KPK Loredanove grožnje zdravniškemu sindikatu s “totalno vojno” in “izčrpavanjem zdravnikov” označil za neprimerne

Datum:

Kot je danes sporočila KPK, so zaključili postopek v zvezi z domnevnim izvrševanjem pritiskov Bešiča Loredana na Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki so ga začeli na podlagi prijave novembra 2022. Ocenili so, da komuniciranje ministra za zdravje s predstavniki zdravniškega sindikata Fides ni bilo skladno z najvišjimi standardi integritete, ter vladi priporočili, naj natančneje definira postopek in sankcije ob sumu kršitve etičnega kodeksa funkcionarje vlade in ministrstev. Minister se zagovarja, da je bil takrat še “nekoliko naiven”.

                   

Spomnimo, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan naj bi novembra lani v telefonskem pogovoru od podpredsednika zdravniškega sindikata Fides Gregorja Zemljiča zahteval podpis sporazuma z vlado. Minister naj bi Zemljiču med drugim dejal, da ima “ukaz od premierja, da se v primeru napovedi in izvedbe stavke proti zdravnikom in Fidesu vodi totalna vojna, cilj pa bo osamiti in izčrpati zdravnike in Fides”. V izjavi za medije je premier Robert Golob zanikal, da bi šlo za njegova navodila. Dejal, ga je minister obvestil, da je imel več razgovorov, “dobesedno zasebnih razgovorov” z različnimi zdravniki in da so mu v enem od njih “čustva prevladala nad besedami”. “Jaz sem to sprejel, verjamem, da je tudi minister to razumel, da se stvari ne bodo več ponavljale,” je po poročanju Siola dodal Golob.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je sedaj ocenila, da komuniciranje ministra za zdravje s predstavniki zdravniškega sindikata Fides ni bilo skladno z najvišjimi standardi integritete. Vladi je tako priporočila, naj natančneje definira postopek in sankcije ob sumu kršitve etičnega kodeksa funkcionarje vlade in ministrstev. Ker je vlada primarno pristojna za obravnavo sumov kršitev etičnega kodeksa funkcionarjev v vladi in na ministrstvih, pri čemer se je v konkretnem primeru tudi opredelila in se nanj odzvala, je KPK ocenila, da v konkretnem primeru ni razlogov za vodenje lastnega ločenega postopka. Se je pa KPK pridružila sprejetemu odgovoru vlade in tudi sama ocenjuje, da tovrsten način komunikacije ni usklajen z najvišjimi standardi integritete, poroča STA.

Predsednik KPK Robert Šumi in minister za zdravje (Foto: STA)

“Treba je vključiti določila, ki bodo opredelila časovni okvir reševanja sumov kršitev, predvsem pa opredeliti, katere so konkretne sankcije v primeru ugotovljenih kršitev etičnega kodeksa,” so našteli v KPK in opozorili, da se morajo funkcionarji zavedati, da so javne osebe 24 ur na dan, zato morajo vselej – tudi v zasebni komunikaciji – ravnati spoštljivo in dostojanstveno ter se izogibati besednemu ali drugemu poniževanju, s čimer prispevajo h krepitvi ugleda države, vlade, organa, v katerem delujejo, ter drugih državnih institucij in organov. “Prav zato je nujno, da je način komuniciranja funkcionarja v vsakem času in ob vsaki priložnosti na visokem in strokovnem nivoju,” so še navedli v objavi na spletni strani. Poleg načina komuniciranja se morajo funkcionarji zavedati tudi, s kom in o katerih vsebinah komunicirajo. Četudi gre za zasebno komuniciranje predstavnika vlade s predstavnikom sindikata, torej z osebo, s katero je funkcionar kakor koli povezan tudi sicer, se mora funkcionar med komuniciranjem vzdržati kakršnih koli sodb in mnenj, ki bi lahko vplivala na nepristranskost usklajevanja pogajanj med vlado in sindikati, so dodali pri KPK.

Loredanu je očitno bolj kot za izrečene besede žal, da so te prišle v javnost
Danijel Bešič Loredan, ki je sicer tudi podpredsednik vlade, se je na oceno KPK, da njegovo komuniciranje s predstavnikom zdravniškega sindikata Fides ni bilo skladno z najvišjimi standardi integritete, odzval z besedami, da je bil “takrat še nekoliko naiven“. Zagotovil je, da se je iz tega nekaj naučil. Dejal, da se je za ta klic že večkrat opravičil, tudi javnosti. “Jaz se moram osebno zavedati, da sem javna oseba, minister za zdravje, in da se vsak moj korak seveda spremlja in gleda,” je dejal. Pojasnil je, da je mislil, da gre za zasebni klic vodji Fidesovih pogajalcev Gregorju Zemljiču in da bo tako tudi ostalo. “Lekcija je šla skozi, jaz sem se nekaj od tega naučil, s predsednikom vlade sva se pogovorila in od takrat je moje delovanje kristalno jasno,” je še dejal.

Sara Bertoncelj

Sorodno

Zadnji prispevki

So volivci res nagradili Goloba za poraz na volitvah?

Volivci Gibanje Svoboda, še isti mesec, po hudem porazu...

Nam bo militantna veganka vsilila še vegansko prehrano v šole?

"Žalostno, da pod to vlado prihaja do razkroja sistema...

[Video] Ukrajinci uničili rusko oporišče brezpilotnikov na okupiranem Krimu

Ukrajina pravi, da so njene sile uničile rusko oporišče...