Vlada se je danes tako pohvalila, da je opeharila upokojence in invalide

Datum:

Namesto trajnega dviga pokojnin le dvakratni dodatek. “Slednje je za vlado seveda bistveno ceneje. Izredna uskladitev namreč pomeni, da se pokojnina trajno dvigne za 4,5 odstotka, po sprejeti “inovativni” rešitvi vlade pa bodo upokojenci višjo pokojnino prejeli le dvakrat,” Golobovo prevaro pojasnjujejo na portalu Moje Posavje. Biblično: Gospodar je svojim psičkom vrgel drobtinice. Tukaj.  

Zakonsko so namreč izpolnjeni vsi pogoji, da bi vlada Roberta Goloba s koncem leta izredno uskladila pokojnine. Vendar pa se to ne bo zgodilo. Namesto tega so se odločili za prevaro: upokojenci bodo namreč prejeli zgolj dva dodatka v višini 4,5 odstotka višine pokojnine, torej novembrskega in decembrskega. Prvi dodatek je že bil nakazan.

Portal Moje Podravje pa poroča, da je dodatek vrh tega še obdavčljiv. Da so pogoji za izredno uskladitev pokojnin izpolnjeni, so poudarili tudi v Zvezi društev upokojencev Slovenije. K izvedbi pa je Golobovo vlado že septembra pozval tudi svet Zavoda za pokojninsko zavarovanje Slovenije in podal predlog – uskladitev v višini 4,5 odstotka pokojnine. Toda Vlada RS se je odločila drugače. Namesto za konkretno pomoč se je odločila za miloščino (vbogajme). Enako velja za tiste, ki prejemajo invalidska nadomestila.

Namesto da bi vlada trajno dvignila pokojnine, se je rajši odločila privarčevati na upokojencih z izplačilom zgolj dvakratnega dodatka! (Foto: Twitter)

Vlada Janeza Janše je v nasprotju s sedanjo upokojencem in ostalim socialno šibkim namenila nekaj solidarnostnih in draginjskih dodatkov, pri tem pa nobden ni bil obdavčljiv. Zneski pa so bili vezani na višino pokojnine. Kdor je imel nižjo, je dobil več, tisti z višjo, pa manj. Golobova vlada: “Upokojenci in prejemniki invalidskih nadomestil bodo danes na svoje račune prejeli za 4,5 odstotka višje pokojnine oz. nadomestila. Vlada se je za ta ukrep odločila z namenom, da jim pomaga v času draginje.” 

Vlada z upokojenci kot “svinja z mehom”
Enako je vladi (in njenemu medijskemu podaljšku) uspelo opehariti upokojence v primeru dolgotrajne oskrbe. “To je seveda prazna floskula, s katero je vlada zavajala javnost za dosego svojega političnega cilja – torej blokade in umika “Janševega” zakona o dolgotrajni oskrbi. Kot vemo, je bilo v proračunu za leto 2023 rezerviranih 97 milijonov evrov za izvajanje zakona, Golobovi pa so ta denar prerazporedili in na postavki pustili zgolj 18 milijonov,” je glede vladnega izgovarjanja, da denarja ni dovolj za izvedbo Janševega zakona o dolgotrajni oskrbi, odvrnil komentator Rok Čakš.

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Putin in Hamas imata enak modus operandi glede načina vojskovanja

Franco Fiumara je doktor pravnih in političnih ved. Je...

[Video] Ne prav bistre Golobove objave

"Izgleda kot osnovnošolec, ki se nekej pifla na pamet....

[Video] “Vsi smo Uroš Jernejc!”

Ljubljanski župan Zoran Janković zastruplja vodo in uničuje vse,...

Klofuta Klakočar Zupančičeve

Za tovarne laži, ker smo pisali, da dodatno dela...