Košarkarska zveza Slovenije pred tekmo prepovedala izraelske zastave

Datum:

V nedeljo, 25. februarja, bo v okviru kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2025 potekala košarkarska tekma med Slovenijo in Izraelom. Tam bodo tudi navijači obeh ekip, a ena navijaška stran ne bo mogla vihteti svoje zastave. KZS je namreč prepovedala vnos izraelskih zastav.

Potem ko je Solidarnostni odbor za svobodno Palestino Košarkarsko zvezo Slovenije pozval, naj odpove tekmo med Slovenijo in Izraelom, so iz KZS sporočili, da odpoved mednarodne tekme ni v njihovi domeni, so pa zato “klonili” drugače. Prepovedali so jim, da imajo na tekmi pri sebi izraelsko zastavo.

“V dvorano je zaradi varnostnih razlogov poleg nevarnih predmetov, tekočin in večjih torb prepovedan vnos določenih predmetov. Prav tako velja prepoved vnosa zastav tujih držav in transparentov z žaljivo vsebino,” je zapisano na spletni strani KZS. Glede na to, da gre za športni dogodek, na katerem sodeluje država, na katero je bil izveden teroristični napad – bi se številnim prepoved vnosa izraelske zastave zdela antisemitska poteza. Sploh po pozivu, ki ga je KZS prejela konec januarja od Gibanja za Palestince.

Konec januarja je namreč Solidarnostni odbor za svobodno Palestino pozval Košarkarsko zvezo Slovenije (KZS), naj tekmo zaradi vojne v Gazi odpove. Izjavo je podprlo več civilno-družbenih gibanj, KZS pa so pozvali, naj se pridruži pozivom tudi po izključitvi Izraela iz vseh mednarodnih športnih tekmovanj.

Iz KZS so se, kot je pisal spletni portal Sportklub, odzvali na poziv in zapisali, “da tekme enostransko ne moremo odpovedati. Po naših informacijah tudi vse druge tekme pod okriljem Mednarodne košarkarske zveze potekajo nemoteno. Tekma se bo odvila”, je potrdil za Sportklub generalni sekretar KZS Aleš Križnar.

Slovenska košarkarska reprezentanca bo v kvalifikacijah za EP 2025 nastopila v skupini A, ob Izraelu bo v četrtek prav tako v Kopru igrala proti Ukrajini, novembra pa ju čakata še tekmi s Portugalsko. Kvalifikacije bo izbrana vrsta sklenila februarja 2025 z gostujočima tekmama proti Izraelu in Ukrajini.

A. H.

Sorodno

Zadnji prispevki

Streljanje v romskem naselju in kamenjanje policistov – Olaj: To je posledica neukrepanja vlade

"Odsotnost pripravljenosti vlade za sistemsko ureditev romske problematike se...

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najprepoznavnejših in obiskanih naravnih vrednot v...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...