Kriminalna oddaja Studio City

Datum:

Marcel Štefančič, filozof, filmski kritik je ob prisotnosti dr. Brigite Skele Savič, diplomirane medicinske sestre in pravnika dr. Luke Mišiča odprl vprašanje s področja zdravstva, točneje medicinske deontologije. Citiram: “Kateri bolniki imajo v času epidemije prednost in kdo odloča o tem. Ko je izbruhnila epidemije se je takoj pojavilo vprašanje koga v primeru ekstremnih zdravstvenih razmer priključiti na respirator, koga ne, koga rešiti, koga ne. Ali so prioritete določene?”

Po videnem naj bi Brigita Skela Savič, predstavnica zdravstvene nege, predstavljala medicinsko deontološko stroko! Torej diplomirana medicinska sestra predstavlja na RTV SLO stroko in to na najzahtevnejšem področju medicine.

Kot član zdravniškega tima intenzivnega oddelka klinike Golnik, z dolgoletno prakso dela na intenzivnem oddelku, kjer smo zdravili tako najtežje akutne bolnike z pljučnicami, astmo, bolnike z rakom (s paliativnimi posegi), kot tudi kronične bolnike ( ki so potrebovali umetno ventilacijo),  sem se s kolegi pogosto srečeval z težkimi odločitvami; ali nadaljevati zdravljenje ali omogočiti bolniku prehod v smrt na najlažji možen način, brez dušenja, brez bolečin. V miru, spokojno! Pogosto smo bili postavljeni pred vprašanje kako zdraviti in ali sploh zdraviti. Sedaj smo imeli priliko na RTV SLO v oddaji Studio City poslušati vprašanja filozofa Štefančiča in odgovore diplomirane medicinske sestre Skele Savič, o potrebnosti triaže (kot da se je ne dela), da morajo biti kriteriji znani svojcem, o parametrih, citiram “ki jih je potrebno predstaviti družbi”. Neumnost! Obravnava je vedno individualna, odločitve strogo individualne in take sporočane posamezni družini oziroma svojcem. Gospa medicinska sestra je omenjala, da je vsakega bolnika potrebno vprašati kaj si želi on. Seveda, vendar ne ob njegovem zaključevanju življenja. To mora biti zabeleženo v dokumentaciji.

Marcel Štefančič mlajši. (Foto: Posnetek zaslona/ Studio City )

Vprašanje voditelja ali reševati direktorja ali mater samohranilko, ali starejšega ali mlajšega je bilo najmanj podlo. V obeh primerih bo odločalo izključno izhodiščno zdravstveno stanje , stanje v času zdravljenja, komplikacije, zapleti in nič drugega, Štefančič! Sprašujem se kako je mogoče na RTV SLO poslušati tako neprofesionalno pripravljeno oddajo. Odgovor je jasen. RTV SLO in njihovim novinarjem ne gre za objektivno obveščanje Slovenk in Slovencev, pač pa za  “ščuvanje” ljudi proti vladi s podlimi vprašanji in nestrokovnimi odgovori.

Zanimivo pri tem je, da je dr. Luka Mišič, predstavnik pravne fakultete, s svojimi stališči, v dokajšnji meri omilil neprofesionalna vprašanja voditelja in  nestrokovne odgovore “strokovnjakinje”. Na tako škodljivo oddajo pričakujem odgovore, če ne še kaj več, s strani državne etične komisije in predstavnikov zdravniških organizacij!

Janez Remškar

Sorodno

Zadnji prispevki

Iranski režim v lanskem letu usmrtil kar 834 nedolžnih ljudi

V Iranu so lani usmrtili 834 ljudi, kar je...

Znanstveno konferenco Alma Mater Europaea bo odprla komisarka Šuica

Alma Mater Europaea med 18. in 13. marcem prireja...

Predstavitev nove knjige o komunističnih zaporih in taboriščih med leti 1945 in 1954

Študijski center za narodno spravo vabi na predstavitev znanstvene...