Direktorica agencije za energijo dokazano zavaja

Datum:

V oddaji 24ur zvečer, kjer so obravnavali nov način obračunavanja električne energije, sta nastopila ekonomist Matej Lahovnik in direktorica Agencije za energijo RS Duška Godina, kjer je Godina branila podražitve električne energije po novem sistemu – kjer se bodo merile špice porabe in se bo zakupila moč, ne pa poraba – češ, da bodo cene položnic še nižje kot do zdaj. Pri tem pa je rekla, da so primerjalniki, ki so jih sprogramirali uporabniki na spletu (državna aplikacija, ki so jo obljubili še ne dela) zavajajoči, saj računajo le mesec november, ki je zimski mesec, se pravi v času zimske sezone, pri tem pa prizna da bodo računi od novembra do januarja višji. Programer aplikacije jo je postavil na laž in jo razkril kot informacijskega analfabeta, ki ne zna uporabljati drsnega vmesnika, ki ga pozna skoraj vsaka aplikacija. 

V odgovoru na socialnem omrežju X je direktorici Godina odgovoril oče aplikacije, ki se predstavlja z nadimkom seba1337.

Direktorica Godina očitno ne zna uporabljati aplikacije

“Moj odgovor Godini iz Agencije za Energijo glede na izjavo včerajšnjem soočenju na PopTV, da aplikacija zavaja, saj ponuja izračun samo za mesec november. Se opravičujem, da nisem naredil uporabniškega priročnika. Sem mislil, da je dovolj intuitiven program.” začne svojo pojasnilo avtor aplikacije, ki računa porabo po novem sistemu obračuna elektrine energije.

Foto: X

Kot pojasnjuje avtor aplikacije je drugače november le trenutni prednastavljen mesec, ker je to zadnji račun, ki smo ga dobili. Januarja bo za december, se pravi vedno za prejšnji mesec. Se pravi, da Godina ne zna odpreti drsnega vmesnika in videti, da se da mesec tudi spremeniti in vsak mesec obnovit.

Obračun po moči naredi stvari nepredvidljive

Nadalje jo avtor aplikacije še pouči, da prilagajanje moči električne energije ne bo noben “bonus”, zaradi česar bomo plačevali manj. Kot pojasnjuje 1×32 A je tipična varovalka stanovanja, za katero 7 kW moči, kar je brez SPTE+OVE prispevka 6,61 €/mesec. Za isto zdaj bo v povprečju 19,57, pozimi 40,14, poleti 9,28 €/mesec. Nato prilagajanje moči razloži še z analogijo: z novimi dogovorjenimi močmi je to ceneje, ampak to je, kot da bi vam operater za internet, kjer imate zdaj 100-mbit internet, dal, da itak v povprečju porabite največ 10 mbit, tako, da po novem je dogovorjena hitrost 10 mbit, ki je sicer cenejša, a 100 mbit bo 3-krat dražje.

Za isti denar manj

Torej, ko Godina pravi, da bo v povprečju ceneje, je torej res, a le zato, ker po novem za isti denar dobiš manj (čemur Godina pravi “pravična razporeditev bremen). Kot pojasnjuje, ne bo ceneje za tiste, ki so res uporabljali obračunsko moč kW – oz. v skladu z električno energijo, da so res uporabljali 100-mbit internet – ti pa bodo plačevali več in še poudari, da bomo zdaj plačevali nekaj, kar nismo vajeni: moč. Do zdaj smo vsi gledali samo na energijo na mesečni ravni in ne na moč oz. energijo znotraj 15 min. To je nekaj povsem drugačnega kot do zdaj – zato pa zaradi individualnih razlik potrebujemo kalkulator – ki ga Godina očitno ne zna uporabljati.

Kot poudarja, je brez kalkulatorja zelo težko napovedati, a bo po novem obračunu za posameznika ceneje ali dražje. Za nekatere bo ceneje, za nekatere pa bo dražje.

Uradniki kot uradni demagogi

Videti je, da so slovenski uradniki, ki se ukvarjajo z energetiko, poklicni demagogi. Tak je predsednik vlade, ki je nekoč obvladoval največje energetsko podjetje v državi (še vedno sanja o fizično nemogoči fantaziji, da bi Slovenijo poganjali 100-% obnovljivi viri), kot njegov “Gen-I” minister Kumer, ki je v Dubaju manično navijal za opustitev fosilnih goriv, kot tudi uradniki na nižjih položajih. Tina Seršen, državna sekretarka na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo že mesece z družboslovno logiko lobira proti jedrski energiji.

Duška Godina zavaja kot poklicni politik, ne pa direktorica agencije. (Foto: zajem zaslona)

Gre za ljudi, ki demagoško zavajajo in – v primeru direktorice agencije za energijo – govorijo en in isti naučen stavek o zelenem prehodu in pravični razdelitvi, pri tem pa izpustijo cel kup pomembnih opomb; npr. da bomo za isto ceno električne energije dobili manjšo moč, če pa bomo želeli polno moč, pa bomo plačali drastično več. Pri tem je še bolj nenavadno, da direktorica tako pomembne agencije ne zna uporabljati preprostega kalkulatorja novega obračuna električne energije, ki je narejen izredno intuitivno, tudi za laike, kot je sama.

I. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Mariborski poslovnež s pravnomočno obtožnico zaradi gospodarskega kriminala

Marko Podgornik Verdev, direktor in solastnik podjetja Mikro+Polo, največjega...

Dr. Pogačnik: Fajonizem Slovenijo odriva od Zahoda

"Naša politika trenutno ni prozahodna politika, prav tako pa...

Zgodba padlega Indijca na ukrajinski fronti kaže, kako Rusija pridobiva tuje rekrute

Anton Geraščenko je na socialnem omrežju X povzel tragično...

Prva obletnica čebinskega govora Aste Vrečko

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je pred letom imela...