KPK nad Karla Erjavca zaradi političnega izsiljevanja. Erjavec: Interpelacijo smo podprli iz vsebinskih razlogov

27
Vir: STA

Komisija za preprečevanje korupcije je na lastno pobudo začela preiskavo zoper zunanjega ministra in predsednika DeSUS Karla Erjavca. Preiskavo so začeli po včerajšnji interpelaciji ministrice za delo in družinske zadeve Anje Kopač Mrak. Kot je znano, interpelacija ni uspela, kljub temu da so jo podpirali tudi v Združeni levici in stranki DeSUS.

DeSUS oziroma Erjavec naj bi glasovanje proti interpelaciji pogojeval s podpisom soglasja ministrice Anje Kopač Mrak za imenovanje Mirande Vrh za direktorico Doma starejših občanov Ilirska Bistrica. To je po mnenju KPK sporno. Na začetek preiskave se je že odzval predsednik Desusa Karel Erjavec, ki je dejal, da so interpelacijo podprli iz vsebinskih razlogov. Da pa gre v ozadju vendarle za politično kupčkanje, priča izjava Franca Jurše, ki je na seji DZ dejal, da si ena politična opcija (Socialni demokrati) ne more “uzurpirati vseh položajev znotraj teh zavodov.” Govora je bilo o kadrovanju v upokojenskih domovih.

V komisiji za preprečevanje korupcije, ki ji predseduje Boris Štefanec, ki je pred kratim javno povedal, da so njegovi predhodniki delovali nezakonito, so prepričani, da ima zadeva “znake protipravnega, neetičnega in nečastnega ravnanja, hkrati pa komisija ocenjuje, da je njuna obravnava v interesu javnosti,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Preiskuje tudi Petra Gašperšiča in Marka Jazbeca
Komisija hkrati preiskuje tudi poskus vpliva na direktorico uprave Luke Koper. Komisija je v “izjavah Alenke Žnidaršič Kranjc, predsednice nadzornega sveta Luke Koper, na TV Slovenija v oddaji Odmevi, dne 15. junija 2016, zaznala sum nezakonitega vplivanja na predsednico nadzornega sveta družbe s kapitalsko naložbo države s strani ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča ter s strani predsednika uprave SDH Marka Jazbeca,” so zapisali. Minister naj bi nadzornici naročil razrešitev predsednika uprave Luke Koper, predsednik uprave SDH pa naj bi vplival na postopek prodaje Vinakoper, ob prodaji pa je razpolagal z informacijami, ki delničarjem niso bile na razpolago, zaradi česar preiskujejo tudi sum zlorabe notranjih informacij.

Ž. K.