Končno gre protestnik in narkokriminalec Ličina v pripor

Datum:

Sodišče je v sklopu nadaljevanja “kriminalke”, ki se nanaša na skupino domnevnih narkokriminalcev, naložilo pripor soobtoženemu Anisu Ličini. Doslej se je sicer branil s prostosti, z namenom zagotovitve njegove prisotnosti na obravnavi na sodišču pa je bil tokrat odrejen pripor. 

                   

Obtoženi narkokriminalec Anis Ličina se namreč že večkrat ni udeležil osrednjih obravnav na sodišču, je pa za svoje izostanke doslej dostavljal dokaze. Na glavni obravnavi v torek pa se je na opozorilo sodnika Srečka Škerbca odzval rekoč, da se sojenj ne namerava udeleževati. Potem ko je bil odrejen daljši premor med glavnim sojenjem, se Ličina namreč ni več udeležil obravnave. Ob tem je imel sodnik Škerbec posvet s tožilko Tamaro Gregorčič, poroča STA.

Ta je predlagala, da bi lahko sodišče odredilo prisilni privod, v primeru neuspeha pa pripor. Po posvetu sodnega senata pa se je Škrebec zatem odločil za odreditev pripora. Razlog za to je bilo neupoštevanje sodišča ter z namenom zagotovitve njegove prisotnosti na sojenju. Ličina in njegov zastopnik Miloš Zarić naj sklepa glede odreditve pripora, še ne bi prejela.

Pobudnik k udeležbi na shodu je bil tudi januarja Anis Ličina (Foto: STA)

Obtožnica skupno sicer bremeni 33 oseb, od katerih je 19 že obsojenih. S tožilstvom so namreč podpisali sporazum oziroma krivdo priznali. Še štirinajst obtoženih oseb, vključno z z domnevnim vodjo kriminalne združbe – Alešem Zupančičem, ni priznalo očitane jim krivde, zato se jim sodi po rednem postopku. Po navedbah tožilstva naj bi bil Ličina Zupančičev kurir. V povezavi z Ličino pa sicer poteka še preiskava v zvezi z razbijaškimi izgredi 5. novembra 2020 v Ljubljani.

5. novembra 2020 so izgredniki poškodovali novinarje, brcali policiste, metali pirotehnične izdelke in granitne kocke
Po podatkih varnostno-obveščevalnih služb je to isto podzemlje, ki naj bi mu Ličina propadal, protestiralo tudi na že omenjeni datum, ko naj bi izgredniki na dogodek prišli celo z nekaterih balkanskih držav. Spomnimo kaj se je dogajalo: Izgredniki so fizično napadli policiste, enega od uniformirancev pa celo brcnili v hrbet. Napadeni so bili celo policisti na konjih ter novinar Vladimir Vodušek.

Uničevalni protest 5. novembra 2020, ko so huligani napadli policijo. (Foto: Nova24tv)

Prav tako so huligani fizično grobo obračunali z nič hudega slutečim fotografom Borutom Živulovičem, ki se je moral zaradi resnih telesnih poškodb zdraviti v UKC Ljubljana. Znano je, da so bili fizično napadeni tudi nekateri drugi snemalci in novinarji, med drugim Planeta TV. Huligani so metali pirotehnične izdelke, granitne kocke in druge predmete, za seboj pa puščali uničeno lastnino.

V ZDA, Nemčiji ali Franciji bi bil Ličina že zdavnaj za zapahi
O tem, kako nevaren je dejansko Ličina, pa je pred časom poročal tudi portal Požareport: “Ličina, za katerega bivši sozaporniki pravijo, da se deklarira kot musliman, čeprav ima telo potetovirano s srbskimi simboli, med zaporno kaznijo pa naj bi v celici treniral celo napade z nožem, sam najavlja nove, trše demonstracije.” Za mnenje glede celotne situacije smo povprašali tudi pravnega strokovnjaka, ki pa ne želi biti imenovan.

Zanimalo nas je zlasti to, kako vidi celovito vlogo Ličine, ki je po eni strani večkratni prestopnik, poznan celo kot preprodajalec drog, po drugi pa vodja politikantskih protivladnih protestov in ima izjemno aroganten odnos do policije, ob tem pa ostaja nedotaknjen. Zadeva je skrajno kontroverzna in absurdna. Neimenovani pravni strokovnjak: “Gre za neučinkovit slovenski pravosodni sistem, policije itd. Če bi se to dogajalo kje drugje, denimo v Nemčiji ali Franciji, bi zadevo hitro uredili. V to sem prepričan, ne znam vam pa povedati kdo in zakaj ga ščiti, je pa zadeva res čudna. V ZDA bi ga še prej spravili z ulice.” 

Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Slovenska nogometna reprezentanca prvič v zgodovini v osmino finala velikih prvenstev

Slovenska nogometna reprezentanca se je prvič v zgodovini uvrstila...

[Video] Množična udeležba na tradicionalnem praznovanju dneva državnosti na Polževem

Občina Ivančna Gorica je skupaj s soorganizatorji ob dnevu...

Moskva blokirala dostop do Nova24TV in Demokracije

Rusija je blokirala dostop do 81 medijev držav članic...