Konec premirja v Gazi: Palestinci so izstrelili zažigalne balone, Izrael pa je odgovoril z obstreljevanjem vojaških ciljev

Datum:

Izrael je v zgodnjih jutranjih urah, v sredo, 16. junija 2021, izvedel zračne napade na palestinske vojaške cilje v Gazi. Gre za prve tovrstne napade po vzpostavitvi šibkega premirja, s katerim je bil prejšnji mesec prekinjen ogenj med Hamasom in izraelskimi oboroženimi silami. 

Zračni napadi so bili tokrat usmerjeni v objekte, ki so predstavnikom militantnega Hamasa služili za srečevanje za načrtovanje napadov. Zaenkrat še ni znano, ali so napadi terjali tudi smrtne žrtve. V torek, 15. 6. 2021, pa je na stotine izraelskih domoljubov praznovalo priključitev vzhodnega Jeruzalema iz leta 1967. Ob tem se je našlo tudi nekaj posameznikov, ki so na dogodku vzklikali provokativna gesla, kar je privedlo do popuščanja živcev pri Palestincih in nesorazmerne uporabe sile z zažigalnimi baloni, ki so prileteli iz Gaze in povzročili hudo gmotno škodo. Znano je, da je Hamas hujskal Palestince, da se paradi uprejo, poroča Euronews.

Izraelski domoljubi so sicer organizirali slavje z državnimi zastavami in prepevanjem verskih pesmi. Zažigalni baloni so na jugu Izraela zanetili vsaj deset požarov. Nedavne dogodke pa mnogi vidijo kot prvi preizkusni test za novo izraelsko vlado ter sklenjeno premirje, s katerim je bila prekinjena 11 dni trajajoča vojna prejšnji mesec. Vsakoletno praznovanje sicer vzbuja veliko čustev, vendar pa bi njegovo prepoved mnogi razumeli kot kapitulacijo pred terorističnim Hamasom. Gre za prvi resen preizkus za novega izraelskega premierja Naftalija Bennetta iz stranke Nova desnica. Bennett drži skupaj pravo mavrično koalicijo.

Novi izraelski premier Naftali Bennett (foto: EPA)

V vladi je skupaj z centristično stranko Ješ Atid (ki jo vodi Jair Lapid, ki zastopa sekularni srednji razred izraelske družbe) in denimo arabsko stranko Združena arabska lista. Preostale stranke so še: Modri in beli (centristično-liberalna politična stranka), Jamina (politična zveza desnih strank), Izraelska delavska stranka, imenovana tudi HaVoda (socialdemokratska in sionistična politična stranka), Jisrael Beiteinu (sekularna nacionalistična stranka), Novo upanje (nacionalno-liberalna stranka), Meretz (leva, socialdemokratsko-zelena politična stranka).

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Huligan sredi Ljubljane napadel Ukrajinko!

Na spletnem forumu Reddit se je pojavil videoposnetek incidenta...

[Video] Prizori z ameriških univerz vse bolj spominjajo na nacistično Nemčijo

"Al Qassam nas naredi ponosne, zdaj ubij še enega...