Sprejet migrantski dogovor med Italijo in Albanijo

Datum:

Albanski parlament je odobril migracijski dogovor z Italijo, po katerem bodo migranti, ki jih na morju v mednarodnih vodah rešuje Italija, nastanjeni v Albaniji v dveh migrantskih centrih.

Za dogovor je glasovalo 77 poslancev v 140-članskem parlamentu, kjer prevladujejo poslanci socialistične stranke premierja Edija Rame. Medtem so konservativni opozicijski poslanci z žvižgi skušali zmotiti glasovanje. Po novem dogovoru bodo migranti v Albaniji čakali na obdelavo njihovih prošenj za azil v Italiji. Petletni dogovor določa, da bo Albanija gostila v dveh migrantskih centrih do 3.000 migrantov na mesec, njihove prošnje za azil pa naj bi bile prav tako zavrnjene ali sprejete v obdobju enega meseca.

Italija in Albanija sta dogovor sklenili lansko leto novembra. Italija bo v albanskem pristaniškem mestu Shengjin na severu države zgradila sprejemni center za migrante, kjer bodo obravnavane njihove prošnje za azil. Tudi v vasi Gjader bo zgrajen sprejemni center, v katerem se bodo izvajali drugi postopki. Z obema centroma bo upravljala Italija.

 

Italijanska vlada pod vodstvo Giorgije Meloni želi s prvima tovrstnima centroma v drugi državi pospešiti tako obravnavo prošenj kot tudi vrnitev migrantov. Italija se že dlje časa sooča z invazijo ilegalcev na Sredozemskem morju.

Migranti preplavili italijanski otok Lampedusa. (Foto: epa)

Opozicija in nevladniki kritični do dogovora
Albanska opozicija nasprotuje dogovoru že od začetka, vodja desne opozicije Gazmend Bardhi pa je za javnost dejal: »Dogovor o migrantih škoduje nacionalni varnosti, ozemeljski celovitosti in interesu javnosti«. Do dogovora so sicer kritični tudi italijanski, albanski in drugi levo usmerjeno »zagovorniki človekovih pravic« kot tudi razni nevladniki, ki ga označujejo za spornega. Po drugi strani pa nekateri v Evropski uniji v tovrstnih centrih v tujih državah vidijo rešitev za migrantsko problematiko.

A. S.

Sorodno

Zadnji prispevki

Soteska Vintgar v petek odpira svoja vrata

Soteska Vintgar, ena najbolj prepoznavnih in obiskanih naravnih vrednot...

Krvav obračun v javnih sanitarijah v Celju

Celjski policisti so v nedeljo v enem izmed javnih...

Prihaja izrazita hladna fronta in sneg do 700 metrov nadmorske višine

V torek nas bo prešla izrazita hladna fronta. Dež...

Judovski rabin šokiran nad grožnjami s smrtjo, ki jih dobiva od Slovencev

Judovski rabin David Belman, ki deluje v Sloveniji, je...