Kaj vse bi lahko davkoplačevalci kupili za denar, ki ga bomo vrgli v črno luknjo RTV?

Datum:

Depolitizacija stane. Nova uprava javne RTV naj bi si pri vladi Roberta Goloba, katere podaljšek je, izprosila zajeten paket finančne pomoči. Po neuradnih informacijah naj bi se v malho depolitiziranih še letos steklo 5 milijonov evrov, prihodnje leto pa še dodatnih 10 milijonov. Denar bo tokrat zagotovljen iz državne blagajne, ki jo polnimo davkoplačevalci.

Pot do novega finančnega aranžmaja je bila tlakovana z grožnjami. Depolitizirana uprava je svojim nestorjem v vladi grozila, da bo ukinila nekatere informativne programe, Radio Si, celoten regionalni program v Kopru in Mariboru, mediateko itd. A naposled je bil vendarle dosežen dogovor. Vladna stran je javnosti sporočila novico, da jih bo RTV stal še več kot doslej, zadevo pa je komentiral tudi nekdanji generalni direktor RTV Andrej Grah Whatmough: “Danes je vlada privolila v plačilo prvega obroka za opravljeno “depolitizacijo” oziroma “čiščenje janšistov” na RTV Slovenija. Cena? 10 milijonov evrov davkoplačevalskega denarja. Ostali obroki, katerih višina ni znana, še zapadejo v plačilo.”

Vlada je kljub temu okrcala svoje medijske delavce. Dodali so namreč, da bodo ti morali v prihodnje najti sami pot do finančne vzdržnosti. “Dolgoletne krize RTV Slovenija ne bo mogoče odpraviti le s posamičnimi interventnimi ukrepi, zato vlada pričakuje, da bo k reševanju zatečenega stanja aktivno pristopilo tudi vodstvo zavoda in našlo ustrezen način, ki bo omogočil delovanje RTV Slovenija kot sodobnega medijskega servisa,” je zapisala na svojem uradnem profilu na X.

Denar bo sicer tokrat prišel iz urada vlade za narodnosti, ki bo namenil dodatna sredstva za sofinanciranje narodnostnih programov. Zakon o RTV Slovenija določa, da se financirajo iz državnega proračuna v deležu, ki se ne financira iz prispevka, poroča N1. Zvezdan Martič, novi predsednik uprave je zapisal: “Vlada nam je zagotovila, da nam bo tako za letošnje leto, ko imamo težave z likvidnostjo, kot za prihodnje leto pomagala s finančnimi sredstvi na način, kot ga omogoča zakon, to je z večjim sofinanciranjem narodnostnih programov oziroma programov za narodnostne manjšine.”

Javni zavod bo po ocenah imel do konca leta za 5,5 milijona slabšo realizacijo prihodkov od načrtovane.

RTV – “brezno brez dna”
Predsednik uprave RTV je zaradi očitne finančne nevzdržnosti javnega zavoda v prihodnje napovedal zmanjševanje programskih vsebin in števila zaposlenih. To naj bi se zgodilo z upokojevanjem. Glede na preteklo komuniciranje vodstva je napovedi predsednika uprave upravičeno pospremiti s skepso. Ali bodo v resnici skušali racionalizirati poslovanje namesto dviga obveznega RTV-prispevka, bo pokazal čas. V vmesnem času pa napovedi o novem izdatnem zalivanju RTV z davkoplačevalskim denarjem buri javnost.

Vir: X

Spletni uporabnik z vzdevkom “Svoboda” je denimo izpostavil, koliko pravzaprav slovenskih javni medij stane davkoplačevalce. Politično opismenjevanje, neuravnoteženo poročanje, propaganda po meri levice stane Slovenijo približno toliko kot celotna Splošna bolnišnica Celje, Univerza v Mariboru itd. Z drugimi besedami, z denarjem, ki se zbere za RTV, bi lahko ustanovili novo splošno bolnišnico, katere edini namen bi bil skrajševanje čakalnih vrst. Spomnite se na to, ko boste naslednjič čakali v vrsti za pregled pri specialistu.

Ž. K.

Sorodno

Zadnji prispevki

Aktivistični levičarski norci jih v ZDA končno dobivajo po grbi

Študentski "revolucionarji" v ZDA so jih začeli dobivati po...

Fico ni več v smrtni nevarnosti

Slovaški premier Robert Fico ni več v smrtni nevarnosti,...

[Ekskluzivno] Brutalne čistke Svobodnjakov: Doktorja kemijskih znanosti vrgli na cesto

Jutri bi se moral Zvone Čadež, odstavljeni direktor URI...

Prekršek za izmaličen obraz, obsodba za nekaj besed proti prvorazredni

"Zanimivo, da je fizični napad na nekoga lahko tudi...