ (NOJ)) v NOJ. Nakar se NOJ preimenuje v SSOJ (Savez socijalističke
  omladine Jugoslavije), ki formalnopravno še traja. SSOJ ima seveda podružnice po vsej Jugoslaviji: tukajšnja se imenuje ZSMS
  (Zveza socialistične mladine srbije) – in ta podružnica na prvih (v 2/3 sfejkanih in v 1/3 demokratičnih) volitvah v
  Sloveniji (leta 1990) nastopi še s svojim polstoletnim imenom ZSMS, na naslednjih (1992), pa se je ta organizacija ZSMS
  (Zveza socialistične mladine Srbije v Sloveniji) preimenovala v ZSMS – liberalna stranka, nato liberalno demokratska
  stranka LDS, pa Liberalna demokracija Sljovenjije.
  Prakso ustanavljanja strančic SKOJ-a, imenovanj, preimenovanj, t. i. “novih obrazov”, ki se potem počasi spet kakor
  združujejo v t. i. “Združeno levico” itd. lahko še vedno opazujete: LDS, Zeleni, SSS, SMS, Zares, PS, ZaAB, TRS, IDS,
  Verjamem sholtesu, SMC … = LDS = SKOJ, podmladek KPJ =
  KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

 • Get Smart

  Predno so se poimenovali z KOMUNISTIČKA PARTIJA JUGOSLAVIJE, so se imenovali
  SOCIALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA JUGOSLAVIJE
  podobno kot
  NATIIONAL SOCIALISTISCHE DEUTSCHE ARBEIT PARTEI
  oz.
  tako so se tedaj imenovali takorekoč vsi kao SOCIALISTIČNI projekti KOMINTERNE,
  kot so sedaj ti KOMINTERNISTIČNI “novi-obrazi” po svetu znani kot
  kao “SOCIALNI DEMOKRATI” nje, čeprav je t. i. socialnost že star kominternistični trik.

  »Već na tzv. „uskršnjem kongresu“ od 20. do 23. travnja 1919. 27 članova ljubljanske sekcije JUGOSLAVENSKE SOCIJALDEMOKRATSKE STRANKE (JSDS) istupilo je iz njezina članstva i utemeljilo Slovensku socijalističku stranku, koja je prihvatila vjernost politici Vladimira Iljiča Lenjina, zauzimajući se za oružanu revoluciju i protiveći se parlamentarnoj demokraciji. Kad je u Beogradu osnovana Socijalistička radnička partija Jugoslavije (kasnije Komunistička partija Jugoslavije), Slovenska socijalistička stranka uključila se u nju, te prestala postojati. Slovenske komuniste predvodili su glavni tajnici KPJ Filip Filipović i Sima Marković.«

 • Get Smart

  Diagnoza in recept.
  Šmentana, beri počasi, da se seznaniš z RESNIČNO diagnozo, ne s šarlatanskim jugosljovanjskim pocarstvom.
  “Komunjara, tukaj torej predvsem jugokomunjara oziroma samoimenovan “socialistični levići nje”, kot se sedaj radi imenujejo in ste celo ljudje privzeli to imenovanje,
  se spreobrne, ko se v jamo zvrne” in “LAŽ je nesmrtna duša KOMUNIZMA!”
  To sta neizpodbitni dejstvi, temelja kominternističnega “kaviar socializma”, tukaj seveda predvsem murglsrbskega jugokomunizma, ki ne smeta in ne moreta biti zamajana niti za hip, kajti že brez enega od njiju se zločinski kominternacionalizem oz. murglsrbski jugokomunizem sesuje kot hiška iz kart.

  • Get Smart

   Kominternacionalizem oz. tukaj njegova različica MURGLSRBSKI JUGOKOMUNIZEM je PATOGEN, je zajedalski parazit v telesu,

   ni slovenska levanka rukić ali desanka šakić, ampak je kužna klica,

   je virusni patogen kot aids — Aktivirani imunski deficitni
   sindrom, je okužba tako levanke rukić kot desanke šakić,

   če si že sveta ne morete predstavljati brez teh dveh organov,

   ni pa ta SVETOVNO ZNANI virus “smrtnega neprijateljstva do ljudi”

   en od teh dveh organov (rokic). Sledimo?
   Je okužba ne le levanke rukić in desanke šakić,

   pač pa je virus “smrtnega neprijateljstva do ljudi” je razpašen PO CELOTNEM TELESU, obe nogi, glava in vsi ostali organi so okuženi.
   Brez zdravljenja, torej brez odprave vzroka,

   torej brez odprave KOMINTERNISTIČNO JUGOKOMUNISTIČNEGA PATOGENA,

   bo telo podleglo, parazit pa se bo preselil na drugega gostitelja,

   na drugo telo, kjer bo spet nadaljeval s svojim PARAZITIZMOM
   in vam pionirčkom razlagal, da on ni parazit, ampak da je “vaš levići”, “vaša levanka rukić nje”, vi pa sedaj niste več telo, ampak ste “desanka šakić”.
   In vi boste seveda kupili te floskule in jokcali po spletu, da vas buba vaša levanka nje, ampak vi ste menda desanka, ki čaka, da bo levanka postala desanka blablabla.
   Pamet v glavo!

 • Get Smart

  Morda še o floskulici s konca – o politični zrelosti.
  POLITKA je DELO, je SKRB za POLITEJO = DRŽAVO. Slediš, Iršić? Floskulice o zrelosti so dobre za prodavaće najboljš zreo krastavaca na najljepš tržnic na svet nje.
  SLOVENCI smo na tem sveti ustanovili več POLITEJ = DRŽAV kot kdorkoli. V glavnem iz potrebe, ker ti jo pač združeni barbari v KOMINTERNO in njihovi SERBUSI sesujejo, uničijio, izropajo.

  Kot rečeno, je pojem zrel šnelkursađijska floskulica, če ni jasno umeščen v čas in prostor.
  Recimo zrel moški (odrasla pismena oseba, sposobna modrega ravnanja) ne bi pisunila floskulic o lakmusih, zrelostih in ostalih drkancijah o levankah rukić nje.
  Slediš? Nisi zrel. Nisi zmožen razumeti in sprejeti DEJSTEV, pač pa vztrajaš v “svojem” (beri: POTURJENEM TI) jugoslovanskem svetu, kjer z jugoslovanskimi šnelkursađijskimi pisunskimi floskulicami jamraš, kukulelaš, jao tebe, što nisi zreo, jao, namesto da bi se pričel učiti in s tem odraščati v zrelo osebo.

  • Get Smart

   Še enkrat, ŠARAC ni lakmus, PRVI KROG pa je bil pogojno rečeno lakmus nje, ki je pokazal, da je KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE v Sloveniji še trdno v sedlu.
   BORUT PAHOR in njegov nadrejeni KUĆAN in đupljan:
   https://i.imgur.com/eooDxvU.jpg
   https://i.imgur.com/HlZbAwP.jpg
   ŠARAC in njegov nadrejeni KUĆAN in đupljan, predsenik stranke ŠARACA:
   https://i.imgur.com/Ublgsma.jpg
   https://i.imgur.com/2J9oTXD.jpg

   pa naj bo zaradi štetja po MURGLSKO (beri: Stalinovo) —
   “Ni važno, kako se voli, važno je, kdo šteje!” —
   ali pačzaradi uspešno IZVEDENE agitpropagandne akcije zakrivanja in prikrivanja EDINE ČLOVEŠKE KANDIDATKE (gospe Tomc) in pa USPEŠNEGA UTURIVANJA POTURICE LJUDMILE.
   A zmorete ljudje razumeti preprosta dejstva?
   Pamet v glavo.

 • Meho

  “Tujega nočemo, NLB-ja ne damo!”

  To se v slovenščino prevede takole: “Tujega nočemo, tvoj denar hočemo!”
  Pa še v srbštino: “Pare na sunce, mamicu ti davkoplačevalsku!”
  .

 • Minovak

  Odziv na naslov…mi levaki tujega nočemo, krademo lahko doma, ker nam je ljudstvo dalo to možnost, kajti v tujini nas lahko dobijo.