Bajec obljublja konec zlorab in izkoriščanja socialnih sistemov pri priseljevanju tujcev v Kranj

Datum:

V drugem krogu županskih volitev se bosta v Kranju spopadla Matjaž Rakovec in Ivo Bajec. V Kranju je o okviru županske tekme potekala okrogla miza o problematiki priseljevanja in izkoriščanja socialnih sistemov, na kateri sta sodelovala poslanec SDS mag. Branko Grims in skupni županski kandidat SDS, NSi, SLS in Zelenih Ivo Bajec.

                   

Ivo Bajec je izpostavil problematiko pretiranega priseljevanja v Kranj in preprečevanje zlorab socialnih sistemov. Prav tako je obljubil boj proti fiktivnim prijavam začasnih bivališč, zaradi katerih se v Kranju vsako leto izplačuje več socialnih transferjev, predvsem takim, ki jih v mestu sploh ni in davkov ne plačujejo v Sloveniji.

Grims: Kranj tega ne zmore
Kranj je namreč na robu socialnega kolapsa. V Kranj se je v zadnjih letih preselilo več kot 5000 tujcev iz držav izven EU – predvsem iz bližnjega Balkana. Kot je na okrogli mizi poudaril Branko Grims: “Kranj ima preveč priseljevanja. Mestna občina Kranj tega ne zmore v takšni meri, kot je bilo to v preteklih letih. S tem je presežena integracijska in socialna vzdržnost tega dela Gorenjske.”

Seveda s tem ne bi bilo nič narobe, če se ne bi zlorabljali postopki prijave začasnega prebivališča.

“Nihče v  Sloveniji do zdaj izobrazb ni preverjal. Tiste zaposlitve so pogosto samo fiktivne. Vsi poznate tisto sobo v centru Kranja, v kateri je bilo prijavljenih 123 oseb, državljanov iz držav nečlanic EU, “ je izpostavil Grims.

Policija je zlorabe zaznala, a jih država ni procesirala. “V enem samem letu je predlagala 600 ljudi za izbris upravni enoti, a ta ni sprocesirala niti enega,” opozarja Grims. Mestni svet je nato na predlog lokalne SDS sprejel sklep, da je zlorabe prijave prebivališča treba zaustaviti in omejiti. Potem pa se v dveh letih ni zgodilo nič. Občina je sprejela 24 ukrepov, ki jih ne izvaja. Županski kandidat Bajec obljublja, da jih bo kot župan upošteval in izpeljal.

Bajec: “Vse je že predpisano, a se ne kontrolira”
“Teh 24 ukrepov, ki jih je sprejela komisija, se je ustavilo. Kje smo zdaj? Še vedno smo na istem. Če mi bo uspelo povezati vse te službe, tako kot sem stranke, ki me zdaj podpirajo, potem bomo nekaj naredili v naslednjih štirih letih” obljublja Bajec. “Saj je vse že predpisano, le da se ne kontrolira in ne izvršuje.” 

Seveda Bajec nima nič proti tujcem in celo meni, da izurjene delavce mesto potrebuje. Preprečiti pa želi zlorabe, ki jih opiše zelo ilustrativno: “Danes Zavod za zaposlovanje Kranj pošlje v Prištino na njihov Zavod za zaposlovanje, da potrebujemo 20 zidarjev, in čez dve uri dobimo 20 zidarjev z dokumenti in šolo. Na osemnajstih dokumentih je ista zaporedna številka.”

Travme otrok
Tako v Kranj pride 18 ljudi, ki izkoriščajo socialni sistem, pripeljejo v Kranj družine in gredo naprej delat v Avstrijo ali Nemčijo. Le dva ostaneta tukaj in delata. Fiktivne prijave tako povzročajo tudi trpljenje otrok, ki ne znajo niti besede slovensko, tako se ustvarja travme otrok prišlekov, čigar starši delajo v tujini.

“Doma ne slišijo niti besede slovenščine. Kako se naj takemu pomaga? To so travme, ki se dogajajo v kranjskih šolah in kranjskih vrtcih,” opozarja Bajec.

Problem priseljevanja vidi kot ključno točko svojega programa. Tujce, ki so pripravljeni delati in živeti po naših predpisih, sprejema in pozdravlja. Želi pa si, da bi Kranj bolj odprl roke uspešnim – tistim, ki prispevajo k uspešnosti mestne občine, ne pa tudi tistim, ki le izkoriščajo socialne sisteme mesta. Obljublja, da bo nekontrolirano priseljevanje ustavljeno in da bodo zlorabe pod njegovim vodstvom sankcionirane.

Andrej Žitnik

Sorodno

Zadnji prispevki

Izraelsko sodišče je razsodilo, da se morajo tudi ultraortodoksni judje priključiti vojski

Izraelsko vrhovno sodišče je danes odločilo, da morajo obvezen...

Challe Salle povedal nekaj krepkih na račun Zlatka Čordića

Na slovenski hip hop sceni je resnično vroče. Raper...

Orban in Melonijeva se znotraj Evropskega parlamenta ne bosta povezala

Italijanska premierka Giorgia Meloni je na srečanju v ponedeljek...

[Foto] Koga vse je ujel fotografski objektiv na državni proslavi

Osrednje državne proslave na Kongresnem trgu v Ljubljani, s katero...