[Ekskluzivno] Korespondenca o tem, kako je država uničevala BIA Separations, SDH pa je to odobraval!

Datum:

“BIA Separations ima dovolj denarja in časa, da bo vse tri primere pripeljala pred evropska sodišča, saj smo trdno prepričani, da sta tako Spirit kot MGRT ravnala nezakonito. Slovenska država bo na koncu morala plačati kar nekaj milijonov evrov, da o sramoti ne govorimo. Že primerjava poslanstva Spirit na spletni strani agencije ter njena dejanja jasno kažejo, da gre za namerno in načrtovano željo po uničenju podjetja BIA Separations.” Z zapisanim je bil v času Šarčeve vlade seznanjen slovenski politični vrh. SDH pa je uničevanje BIA Separations tiho odobraval. 

                   

Znano je, da NPU zaradi suma kaznivega dejanja pri prodaji državnega deleža v podjetju Meta Ingenium bivšemu lastniku podjetja Bia Separations izvaja hišne preiskave na območju PU Ljubljana, tudi v SDH. V sodelovanju z italijanskimi organi pregona potekajo preiskave tudi v Italiji. Po poročanju medijev naj bi bila protipravna premoženjska korist večja od 14 milijonov evrov. Iz generalne policijske uprave so sporočili, da policija preiskuje tako stanovanjske kot tudi poslovne in druge prostore na območju navedene policijske uprave, enako počne italijanska finančna policija Guardia di Finanza. NPU sicer preiskuje sume kaznivega dejanja zlorabe položaja oziroma zaupanja pri gospodarski dejavnosti, saj naj bi bila oškodovana gospodarska družba v državni lasti.

Kaznivo dejanje naj bi storile tri fizične osebe, preiskovalna dejanja pa se trenutno nanašajo na tri fizične in pravne osebe v Sloveniji ter po eno fizično in pravno osebo v Italiji. Policija: “Osumljena fizična oseba je z namenom, da bi gospodarski družbi z območja Italije pridobila protipravno premoženjsko korist, zlorabila svoj položaj s tem, ko je sklenila škodljivo pogodbo o prodaji poslovnega deleža v družbi tveganega kapitala za bistveno nižjo ceno od realne, pri tem pa je vedela in se zavedala, da je družba z območja policijske uprave Nova Gorica, v kateri je imela družba tveganega kapitala lastniški delež, v postopku prodaje in da bo prodana po visoki vrednosti. Dve fizični osebi pa sta kaznivo dejanje pomagali izvršiti.”

Korespondenca, Bia Separations. (Foto: posnetek zaslona)

V preiskavi kader Socialnih demokratov
V primeru zlorabe položaja oziroma zaupanja pri gospodarski dejavnosti je sicer predpisana zaporna kazen v višini od enega do osem let. V SDH so obisk kriminalistov potrdili, kot razlog pa navedli prodajo družbe Meta Ingenium iz leta 2020. Preiskovalcem so v SDH zagotovili ustrezno dokumentacijo in druge potrebne informacije. Neuradno hišna preiskava poteka tudi pri bivšem članu uprave SDH-ja Boštjanu Kolerju, ki velja za kader Socialnih demokratov. SDH je svoj delež v Meti sicer prodal dva meseca pred prodajo BIA Separations nemškemu Sartoriusu, in sicer v višini 1,9 milijona evrov, dodatnih 1,2 milijona evrov kupnine pa bi prinesla uspešna prodaja BIA Separations. V primeru, da bi SDH ostal v lastništvu Mete, pa bi bil upravičen do kupnine v višini najmanj 18 milijonov evrov. Nadzorniki v SDH ugotavljajo, da pri prodaji ni bila zagotovljena največja možna skrbnost, prodaja pa v škodo države.

Pisna korespondenca (Foto: posnetek zaslona)

Državni vrh je bil z vsebino prvega pisma seznanjen
Kot smo že poročali, se je z izjavo glede preiskav kaznivih dejanj odzval tudi ustanovitelj in direktor BIA Separations dr. Aleš Štrancar: “SDH sem aktivno opozarjal na vrednost podjetja in bi morala biti moja pisna opozorila v arhivu SDH. So me seveda ignorirali.” Iz zaupnih virov (identiteta je poznana uredništvu) pa smo izvedeli, da se je poskušalo pravočasno rešiti spore med MGRT (gospodarskim ministrstvom) in Spirit (Javno agencijo RS za spodbujanje podjetništva itd.) na eni strani ter podjetjem BIA Separations na drugi strani. Komunikacija je potekala 27. in 28. januarja 2020, ko je še vladal premier Marjan Šarec, ki je bil z vsebino prvega pisma tudi seznanjen, prav tako še nekateri drugi visoki državni funkcionarji. Navedeni so trije spori. Prvo je tožba Spirita proti BIA Separations za 1,2 milijona evrov. Na prvi stopnji je bila sodba v korist BIA Separations.

Korespondenca, BIA Separations (Foto: posnetek zaslona)

“Gre za namerno in načrtovano željo po uničenju podjetja BIA Separations!”
Višje sodišče je politično odločilo drugače, zadeva pa je naposled pristala na ustavnem sodišču. MGRT je zatem tožil BIA Separations za okoli 60 tisoč evrov. Na prvi stopnji je bila sodba v korist BIA Separations, višje sodišče pa je politično odločilo drugače. BIA Separations je nato podala zahtevo za revizijo postopka na vrhovno sodišče, zatem pa naj bi vložila tudi tožbo proti agenciji Spirit zaradi nezakonite nepodelitve projekta, ki je dobil oznako odličnosti s strani Evropske komisije. Tožba naj bi bila zaradi že povzročene škode (ki je še naraščala) v višini najmanj 2,5 milijona evrov. Sodišče v Novi Gorici je potrdilo, da gre za nezakonito dejanje agencije Spirit. “BIA Separations ima dovolj denarja in časa, da bo vse tri primere pripeljala pred evropska sodišča, saj smo trdno prepričani, da sta tako Spirit kot MGRT ravnala nezakonito.”

Korespondenca (Foto: posnetek zaslona)

“Slovenska država bo na koncu morala plačati kar nekaj milijonov evrov, da o sramoti ne govorimo. Že primerjava poslanstva Spirit na spletni strani agencije in njena dejanja jasno kažejo, da gre za namerno in načrtovano željo po uničenju podjetja BIA Separations.” V še enem sporočilu pa lahko preberemo, da jim je zaradi nepodelitve 1,6 milijona evrov za EU “Seal of excellence”, posledično je nemogoča izvedba projekta, že nastala ogromna gospodarska škoda je ocenjena na več kot 2,5 milijona evrov. V primeru neustrezne rešitve bi do pravice prišli na Evropskem sodišču, kar pa bi dodatno obremenilo davkoplačevalce.

Komunikacija, SDH (Foto: posnetek zaslona)

Viri so nam posredovali tudi del komunikacije s SDH v času vlade Janeza Janše z dne 14. julija 2020 (kopijo sporočila je prejel tudi tedanji premier Janša). V sporočilu je med drugim zapisano, da BIA Separations od SDH pričakuje, da reši spore podjetja s slovensko državo skladno s predlaganim kompromisom. Navedeno je še, da sta predvidena dva scenarija: eden je ta, da skupaj s finančnim vlagateljem pride do dokapitalizacije s strani glavnega delničarja v višini približno 0,5 milijarde EUR (v tem primeru bi morala Meta soinvestirati 55 milijonov EUR ali pa bi se njen delež zmanjšal na skoraj nič, oziroma trgovalna prodaja vsaj deleža večjega vlagatelja za najmanj eno milijardo evrov. Kot je znano, so zatem sledili odstopi z vrha SDH …

Domen Mezeg

Sorodno

Zadnji prispevki

Madžarska in Nemčija protestirata proti dodatnim uvoznim dajatvam na kitajske avtomobile

Odločitev Evropske komisije, da uvede dodatne uvozne dajatve na...

Janša: Prst je uperjen v vas, Nataša Pirc Musar

Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša se je odzval...

Četrtkova Tarča je znak, da so odnosi v koaliciji že bili skrhani

Evropski poslanec iz vrst SD Matjaž Nemec je v...

Nika Kovač “fajta” samo tam, kjer se obetajo politične točke?!

Očitno je, da pri Niki Kovač v ospredju ni...