“Krona” liberalne levice Jacinda Ardern, ki že slovi po taboriščih za covid-19 pozitivne, bi iz Nove Zelandije naredila nekadilsko družbo

Datum:

Nova Zelandija je naznanila, da namerava prepovedati prodajo cigaret, vsem rojenim po letu 2004. Gre za del načrta, da bi Nova Zelandija do leta 2025 postala povsem nekadilska družba oziroma “smoke free”. Gre za še eno izmed kontroverznih pobud politike laburistične premierke Jacinde Ardern, ki je pred meseci uvedla taborišča, “brez pardona” za vse covid-19 pozitivne. 

                   

Na Novi Zelandiji trenutno proučujejo vrsto predlogov, s katerimi bi odpravili kajenje v državi. Eden izmed njih je tudi radikalna pobuda, v skladu s katero bi prepovedali prodajo tobaka celotni generaciji. V skladu z državnim t. i. Smokefree Aotearoa 2025 Action Plan, nameravajo postopno zvišati zakonsko dovoljeno starost za kajenje, navsezadnje pa tudi prepovedati prodajo cigaret vsem, rojenim po letu 2004, poroča RT

Pobuda obenem poziva tudi k znatnemu znižanju ravni nikotina, ki je še dovoljen v tobaku, obenem pa naj bi iniciativa uvedla še dodatne omejitve glede tega, kje je cigarete mogoče prodajati. Vlada bi prav tako določila najnižjo ceno za vse tobačne izdelke. Cilj pobude je postopna odprava uporabe tobaka v državi, v naslednjih nekaj letih, ter ustvariti povsem nekadilsko družbo do leta 2025. V zadnjem desetletju v državi sicer zaznavajo upad te razvade oziroma zmanjšanje stopnje kajenja, vendar pa je potrebno še ogromno postoriti. 

Novozelandska predsednica vlade Jacinda Ardern, ki slovi po levo-liberalnih stališčih, bi prepovedala prodajo cigaret vsem, rojenim po letu 2004. (Foto: epa)

Novozelandska premierka Jacinda Ardern si želi zlasti zmanjšati uporabo tobaka med Maori, torej lokalnimi staroselci ter pripadniki najbolj zapostavljenih skupin znotraj družbe. Novozelandci so bili ob tem pozvani, da podajo povratne informacije glede akcijskega načrta, s katerim se je javnost uradno seznanila včeraj. Prebivalci Nove Zelandije bodo imeli čas vse do 31. maja, da izrazijo svoje stališče glede predloga, preden vstopi v novo fazo procesa – da postopoma postane zakon. Oblast je sicer zaskrbljena zaradi podatka, da za posledicami kajenja vsakoletno umre okoli 4500 državljanov. Kritiki tovrstnih predlogov pa opozarjajo, da bi lastniki trgovin utegnili bankrotirati, prav tako bi bi prepoved tobaka lahko privedla do razcveta črnega trga. V zadnjih letih je sicer zaznan porast tihotapljenja tobačnih izdelkov v državo.

V poduk levi opoziciji: Levičarka Ardernova je na Novi Zelandiji uvedla prisilne “gulage” za vse covid pozitivne
Ljubljenka levičarjev Ardernova z rigoroznimi ukrepi proti pandemiji covid-19, dviguje lestvico po strogosti. Če so pri nas levičarji doživljali prave izpade, ko je vlada uvedla prepoved gibanja na regije in občine ali začasno le ogradila trg republike, kaj bi šele bilo, če bi se Covid pozitivne bolnike prisilno odvedlo v posebne “gulage”. A prav to se dogaja v demokratični, nadvse uspešni in modernistični Novi Zelandiji. Je uspeh Nove Zelandije res v uspešni komunikaciji, kot nas to želijo prepričati osrednji mediji?

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Prestrašena levica orkestrira medijski pogrom nad evropsko poslansko

Le nekaj dni po razglasitvi hudega poraza levice na...

Rutte se je pisno “opravičil” Madžarski

Nekdanji nizozemski premier Mark Rutte se je pisno opravičil...

Evropska poslanka Romana Tomc postala podpredsednica največje politične skupine v Evropskem parlamentu

Evropska poslanka Romana Tomc iz vrst največje opozicijske stranke...

Nad omrežje Jankovićevega tesnega prijatelja ZDA uvedle sankcije

Tesnega prijatelja ljubljanskega župana Zorana Jankovića, predsednika Republike Srbske Milorada...