Verjamem, da bi bili domoljubni partizani “na drugi strani”, če bi le vedeli …

Mitja Iršič (Foto: osebni arhiv)

Stalin je do konca verjel Hitlerju. Ko je bil nemški napad na Sovjetsko zvezo že najslabše čuvana javna skrivnost, je še kar zaupal svojemu avstrijskemu kolegu, s katerim sta si na daljavo ne le izmenjala obljube o nenapadanju, ampak si po plenilsko razdelila Evropo. Le nekaj dni pred operacijo Barbarossa, s katero je Hitler Stalinu v hrbet zarinil nož in mu nedvoumno nakazal, da si Evropo želi zase, je Stalin sovjetskemu molju, ki se je infiltriral v Berlin, zabrusil, naj si “j*** svojo mater”, ko mu je ta boječe poročal, da se Nemci pripravljajo na ofenzivo vse od skrajnega severa do najbolj jugovzhodnih predelov Sovjetske zveze.

Tudi ko sta šla nacionalni in internacionalni socializem vsak svojo pot, zahodni zavezniki niso bili prepričani, da so sovjetski komunisti res na njihovi strani –  razen kratkoročno, oportunistično. Na daljši rok ni bil Stalin nič boljši od Hitlerja. In prav so imeli.

Ko se je rdeča armada začela braniti pred nemško ofenzivo, zahodne sile niso kar čez noč pozabile na dve desetletji pred vojno, ko je boljševizem končno pokazal svojo pravo pošastnost – od Stalinovih čistk, grozot holodomora in sistemskega siromašenje prebivalstva do osvajalskih pohodov, teptanja pravic manjšinskih narodov … Sovjetska zveza ni postala zaupanja vredna zaveznica po ključu “sovražnik mojega sovražnika je moj prijatelj”. Daleč od tega. Churchill Stalina ni maral. Dobro se je zavedal, da je bil t. i. “pakt” o nenapadanju med Sovjetsko zvezo in nacistično Nemčijo (ki ga je takrat Stalin zanikal) v resnici dogovor za razkosanje Evrope med dvema imperijema zla. Še leta po tem, ko so Sovjeti že bili na “pravi” strani, se mu ni zdelo okusno, da v svojo druščino sprejmejo komunistične klavce le zato, da premagajo naciste. Ko se je rdeča armada leta 1942 že usklajeno borila z zavezniki proti Nemčiji, ni dovolil, da v Londonu v čast zaveznikov zaigrajo internacionalo. Še aprila leta 1945, ko so nacisti že lep čas na pol mahali z belo zastavico, je Velika Britanija ob strateški pomoči Američanov – in v strogi tajnosti – načrtovala Operacijo “Unthinkable” (Nepredstavljivo), s katero so ob pomoči poraženih nacističnih vojakov načrtovali veliko zavezniško obrambo pred ruskim medvedom, ki je pretil, da požre velik del vzhodne in centralne Evrope. Pred izkrcanjem v Normandiji je obstajala celo bojazen, da se bodo boljševiki prebili vse do obal Atlantika in si pokorili vso Evropo, ki bi jim jo skrajno leve frakcije francoskih antifašistov z veseljem prepustile. Operacija Unthinkable je bila prikaz. kaj so si zahodni zavezniki zares mislili o sovjetskih “zmagovalcih”. Razumeli so jih pravilno: kot kladivo za opravilo določene funkcije, s popolnim zavedanjem, da bo internacionalno socialistično kladivo nekoč začelo udarjati po svobodnem svetu, ravno tako kot je nacionalno socialistično – le da morda malce bolj pritlehno, hinavsko in prikrito. Hladna vojna ni bila nobeno presenečenje.

V ZDA je bila stvar bolj zapletena. Franklin D. Roosevelt, ameriški predsednik iz demokratskega hleva, ni bil naravni sovražnik Sovjetske Zveze in marksistične težnje po vseobsegajoči državni regulaciji – bil je med prvimi, ki si je prizadeval, da se Sovjetska Zveza prizna kot legitimna država, kljub temu, da so imeli Sovjeti do kapitalističnih “imperijev”, kot sta bila Velika Britanija in ZDA, podoben odnos, kot ga danes do ZDA gojijo Iranci (beri: “Death to America!”) Prav tako je z umikom protektorata na Kubi poskrbel za komunistično okupacijo države 4 desetletja kasneje. Kot državnik je bil zagovornik velike države in keynesianskega trošenja javnega denarja za infrastrukturne projekte. Z New Dealom bi najbrž na daljši rok uničil ameriško gospodarstvo, a sta ga rešila druga svetovna vojna in velika obnova sveta, ki je sledila. Morda bi kdo celo namignil (njegovi ameriški politični nasprotniki so že!), da je na tiho koketiral z marksizmom. Morda bi bili Sovjeti resnični “zmagovalci” druge svetovne vojne, če bi Roosevelt doživel njen konec. Kljub temu je bilo že v času njegovega življenja veliko pomislekov med generali v Pentagonu o njegovem prijateljskem odnosu z že tedaj mednarodno razvpitim klavcem, ki so ga tedaj tudi na Rooseveltovo pobudo Američani klicali Uncle Joe (stric Joe). Vojaški voditelji so videli pošast, ki bo po vojni povzročila več težav kot nacisti. Niso se motili. Medtem ko je Churchill v Evropi razmišljal o tem, kako bi se po vojni ubranil sovjetskega boljševizma, je Roosevelt zapustil ta svet. Njegov naslednik Truman je bil iz drugačnega testa (na veliko olajšanje vojaških strategov). Če ne bi bilo njega in njegove Trumanove doktrine, bi danes imeli le eno Korejo (Severno), eno Japonsko (komunistično) in eno Evropo (Sovjetsko). Churchill mu je priznal, da je s povojnim oddaljevanjem od Stalina odločno pripomogel k temu, da svet ni postal homogena komunistična celota. Z dvema atomskima bombama je preprečil, da bi se Sovjeti vmešali v pacifiško areno in spremenili Japonsko in današnje azijske tigre v to, kar je danes Severna Koreja. Takoj po vojni je dodobra zajezil ruske apetite po hegemoniji nad celotno Evropo. Takrat, ko so se Rusi borili, da bi pogoltnili ves okupiran Berlin, dobili 10 milijard dolarjev vojnih reparacij od Nemčije in jo postopoma inkorporirali v svoj komunistični stroj, so že vsi vedeli, da Sovjeti niso “zmagovalci”. Ko so začeli stegovali lovke še po čim večjem kosu Vzhodne Evrope – za katero so si 6 let prej z nacisti segli v roke, jih ni nihče na zahodu – niti dirigistični DeGaule – videl kot zmagovalce svetovne vojne, prej nevarno komunistično avtokracijo, katere psihopatski despot nima nič manj osvajalskih pogledov na svet kot Adolf Hitler.

Čeprav so zahodni zavezniki sumili, da se je Stalin pogodil s Hitlerjem, uradne potrditve ni bilo do razpada Sovjetske zveze leta 1989. Marsikateri komunistični “zmagovalec” danes poudarja, da so se z nacisti pogovarjali tudi zahodni zavezniki (Neville Chamberlain), a takšne primerjave so zgrešene. Zavezniki so se res pogajali s Hitlerjem, a to so bili le naivni, obupani poskusi, da bi ukrotili Hitlerjev vedno bolj agresiven slog vladanja. Stalinov pristop je bil drugačen. Vedel je, česa si Hitler želi, in vedel je, da se skupaj dopolnjujeta. Pakt o nenapadanju je zato bil pakt o razdelitvi Evrope na nacistično in boljševiško sfero vpliva. Takšnih pogodb s hudičem nihče v razviti Evropi ni delal (razen na videz desničarskega, v resnici pa trdo levičarskega fašista Mussolinija). Stalinov načrt je bil podjarmljenje Evrope ob pomoči nacistov, nato pa še odločilen vpliv v Aziji ter Pacifiku (ob pomoči imperialistične Japonske). Za razliko od drugih paktov, podpisanih s strani zaveznikov, se je pakt Molotov-Ribbentrop začel izvajati takoj. Nacisti in boljševiki so z baletno usklajenostjo eden za drugim napadli Poljsko. Sovjeti nato še Finsko (ki je po dogovoru pripadla njim), v baltskih državah so nastavili svoje lutke, ki so takoj izvedle lažne referendume o aneksaciji s Sovjetsko zvezo. Sledili sta okupaciji Besarabije in Severne Bukovine (danes deli sodobne Ukrajine, Romunije in Moldavije). Nato pa deportacije, zasužnjevanje in usmrtitve lokalnega prebivalstva, katerim so sledile masovne selitve etničnih Rusov na okupirana območja. Sovjeti so obdobje 1939-1941 preživeli kot okupatorji vzhodne Evrope, podobno kot nacisti zahodne.  Če Stalina megaloman Hitler ne bi izdal, bi danes morda vsi govorili rusko in se učili otroških pesmic o dveh stricih – Jožetu S., Jožetu B. in njunem dobrem prijatelju Adolfu H., ki je svet ob pomoči obeh Jožetov rešil kapitalizma.

Morda malce predolg uvod, a bil je potreben, da povem, kar si res želim. Kdor še danes vidi rdečo armado kot zmagovalko, je bodisi norec, nepoučen, prikriti sadistični psihopat ali pa ima nek skrit motiv. 2. avgusta 2018 so se v Kopru zbrali slednji. Ljudje, ki niso norci, niso nepoučeni, večina jih ni sadističnih psihopatov, vsi, prav vsi pa imajo skriti motiv, zakaj rdečo armado in posledično njene podtaknjence v Sloveniji vidijo kot zmagovalce druge svetovne vojne. Ultralevičarski gromovnik Tit Turnšek ni nagovarjal partizanov (koliko jih je sploh še ostalo?!).

Protest je bil le na videz proti zgodovinskim resnicam, ki sta si jih na javni televiziji upala izreči Jože Možina in Jože Dežman. Ne želim se preveč spuščati v seciranja primitivizma in napade na neodvisno novinarstvo, ki so si ga privoščili Turnšek, Kobal in Križman. Niti o skoraj kriminalni odgovornosti nacionalne televizije, ki z varuhinjo pravic gledalcev in generalnim direktorjem subtilno podpihuje gonjo proti Možini. V tako pregretem ozračju bi se takšno početje lahko kaj hitro sprevrglo v tragedijo. Politično omejevanje svobode govora je resna stvar, a v tem primeru ni najpomembnejša. Bolj pomembno je, kaj ti “spontani” protesti v resnici predstavljajo. V resnici ZZB že zdavnaj ni več organizacija, ki bi negovala spomin na davno pozabljene bitke in jim dajala mitološko patino legendarnih zmag, ki so slovenstvo rešile pred germanizacijo. ZZB je že od Janeza Stanovnika naprej politično-ekonomsko interesno združenje, za katerega je druga svetovna vojna le naslovna tema, skozi katero zastopajo najbolj pritlehne namene globoke države. Ste opazili, da so te maškarade po navadi prepojene z dnevnopolitičnimi temami in retoriko butl-socializma, povsem identičnega tistemu, ki ga te dni na koalicijskih pogajanjih goni Levica? Vsako partizansko proslavo in spontano protestno zborovanje pospremijo transparenti proti razprodaji državnega premoženja in svareča sporočila o nevarnostih kapitalizma. Se spomnite, kako je Tit Turnšek 3 leta nazaj podprl odstavljenega ministra Vebra, ko je ta hotel z zlorabo obveščevalnih služb inkognito poskrbeti za sabotažo privatizacije Telekoma? Takrat je borbo proti privatizaciji primerjal z “borbo proti fašizmu, ki se plazi po Evropi”. V resničnosti, kot jo riše Turnšek, so mednarodni investitorji novodobni fašisti, gospodarske družbe v lasti (globoke) države pa dosežki revolucije, ki jih moramo braniti pred sovražnim prevzemom. Vas tak “nacionalni” socializem na kaj spominja?

Ja, ravno zdajle se formira na institucionalni ravni –  kot 13. Vlada RS. Pozabite na dva obupanca, ki sta de facto ostala brez službe in si na vse pretege zopet želita funkcijo (Erjavec in Bratuškova). Pozabite na izpetega Cerarja, ki je v 4 letih vlade prodal svoj strokovni ugled in dobro javno podobo v prid stricev, ki so ga potisnili na oder, kateremu ni dorasel. Pozabite na njegovega naslednika, ki se na isti manever pripravlja ravno danes. Glavna akterja te koalicije sta dve radikalni stranki, intimno povezani z revolucionarnim nasiljem, doktrino debele države in še debelejših davkov ter retoriko razrednega boja, ki ugrablja domnevne interese naivnega proletariata, da dosega svoje (povsem despotsko-kapitalistične) cilje v ozadju. To so Socialni demokrati in Levica. Dvojčka, ki veliko govorita o enakosti, demokraciji in pravičnosti, na koncu pa sta podaljšek iste revolucije kot Tit Turnšek in skupina metuzalemov z jugoslovanskimi zastavami, zbranih okoli njega. Njihovo skupno politično jedro temelji na konceptu “pravičnosti” oz. intrinzične nepravičnosti, ki jo predstavlja kapitalizem. Konec koncev se junaki njihovih epskih bitk, zaradi katerih obstajajo, izvirno niso borili proti nacizmu, ampak proti imperialističnemu kapitalizmu. Zaradi tega je nepravičnost kapitalizma osrednja točka tako reformiranih komunistov (SD) in Turnškovih borcev (ZZB) kot Kučanovega osebnega projekta bult-socialistične demokracije (Levica). Teženje k bolj “pravični” družbi, ker je bojda slovenska družba, kljub rekordni globalni egalitarnosti, zelo nepravična. Ste se kdaj zamislili, kaj s tem zares hočejo povedati? Nič drugega kot to, da je vsak, ki je kdaj zaslužil kak presežek, ki štrli iz nacionalnega povprečja, to storil krivično (beri: z izkoriščanjem delavcev), zato je nujno, da se mu nekaj pravično vzame, razdeli med reveže in tako popravi krivico.

Jaz vem, vi veste in Turnškovi borci vedo, da je bila komunistična revolucija v Sloveniji krvavi coup’d’etat, ki je narod materialno oškodoval, fizično poškodoval in mentalno pohabil vsaj za 100 let in 3 generacije. Sploh se ni potrebno pogovarjati o povojnih pokolih. Čeprav vsi vemo, da bi sovjetski boljševiki (in z njimi njihovi južnoslovanski podaljški) veselo peli Sieg Heil, če se ne bi zgodila operacija Barbarossa. Dovolj je že to, da povemo, da je socializem, kot so ga v Slovenijo uvozili moskovski agenti, gnil, nemoralen in človeka nevreden. Dovolj je, če primerjamo nekoč ponosen narod inovatorjev v Avstro-ogrskem kraljestvu s tem, kaj je postal po 46 letih stagnacije in socialistične uravnilovke. V narod, kjer desetina ljudi voli komunistične reformirance, še ena desetina pa stranko, ki bi rada iz države naredila latinskoameriško banana republiko. Ljudje, ki so v naš narod uvozili ideologijo revščine, poraza, korupcije, nepotizma, obupa in pomanjkanja motivacije, niso vredni naziva “zmagovalci”, tudi če ne bi politično neposredno kolaborirali z nacisti (kot so to počeli med letoma 1939 in 1941). Le moralni poraženci morajo vsako leto praznovati “zmago”, da bi prepričali tudi tiste, ki vanjo upravičeno dvomijo. Danes noben sodoben Američan ne goji  več romantičnih vsakodnevnih čustev do Dneva D, čeprav skoraj vsak pozna koga, čigar sorodniki so na francoskih obalah pustili svoje življenje – ni jim treba, raje živijo za danes in spreminjajo svet z visoko tehnologijo. Del slovenstva pa je globoko zasidran v to romantiko. Podobno, kot je del ruskega prebivalstva zaljubljen v Veliko patriotsko vojno, ki je bila del istega pošastnega roparskega pohoda boljševikov kot naša mikro tragedija. In dokler bo tako, je sprava dlje, kot je bila leta 1945.

Resnična sprava ni tista med Kučanom in nadškofom Šuštarjem. Niti med potomci domobrancev in partizanov. Resnično spravo bo naš narod moral narediti sam s sabo – tako, da bo požrl ponos in spregledal, da je bil 77 leti na suho nategnjen, da so bili sinovi slovenskih mater toliko let marksistično indoktrinirani, da danes pomembno število njih ni duševno normalnih in zato volijo SD, Levico, hodijo na shode ZZB NOB s simboli imperija, ki je pokončal 60 milijonov ljudi in jih v revščino pahnil še milijardo.

Verjamem, da se je kar spodobno število partizanov borilo za pravo stvar. Želeli so rešiti narod. Izbrali so napačno in se priključili ruskim morilcem in roparjem, tako kot so se domobranci priključili nemškim osvajalcem. Verjamem, da so v srcu nosili Slovenijo in družino. Danes zbrane druščine, kot tista v Kopru pred le nekaj dnevi (in vsakoletne orgije v Dražgošah), urinirajo na njihove skupne grobove in skrunijo njihov spomin. Narodnoosvobodilni boj slikajo s krvavo rdečo barvo, v svoji izvirni obliki – kot protiimperialistično fronto, ki jo je Sovjetska zveza vodila proti kapitalističnemu zahodu (in z roko v roki z nacisti). Marsikdo, ki je padel za domovino, ni vedel nič o paktu med nacisti in komunisti. Marsikdo ni razumel, kako ekonomsko zgrešen je sistem, ki ga s sabo nosijo revolucionarji. Skoraj nihče ni vedel o grozotah, ki jih je povzročil v Rusiji, in njenih podjarmljenih satelitih. Vedeli so le, da se borijo za domovino. Danes jim Tit Turnšek odreka to bona fides opravičilo njihove borbe za rdečo zvezdo. Saj jo pospremi z dnevmopolitično rdečo ideologijo. Partizane – tudi takšne, ki niso imeli nič s komunizmom, a so šli na bojišče, z ramo ob rami z boljševiki v upanju na boljši jutri – kolektivno stigmatizira kot protiimperialistično, antikapitalistično fronto.

Predstavljajte si mladega gospodarja kmetije, ki mu sredi vojne vihre ni preostalo nič drugega, kot da pograbi puško in – v skladu z omejenimi informacijami, ki so takrat bile na voljo – stopi v partizane. Prej se je spoznal na posel – prodajal je sadje na trgu, nekaj ga je z vozovi vozil v Graz, kjer je dobil več denarja kot v Kraljevini Jugoslaviji. Z denarjem je kupil nekaj njiv, 50 glav živine in hektar gozda. Še preden je imel priložnost razumeti, da so za njegove nadrejene ravno takšni, kot je on, izvirni sovražniki, je padel na slovenski zemlji. Danes skupina oportunističnih prisklednikov ždi pred njegovim grobom, slavi njegove psihopatske poveljnike, ki so po vojni ugrabili narod in ga skupaj z njegovimi soborci opisujejo kot borca za pravičnost, borca proti kapitalistični hegemoniji zahoda. Ta partizan se danes obrača v grobu.

Koliko takšnih partizanov počiva v slovenski zemlji? Verjamem, da mnogo. Žalostno je, da danes njihovo trpljenje nekdo uporablja za širitev politične ideologije, proti kateri bi se gotovo borili, če bi vedeli, kaj predstavlja.

Kako je že rekel dežurni NOB-likvidator Ivan Matija – Maček?
“Nobeden ni govoril, kako je bilo v Sovjetski zvezi – tudi jaz ne, ko sem prišel nazaj. Bil sem tiho. Nisem govoril o stvareh, za katere sem smatral, da ni treba, da jih komunisti vedo, ker sem mislil, da bi s tem razbijal partijo, če bom pripovedoval resnico. Zato so mi kasneje očitali, zakaj nisem govoril o tem ko sem prišel iz Rusije. Jaz pa sem jim odgovoril, če bi ti jaz pripovedoval, kakšno je tam stanje, ti ne bi bil več v partiji. Bil bi na drugi strani. Bil bi naš sovražnik.”

Koliko partizanov bi bilo “na drugi strani”, če bi vedeli resnico, ne bomo izvedeli nikoli. Vemo le to, da so danes, ko se rehabilitirajo socializem, egalitarizem in antikapitalistična retorika, vsi skupaj žrtev sodobnih anti-imperialistov, ki jih kot orodje uporabljajo za dnevnopolitične teme. Nategnjeni so bili v življenju. Potomci ugrabiteljev slovenskega naroda jih nategujejo še v smrti.

A jaz jim zaupam. Zaupam njihovi zdravi kmečki pameti in starodavnemu, danes skoraj pozabljenemu, slovenskemu smislu za pravično in svobodno podjetniško pobudo, ki je rodil inovatorje, kot so bili Janez Puh, Peter Kozina in Edo Rusjan. Verjamem, da bi bili domoljubni partizani “na drugi strani”, če bi le vedeli …

Mitja Iršič

 • Stric iz ozadja

  Peta kolumna o Titu Turnsku lepo delate reklamo norcem.

  • stajerc5

   Prasca je treba poparat in poarat, preden ga pozres!

 • večni srb

  Dečko,a bi bilo za sovjete kaj drugače, če bi Stalin prekinil vse stike s Hitlerjem, potem koso jim razni Bushi in IBM postavili na noge celo težko industrijo ter jih preplavili s poceni denarjem?

  Vedel pa je, da bodo ostanki Prusije potegnili z nemci, fronta na Poljskem je bila torej neizogibna. Vprašanje pa je kako bi se razvijali odnosi naprej, če se ne bi zgodil Dankirk oziroma brexit tedanjega časa, iz katerega so ostanki britanske vojske na zasedenih Evropskih tleh komaj odnesli celo kožo. Ko je Hitlerju Anglija napovedala Veliki Jihad, se Stalinu ni bilo treba več sprenevedati, rezultat so bile milijonske žrtve ruskih civilistov, medtem ko je imela Anglija relativni mir in čas za konsolidacijo z vsemi britanskimi kolonijami po svetu.
  Potem je tu še azija, sovjetski imperij je na vseh koncih pokal po šivih, saj se je zgodil popoln kolaps fevdalne Kitajske.
  Britanci so ključ za razumevanje obnašanja sovjetov, ki so zgolj nekaj let pred tem premagali združene sile Nemčije, Francije, Britanije in Amerike, med svojo državljansko vojno, s katero je Stalin dejansko prevzel oblast in s tem spremenil tok zgodovine kar tretjine planeta, ki bi se sicer še danes nahajal v nekem mračnem srednjem veku.

  • Mojca pokraculja

   Sploh mi ni treba brati do konca, ker ze v prvem stavku poskusas nespretno postaviti pod vprasaj in seveda relativizirati peklenski nacrt, ki so ga izvajali. Kaj bi bilo drugače? Marsikaj predvsem pa po 70 letih od konca vojne ne bi bilo ljudi tvojega kova. Z jugoslovenarsko mentaliteto!

   • večni srb

    Meni ste čudni ljudje, ki mislite, da je mogoče o znanstvenih dejstvih debatirati.

    • Mojca pokraculja

     Opa bato !!! Pa zašto ne kažeš da si naučnik i stručnjak svih stručnjaka, bre !

 • francelj3

  ZZ norcev je treba nemudoma prepovedati!!

 • luckyss

  Prebereš prvi odstavek, pa ti je jasno, da avtor pojma nima o zadevi o kateri piše…
  No, vsaj izjema ni med tukajšnjimi “novinarji” in ostalimi pisuni..
  Takratna Nemčija je bila po vojaški moči za Rusijo pač superiorna…Stalin je s paktom pridobil ustrezen čas za oborožitev, oz posodobitev vojske….Vso vojaško industrijo je v tistem času preselil za Ural, hkrati pa so ga preko severno morskih pristanišč oskrbovale ZDA..
  Ja, ko se mulc spravi pisati zgodovino v stilu bratov Grimm..;))
  Beboti…

  • Roman

   Pojma nočeš imeti ti!

   • luckyss

    Preberi zgodovino 2.sv vojne iz angleških virov…
    Pa britanski enciklopediji pošlji oster protest, da lažejo ;)

  • macon

   Nemčija je bila organizacijsko superiorna zaradi sovjetskih čistk poveljniškega kadra leta 1937. Tehnike je imela veliko manj, tankov okoli 5.000 proti 22.000, vsega ostalega tudi vsaj dvakrat manj. Eden verjetno najhujših nemških primankljajev pa je bil verjetno pri nafti.
   https://en.wikipedia.org/wiki/Military_production_during_World_War_II
   https://en.wikipedia.org/wiki/Equipment_losses_in_World_War_II

   Nemci so uničili trikrat toliko sovjetskih tankov kot so svojih sploh proizvedli.

 • Mojca pokraculja

  Mitja, ucna ura resnice. Ta tekst je presezek nad vsemi dosedanjimi odlicnimi teksti. Kapo dol!

  • luckyss

   Preberi raje kakšno drugo, manj ekstremno pravljico…Npr. “Rdeča kapica”…
   Ah, ja, ne smeš…čepica ni prave barve….
   Idioti bebavi, mar mislite, da boste zgodovino na novo napisali ?! Ovce..

   • komar marko

    men pa je una bolj ušeč: kako smo iz Dražgoš bežali in naredili LAŽGOŠE! Kapiš!

    • luckyss

     Poveličevanje te “bitke” tudi meni ni všeč….
     Kako in zakaj se je vse skupaj dogajalo bi izvedeli, če bi brali pričevanja obeh strani…tega tukajšnje ovce seveda ne smete…

     • stajerc5

      Ko je prvi pes zalajal, so ze bezali!

   • karpelec

    Danes si nekam zgodaj začel lajat, samo glas tvojega laježa nekam ni čist in ne ustreza tvoji podobi.

   • alojz

    Zato si pa tako bebav, ker samo pravljice bereš.

  • Mitja Mazini

   Hvala sem samo povedalžkar je res, da so bolčki sodelovalžz okupatorjem in izdajal svoj narod tujcem.

   • Mojca pokraculja

    Kva se ti oglašaš, jst sm napisala komentar Mitji Ribičiču !

    • Mitja Mazini

     Ej Mojca a pa bi tud men napisal kakšen komentar, ker drgač bom kar mal užaljen. Vem pa da si ti prijazna in ustrežljiva punca, a ne?

     • Mojca pokraculja

      Danes nič več, jutri.

 • anzek

  Mitja, zelo lep opis stanja v SLO.

  O spravi pa samo toliko: zagovorniki krvave revolucije, ki so se zbrali v Kopru, Dražgošah,…. se morajo spraviti z resnico!!

  Ali bo to šlo na normalen in civilizacijski način ali pa bo potrebno uporabiti še kakšna druga sredstva, to je sedaj vprašanje!!

  Sedaj je pravi čas, da se zagovornike zverinskih mučenj, zločinom proti človečnosti, ki deluje za naš davkoplačevalski denar, ima celo organizacijo ZZZB, ki deluje proti samostojni SLO, reče ne in se jo prepove!!
  Po mojih informacijah se ravno preko ZZZB z našim davkoplačevalskim denarjem financirajo (v okviru le-te imajo celo postavljen štab) člani podtalne organizacije udbe!!

  • Mitja Mazini

   Hvala za čestitke, napisal sem samo resnico, da so belčki sodelovali z okupatorjem in mu hoteli podariti to prelepo državo, tako kot Janez sedaj prodaja Slovenska podjetja tujcem.

   • anzek

    Ne čudim se, da ti, kot levak ne razbereš mojega zapisa. Bolan na umu pač!!

    Predlagam, da še enkrat poslušaš intervju Možine in Dežmana. To naj bo zate, ki si bolj zabite sorte, prva učna ura resnične zgodovine. Pravljice za lahko noč, ki si jih poslušal pri zgodovini,, Dragošah, na Urhu,…pa pusti tistim, ki so zreli za Ljubljana Polje!!

    Pričevalci: https://4d.rtvslo.si/arhiv/intervju-tv/174552672

    • Mitja Mazini

     Ravno v času, ko je kot nova evolucijska stopnja neoliberalizma na evropskih pa tudi slovenskih ulicah zavel duh po fašizmu, je izšla domišljena študija Tomaža Mastnaka, znanstvenega svetnika na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU, v kateri avtor že s prvim stavkom napove tezo, ki jo učinkovito razvije v nadaljevanju: fašizem je (bil) v politični zgodovini močno povezan z liberalizmom. Ne glede na to, da naj bi bil liberalizem v svoji osnovi dober in že zaradi tega v nasprotju z zlim fašizmom (neoliberalizem v tem smislu nima več nobene pozitivne oznake in je politično diskreditiran), Mastnak z zgodovinskimi primeri pokaže, da je imel (tudi) liberalizem vedno ambivalenten odnos do ljudstva. Demokracijo je toleriral, dokler je bilo ljudstvo v smislu pravic omejena družbena kategorija, ko pa je ljudstvo to želelo preseči in je terjalo obče pravice za vse, tedaj so ga liberalci prekrižali. Provokativno in aktualno.

     Samo Rugelj; Bukla 120-121

     • anzek

      Block!!

     • Soave

      O, vidim, da ste krater. . . . . pardon karakter anzek. Koliko že pa jih imate na block ?

     • anzek

      Precej.

      Buteljnov ne prenašam. Tako vidim samo tiste zapise, s katerimi delim enake vrednote.

     • Soave

      Saj imate prav. A je velikokrat prav neverjetno poučno, kaj vse ljudje napišejo. Kako zelo nerazgledani so. Pa se tega niti zavedajo ne.

     • Mitja Mazini

      Ej pa ne kr tko odnehat, vcasih so desni ekstremisti dalj zdržal. Ej a je ponoč tudi tko hitr konc.

 • Mitja Mazini

  Verjamem da bi bili Janezovi volilci na drugi strani, če bi vedeli…..

  • stajerc5

   Ejejej, si si ze nadel pionirsko kapico in rdeco rutico okoli gurgla!?

   • Mitja Mazini

    Niti ne, jest sem demokrat, za razliko od tistih ki so planirali desante na uraden institucije te države in so še danes na prostosti.

    • macon

     Ti si rdečeriti pavijan, je pa lepo, da vas je sram lastne usmeritve kot, da bi se zavedali, da je z njo nekaj narobe, čeprav vam je samo za lep videz.

     Težko je biti levi fašist a tudi lepo.

     • Mitja Mazini

      Fašizem sodi na desno, na levi pa je lahko levi ekstremizem. Ta manipulacija z izrazom fašizem se dogaja namenoma, da bi SDS desnica zrelativizirala izraz fašizem, katerega očitno ne obsoja. Je pa v južniameriki dosti primerov desnih vojaških hunt katere so naprej trenirale desante na državne institucije, tako kot janez v Sloveniji, nato pa izvedle državni udar. Veliko jih je bilo prav fašističnih-desnih ekstremistov.

     • macon

      Poglej si na netu pod left fascism, termin je star že več desetletij. A ni lepo, da imamo internet, pa lahko takoj preverimo vrednost raznih trditev?

     • Mitja Mazini

      Preberi si teorije poličnih sistemov, da ne boš nasedel na vsak fake news.

     • macon

      Začni kar na wiki, 50 let star termin ne more biti fake news. Ti si pa preberi še kako tujo knjigo o političnih sistemih, ne samo slovenske leve literature.

     • Mitja Mazini

      Fašisti so se v Španiji in Italiji borili proti levici, V Nemčiji so se Nacisti borili proti levici. Vse to so bile borbe idelopkih nasprtonikov dveh polov, fašizem kot desni ekstremizem in komunizem kot levi . Pa kakšno knjigo lohk tud prebereš, da ne boš nasedal na par let star podatek na Wiki kremi.

     • macon

      Ko primerjaš izhodišča in programe, vidiš med fašisti in komunisti več podobnosti kot razlik. Nacisti so si konec koncev rekli nacionalni socialisti in to ni bilo slučajno, vsa razlika je bila, da niso podrli ekonomije z množično nacionalizacijo, so se pa šli plansko ekonomijo. Verjetno tudi na podlagi sovjetskih izkušenj, ker je pri Sovjetih nacionalizacija povzročila ekonomsko katastrofo in lakoto.

      Na povsem drugem polu kot so komunisti so libertarci in ne fašisti.

     • Mitja Mazini

      Libertarizem je neofašizem.

     • macon

      Fašisti so čreda in avtoritarci, libertarci so individualci in protiavtoritarni. Večja razlika sploh ni možna.

      Libertarce med fašiste tlačijo kvečjemu čredni in avtoritarni komunisti.

     • Mitja Mazini

      To je skranja desnica, tako kot fašizem v južni Ameriki, Španiji in Italiji. Pač ideja individualnosti se mal pogoltne, zarad doseganja skupnih ciljev, tako kot neoliberalci pogoltnejo demokracijo zarad doseganja neoliberalnih ciljev.

     • večni srb

      Ideja individualizma se v fašizmu popolnoma podredi populističnim množicam, še prej v velikih državah, kjer so posamezne občine ločene med sabo in država nima jasnega pregleda nad njihovim delovanjem. Ker so taki kraji odvisni od enega ali največ par vplivnih bogatašev, se država niti ne more mešati, saj lahko fašistični sužnjelastniki takoj ustvarijo kaos na ulicah, ker plačujejo vse kar tam obstaja. Lep primer je danes Venezuela.

     • Mitja Mazini

      Ti res ne ločiš levo pa desno.

     • Mitja Mazini

      Ej po tvoje je bil potem Obama isto fašist, ker vstopila država v privat sektor reševat sistem.

     • macon

      Enoznačno določati veliko večino za karkoli je neprimerno, ker so usmeritve in postavitve fluidne in so se s časom spreminjale tudi osnovne definicije, kaj je levo in kaj desno, kaj konzervativno in kaj napredno.

      Američani so bili v svojem reševanju učinkoviti in večinoma uspešni. Pač niso smeli prepustiti trga domino efektu kot so ga leta 1929.

     • Mitja Mazini

      Ravno v času, ko je kot nova evolucijska stopnja neoliberalizma na evropskih pa tudi slovenskih ulicah zavel duh po fašizmu, je izšla domišljena študija Tomaža Mastnaka, znanstvenega svetnika na Filozofskem inštitutu ZRC SAZU, v kateri avtor že s prvim stavkom napove tezo, ki jo učinkovito razvije v nadaljevanju: fašizem je (bil) v politični zgodovini močno povezan z liberalizmom. Ne glede na to, da naj bi bil liberalizem v svoji osnovi dober in že zaradi tega v nasprotju z zlim fašizmom (neoliberalizem v tem smislu nima več nobene pozitivne oznake in je politično diskreditiran), Mastnak z zgodovinskimi primeri pokaže, da je imel (tudi) liberalizem vedno ambivalenten odnos do ljudstva. Demokracijo je toleriral, dokler je bilo ljudstvo v smislu pravic omejena družbena kategorija, ko pa je ljudstvo to želelo preseči in je terjalo obče pravice za vse, tedaj so ga liberalci prekrižali. Provokativno in aktualno.

      Samo Rugelj; Bukla 120-121

     • macon

      Slovenija je specifika zaradi fašistoidnega levičarstva, ki vlada sistemu. Osnovne postavitve niso enake kot na zahodu, ker zahodne levice nikoli niso imele oblastne izkušnje in pedigreja kot slovenska.

      V bistvu vse dirigira stanje naravoslovja in tehnologije, višji nivo blagostanja za več ljudi je možen samo ob višjem tehnološkem nivoju. Družboslovje se samo trudi razlagati družbene spremembe, ki so posledica sprememb tehnoloških procesov in produkcije. Globalizacija je stekla, nujni pogoj zanjo je bila digitalizacija in potem so se družboslovci trudili razlagati neoliberalizem.

      Je kdo napovedal globalizacijo v sedemdesetih, ko je digitalizacija že pridobila zamah? Poznam samo medijsko kritiko McLuhana, ki je celo predvidel internet.

     • večni srb

      Mastnak ne razume, da si vsaka skupnost organizira svojo policijo, kadar z njo upravljajo posamezne družine, se iz liberalizma lahko razvije fašizem, saj taki državi vladajo militantne ljudske tolpe.

     • pajot

      Najbrž se strinjamo,da so socialisti levičarji,kenede? Pa poglejmo: Hitler nacional socialist(nacist),Mussolini socialist(ljubkovalno ste ga imenovali fašist),enonogi socialist (komunist). Skratka: nacisti,fašisti in komunisti ste in boste levičarji.

     • večni srb

      Fašizem je vladavina nedotakljivih družin, ki si podredijo ves aparat v neki državi.

     • Mitja Mazini

      Aja pa smrt fašizmu.

     • macon

      A boš šel na štrik ali se boš postavil na tračnice?

  • xtc

   Zagotovo ne tam ste le umski pohabljenci.

 • Igor Ivančič

  To Mitja. Zdaj se bo pa sprožil plaz žaljik s strani rdečkarjev!

  • Mitja Mazini

   Hvala za čestitke, jest sam samo napisal da so bili belčki sodelavci okupatorja, fašistov .

   • xtc

    KJomunisti pa sodelavci Adolfa.

    • Mitja Mazini

     Če se ti tko razumeš s sodelavci kot so se komunisti z Adolfom potem da.

   • Gavtroža

    Po tolikih letih , žalostno , da še vedno ne poznata prave Slovenske zgodovine

 • Mitja Mazini

  Šarec res deluje popolnoma nesposoben, ampak da tak premaga JAneza, pa kolk je šele Janez nespsoben?

  • xtc

   Sploh ga ni premagal,mora zdržat še mandat,hr,he,he tepček.

  • Olga2345

   Šarec ni premagal Janeza! Šarec je le Kućanov skorumpiran paravan in marioneta…Tika taka…

 • xtc

  Iršioč je le povedal resnico,ki se je komunisti bojijo kot hudič križa snel jim je lažnivo masko.

 • Mitja Mazini

  Janez, bivši komunistični mladiček je gotof. Resnica prihaja. Ljudmila jo že pozna.

 • Mitja Mazini

  Baje da je Janez agent kominterne.

 • Get Smart

  Ah, Iršič, še vedno pri zgodovini LUKŠIćEVE osnovne škole.
  Verjamem, da bi tudi Iršič zmogel razumeti zanj prirejena besedila, če bi le ne bi ritardirana šnelkursadija nje.

  Slovenski domoljubi niso vedeli na začetku vojne, toda kmalu so izvedeli,
  kam MURGL JUGOKOMUNISTIČNI pes taco moli.
  In vsi SO PLAČALI z ŽIVLJENJI = pomorili so jih.

  Vse SLOVENSKE DOMOLJUBE
  (Rejec Kravanja Majnik Černač Bidovec Uršič Zelen Premrl, Lemut, Srebrnič, Krajc, Krivec …)
  je MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA ZAHRBTNO umorila oz.
  predala svojim FAŠISTIČNIM TOVARIŠEM.

  Jebala te LUKŠIć škola, jebalo te lugoslovanstvo, jebala te ritardiranost.
  Ali si Iršič res tak kreten, ali si jebena mekanocurna POTURICA?

  KaviarŽIDO KOMINTERNA = KOMUNIZEM = FAŠIZEM = SOCILAIZEM = LIBERALIZEM = LIBERTINIZEM (btw, tovariš, ono drug nje
  MILAN KUćAN ti je libertinac nje) = pedrizem = vegizem in predvsem TRANSIćIZEM, vse to je kaviarŽIDO KOMINTERNA, tu zanjo MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA.

  • Get Smart

   Adolf Hitler je bil ADOLFINA = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNI transić =
   = iz deklice so naredil lutko (glej tukaj BARBIKO, ŠARČIKO, ŽID Dejanko …).

   Hitler je točno toliko odločal o usodi Evrope in sveta kot odločajo BARBIE POHARKA, Šarčika, ŽIDejanka.

   KaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNI tovariš Churchill je bil tovariš tako Adolfine kot Stalina, le da je bil po rangu višje na lestvici.

   In to LUKŠIć–Diklić drkanje o spravi.

   Ko bodo kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNE kreature in njihovi tukajšnji SERBUSI=hlapci=MURGL KOMUNISTIČKA JUGOSLAVIJA
   prenehali z ZLOČINI nad ČLOVEKOM, ko bodo prenehali UNIČEVATI Slovenijo,

   ko bodo VRNILI VSE, kar so naropali in bodo ZAČELI PRESTAJATI KAZEN, šele tedaj in samo tedaj lahko
   steče beseda o t. i. kao spravi,
   čeprav se ljudje seveda nimamo kaj spravljati Z ZLOČINCI,
   ampak jim lahko le do neke mere odpustimo,
   MURGL JUGOKOMUNISTIČNI ZLOČINCI proti SLOVENIJI
   se morajoSPRAVITI s sabo in z BOGOM.

   Ampaj tega ne boste dočakali, ker oni prisegajo satanu in prisegajo, da z njegove poti ne bodo skrenili.

   Če otroci ne boste odprli učk, se še dolgo ne bomo OSVOBODILI
   kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNE oz. MURGL JUGOKOMUNISTIČNE okupacije.

 • Get Smart

  Ko je “Hitler” = NSDAP = Nacioanl SOCIALISTIŠE Dojč Arbeit Partei = razumeš, a zmorete šnelkkursađije razumeti DEJSTVA = razumete? SOCIALNI DEMOKRAT nje = tudi LUKŠIć BARBIE ŽIDejankina SD se je tedaj imenovala
  SOCIALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA JUGOSLAVIJE in se nato preimenovala v
  KOMUNISTIČKU PARTIJU JUGOSLAVIJE =
  ko je torej Adolfina napadla Jugoslavijo,
  so VSE MURGL JUGOKOMUNJARE po vseh večjeih mestih v Sloveniji in tudi v tistih manjših, kjer je kaviarŽIDO KOMINTERNA imela zadostno število svojih članov,
  tekle na ulico (seveda po direktivi CENTRALNOG KOMITETA KOMUNISTIČKE JUGOSLAVIJE) in pozdravljale svojega KOMUNISTIČNO SOCIALISTIČNEGA tovariša Hitlerja – slediš, IRŠIćU bre?
  Du ya?
  MURGL JUGOKOMUNJARE so edini, ki so se “priključili” osvajalcem, čeprav se dejansko niso priključili, ker so ŽE BILI PRIKLJUČENI,
  ker so že člani kaviar ŽIDO KOMINTERNE (babilonija, perzija, egipčija, rim … vse to je ena in edina kaviarŽIDO KOMINTERNA = SUŽNJELASTNIKI oz.
  samoimenovani “SMRTNI NEPRIJATELJI LJUDI”) – lumpenproleteri svih zemlja (SERBUSI=hlapci) pa se tem zločinskim parazitom pridružijo, ker jim OBLJUBIJO VELIKI ROP nje, kot je lepo povedala ena izmed kreatur (MOSES MOŠA PIJADE):
  “Oni bez kuće, zemlje i stoke će se i sami brzo priključiti nama jer čemo im
  obečati VELIKU PLJAČKU …”

  (tako torej kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNI tovariš MOSES MOŠA PIJADE,
  desanka šakić svojhega rojaka in tovariša kaviar ŽIDO KOMINTERNISTIČNEGA bastarda JOSEPHA BROZA Tita, ki mu MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSALVIJA prisega večno zvestobo – u Stoščah nje).

  • Get Smart

   »Že na t. i. ustanovitvenem kongresu od 20. do 23. aprila 1919 je 27 članov ljubljanske sekcije Jugoslovanske
   SOCIALDEMOKRATSKE stranke (JSDS) izstopilo iz članstva le-te ter utemeljilo t. i. Slovensko SOCIALISTIČKO stranko,
   ki je sprejela VERO v politiko tavariša Vładimira Iłjiča Lenjina, zavzemajoč se za nasilno BOLJŠEVISTIČNO REVOLUCIJO in
   nasprotovanje parlamentarni demokraciji. Ko je bila v Beogradu ustanovljena SOCIALISTIČNA delavska stranka JUGOSLAVIJE = SRPJ =
   SOCIALISTIČKA RADNIČKA PARTIJA JUGOSLAVIJE
   (vsaka podobnost z Nacional-SOCIALISTIŠE—DOJČ—ARBEIT—PARTEI je zgol namerna — kasneje preimenovana v KOMUNISTIČKO PARTIJO JUG0SLAVIJE),
   se je t. i. Slovenska SOCIALISTIČKA vanjo vključila
   ter prenehala z lastnim obstojem.
   KOMUNISTE na Slovenskem (SRBO RVACKE KAVIAR ŽIDO KOMUNISTE v Sloveniji) sta vodila glavna tajnika KPJ
   Filip Filipović in Sima Marković.«

   • Get Smart

    PREIMENOVANJA KOMUNISTIČNE PARTIJE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

    1. Predno so si spremenili ime v SD = SOCIALNI DEMOKRATI, so se imenovali ZLSD – Združena
    lista socialnih demokratov.
    2. Predno so si spremenili ime v ZLSD, so se imenovali ZDRUŽENA LISTA. V ZLSD so se kakor
    združili s “Semulićevo SZDL”,*
    ki je postala SSS – Socialistična stranka Sljovenjije nje in pa DeSUS-om, ki je nastal iz
    par starih murglskih prdcev ZKS-SDP nje. DeSUS bodo začeli v MURGL JUGOKOMUNISTIČNEM
    agitpropu pumpat na polno šele po koncu “LDS zgodbe o uspehu nje”, ko za predsednika
    DeSUS-a postavijo SKOJ-evca oziroma LDS-ovca Karela Viktora.
    * Semulić je še vedno PREDSEDNIK “četrtega doma” JUGOKOMUNISTIČNE SKUPŠTINE v Sloveniji –
    ZSSS je le preimenovan SZDL (lokalna SOCIALISTIČNA zveza delavnega ljudstva; v izvirniku:
    SSRNJ = SAVEZ SOCIALISTIČKOG RADNOG NARODA JUGOSLAVIJE)
    3. Predno so si spremenili ime v ZDRUŽENA LISTA, so se imenovali SDP Slovenije –
    Socialdemokratska prenova Slovenije.
    4. Predno so si spremenili ime v SDP Slovenije, so se imenovali SDP – Stranka demokratične
    prenove.
    5. Predno so si spremenili ime v SDP, so se imenovali ZKS-SDP – Zveza komunistov
    Slovenije-Stranka demokratične prenove.
    6. Predno so si spremenili ime v ZKS-SDP, so se imenovali ZKJ – ZVEZA KOMUNISTOV
    JUGOSLAVIJE
    https://i.imgur.com/D4LXeH6.jpg
    7. Predno so si spremenili ime v ZKJ, so se imenovali KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

    Kot najbrž veste, tudi bivajo še vedno na istem naslovu, in sicer v UKRADENI vili svojega
    rojaka
    (ki pa ni bil kaviarkomunističnižid, ampak le biznisžid, torej ni bil predan revoluciji
    nje),
    ki jo je KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE “nacionalizirala” nje in se vanjo naselila.

    • Get Smart

     PREIMENOVANJA podmladka KOMUNISTIČNE JUGOSLAVIJE v Sloveniji:

     LDS (in vsi njeni derivati Zares, ZL, ZaAB, PS SMC …) je formalnopravna naslednica
     SKOJ-a – Savez komunističke omladine
     Jugoslavije).
     SKOJ – Med vojno SKOJ (Savez komunističke omladine Jugoslavije) ustanovi USAOJ (Ujedinjeni
     savez antifašističke omladine Jugoslavije) in je hkrati član in deluje posebej. Po vojni
     se USAOJ preimenuje v NOJ (Narodna omladina Jugoslavije), nato pa se ti kaviar
     jugokomunisti, ki so se kakor razcepili, znova združijo (SKOJ + USAOJ (NOJ)) v NOJ. Nakar
     se NOJ preimenuje v SSOJ (Savez socijalističke omladine Jugoslavije), ki formalnopravno še
     traja. SSOJ ima seveda podružnice po vsej Jugoslaviji: tukajšnja se imenuje ZSMS (Zveza
     socialistične mladine srbije) – in ta podružnica na prvih (v 2/3 sfejkanih in v 1/3
     demokratičnih) volitvah v Sloveniji (leta 1990) nastopi še s svojim polstoletnim imenom
     ZSMS, na naslednjih (1992), pa se je ta organizacija ZSMS (Zveza socialistične mladine
     Srbije v Sloveniji) preimenovala v ZSMS – liberalna stranka, nato liberalno demokratska
     stranka LDS, pa Liberalna demokracija Sljovenjije. Prakso ustanavljanja strančic SKOJ-a,
     imenovanj, preimenovanj, t. i. “novih obrazov”, ki se potem počasi spet kakor združujejo v
     t. i. “Združeno levico” itd.
     lahko še vedno opazujete:
     LDS, Zeleni, SSS, SMS, Zares, PS – pozitivna srbija nje, ZaAB, TRS, IDS, …
     Verjamem sholtesu, Dobri LDS DOBOVŠEK SMC … ŠARAC … = LDS = SKOJ, podmladek KPJ =
     vse to je ena in edina KOMUNISTIČNA PARTIJA JUGOSLAVIJE.

 • Get Smart

  Razumeš, Iršič?
  Strani sta samo dve:

  1. stran = KULTURA ŽIVLJENJA = SLOVENSKA stran, SLOVENCI smo namreč svetu podarili KULTURO ŽIVLJENJA, ni je podaril Sveti Petr oz. ni padla z Marsa …
  Pomni, kaj ti je bilo položeno v zibko:

  SLOVENSKA politika je SKRB ZA SLOVENSKI POLIS = POLITEJO = DRŽAVO,
  seveda na slovenski način, torej z značilnimi SLOVENSKIMI deli, navadami, običaji in
  vrednotami.
  Naprimer SDS = Slovenska demokratska stranka, izvaja SLOVENSKO POLITIKO,
  ker tako z besedo kot z vsemi ostalimi deli sledi PRASTARIM SLOVENSKIM VREDNOTAM:
  = poštenost,
  = pravičnost,
  = resnicoljubnost,
  = prijateljstvo do ljudi,
  = domoljubnost,
  = rodoljubnost,
  = svobodoljubnost
  in kar je še svetovno znanih SLOVENSKIH ZNAČILNOSTI in odlik, ki smo jih SLOVENCI
  podarili svetu.
  Govorimo skratka o KULTURI ŽIVLJENJA.

  • Get Smart

   In na svetu je seveda še druga stran = KULTURA SMRTI =
   ta stran si celo sama pravi: “SMRTNI NEPRIJATELJI LJUDI”.
   Torej, še enkrat:

   1. stran = slovenska kultura življenja

   2. stran = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNA KULTURA SMRTI

   Vse ostalo so detajli, lokalni okraski in/ali izdelki kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNE propagande, kot so KOMUNIZEM SOCIALIZEM FAŠIZEM … vse to je le ena in edina KOMUNISTIČNA INTERNACIONALA = nov svetovni red, kot te kreature rade pravijo svojemu projektu.
   Red pa zgleda tako: gazde in njihove transićlutke, psi čuvaji=WATCHDOGOVI, LUMPENPROLETERI (morilci, roparji, posiljevalci … vseh sort SERBUSI, muslićkultiji itd.) in SUŽNJI=LJUDJE.

   • Get Smart

    Nasprotje kulture življenja je KULTURA SMRTI.

    Kaj smo torej rekli? Kaj pa stoji nasproti “kulturi življenja”?

    KULTURA SMRTI = kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNO oziroma tukaj predvsem
    MURGL JUGOKOMUNISTIČNO pasjejebstvo pedrstvo pedofilstvo
    detomorilstvo uničevanje UMOR ropanje LAŽ blatenje ljudi NORČEVANJE
    sviranje kurtzu, prodajanje magle
    skratka PARAZITIRANJE na ljudeh …
    transićizem,
    feminizem kretinizem drkalizem pasjejebizem vegizem socializem itd. = KOMUNIZEM
    tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM
    globalno pa kaviržido KOMINTERNIZEM in njegov MUSLIćKULTI itd. SERBUSIZEM …
    (
    SMC SD DeSUS Levi LDS ZARES PS Bratuška Sholtes ŠARAC …
    pirati sloge unije solidarnosti dobri-LDS-dobovšeki zelenićuši
    gibanja hčerk LDSrbo-šiptarskih drnovškov socialističke partije
    i tako dalje do tokija …)

    vse to je KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA,
    delajo za MURGL JUGOKOMUNISTIČNO JUGOSLAVIJO.
    .

    .
    Jezus Kristus:

    »Po njihovih delih jih boste prepoznali. In spoznali boste Resnico in Resnica vas bo osvobodila.«
    .
    .
    »Osamosvojili smo se, zdaj se moramo še osvoboditi!«

 • Slovenec 33

  Res ni potrebno vpletati celega sveta, da bi dokazali, da je komunizem najbolj zločinska teligija v zgodovini človeštva.
  Tudi na slovenskih tleh so rdeči verski blazneži izvajali genocid nad slovenskiimi rodoljubi, ki še vedno ležijo po več kot 600 moriščih po Sloveniji.
  Znano je, da je bila Krimska jama že polna, preden je prva puška počila v obrambo slovenskega naroda s strani vaških straž.
  V tej Krimski jami so bila tpoleg ostalih (moški, ženske, otroci) tudi trupla 9 partizanov, ki so bili potolčeni zato, ker niso hoteli pobijati Slovencev in so jih rdeči verski blazneži pospravili v jamo.

  • večni srb

   Domoljubi, ki so izdali Slovenijo in jo prodali okupatorjem, nato pa so jim pomagali pobijati manjvredne reveže.

   • Jernej Ferenc

    Ne no negovori o stvareh o katerih nimas polma bolsevisticna cistka je trajala do zacetka 80 let majmun ide na goli otok in sv. Grgar na ekskurzijo bos precej bolj pameten in osvescen prisa nazaj verjami

 • BARBARA RAKUN

  Mitja,ti si car,bravo! !!!

  • Mitja Mazini

   Hvala jest sem samompovedal kar je res, da so belčki sodeloval z okupatorjem.

   • Jernej Ferenc

    A bolseviki pa ne prej kot domobranci ce bi veda ka je stalin pa hitler po poljski nareda nebi tak govora reci ti to enemi Poljaki ka si gori napisa ampak iz distance ker te bo definitivno hoto ubit

    • Mitja Mazini

     Butl belčki so bli v Sloveniji.

 • Antišiptar

  Mene cudi to, kje smo spregledali renome rdečuharjev. Internacionalisti, torej po tujim simbolom rdeče zvezde, torej agresorji in IZDAJALCI RODNE GRUDE IN MORILCI SLOVENCEV. To drhal je potrebno pravilno ovrednotit, ker zaradi tega se še danes kregamo. Lepo reči , da je bil rdečuh smrdljivi, primitivni IZDAJALEC, in takega so Domobranci imeli dolžnost pospravit. Pa če jih je bilo 30000, jih je pač tolko bilo in vsa ta izrojena drhal je pač dobila, kar ji gre. In prav je tako.

 • Mitja Mazini

  A pa je janez homo…?

 • Tom Žnidarčič

  Mitja, kot že mnogokrat dosedaj; kratko in, ne jedernato, iščem boljši izraz. Kratko in razoroževalno!

 • Jernej Ferenc

  Ta clanek je vrhunec resnice, boljse nebi moglo biti napisano kot je dokazano in potrjeno od Nemcev,Anglezev,Rusov. Samo nasi boljseviki morajo svoje poboje priznati pa se lahko tudi Slovenci in Jugoslovani pomirimo s tem HVALA NA NAJBOLJSEM CLANKU V ZADNJIH POL LETA NA NOVI.

  • stajerc5

   Dober vic, tisto z yugoslovani, ahahahahahahahhhhhaaaaaaaa…….

 • Miha

  Desnjaki še vedno mislite da je bil Hitler na pravi strani in partizani na napačni. Kakšni kreteni.

  • stajerc5

   Partizani, revezi, neizobrazeni kmetje, so samo cuvali svoje druzine, ko so sli v hosto, da jih pijani gosarji niso pobili doma!!!!
   Kreteni so pa vedno v rdeci barvi, pa se zvezdo imajo na riti tetovirano!

  • karlina

   O ,kordišev mihec se je oglasil, glej no glej.

   • janez, čeljust ji zlomi

    oglasila se je karlinca, imenovana fafaklinca

  • Jernej Ferenc

   Ti budalo to ne trdi dobeden vsi pa trdimo da so bili zavedeni iz strani bolsevikov po katerem narocilu so tudi mmorali izvajati selekcijo ljudi in genocid nad njimi razumes to ali ne to je potrjeno od vseh tudi Ruski bolseviki so to priznali ti gre to v glavo Tit

 • karlina

  TOČNO, oba moja stara očeta sta bila v vojni, eden celo v prvi svetovni vojni in nihče od tega ni imel potem nič, skratka-nikoli in nikdar, nikoli, ju nisem slišala govoriti ,kako je bilo v vojski, nikoli. Edino eden od njiju je vedno, ko je bila oddaja-še pomnite tovariši, ugasnil radio, zamahnil z roko in dejal, to vse je laz, nič ni bilo tako, kot govorijo, kakšni heroji, čim je začelo kje pokati, oz. če smo videli Nemce, smo se takoj poskrili, saj nam je bilo tako naročeno, kako bi se lahko mi z njimi borili, praktično goli in bosi, tako, da, res, škoda besed o kakšnem bojevanju proti tujemu sovrazniku, je bilo bojevanje, ampak proti svojemu narodu, oz. revolucija. Če sedaj pomislim, ni čudno, da moja stara očeta nista nikoli govorila o vojni ,pa stari mami tudi ne, saj sta bila oba verna kristjana in verjetno sta vedela kaj se je dogajalo, predvsem po vojni in so bili tiho, ker so se bali za svoje druzine in sem tudi trdno prepričana, da VERNI SLOVENCI, nikakor niso mogli razumeti, kako so se lahko komunisti spravili nad SVOJ NAROD in naredili GENOCID. Vem samo to, da sta med vrsticami povedala edino to, da si lahko šel samo za eno napačno besedo na Goli otok, ne glede na to, da si bil prej štiri leta v vojni . Pa še to, spomnim se, da mi je enkrat ena od starih mam dejala samo to, nekaj let nazaj, da so se bolj bali tujih partizanov, ne iz domače vasi, kot Nemcev, kajti partizani so pobrali in odnesli iz hiše vse, čeprav je imela druzina veliko majhnih otrok, Nemci pa so še kaj ljudem dali , če so imeli. Kajti tudi oni so bili navadni ljudje, v sluzbi vojske in iz njihove domovine, so jih nagnali po celi Evropi. Ko so videli v tujini druzine, še posebej majhne otroke, so se zjokali, saj so se spomnili na svoje druzine, ter tudi to, ali jih bodo sploh še kdaj videli. To govorjenje in takšno poveličevanje partizanov, proti Nemcem in okupatorju je čisto brez veze in nesramno. Eni in drugi so bili ljudje, v sluzbi politike za domovino, eno in drugo. To, kar pa se je dogajalo po vojni, v nekaterih evropskih drzavah, kar se tiče masovnih pobojev, domačih ljudi in tudi tuje vojske, pa je enostavno.GROZLJIVO IN NEODPUSTLJIVO, v vojni so vojna pravila, po vojni pa naj bi veljala zenevska deklaracija in ljudem bi morali pošteno soditi, ampak zakaj ze.

  • Get Smart

   Ja, niso mogli razumeti, ker niso imeli bistvenih podatkov.
   KaviarŽIDO KOMINTERNA oz. tu zanjo MURGL KOMUNISTIČNA JUGOSLAVIJA se “ne spravlja na svoj narod”,
   saj nimajo svojih narodov, čeprav jih veliko ZASUŽNJUJEJO,
   ampak se spravlja “nad narode”,
   ki jih ne more smisliti in niso njihova opcija.
   Narod Slovencev je v tem kontekstvu še posebej pomemben,
   saj je NAROD SLOVENCEV podaril svetu KULTURO ŽIVLJENJA,
   ki pa seveda ni opcija za SUŽNJELASTIŠKO kaviarŽIDO KOMINTERNO
   (babilonija, perzija, egipčija, bizantija, rim … vse to je kaviarŽIDO KOMINTERNA).
   Torej, niso se spravljali na svoj narod (spravijo pa se tudi na svoje člane, če član opusti vero v satanizem = kaviarŽIDO KOMINTERNIZEM, tukaj MURGL JUGOKOMUNIZEM = Goli otok je recimo primer tepihivanja in sfukovanja tistihm ki so se pridružili kaviarŽIDO KOMINTERNI, nato pa spoznali, da imajo opraviti s samim satanom).

   .
   Poleg tega povratno svojilni zaimek “svoj” nakazuje na LASTNIŠTVO.
   Ali si ti v lasti kaviarŽIDO KOMINTERNISTIČNIH sužnjelastnikov?
   Ali smo Slovenci v lasti teh satanističnih kreatur?
   Ne.
   NISMO njihova last, torej tudi po tem ključu

   NISO klali SVOJ NAROD,
   ampak so
   kaviarŽIDO KOMUNJARE in tu njihovi JUGOKOMUNISTIČNI SERBUSI
   klali SLOVENSKE otroke, klali so SLOVENSKI NAROD,
   izvajali so in izvajajo GENOCID in ETNOCID nad SLOVENSKIM narodom,
   ne pa nad “svojim” narodom.

   Gotovo vas moti pojem “narod”, kot so ga preko srbo-rvatščine razširili po vsej JUGOSLAVIJI,
   ko so s tem pojmom označevali prebivalce kar poprek,
   ko torej pojem narod zamenja DEJANSKE pojme, kot so plemena, ljudstva, narodi, sekte, sužnji, serbusi itd.

   Pojem narod so začeli uporabljati kot nadomestilo za pojem
   BREZPRAVNA raja = turški serbus nje.

   Pamet v glavo.

 • Bandit123

  Mitja, opisal si svoje sanje o zgodovini, zdaj opiši še tiste o bodočnosti. Ljudi bolj zanima kaj bo in ne kaj je bilo. Tele tvoje teorije, pa lahko obesiš mačku na rep, da jih odnese v pozabo.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!