Kako daleč je zabredla “avnojska” nacionalka

Datum:

“Depolitizirana” nacionalna RTV je ponovno razburila del javnosti. Cel prispevek v Tedniku so namreč namenili obletnici zasedanja Avnoja v bosanskem Jajcu. “Nacionalna televizija slavi drugo zasedanje Avnoja, za odločitev o plebiscitu v Poljčah pa se jim ne zdi vredno odmeriti niti sekunde programskega časa. V prvi vrsti pa še poslanec Gibanja Svoboda, ki mu je očitno Jugoslavija še vedno intimna opcija,” je komentiral Nejc Brence.

RTV, ki je pod pretvezo ukinjanja programov prišla do novih Golobovih milijonov, je tako še enkrat pokazala svojo “neodvisnost”. Za osrednji dnevnik so ponovno reklamirali partizane in komuniste. Za “ta pomembni dogodek” so ne le pripravili kratek povzetek, ampak mu posvetili kar cel prispevek v Tedniku.

Pa čeprav smo se v teh dneh spominjali tudi  enega prelomnih dogodkov za slovensko državnost, o tem RTV ni poročala. 9. novembra 1990 so se namreč v Poljčah na Gorenjskem zbrali vsi tedanji prvaki Demosovih strank, ob njih pa še ministri in poslanci ter nekateri vidni člani, ki sicer niso delovali neposredno v politiki, kjer so se odločili o plebiscitu, ki je bil nato izveden 23. decembra 1990.

A spomin na Jugoslavijo je očitno bolj živ. Predvsem v negativnem smislu, ko nisi smel na glas govoriti proti oblasti, ko so prepovedali vse verske praznike in preimenovali celo kraje. Spomnimo se zloglasne Udbe, ki je ovajala drugače misleče ljudi, jih mučila, ubijala in podobno. Najbolj pa bodejo v oči nikoli obsojeni  izvensodni poboji, ki so jih izvedli ravno taki, ki so se  29. novembra leta 1943 odpravili na  2. zasedanje Avnoja v Jajce, na katerem je bila ustanovljena nova jugoslovanska država “enakopravnih” narodov.

Očitno je ta dogodek, ki je sicer del zgodovine, a pusti pri Slovencih žalosten pečat, tako pomemben, da ga je nacionalna televizija uvrstila v svoj program. Kar je neverjetna sramota za nacionalno televizijo, ki smo jo prisiljeni plačevati vsi.

Dogodka se je udeležil celo poslanec Svobode.

E-Maribor/Sara Kovač

Sorodno

Zadnji prispevki

Tanja Fajon razočarana nad zavrnitvijo resolucije o priznanju Palestine

"Aktivistična" zunanja ministrica Tanja Fajon obžaluje, da Varnostni svet...

Globalni indeks dezinformacij temelji na ideoloških, ne znanstvenih predpostavkah

Globalni indeks dezinformacij sledi ideološkim in političnim idejam, ne...

Poljaki na ulicah: Poljski poslanci EU parlamenta pozivajo k sprejetju protiustavnega zakona

Poljski poslanci Evropskega parlamenta pozivajo Donalda Tuska, naj uzakoni...

Otvoritev nove učne poti na Radenskem polju pri Grosupljem

Danes se je pri Centru ohranjanja narave Žabja hiša...