Kučanov alter ego Špela Furlan nad redke ostanke pluralnosti na RTV

Datum:

Možina se je v oddaji Utrip 15. januarja 2022 osredotočil na dogajanje v Dražgošah in sramotno proslavo tragedije med drugo svetovno vojno, ki so jo jugokomunisti vsilili domačinom, ko so izzvali Nemce, nato pa sami pobegnili v gozd, nedolžne civiliste pa prepustili na nemilost okupatorja. Utrip na RTV Slovenija opisujejo kot oddajo Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988 kot “redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov” takrat v Jugoslaviji. Od takrat si je Utrip “izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode”. A to moti stare komuniste, ki izrabljajo vlogo varuhinje pravic gledalcev in poslušalcev za vršenje pritiska na novinarje, čeprav Marica Uršič Zupan tudi sama priznava, da za presojo vsebine nima znanja.

Marica Uršič Zupan, varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev, je tenkočutno prisluhnila protestu Kučanove partijske pribočnice Špele Furlan in napadla Utrip Jožeta Možine,” je na Twitterju opozoril dolgoletni novinar in kolumnist Vinko Vasle. “Zdaj, ko ni več CK ZKS Baškoviča v vrhu RTV, bo partijsko uravnoteženje v rokah te varuhinje. Ja, z dežja pod kap.”

To je preko Twitterja potrdil tudi sam novinar in zgodovinar dr. Jože Možina. Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev na RTV Slovenija Marica Uršič Zupan po pritožbi “gledalke” ugotovila kršitve v Možinovem Utripu iz 15. januarja 2022. Pri tem naj bi Uršič Zupanova priznala, da za presojo vsebine nima znanja, a je to ni oviralo pri iskanju dlake v jajcu, ki jo je celo uspela najti.

Image

Možina je poudaril, da je ravno vsebina, ki tu stoji, bistvo novinarstva in dodal, da gre za “nov bizaren poskus oviranja/utišanja že tako podhranjene pluralnosti na RTV.” Špela Furlan, zaskrbljena gledalka zaradi katere se je aktivirala Uršič Zupanova je veliko več kot zgolj gledalka RTV Slovenija. Gre za dolgoletno svetovalko in zaupnico zadnjega predsednika Predsedstva Centralnega komiteja Zveze komunistov Slovenije Milana Kučana.

Distanciranje KUL od Dražgoš
Možina se je v oddaji Utrip 15. januarja 2022 osredotočil na dogajanje v Dražgošah in sramotno proslavo tragedije med drugo svetovno vojno, ki so jo jugokomunisti vsilili domačinom, ko so izzvali Nemce, nato pa sami pobegnili v gozd, nedolžne civiliste pa prepustili na nemilost okupatorja. Utrip na RTV Slovenija opisujejo kot oddajo Informativnega programa z najdaljšo tradicijo. Nastala je leta 1988 kot “redni tedenski pregled notranjepolitičnih, gospodarskih, družbenih in kulturnih dogodkov” takrat v Jugoslaviji.  Od takrat si je Utrip “izboril prostor izrazito avtorske oddaje in subjektivnega pogleda na najpomembnejše dogodke minulega tedna. Ustvarjalci imajo pri pripravi oddaje kar največjo ustvarjalno svobode.”

Namesto da bi komunizem kot totalitarizem obsodili, se mu nekateri v Sloveniji še vedno klanjajo. (Foto: FB)

V sklopu govora o proslavi tragedije v Dražgošah je Možina izpostavil, da so za razliko od prejšnjih let letos umanjkali voditelji leve opozicije v parlamentu, ki so se oklicali za Kul oziroma Koalicijo ustavnega loka. Ni bilo ne Alenke Bratušek, ne Tanje Fajon, ne Marjana Šarca. Edini, ki je prišel in goreče ploskal Kučanu kakor so nekoč tovarišu Titu, je bil prvi koordinator Levice Luka Mesec. Pred leti ni bilo tako, proslave v Dražgošah so se udeleževali vsi. Še ne tako davno se je npr. vodstvo SD klanjalo tudi pred kipom Borisa Kidriča, kar je izpostavil tudi Možina v svojem prispevku, in ravno ta podrobnost, ki je v 15 minut dolgi oddaji vzela največ nekaj deset sekund je tako zmotila Furlanovo, ki je na dolgo in široko opisovala, kako je mislila, da se to dogaja tisti teden.

Ko stare komuniste zmoti resnica
“Glede na to, da Utrip oddaja, ki obravnava aktualne dogodke tekočega tedna, sem dobila vtis, da je bil venec položen v tistem tednu. Začudila sem se tej nenavadni potezi. Se gre SD zdaj, po 30 letih samostojne Slovenije politično idolatrijo?” je v pismu bralcev objavljenem v Delu tvezila Furlanova. “Ugotovila sem, da je avtor med aktualne dogodke uvrstil posnetek izpred poldrugega leta ob 75-letnici prve slovenske vlade. Avtorju je uspelo ustvariti povsem nov aktualnopolitični kontekst, ki je bil zavajajoč, manipulativen.” Z ocenami Furlanove se je strinjala tudi Varuhinja pravic gledalcev in poslušalcev na RTV Slovenija Marica Uršič Zupan, ki naj bi sicer priznala, da nima potrebnega znanja za presojo vsebine oddaje.

Zadnji šef CK ZKS Milan Kučan je v zadnjih tednih spet nadvse aktiven. V Dražgošah je svaril pred “novodobnim fašizmom”. (foto: STA)

Možina je odvrnil, da v nobenem elementu komentarja ni šlo za manipulacijo, kar drži kot pribito. Starim zakrknjenim jugokomunistom enostavno ni všeč, ko morajo slišati grdo resnico, namesto pravljic s katerimi so jim celo življenje prali možgane. Furlanova vztraja, da je uredništvo TVS pod novo taktirko odločeno, “da prepusti gledalcem, naj sami preverjajo dejstva, če se želijo izogniti novinarskemu zavajanju in političnemu navijaštvu. Še posebej v predvolilnem času.” To bi bilo vsekakor pohvalno. Problem je, da Furlanova ne želi preverjati dejstev, temveč poslušati pravljice.

Peter Truden

Sorodno

Zadnji prispevki

Vzporedne volitve na Hrvaškem kažejo na močno zmago desnosredinske HDZ

Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno...

[Analiza] Grozljivi zunanjepolitični pogledi mednarodnega pravnika

Danilo Türk je eden največjih skrajnežev v slovenski politiki...

Janša: Vladno posnemanje Jankovića je nevarno in vodi v diktaturo

"Kar se tiče spoštovanja Poslovnika DZ in procedur v...

Je direktor NPU na pričanju izkrivljal resnico?

Darko Muženič se je lahko vrnil na mesto direktorja...