Kriminal narašča, policija pa se ukvarja z zastraševanjem do režima kritičnih novinarjev

Datum:

Policija oziroma Policijska uprava Ljubljana je Metodu Berlecu, odgovornemu uredniku tednika Demokracija, vročila vabilo, s katerim ga ob koncu meseca kot osumljenca vabi na zaslišanje. Podobno vabilo je dobil tudi Marko Puš, odgovorni urednik portala Nova24TV.

Z vabil ni razvidno, česa natančno sta osumljena, navedeni pa so razlogi za sum storitve kaznivega dejanja kršitve tajnosti podatkov po členu 287/II Kazenskega zakonika (KZ-1). Zahtevo za zbiranje obvestil je policiji podalo Okrožno državno tožilstvo Ljubljani, in sicer na podlagi kazenske ovadbe, ki jo je 24. januarja 2023 na tožilstvo podala Pravna mreža za varstvo demokracije. Urednik Berlec je pri tem zapisal, da gre v primeru Pravne mreže za t. i. paravojsko vladajoče tranzicijske levice (NVO), ki jo vladajoči zasipavajo z našim davkoplačevalskim denarjem!

Janez Janša, predsednik Slovenske demokratske stranke (SDS), pa je na omrežju X zapisal: “Medtem, ko se policija ukvarja z zastraševanjem do režima kritičnimi novinarji, kriminal v Ljubljani in drugo strmo narašča.”

Berlec je spomnil še na nedavni Janšev zapis: “V naslednjih tednih in mesecih lahko tako pričakujemo vse prej kot stabilno okolje za potrebne reforme in obnovo po avgustovski ujmi. Poleg tega se bo težka artilerija (represija) centrov moči z že preizkušenimi metodami zlorabe državnih organov in MSM na vse načine lotevala stranke SDS ter tistih redkih medijev (Nova24TV, Demokracija …), ki jih ne obvladujejo. Ker je tudi zunanje okolje bolj nestabilno kot kadarkoli po naši osamosvojitvi in to z močnim trendom poslabševanja, bo čas pred nami nevaren. Slovenija tudi zato nujno potrebuje strateško stabilizacijo notranjih razmer.”

Kdo je samooklicana pravna mreža?

Pravna mreža za varstvo demokracije ne obstaja kot pravni subjekt. Prav tako nima svojega transakcijskega računa. Iz njihove predstavitve na spletni strani je razvidno, da v okviru te mreže delujejo nevladne organizacije: Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Amnesty International Slovenija, Danes je nov dan in Zavod za kulturo raznolikosti Open. Pohvalijo se, da jim strokovno pomoč nudijo pravniki in odvetniške pisarne.

Vse finančne transakcije (povezane s to mrežo oz. sodelujočimi štirimi) pa gredo prek nevladne organizacije Danes je nov dan (bolj znan kot t. i. Dobranićev oz. Mukijev inštitut, čeprav je v zadnjem času prišlo do spremembe vodenja). O tem smo v tedniku Demokracija pred časom že poročali in zapisali, da je stvar zrela za Finančno upravo RS (Furs). Nato pa ni znano, da bi se kaj zgodilo.

Samooklicana Pravna mreža za varstvo demokracije, kamor so se združile (predvsem) levičarske aktivistke, je nastala 21. januarja 2021, domnevno z namenom popraviti krivice zaradi “grobe zlorabe prava”, ki se dogaja v času pandemije. Članice samooklicane mreže so tudi vnete podpornice nezakonitih migracij.

Povezano z migracijami in nasiljem migrantov?

Ob vabilu na zaslišanje niti Berlec niti Puš ne vesta, kaj naj bi krivega storila. Glede na naveden člen KZ-1 in glede na znano dejavnosti samooklicanih v t. i. pravni mreži, pa urednika in v uredništvu domnevamo, da bi šlo lahko za objavo, pričevanje v Demokraciji, ko je eden od državljanov pred nezakonitimi migranti poskušal zaščititi 13-letno sestrico.

Vida Kocjan

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...

[Ekskluzivno] Brutalne čistke Svobodnjakov: Doktorja kemijskih znanosti vrgli na cesto

Jutri bi se moral Zvone Čadež, odstavljeni direktor URI...

Prekršek za izmaličen obraz, obsodba za nekaj besed proti prvorazredni

"Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi...