Zadnja velika vloga Marjana Šarca: Biti predsednik vlade

Urednik informativnega programa Nova24TV Aleksander Rant.

Marjan Šarec je naš predsednik vlade po sili razmer. S svojo malo poslansko skupino nima kakšnega pretiranega vpliva na koalicijske partnerice, za vrat pa mu diha še nadkoalicijska Levica. Vse odločitve, ki so pokazale njegovo “odločnost”, so mu koalicijski partnerji servirali na krožniku. Odstavitev Marka Bandellija mu je podarila SAB, saj je delal več škode Alenki Bratušek kot pa Listi Marjana Šarca. Tudi medijsko zelo dobro pokrito “sankcioniranje” Bratuškove je bil le blef, saj sta se za zaprtimi vrati lepo pogovorila, Bratuškova pa je dobila, kar je zahtevala. Zadnja kaplja v morje v tej veliki levičarski burki pa je bilo odstavljanje ministra za kulturo Prešička. Socialni demokrati so piarovsko zmago podarili Šarcu. Ta bi lahko izpadel še odločnejši, če bi ministra odstavil sam, a ga je Prešiček prehitel in ponudil svoj odstop. Šarec je odstop sprejel.

Sedaj pa poglejmo odločnost Marjana Šarca pri resnih stvareh, ki so dejansko pomembne za denarnice državljanov. Ko so sindikati javnega sektorja, sicer najbolj trdovratne volilne baze levih strank, zahtevali več denarja, se je Šarec vdal. Popustil je sindikatu SVIZ pod vodstvom večnega Branimirja Štruklja, popustil je sindikatom Jakoba Počivavška. Rezultat je več kot pol milijarde evrov višja odhodkovna stran v rebalansu proračuna. Res odločna poteza Šarca, ki ne more dati 300 tisoč evrov za uresničitev odločbe ustavnega sodišča o financiranju javno veljavnih programov zasebnih osnovnih šol.

Populistični manevri v škodo državljanov
Prav tako “odločen” je bil Šarec pri vprašanju odškodnin izbrisanim, ki bi jim lahko rekli tudi izpisani, saj zaradi takšnih in drugačnih vzgibov niso vzeli slovenskega državljanstva. Ustavno odločbo so začeli realizirati takoj, ta odločitev pa nas bo stala več kot 50 milijonov evrov. Za ljudi torej, ki so špekulirali med slovensko osamosvojitvijo, se najde 50 milijonov evrov, za slovenske otroke, ki obiskujejo zasebne osnovne šole, pa ni piškavih 300 tisoč evrov? Res odločno, državotvorno.

Foto: STA

Prav tako sta koalicija in z njo Šarec padla na testu pri vprašanju minimalne plače. Dvig je predlagala stranka Levica, ki se ji niti malo ne sanja, kaj je to ekonomija. Ta populistični manever, ki bo zaposlenim mesečno prinesel eno nakupovalno vrečko hrane, so pograbili vsi levičarji, čeprav ima za mnoge negativne učinke. Nekateri prejemniki socialnih pomoči bodo padli v višji dohodninski razred in ostali brez socialnih dodatkov. Zaradi dviga plač v javnem sektorju pa se bodo podražili vrtci, domovi za ostarele in druge storitve. Kar bo z dvigom minimalne plače dano, bo tudi vzeto. Populizem, da te kap.

Ohranimo oblast še toliko, da strici pokradejo, kar je še ostalo
Razen neumnosti, ki jih je ob ustavni obtožbi klatil v parlamentu, Šarec vsebinsko ni najsvetlejši zgled predsednika vlade. Niti ni najbolj odločen. Zdravstvo razpada, pokojninska blagajna poka po šivih, mladi odhajajo na delo v tujino. Šarec pa se ukvarja z italijanskimi fašisti, domačimi izdajalci in partizanskimi procesijami. Prioriteta te vlade kot vsake druge leve vlade je golo preživetje. Ohranimo oblast še toliko, da strici pokradejo, kar je še ostalo. Velike spremembe in reforme so le kruh za naivno ljudstvo, v resnici pa smo prepuščeni sami sebi.

Veliki igralec Marjan Šarec pa v slogu Charlieja Chaplina stopica in se spotika po državniškem odru. Iz dneva v dan ga preganjajo koalicijske in nadkoalicijske stranke. V resnici je ujet, stisnjen med interese enih in drugih predstavnikov globoke države. Ostane mu samo še vloga premierja. Vloga, ki jo igra in pri kateri mu pomagajo vsi levosučni mediji. Dejstvo pa ostaja, da ob kalibrih, kot so Židan, Bratuškova, Erjavec in drugi, Šarec igra politično drugo violino. Državni peskovnik je večji od občinskega. V njem je več velikih rib, igralcev, ki svoje vloge igrajo že bistveno dlje kot Šarec. Od njega je odvisno le eno. Se bo osvobodil spon, ki ga težijo? Se bo odrezal od popkovine globoke države? Bo prvi, ki mu bo to uspelo? Ali bo ostal le še en igralec vloge predsednika vlade, ki ga bomo po mandatu pozabili, kot smo pozabili Cerarja in Bratuškovo.

Aleksander Rant

 • Darth Vader

  marjan šarec – slovenski charlie chaplin……bravo….dobra

  • Jan Oz

   CC? …hmm….ne mu še bolj dvigovat rejtingov. CC je bil genij

  • zokispoki

   Prej Dummer August, bi rekel !

 • VERZIFIKATOR

  Marija N. Arec

  S CHARLIEJEM GA JE PRIMERJAL

  S Charliejem ga je primerjal
  s Chaplinom v stepuha vlogi,
  rekel zanj je fant ubogi,
  prst je v reveža uperjal.

  Rekel je, ni prav povedal,
  delna sicer je podobnost,
  primerjava nespodobnost,
  tega žal se ni zavedal.

  Kakšen je ta Charlie drugi,
  ki naj bil bi zvezda odra,
  v svoji stroki prva, modra?
  Je na las podoben slugi.

  Se ob mikrofon spotika,
  ko po odru gor stopica,
  mu ovira je stopnica,
  a oblast ga silno mika.

  Rekel je o njem resnico,
  da je komik, ne državnik,
  novi Mikijev zabavnik,
  z njim pometa se z levico.

  Kratko če o njem se strne,
  je ubogo dete samo,
  meša burko s hudo dramo,
  zlahka res se ga obrne.

  Da pa s Chaplinom primerja
  se nesrečo to zmedéno,
  za lase je privedeno,
  s tem umetnika se zmerja.

  Bil je veliki diktator
  Chaplin v svojem res poklicu,
  to zmené pa se po licu
  prepozna kot imitator.

 • karpelec

  Spredaj ni nič, zadaj ni nič, v sredini pa je velika luknja iz katere gleda Šarčeva vlada z novimi ljudmi na Šarčev način.

 • janezxy

  Zaradi te vloge, ki ji ni dorasel,bo tega klovna še zelo bolela glava.Slovenijo,pa bo še nižje spustil na evropskem in svetovnem merilu in približal Venezueli.

 • Common Sense

  Marjan Šarec je zrcalna slika povprečnega Slovenceljna. Nič konkretnega ne zna, nič pomembnega ne ve, nič konkretnega ni v življenju ustvaril. Še pri poznih 40-ih ga obremenjujejo nepredelane frustracije iz otroštva. Trdno je prepričan v svoje sposobnoste, svojo velepomembnost in modrost. Prepričan je, da okolica ne ceni dovolj njegovega truda in prispevka. Rad ukazuje in se dela “šefa” nad šibkejšimi, a kot mali kužek povesi uhlje in poklekne pred močnejšimi.

  • Prle

   Nimaš kaj, on je čista Ivanova kopija,tudi on je totalno nesposoben. In ja, tudi Ivan Janez je bil predsednik vlade en mandat in še neko malenkost,nakar je moral neslavno oditi.

   • me

    bolj sposobnega od Janše Slovenci še nismo imeli, in tudi ne bomo saj pravi Slovenci odhajhajo.
    Ostajajo mešanci, opankarji, socialci, birokrati in fdv stroka in tebi podobni.

    • Prle

     Kdo pa pravi, da Ivan Janez ni mešanec?

    • Ivan Friderik Novak

     Sanje so lepe, dokler se ne zbudiš.

  • me

   Komentar v nulo!!!!!

 • Vera

  ” Spon ” se Šarec ne more rešiti, tudi ,če bi želel , ker ga močno drži 5 strank okrog vratu . ” Oblast = levakom , slast ” .

  • Common Sense

   Iz petih gnilih jabolk ne more nastati dober štrudel.

 • Ivan Friderik Novak

  Pismouki Aleksandar Rant pozablja, kdo je ustvaril izbrisane ali izpisane (ni pomembno, kako jih imenujemo).