Temačna zgodovina se ponavlja; Judje so tarče pogromov kot v časih nacizma

Datum:

Antisemitizem v Evropi od pokola Hamasa v Izraelu narašča. O risanju simbola Davidove zvezde po zgradbah so najprej poročali nemški mediji, sovražni trend se nadaljuje praktično povsod po svetu. In medtem ko na eni strani trdijo, da je cilj “osvoboditev” Gaze, objave na družbenem omrežju X prikazujejo njihov resnični namen. Hamasovi podporniki antisemitizma ne skrivajo, muslimanski privrženci pa v tem prepoznavajo in celo javno priznavajo skupno točko s Hitlerjem.

                   

Omenjeni vandalizem je odmev preganjanja Judov v tridesetih letih 20. stoletja, ko so nacisti Jude označevali z enim samim namenom – ponižati jih in označiti kot manjvredne. Zdi se, da gre danes za oponašanje vzorca, tokrat želijo prohamasovski privrženci javnost prepričati, da je njihov namen dober, namreč “osvoboditev” Gaze, kar je očitno zgolj krinka – zdi se namreč, da jih žene izključno sovraštvo do Judov.

O grafitih simbola Davidove zvezde na vratih domov v Berlinu so tuji mediji poročali nedavno, zdaj se masovno pojavljajo tudi v Franciji. Prebivalci mest so zelo zaskrbljeni nad dejanji, ki jasno izražajo sovražnost do Judov. Omenjeno označevanje je srhljiv odmev antisemitskega preganjanja Judov pod nacisti, tovrstni vandalizem pa je po nemški zakonodaji kaznivo dejanje. Na družbenih omrežjih je zaokrožilo več fotografij vandalizma.

Pod nacističnim režimom so bili Judje prisiljeni nositi identifikatorje, kot so trakovi z Davidovo zvezdo ali značke. Judovske zvezde so morale imeti besedo ‘Jude’ napisano na sredini, kar je tudi nemška oznaka za Juda. Označene črte čez zunanji rob zvezde kažejo, da je bila izrezana iz večjega kosa materiala. Identifikacijske značke so bile pogosto našite na oblačila osebe bodisi na roki, prsih, hrbtu ali na vseh teh mestih. Namen je bil izolirati, nadlegovati in ponižati Jude ter vgrajevati nacistično ideologijo, da so Judje drugačni od vseh drugih, tako da so jih ločevali od ostalega prebivalstva.

Watch Rarely Seen Footage of Life in Nazi Austria, Thanks to a New Video Archive | History| Smithsonian Magazine

“To je isto sovraštvo, ki sem ga videla kot otrok,” je izjavila francoska Judinja, ki je zaradi videnega simbola podoživela grozote iz otroštva. Francozinja namreč živi v eni od porisanih stavb.

Zdi se, da gre za imitacijo preganjanja Judov v tridesetih letih prejšnjega stoletja, ko so med holokavstom nacistični rjavosrajčniki na vrata judovskih podjetij naslikali Davidovo zvezdo v beli barvi, da bi Nemce “nejudovske” nacionalnosti odvrnili od vstopa vanje. “Razmere na Bližnjem vzhodu ne upravičujejo antisemitizma,” je med rednim zaslišanjem državnemu zboru dejala francoska premierka Elisabeth Borne. Ta je obljubila, da se bo proti antisemitizmu borila brez usmiljenja.

Foto: X

Od napada Hamasa na Izrael 7. oktobra so francoske oblasti zabeležile 857 antisemitskih dejanj, je v torek dejal notranji minister Gerald Darmanin. “To je toliko dejanj antisemitizma v treh tednih, kot jih je bilo doslej letos,” je dejal. Darmanin je dejal, da so policija in pravosodni organi sprožili več preiskav protijudovskih grafitov po prestolnici in obljubil judovskim skupnostim po Franciji, da jih bodo zaščitili, piše Abc News. Podobne oznake so se prejšnji konec tedna pojavile v predmestju Pariza vključno z Vanvesom in Fontenay-aux-Roses (Hauts-de-Seine) pa tudi v Aubervilliersu in Saint-Ouenu (Seine-Saint-Denis), kjer so šablone spremljali napisi, kot je, “Od morja do Jordana vse bo premagala Palestina”.

Islamisti slavijo Hitlerja
Vzporedno z antisemitizmom narašča tudi podpora muslimanov nacističnemu diktatorju Adolfu Hitlerju. Ti njegovim dejanjem in pokolu nad Judi izražajo vedno več podpore na družbenih omrežjih in zdi se, da je sovraštvo do Judov le zapakirano v “dober namen”. “Povedali vam bodo, da gre za Palestino in “okupacijo”, da bi prikrili dejstvo, da želijo ubiti Jude ne glede na to, ali podpirajo Izrael ali ne. Hočejo, da so vsi mrtvi, poklani, živi zažgani in vrženi v ocean. To je resnica,” je zapisal profil na X.

Foto: X

Zapis je bil komentar na besede pakistanskega politika Afnana Ullaha Khana, ki je poleg Hitlerjeve fotografije zapisal, da “zdaj svet vsaj ve, zakaj je storil, kar je storil“. To pa ni edini primer vedno večje naklonjenosti prohamasovskih muslimanov Hitlerju v zadnjem času – na družbenih omrežjih jih najdemo kar nekaj. “Ljudje zdaj vidijo dokaz, da je vse, kar je rekel Hitler, resnično, in da so Judje barbarska rasa,” je zapisal eden od privržencev Hamasovih terorističnih dejanj.

Javnost prepričujejo, da je cilj “osvoboditev” Gaze, medtem ko se zdi, da je njihov edini cilj “iztrebiti” Jude. Sodeč po zapisih na X je moč razbrati, da naklonjenost do nekdanjega nemškega vodje prihaja iz domnev, da je Hitler islam videl kot religijo, vredno spoštovanja, vendar je bilo po mnenju strokovnjakov, med njimi zgodovinarja Davida Motadela, njegovo sodelovanje z muslimani bolj “sredstvo za doseganje” cilja in posledica pragmatizma. “Na nemški strani so bili pragmatični, strateški interesi najpomembnejša gonilna sila te politike. V njeni propagandi, zlasti v arabskem svetu, pa so antisemitske teme igrale pomembno vlogo. Antisemitska propaganda je bila pogosto povezana z napadi na sionistične migracije v Palestini, te so namreč bile glavna tema arabskih političnih diskurzov,” je o tem izjavil v enem od intervjujev Motadel.

T. B.

Sorodno

Zadnji prispevki

Černač: Slovenija je izgubila vso verodostojnost

Po medijskem razkritju zaušnice, ki jo je Evropska komisija...

[Video] Divji zahod: Kompilacija posnetkov, kako se je Vučić lotil volitev

Prejšnjo nedeljo so v Srbiji potekale lokalne volitve, na...

To je ženska, ki je spala s 300 osebami na leto, petimi na dan, mama jo podpira!

Annie Knight je obogatela z ustvarjanjem vsebin za odrasle....

Zmaga? Ne. Moralni poraz brez primere v zgodovini!

Evropske volitve so sicer pokazale prevlado Janševe stranke, ki...